Fejlemények az új Dűne feldolgozás kapcsán

Szóval az a helyzet, hogy a a forgatókönyv lassan készen van. Ha figyelembe vesszük, hogy a rendező kiválasztása másfél éve történt, akkor ez durva. Kivételesen annak, aki nem kattint, Peter Berg kapta a feladatot. A napokban az MTV-nek nyilatkozott, hogy 200 oldalas, epic kalandfilmnek néz ki jelenleg. A bosszúra fognak koncentrálni főleg, és szerinte ez simán belefér egy PG-13mas filmbe — főleg ha kasszasikert akarnak, meg hát sok pénzt kapni a projektre. Másmilyen lesz, mint a két eddigi feldolgozás, nyilván.

“There’s definitely a franchise potential,” he said, though he hastened to add that he has to complete the first one successfully before he can set to work on a second.

[…]

I found it to be more of an adventure tale, more of a muscular action/adventure story. I think that’s my approach, not as an R-rated film, but as a pretty hard PG-13 film about a young man dealing with issues of vengeance over the death of his father and wanting some payback and having to come to terms with his destiny along the way.

Még bővebben.

human
írta
2009. 09. 16. 04:42
megjelenés
21
hozzászolás


21 hozzászólás a “Fejlemények az új Dűne feldolgozás kapcsán” bejegyzéshez

  1. az első, még a nyolcvanas években elkövetett David Lynch féle Dűne szerintem zseniális, bár rendesen belematatott a történetbe emberünk (hangmodulátorokkal), de jó, izgalmas, borzasztó hangulatos, és nem utolsó sorban látványos, illetőleg igen komoly szereplőgárdát vonultatott fel, összeségében számomra egy kultikus alkotás.

    ugyan ezt nem tudom elmondani arról a 3 epizódos (?) tv sorozatról, mert az egy rakás szar… szót sem ejtenék rá.

    viszont nem világos egyelőre, hogy mi újat tudna hozzáadni, mivel tudna többet nyújtani, mint a Lynch féle eredeti? esetleg akarják folytatni a ciklust, több epizódot akarnak (Dűne Gyermekei, Dűne Messisása, Dűne Istencsászára, Dűne Eretnekei)?

    azért kiváncsian várom a fejleményeket. :P

  2. a”Lynch féle eredeti” csak akkor jó ha nem ismered a könyvet. Magában megállja a helyét ha eltekintünk attól hogy megerőszakolja a könyvet. Nem azt mondom hogy feltétlenül el kell olvasni a könyvet hogy élvezd a filmet de legalább arról szóljon már…(lásd Potterek mostanság)

  3. A Lynch-féle első Dűne film véleményem szerint borzalmasan unalmas és vontatott, egyszer se bírtam végignézni, pedig többször próbálkoztam. Pedig először kb. tíz éve néztem, és már akkori szemmel is röhejesek voltak a párbeszédek. A Sci-Fi féle miniseries sokkal jobban visszaadta a Dűne hangulatát, bár látszott rajta, hogy CGI-re nem sok pénz volt.

    Ezért várom nagyon ezt a Peter Berg-féle “akció-kaland” muvit, ugyanis ha látványos lesz jó CGI-vel, akkor oké. A könyvet nem hiszem, hogy hitelesen vissza lehetne adni, főleg nem a mai kor elvárásainak megfelelően, hiszen rengeteg benne a filozofikus, elmélkedős hosszú párbeszéd, amit sztem filmen ábrázolni borzalmasan nehéz. Ugyhogy ha ezzel az új megközelítéssel Berg sikerre tudja vinni a Dűnét, sztem sok embernél el tudják majd érni, akik eddig nem ismerték ezt a világot, hogy kézbe vegyék a könyveket, ami pedig egy újabb fantasztikus élménnyel ajándékozza meg őket.

    Plusz szeretém, ha már túljutnánk a klasszikus első három könyvön, hiszen ott van még három Herbert alkotás, a Dűne Istencsászára, a Dűne eretnekei és a Dűne Káptalanház, amiből fantasztikus dolgokat lehetne alkotni. Nem beszélve az utódok által írt előzményekből és folytatásokból, amikben pedig az akció áll a középpontban. Szóval egy szó mint száz, szurkolok ennek a filmnek, hogy egy szép hosszú Dűne alkotássorozat első darabja lehessen.

  4. A Lynch féle Dűne számomra is kült. Durván jó a hangulata és a látvány az egész hangulata magával ragadó volt.
    A minisorozatot nem láttam arról nem mondok véleményt. Mellesleg ha jól tudom a Lynch féle filmben még maga a Mester is közerműködött annó. ha minőségit tudnak csinálni annak örülnék, mondjuk egy LoTR feldolgozás oké lenne. A Dune minimum akkora név a sci-fi történelemben mint a LoTR tehát ha elcseszik valami ratyi CGI akcóxarral akkor öngólt rúgnak.

  5. Nekem tetszett a Lync-féle Dűne is, meg a tv-film is. Az egész Dűne sztori sztem nagyon jó, az egész ahogy ki van találva, az egész világ stb. a fűszeres dolog. Na ehhez egy újabb extrém sci-fi dizájnt hozzápakolnak újra, egy remek film lesz sztem. Nem bánnám, ha sci-fi téren is lenne egy LotR típusú monumentális, epikus alkotás.

  6. Hát párszor olvastam a dűne könyveket, érdekelne miféle akciófilmet látnak bele, mert szerintem rohadtúl filozófikus az egész történet. Lynch pedig mocskos jól megcsinálta, mai napig nyúlják az ötleteit!

  7. A Lynch félében nekem egyedül a zseniális soundtrack tetszik és Virginia Madsen gyönyörű arca az elején.
    De nagyon nem értem miért veszik újra és újra elő a sztorit (filmre vagy tévére) hiszen annyira epikus (már az első könyv is, hát még a többi rész) és annyira sok szálon futó, sokrétegű és filozofikus, hogy egy átlag fogyasztónak (vagy aki nem kíván több időt rászánni) hamar megfekszi a gyomrát.
    Én annyira szeretem a teljes ciklust, hogy még angolul is megvan az összes kötet és így sem kívánom, hogy viszontlássam (újra) a vásznon.

  8. A Dűne “eredetit” Lynch tényleg a Mesterrel készítette, így sokkal jobban visszahozza a könyvet, mint a tv sorozat – már ha az öltözeteket és a színeket nézzük.
    Történetileg viszont a tv sorozat volt jobb, amit tovább is folytattak a Dűne messiásával és a Dűne gyermekeivel is. (mellékesem megjegyzem, hogy a használt technikánál a Westwoodos játék is szebb volt).
    Reméljük az új valóban az is lesz…

  9. A Lynch-féle Dűne… Ahogy már többen is említették, nem éppen a legjobb. Sőt, ezzel még keveset is mondtam. Lényeg a lényeg, hogyha egy olyan történetet visznek filmre, akkor adják vissza hitelesen. Ez az egész a hangmodulátorokkal olyan volt, mintha Frodó repülőgéppel ment volna Mordorba. Szóval ne.
    Erőltetett párbeszédek, túl szájbarágós jelenetek (mikor az elején a Liga követei beszélnek Shaddammal, vagy a bejátszás a “fűszert veszélyeztető bolygókról”)… Harkonnen bárót is őrültnek ábrázolták, pedig nekem ez nem jött le a könyvből… Tudom, ezek “apró” hibák, de én így érzek, ez van.

    A minisorozat viszont jobban bejött nekem, bár abban is vannak orbitális baromságok (mikor Leto II “beöltözik”, vagy néhány párbeszéd ott is erőltetett), de mégis inkább Dűne, mint a Lynch-féle film.

  10. A Lych filmet addig szerettem amíg nem olvastam ki a könyvet. Mostanában újranéztem a filmet és iszonyú ripcskodásokkal van tele, plussz a hangmodulátor, meg a szív dugó a Harkoneneknél… A könyv szerintem sajnos nem meg filmesíthető, de kíváncsian várom mit tudnak kihozni belőle.

  11. Kivancsi vagyok mit tudnak kihozni a temabol, tekintettel arra, h meg az egyik kedvenc rendezom is szar filmet csinalt belole. Egyebkent Jodorowsky is akart belole feldolgozast csinalni, csak senki nem adott penzt egy, a tervezet alapjan 10-12 oras filmre :D. Pedig en kivancsi lettem volna ra.

  12. A 84-es film az egyik kedvenc filmem volt már gyerek fejjel is, persze akkoriban még semmit se értettem belőle, csak a látvány ragadt meg, de aztán később amikor már értettem volna a történetet én is unalmasnak találtam, eleinte, végig se néztem (lehet akkoriban még hiányos angol tudásomnak is betudható ez). De ahogy megkomolyodtam újra nekifogtam, és újra az egyik vagy a kedvenc filmem lett.

    Ami azt illeti PG-13-ban nem tudom mit lehet kihozni ebből. Bár magánvéleményem, hogy pg13-ban komoly produkció elképzelhetetlen, max egy mesefilm. Ami önmagában még nem lenne baj, de akaratlanul is a régihez fogom hasonlítani, és kizárt, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Abban az összes díszlet, az összes jelenet, tökéletes volt. Valami transformers szerű förmedvény lesz ebből úgy érzem.

  13. Elsö gondolatom az volt a poszttal kapcsolatban, hogy ha Peter Berg igy 2 mondatban el tudja mondani szerinte miről fog szólni, az nem lesz jó.
    Mint ahogy mondta vki ez nem alapvetően akció, hanem filozófia (persze action nélkül még lehet a könyv is unalmas lenne, de arányok!), de azt is irta már vki hogy azt meg megfilmesiteni nem lehet. Szal akkor tényleg legyen egy értelmesebb akció kaland, ne pedig 2 szék közé a padlóra esés.

    Amúgy a Lynch féle sztem nemrossz, de ugye ő ha jól tudom 6 órásra tervezte ezért tünhet kifacsartnak a kiadott. (mellesleg a birodalom visszavág rendezését mondta vissza emiatt, érdekes eltt volna az is). Annyira sztem nem is erőszakolta meg, azt Kubrick müvelte példaszerüen a Ragyogással.

  14. “Ami azt illeti PG-13-ban nem tudom mit lehet kihozni ebből. Bár magánvéleményem, hogy pg13-ban komoly produkció elképzelhetetlen, max egy mesefilm. Ami önmagában még nem lenne baj, de akaratlanul is a régihez fogom hasonlítani, és kizárt, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Abban az összes díszlet, az összes jelenet, tökéletes volt. Valami transformers szerű förmedvény lesz ebből úgy érzem.”

    Ugyan már, PG-13-ban jön ki a legtöbb nyári blockbuster, nincs ezzel semmi baj, max. nincs vér. Transformers féle förmedvény? Ízlés kérdése. Max. nekem majd nem tetszik. A részemről én támogatom mindenfajta populáris feldolgozást, hogy még többen ismerjék meg a Dűne univerzumot. Mert az egyszerűen fantasztikus. Mivel megfilmesíti a könyvet eredeti formájában szerintem is lehetetlenség, ezért el kell hagyni a filozófiát és vhogy előtérbe hozni az akciót (hogy ne olyan korcs film szülessen, mint a Lynch-é). Peter Berg szavaiból azt veszem ki, erre készül. Remélem megkapja azt a pénzmennyiséget, amivől egy mai kor elvárásainak megfelelő CGI-t ki tudnak hozni, és akkor jöhetnek az óriásférgek és a háborúk ezerrel.

  15. hàààt szvsz a Düne történetből kihagyni a filozófiát kb. annyi mint a Csillagok háborújábòl kihagyni az Erőt (meg mindent ami hozzà tartozik), magyarul szólva pont a lényegét vesztené el a film ill. az eposz… ettől még persze nagyon látványos és hangulatos sivatagi kaland-akciò-scifi filmet lehet kihozni az alapanyagból (és mint ahogy olvasom a rendező szemléletében ez az elsődleges megközelítés), az màs kérdés hogy aki valaha is olvasta legalàbb az elsö 3 kötetet az nagy ívben fogja elkerülni az alkotást és elöbb nézi meg a Lynch féle kicsit mellé csúszott de amùgy abszolút kult verziót mint ezt. persze amíg elég számú amerikai tinédzser fog betérni a moziba addig ez csak max a Düne fan-ek szemét fogja csípni.

  16. Dűne…

    Mikor kicsi voltam, nem volt az olyan rég, sokat meséltek a Dűnéről, és nagyon sokáig voltam rá kíváncsi, először a filmet láttam az eredetit, a Lynch félét.

    Megnéztem és tátva maradt a szám. ez kb 1, 5éve történt.

    Kb 3 hónapja megnéztem a minisorozatokat, amik a Dűnét, és a Dűne gyermekeit dolgazza fel. Egy könyvet 3 db 1,5 órás részben- nem mellesleg rendkívül hűen ragaszkodva Herbert bátyó könyveihez, ami hihetetlenül nagy tiszteletet érdemel.

    Lynch rendező úr ott nyúlt mellé h rengeteg belső dolgot narráltattott le, és nem a színészek játékára(akik szerintem remekül teljesítettek) bízta dolgot. Lehet h nem merte, nem tudta meglépni, az okokat nem kell már firtatni.

    Mivel olvastam a könyveket tudom h rendkívül nagy munka volt filmre vinni ezt a 80-as években. De sikerült.

    Az minisorozatnál viszont meg kell említeni, h ahol kevesebb volt az eredeti filmhez képest, jó pár más területen sokkal többet adott. Az, h a CG nem volt egy kimagasló valami? Szvsz tökmindegy mert lassan azt érzem h csak a szemem akarják megetetni, az agyam nem. Hálisten a minisorozatnál nem történt ilyen gubanc.

    Mellesleg úgyérzem a a két alkotást illik a saját környezetében és idejében vizsgálni!
    ÉS mindkettő megállja a helyét a saját közegében.

    Az h el akarják kalandosítani valahol jó valaoh nem az. Persze, profit, ezis egy termék. DE ha már film, akkor legyen olyan művészi mint maguk a könyvek, mert megérdemli. Elvégre van filművészet is világon nem? Hálívúd is megengedhetné magának, jót tenne neki is.

    Lehet h sokkal többen nézik meg, de igazából nem fogják érteni, és nem fogják annyira élvezni, mint azok akik tudják h miről is szól a Dűne története.

    Lehet h elolvassák a könyveket a film hatására és akkor lehet h tévedtem. És ezt a tévedést nem fogom szégyenleni!

    -meneghwo

  17. Nekem nagyon tetszett mindkettő, de a Lynch verzióval az volt a bajom, hogy lényeges dolgokat nem lehetett volna belőle megérteni ha nem olvastam volna a könyvet. Jó régen láttam, de emlékszem, mennyit magyaráztam akkor a haveroknaka arról, mi húzódik a hátterében az egésznek, micsoda érdekek feszülnek egymásnak. Belepillantottam nemrégiben is, mai szemmel kicsit fura már az a képi világ. A 3 részesnek tetszett a részletessége és a hűsége a könyvhöz.

  18. Hmmm….

    Ha már a filmről beszélünk, én a Minisorozat hatására vettem meg a Dűnét, ám ha a Lynch filmet láttam volna, szinte biztos, hogy nem olvasom el.

    Herbert Mester Dűne-sagája mestermű, nem mellékesen a Lélekvadász és a Csillagkorbács/Dosadi kísérlet is.

    A Dűne regények lényege pedig épp filozófia, vallások, tradíciók) (zen buddhizmus, szúfimus), a politika, társadalomtudomány, azt is meg merném kockáztatni, hogy a történet a másodlagos (lásd az Istencsászára, a Káptalanház esetében ez még jobban szembetűnő, hisz itt szinte kizárólag beszélgetések vannak, elmélkedések) ahogy itt páran már elmondták.

    Szerintem -elnézést a rendező tisztelőitől- Lynch úgy gyalázta meg a Dűne Univerzumot, mint Brájen-Enderszon a regénysagát (A Vadászait szépen a könyvtárnak adományoztam), mert ők hárman semmit nem értettek meg a szereplők jelleméből, sem a mondanivalóból.

    Leto Atreidest ölebbel ábrázolni… Nem tudnék finoman fogalmazni, de ezzel egy az egyben megöli az egész személyiségét, ami a könyvben átütő erejű…

    Ahogy az “írópáros”, úgy Lynch is egy esztelen és mészárló őrülté degradálta a higgadt, számító intelligens Harkonnen-bárót, és ne feledjük, hogy Paulban és (II.) Letoban (aki valójában a harmadik, hisz Kis Letót a Dűnében a sardaukarok ölik meg). is az ő vére csörgedez….

    Az eső a végén. (ááááááá!)

    Lynch arra is képtelen volt, hogy megfelelő szereplőgárdát vonultasson fel a nézők szemei előtt. (Picard kapitány :D)

    Lézert használtak (StarWarsos hang :D) Arrakeen lerohanásakor, ami ugye a testpajzsok miatt veszedelmes: atomrobbanást generál.

    Az azbesztruhás sardaukarok szánalmasan néztek ki.

    Bármennyire is szegényes az első Minisorozat, bármennyire is bővelkedik hibákban, történetátírásban, bármennyire is téves választás volt számos szereplő esetében a színész messzemenően kenterbe veri Lynch egyesek által ajnározott művét, és teszi ezt mindabból kifolyólag, hogy hűbben vezeti végig a történetet, nem mellékesen visszaad homályosan abból valamit, hogy Herbert az iszlám világából merített.

    Olvastam több helyről is, hogy van vágatlan, akár hat órás változata is a Lynch-féle Dűnének, de ezekhez sosem sikerült hozzájutni. Nem tetszett, amit alkotott, még akkor sem, ha Herbert részt vett a munkálatokban, és a DVD-n lévő interjúban azt mondta, elégedett vele…

    Előre nem ítélem meg a filmet, de nem örülök annak, amit fent a rendező sejtet: akció-CGI blockbuster mozifilm. Ne legyen igazam. Kár lenne érte.

    Megkockáztatom azt is, hogy sosem kellene a megfilmesítéssel próbálkozni, mert szinte visszaadhatatlan, még akkor is, ha hűen követi a történetet.

    Valami mindig csorbulni fog, pl. a Gyermekei esetében a Prédikátor mondanivalója, Leto útja és belső megvilágosodása…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.