Redbelt

A Never Back Down mellett a Redbelt az első filmek egyike, amik a jelenleg egyre ismertebbé váló mixed martial arts-szal foglalkoznak. Míg a tinis poppal dúsított Never Back Down elijeszthet embereket, addig a Redbelt egyenesen a becsületnél ragadja meg a témát, és igazi harcosfilmet tár a szemünk elé.

Redbelt - a főszereplő Chiwetel Ejiofor

Mamettől megszokhattuk, hogy ha teheti akkor nem annyira illeszkedik a fősodorba, és hogy különleges hangulatot igyekszik teremteni. Tudom, hogy a Spartan nem lett a nép kedvence, de most szerintem felejtsétek el, hogy azt is ő csinálta. Én is el tudom mindig felejteni, hogy az Arany markában az ő nevéhez fűződik, pedig brutálisan nem jött be az a film anno (ideje újranézni?). Ha valamihez is hasonlítani akarnám a Redbeltet, akkor az a Way Of The Samurai lenne. Nem azért, mert olyan akciódús meg idézetdús, vagy ilyesmi, hanem mert a főszereplő harcos sosem tér le az útjáról, akkor sem, ha a kereszteződésnél a másik ösvény egy kicsit könnyebbnek tűnik ebben a világban.

A történetet igazából nehéz összefoglalni, mert két sorban gyenge, hosszabban meg esetleg az élményből vonhat le. Mit ragadjak ki belőle, hogy megment a bárban egy híres filmnszínészt, aki meghívja az új filmje forgatására executive producernek? Vagy az az éttermes jelenetet, ami maga volt a zsenialitás, és majd nézve a filmet esetleg te is rá fogsz ébredni? Vagy a rengeteg tökéletesen időzített párbeszédet, amik félig, de életszerűek? Inkább azt említeném meg, hogy az utóbbi hetekben ennél jobban nem szegezett a fotelba film. Amikor vége lett, akkor simán kivártam a végefőcímet, pedig még lett volna dolgom, amivel foglalkoznom kellett volna viszonylag sürgősen. Egy kis sziget volt ez a több mint másfél óra, és örülök, hogy belefuthattam.

A főszereplő Chiwetel Ejiofor szinte tökéletesen játszotta ezt a mestert, aki nem illik ebbe a világba igazán, mivel olyan értékeket tart fontosnak, amit a modern társadalom már nem annyira, még ha képmutatva azt emlegetik, hogy mégis. Valaki felhozta a Never Back Downnál, hogy egy ismertebb név sem vállalta benne a feltűnést, hát itt a Redbeltnél ez az ellenérv biztosan nem áll. Jó pár ismertebb alak tűnik fel a sport világából, még ha csak rövid időre is. A filmben nem volt sok harc, de amikor mégis, akkor az ilyen messziről jöttek számára, mint amilyen én vagyok, fantasztikusan került bemutatásra.

Ez számomra egy 8/10 volt. A végével lehet kötözködni, de szerintem pont azt vágta (vagy vágatta) ott ki Mamet, ami miatt egy kicsit nyálasabb lett volna az egész. Engem nem zavar, hogy valamit a fantáziámra is bíztak a befejezéssel, viszont látom, hogy jó pár embernek nem tetszett. Ezt csak amolyan említés szinten írom, mert a film mindenképpen ajánlott.

human
írta
2008. 07. 18. 17:51
megjelenés
40
hozzászolás


40 hozzászólás a “Redbelt” bejegyzéshez

  1. Human, el nem tudod képzelni, mennyire örülök ennek a kritikának. Enegm már egy ideje vonzz ez a film, de így hogy Te is jókat írsz róla, tényleg feltétlen meg kell néznem. Egyébként az Arany markában egy pofás kis film volt szerintem, fordulatos, tele idézhető szövegekkel.

  2. jaja, kösz Human. Ember vagy! höhö :)
    már a trailer tetszett, valahogy már az alapján bíztam a főszereplőben.

  3. Szerintem gyenge a film, igazabol meglepett a 8/10. En kb. a felet adnam. Szamomra az egesz tortenet teljesen valoszerutlen volt. A patosz eroltetett. (Mondja ezt az, aki imadta a Wantedot:) Egy drama/thriller, ahol a karakterek vagy csak rosszak vagy csak joak, azt hittem ezen azert mar tul vagyunk… Szerintem mar az elso tizenot perc utan mindenki tudni fogja mi fog kovetkezni es mi lesz a vege(mondjuk a legnagyobb faszsag a vegere marad:). Pedig szoritottam a filmnek, bar mar a trailer sem tunt tul kosernek.
    A gagyi tortenetet meg megbocsajtanam, ha legalabb a bunyok rendben lennenek. De nincsenek. Randy Couture ide, jiu-jitsu oda, “igazi harcos film”-ben egy mellbevagastol nem marad fekve az ember…Meg a Never Back Downban is kellett egyket pofon a k.o.-hoz, itt eleg egy hipthrow – eppen mint a Xenaban.
    Kar erte:(

  4. hat, szerinetm is iszonyat gyenge. elkezdtem nezni, de nem kotott le, azert vegigporgettem, dehat halalgyenge… B kategoria.

  5. pisketi!
    a filmet még nem láttam, de szerintem te is fekve maradnál egy mellbevágástól, (és még nagyon sokan)!

  6. Hidd el, te sem maradnal fekve…de ebbe ne menjunk bele. A filmben elvileg edzett harcosokat fektet le egy mozdulattal…

  7. tyű, hát ezt még nem láttam, de a heist… hát az szerintem marhajó volt, tényleg nézd újra:) hangulat, karakterek, fordulatok, befejezés, minden frankó volt benne, engem a fotelba szegezett. aztán majd erre is sort kerítek valamikor.
    memet meg igazából mamet, csak úgy mellesleg.

  8. Hangulatos film volt… köszi az ajánlást human!

    A főszereplő a Serenity-ben is jó volt, itt is hozta a meggyőződése szerint élő-cselekvő figurát.

    Az utolsó snitt ugyanakkor egy kicsit még így is sok volt az ízlésemnek, ám ettől függetlenül kiemelkedik az általam utóbbi időben megnézett filmek sorából.

    Egyébként a “The Unit” c. sorozatból játszottak sokan a filmben ;)

  9. a vélemények mások… ugye lehet egy tök gagyi film is valakinek 10 pontos xD

    a film am sztem nem hollywoodi moslék, és egyszer télleg érdemes megnézni:D nem maradandó, de 6/10.

  10. Engem anno nagyon megfogott az előzetese ennek a filmnek. A kritikádból az jön le, hogy olyasmi lesz a film amire számítottam. A héten meg is nézem.

  11. A Black Belt (Kuro Obi) nevezetű japán filmről várható kritika? Érdekelne a véleményed a filmről.

  12. nekem voltak benne még furcsaságok a végén kívül (pl. ablaküvegen görcsölés), de összességében tetszett. a spartan viszont jobban bejött.

  13. teljesen véletlen vetődtem ide , nem szoktam nagyon kommentezgetni. azok alapján amit páran írtak pl.: pisketi felkeltették az érdeklődésem a filmmel kapcsolatosan. mellberugják nem kel fel…etc…sokmindentől nem lehet felkelni, és nem csak fejütéssel lehet vkit megko-zni, szerintem maradjunk ennyiben.
    sayonara

  14. 10/10 részemről , thnx pisketi.
    Nem csak a szellemisége miatt nézhető de sszakmailag is ott van azért a film rendesen, van pár fejkulcs, klassz kis fojtások , karfeszítések , teljesen hiteles etc etc.

    A Kuro Obi-t volt szerencsém szintén ma megnézni. Élmény 10 , technikailag 10 , story 5, összesítve 8/10, aki teheti nézze meg!!! Klassz kis Okinawai karate ….

  15. SPOILER!

    Yojimbo, nem azt mondom, hogy minden el volt fusizva benne, de a vegen amikor nekimennek szepen sorban az emberkek (eszukbe sem jut, hogy egyszerre tamadjanak…) es amikor a brazil jiu-jitsus fojtasabol egy hatraszaltoval szabadul ki… Nyilvan tudod, hogy ez technikailag kurvara lehetetlen, mert vagy siman visszaesne vagy a nyakat torne. Persze, voltak a filmben jo harcok, de miert kellett ezt a vegere elcseszni ilyen hulyeseggel…?

  16. Amit nem szabad szem elol teveszteni az az hogy ez a film nem jiu-jitsu-rol, vagy MMA-rol szol, az csak a korites.
    A film a szellemi emberrol szol, aki becsuletben, turelemben, munkaban, kitartasban, lelekjelenletben hisz, de nem csak hisz, hanem azt meg is eli.
    Egeszen a vegeig huen mutatja be azt, hogy milyen az ilyen ember elete. Maganyos, allando anyagi bizonytalansag, amit a kompromisszumkeptelenseg okoz, akit a hozza legkozelebb allok sem ertenek igazan, akinek magikus vilagnezete van, es amit az elet vissza is igazol, addig amig el nem jon a probatetel ideje. A probatetel idejen ugy tunik, minden amiben hitt, ertektelen, es akkor kell donteni: feladni, vagy harcolni erte, akkor is ha tudja, nem nyerhet.
    Errol szol a film. Az ilyen ember altalaban veszit, legalabbis vilagi szempontbol. Ha csak vilagi szempontbol nezzuk a filmet, akkor a filnek vege van amikor Mike veszi a batyujat es tavozik a merkozesrol. Veszitett. De szellemi szempontbol ez nem elfogadhato allaspont. A szellem vilaga azoknak nyilik csak meg akik kepesek vegigmenni az aldozat utjan, akik akkor is harcolnak ha ugy tunik, semmi esely a gyozelemre. Ez a gyozelem, legtobb esetben erkolcsi gyozelem, es bar a film vege egy kompromisszum, azt mondanam, ez minimalis. Vegul is Mike erkolcsi gyozelmet aratott azzal hogy vallalta a kuzdelmet es ez akkor is igaz lett volna ha megfojtjak, kidobjak, elteszik lab alol. A film vegen a Redbelt atnyujtasa csak ennek az erkolcsi gyozelemnek a szimboluma, hiszen mondannyian tudjuk, ilyen nem tortenhet a valosagban … de epp ezaltal kepes a film a vilagi “valosag” fole emelkedni. Azt hiszem, minden igazi harcosnak (legyen az harcmuvesz vagy sem) az uzenet atjott, es ez a fontos.

  17. Ez mind szep es jo, de szerintem ezt a Ramboba is bele lehet magyarazni. Nekem csak tulsagosan leegyszerusitettnek tunt a film, de ugy tunik ezzel egyedul vagyok, szoval valoszinubb, hogy egyszeruen nem jott at a mu szimbolikaja. Ahogy human mondana, nem az en filmem:) Nezzetek meg!;)

  18. Megnéztem, nekem nagyon tetszett. Akinek nincs küzdősportos múltja az szerintem nem igazán érti, hogy lehet egy gyomrostól lemenni. Én volt, hogy egy combossal leküldtem valakit és fordítva. Esetleg egy tanulságos videó erő vs. technika a youtube-on: “kevin randleman vs fedor emilianenko”-keress rá, nem linkelek.

  19. black beltet ajánlom, ezt még nem láttam, de ha jó, akkor jöhet a yellow, green, brown is :)

  20. SPOJLER!!!!

    Respect Alex!
    Ez a BUDO-ról szólt! Ennyi!
    A harcművészetet nem azért műveli az ember hogy verekedjen! Ezt a tradícionális harcművészetekben az öreg Mesterek a Budo rossz útjának tekintik.
    Ezért érdemes megnézni a Kuro Obi-t. Nem akarok többet mesélni mert az már spojler lenne.
    11 éve művelem kisebb nagyobb megszakításokkal a harcművészeteket , most lesz 12.
    Pisketi!
    Szeretnék pár dolgot megértetni itt néhány szkeptikussal.
    Mikor bunyó van nem mindeki gondolkozik , ( a filmben ugye lélegezz, nyugalom … ) ez történt pár emberkével is, idegesek feszültek a biztonságiak…. Egyébként meg azt hiszem azt gondolták róla piskóta, azért mentek egyesével meg max ketten. Engem a fiatalok soxor kóstolgatnak , van ez így. ;)
    Amikor kibujt a hátsó fojtásból , egyáltalán nem kell eltörnie a nyakát. Az embernek sajnos vannak olyan reflexei amiket az életben nem fog levetkőzni, vagy kinevelni magából. Ha fojtasz például és egyensúlyvesztésbe(kuzushi) hoznak akkor már csak kapaszkodsz, ez reflex , neurólógia ennyi. Láttam már elég furcsa dolgokat , a hagyományos japán ju jutsu-ban még benne volt a kyusho , nem összetévesztendő a world ju jutsu federation jutsujával ami látványos de legtöbbször az a véleményem, hogy egy varázslás, támadható bontható ,teli lyukakkal , helyekkel a kontratechnikáknak.
    Szóval a japcsik tudják és meg is tanították ezt pár gajdzsinnak akit méltónak találtak rá. Nem kell testre sem ütni , nem hogy fejre. Elég ha alkaron vádod 3-4 idegpontot(egyszerre) támadva “megfelelő kézfelülettel” és KO. De ugyan az igaz lábra is. Gondold el ez teljesen logikus is , hiszen ott az akupresszura és az akupunktura ami már elfogadott gyógyítási módszer nálunk is. Ezek összefüggnek.

  21. Nekem nagyon tetszett! Alex remekül megfogtad és megfogalmaztad a film lényegét, nekem is teljesen ez jött le belőle.

    Én a koreai eredetű TaekWon Do-t űzöm kb 2 éve, tudom ez egyáltalán nem nagy idő, még is teljes lelkesedéssel csinálom, és ennyi idő alatt is megtanultam a küzdősportok igazi lényegét, amit nagyon élethűen ad vissza ez a film.

  22. Megnéztem végre! Szerintem nagyon nagy film! A főszereplő nagyon jól játszotta a szerepét, és volt számomra egy erős dolog, ami nagyon megfogott. Mégpedig az, ahogy a mester elutasítja a pénzt végig. Nem kell neki. Nem ebbe a világba való. Olyan értékeket képvisel, amit nem lehet pénzen megvásárolni, és ami kiveszőben van ebben a rohanó világban. Mindenkinek kötelezővé kéne tenni szerintem. A harc tényleg csak körítés. Aki csak azt nézte, és szerinte unalmas a film, az nem értette meg az egész lényegét.

  23. Fú gyerekek. Úgy néz ki nem az én világom az ilyen lelkizős “én vagyok a talpig becsületes mester, akit nem érdekel a pénz csak az, hogy megtaláljam a lelkiüdvösséget”. Mondom megnézem, hisz akciónak titulálták. Már a felvezető képsorok/zene alatt éreztem, hogy itt valami nem lesz rendben. Én ha filmet nézek szeretek kikapcsolni és igen, csak a “nagymozi” akciófilmek tetszenek. Úgy, hogy ebből a szemszögből azt kell mondanom, hogy mégegy ilyen zs-kategóriás fos filmet régen láttam, pedig néha beleszaladtam egy-egy szarba. Ha azzal jösztök, hogy ez a harcművészetekről szól, akkor én azt mondom, hogy az Ong Bakban egy ismert név nincs, mégis jobban ütött. Ez a film meg mintha egy elcseszett dokumentum film lenne. 1,5 órát elvett az életemből. Akkor legalább dolgozták volna ki a krimi szálát a történetnek, de semmi. Semmi sincs megmagyarázva, semmisem derül ki. Csak annyi, hogy van ez a pöcs oszt végigviszi a jóságát meg az erkölcsi tisztaságát az edzőteremtől a redbelt-ig. ÁÁÁÁ lenne itt még sok minden, de minek írjam. Ez a film csak Alice Braga miatt 1/10. Ments meg uram minket a jövőbeli hasonló filmektől. Akinek meg tetszik a film, hát az tényleg a nagybetűs FILMBUZI.

  24. Nagyszeru film volt,siman adom a 9/10-et! Az ilyen filmeknek van mondanivalojuk,ezekbol lehet tanulni! Milyen szomoru hogy megis csak egy szuk reteg fogja megnezi! :(

  25. Ez nagyon gyenge film volt. Olyan ember, amit a fő szereplő formált meg, a világon nincs. Semmit, nagydolgot nem akart mondani a film, egyszerűen csak egy rossz film.

  26. Hát én nem tudom ki hogy van vele…
    De nálam ez a film 10/10…
    Előttem volt egy hozzászólás amiben már irták hogy ez nem az a tipikus agyon verekedős film… Hanem az emberi lélekről szól és én inkább az olyan film kategóriába sorolnám amit mindenkinek érdemes megnézni aki szereti az ilyen filmeket…
    Ebből a filmből pl sokat lehet tanulni az emberekről, főleg arról hogy az ember szinte senkiben sem bizhat, magán kivül…
    Engem olyan szinten lekötött a film hogy elkezdtem nézni és egyszerűen nem tudtam tőle el szakadni…
    Ha valaki inkább akcio filmeket szereti annak nem ajánlom, mert nem fog tetszeni…

  27. üdv. Olvasom a szólásokat ,most néztem meg a filmet és közel nem a bunyókról szól, a szellemiségről és a hitről.. A film elég hiteles és a harcok, bunyók is. olvastam egy ilyet, hogy egy ütéstől nem lehet megfeküdni ezért gagyi…! Na öreg te az ilyesmiről biztosan sokat tudhatsz .. kérd meg az egyik haverod verjen úgy isten igazából melledre és majd meglátjuk leülsz e?

  28. Igazából azt, hogy ki mennyit ért a dolgokhoz csak úgy tudnánk eldönteni, ha nyomnánk pár meccset egymás közt, ami ugye lehetetlen és baromság is lenne. Mindenki a saját tapasztalataiból és tudásából indul ki. Személy szerint a jelenlegi, igencsak szerény, tapasztalataim azt mondatják velem, hogy sok túlzás van a filmben. A mesterem is várta a filmet, meg is nézte és jókat szórakozott rajta (67 éves, feketeöves jiu jitsu mester, tudomásom szerint ö a legjobb Szlovákiában). Ne értsetek félre, nem “nagyarcoskodni” akartam, amikor fikáztam a harcokat, csak ha a képregény fanoknak lehet pesszegni, akkor mi is pesszeghetünk, nem?:)

    A film gyengesége szerintem igazából a forgatókönyvben rejlik – a legszembetünöbb számomra a rendör öngyilkossága volt gyakorlatilag a semmiért (magára hagyta a családját stb…!

    Béke:)

  29. “Az ilyen filmeknek van mondanivalojuk,ezekbol lehet tanulni!”

    Egy oltári nagy közhely az egész film, kb. annyit tudsz belőle tanulni, mint a legkisebb szegénylegény történetéből.

  30. Azért mert nem akciófilm! jó lenne ha felfognátok ezt páran! mindenki arra számított! mert? egy hajszál köze van az akcióhoz! a harcok meg valószerűek nem az h hullába rakják egymást és 150ütés és 3golyó után még mindig állnak! nem nagyon téved aki azt hinné ez ilyen! nemtom kiirta de azért ha egy edzett ember hasba vág lehet te se kelsz föl! namind! Ez egy jó film én is 8/10 et adok rá! annyit simán megér! “ilyen ember a világon nincs” honnan tudod attól mert te nem vagy ilyen miért ne lehetne?! amugy meg ez egy film:kitaláció! na de mind nem tépem tovább a betűket! aki bután akciófilmre számított az csalódni fog ennyi!

  31. Nagyon jóó film…”kommersz* agyúaknak” nem jön be ….aki szereti a harcművészetet..nem a küzdő sportokat, azok igazán értik a főhős motivációját !!!!!

  32. Kezd érdekelni a film, mivel annyira megosztottak a kommentelők.

    Sokan, felhozták a szellemiséget, a vaó életet és saját tapasztalataikat.

    Én nem vagyok benne a harcművészetkben, csak kívülről látom, illetve filmekből.

    A film szellemiségéről, egyáltalán a harcos szellemiségről nekem a következő filmek jutnak hirtelen eszembe: Hét mesterlövész, Utolsó szamuráj (igen, hirtelen ezek és mert “kommerszek”). Végül pedig egy anime: Mutsu Enmeiryu Gaiden Shura No Toki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.