Man with The Screaming Brain

Elérkezett az idő a nagy Bruce Campbell újranézési projectem közetkező fejezetéhez a Terminal Invasion után (amit amúgy pótolhat mindenki ma éjjel a TV2-n).

Vannak a B-filmek és vannak azok, melyeket teljesen áthat a cheesy Bruce Campbell feeling. Ennél a filmnél ez utóbbi sokszorosan megvan, tekintve, hogy a 19 éves várakozás után maga is rendezte meg saját irományát, mely még az Evil Dead 2 idejében született (amúgy erre erős utalást is észrevehetünk), és amelynek megszületésében társíróként a kezdetek óta közreműködött barátja, David Goodman is.

Persze Bruce Campbellnek nem ez volt az első rendezése, két doksifilmen kívül már majd’ egy tucat Herkules és Xena epizódot leforgatott, és az biztos, hogy nem is ez lett a legjobb, de a Sci Fi Channel akkori mércéjét tekintve ott mindenképpen a jobbak közé tartozik. No de nézzük a történetet…

Forgattam Bulgáriában, bármire készen állok!

William Cole, a nagyon kapitalista, enyhén szólva kiállhatatlan pénzember, feleségével Bulgáriába megy üzleti útra. Ekkor még nem is sejti, hogy teljesen felfordul az élete, ugyanis egy súlyos ütés következtében elhalálozik, lenne ennél nagyobb változás? Persze, a filmnek még közel sincs vége, hiszen csak most kezdődött. Egy kellőképpen – és a helyi viszonyok közt érthetően – őrültnek látszó tudós feltámasztja, mégpedig oly módon, hogy kicseréli az agyának sérült felét egy másik halottéval, nevezetesen egy helyi ex-KGB-s taxisofőrével. Nincs is más hátra, minthogy Cole és a vele nem mindenben egyetértő Yegor-fele a hirtelen támadt skizofrénia közepette elinduljanak, hogy bosszút eszközöljenek gyilkosukon.

I’m on fire!

Bruce Campbell még mindig a régi, ha játszani és beszólni kell, pont azt kapjuk, amit várhatunk tőle. Stacy Keach a tudós szerepében kiváló és Ted Raimi frenetikusan röhejes a segédeként, az akcentusával egyetemben. Tamara Gorski, akivel már játszott együtt Bruce a Herkules egyik epizódjában, szintén elég jó alakítást nyújt, és simán ráhúzható az eyecandy jelző is.

Mint már említettem, elég hosszan tartott, míg elkészülhetett ez a film. Nehezen sikerült megegyezést kötni, és a forgatókönyv is többször átíródott. A Sci Fi Channel végül kisegítette a projectet és az Alien Apocalypse-szel együtt elkészülhetett ez a film is. Eredetileg Los Angeles lett volna a helyszín, de mivel Bulgária sokkal olcsóbb forgatási szempontból, ott készítették el a filmet a valamivel több, mint 800 ezer dolláros költségvetésből, a történetet is teljesen újradolgozva, hogy passzoljon a környezethez. A sztori képregény formájában is megjelent már a film előtt, kinézetre ugyan többnyire eltérő karakterekkel, de történetileg és szövegileg azonos formában, azon kevés eltérés, ami látható, amolyan rendezői változatként funkcionál, szóval tudom ajánlani azoknak is, akik már látták a filmet.

Egy igazi B-muvi feeling Bruce Campbellel, szerintem kihagyhatatlan darab minden fan számára, még ha erősen tévéfilmes beütése is van. Igazán sajnálom, hogy nem lehettem ott a könyvturnén, ahol, ha jól tudom, nagyvásznon is megtekinthettem volna. Nekem tetszett, jól szórakoztam a történeten és a játékokon egyaránt, lazán eléri a 8/10-es fun-faktort.

Még oly sok mindent tudnék írni róla, pláne, hogy Bruce Campbell és David Goodman kommentárjával néztem ma végig, és rengeteg információ hangzik el, de nem szeretek spoilerezni, így inkább befejezem.

4 hozzászólás a “Man with The Screaming Brain” bejegyzéshez

  1. avval a hajjal tényleg olyan bulgárosra sminkelték brúszt.
    brúsz hét van? banner, campbell… még kéne valaki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.