Égető bizonyíték (Burn after Reading)

Isolde már bő lére eresztve írt a filmről, így én rövidre fogom (szokás szerint). Egyrészt láttam már ennél jobb Coen tesók által készített filmet, másrészt meg még így is jól szórakoztam. Nagyon jól összerakták a bizonyítékot, nem vitás. A legjobban az tetszett, hogy ilyen kőkemény politikai thriller zenét raktak alá, mintha épp világok sorsáról lenne szó, közben meg idióták lepték el a vásznat, akiknek semmi köze nem volt semmiféle világraszóláshoz.

Burn After Reading, pitt bevert orral

A történetre nem vesztegetnék sokat: egy elmebeteg CIA muksó emlékiratokat ír, amiket valahogy megszerez két edzőteremben dolgozó idióta, és jóságos szamaritáriánusként megzsarolják, mert hát “ez a szupertitkos CIA cucc, a cuccok cucca”. Meg vannak még megcsalások, meg házasságok, de tényleg ennyi. Az egész nyilván a nemCoeni, hanem vígjátéki kavarodással lesz teljes, amiben mindenki összefekszik mindennel.

A film legjobb arca mindenképp Brad Pitt, aki hajlandó öltönyt is húzni, kár, hogy a beszólások többségét az év egyik legjobb trailerében lelőtték. A további legjobb pillanatokat a CIA “nagykutyákat” képbe hozó David “Sledge Hammer” Rasche és JK Simmons hülyülések hozzák, főleg mert komoly arcokat kell alakítaniuk. De igazából mindenkit fel lehetne sorolni, mert a megszokottan csavarosan képtelen helyzetbe ezen színészi gárdanélkül nem lett volna ennyi puskapor, de így szerencsére mégis lett.

Égető értékelés

A film magyar címén, meg pár unalmasabb részen kívül nem sok kivetnivaló akad. Aki egy kupac idióta hülye kalandjait akarja látni a komoly nagyvilágban, az a 7/10-es értékelést most meglátva már indul is a moziba/indítja a lejátszót. Ez a felvétel 10 másodperc múlva sem semmisíti meg önmagát. Amúgy most, hogy a Coen-tesók kitombolták magukat, megint jöhetne egy komolyabb film, No Country kaliberű.

28 hozzászólás a “Égető bizonyíték (Burn after Reading)” bejegyzéshez

  1. Lehet bennem van a hiba, de nekem ez a film nem jött be…én nagyon hiányolok már egy rekeszizomszakítós vígjátékot.

  2. Én nagyon unalmasnak találtam, de nem azért, mert rosszul adták volna elő a szereplők, vagy mert szarul lett volna megcsinálva. Szimplán nekem nem adta magát ez a humor.

    Brad Pitt nagyon jól játszott egyébként :D Na azon röhögtem azért néha néha.

  3. Már 2x megnéztem és másodjára is szétröhögtem magam. Az összes színész isten benne!!!
    A hülyeséget annyira komolyan adják elő a filmben, hogy már tényleg azt veszed észre, hogy valami világrengető probléma megoldásáról van benne szó. Nekem az egyik kedvencem. 8as simán.

  4. clooney barkácsol a pincében. megmutatja Francis-nek mire ő: wáááá, kipróbálhatom.

    majd szétszakadtam a röhögéstől. mindenre számítottam, de erre nem :D

  5. itt szerintem mindenki nagyot alakított.pitt táncain meghaltam

    tilda swinton meg már annyira volt szemétláda hogy legszivessebben elkentem volna a száját:DD

  6. hátőő… érdekes volt.
    néha vigyorogtam a hülyeségeken, néha vertem a fejem a falba (asztalba), de alapvetőten tetszett.

    Pitt-et nem igazán bírom, de ebben a szerepben nagyon tetszett :D

    a szekrényes jelenetet meg vagy 3x néztem vissza hogy WTF

  7. Nekem is nagyon tetszett, együtt röhögtem az angol nyugdíjas turistacsoporttal a moziban. :)
    Ami abszolút vitte a pálmát, az a rejtett Putyin-poén. Na ott majdnem kiestem a székből. :D
    Egyszerűen zseniális, hogy a Coen tesók azért mennyire értenek a feszültségteremtéshez, itt ugye leginkább a szekrényes jelenetnél bizonyították be ismét.
    Nekem egy jó 9/10, még néztem volna tovább.

  8. Hát az öltönyos – orrbanyomós részen rendesen kapaszkodnom kellett a székbe, hogy le ne essek, Brad olyan pofát vágott… :)

  9. Pitt hatalmas volt
    “I thought you might be worried… about the security… of your shit” :)
    és már ez a név is, hogy Csed. már ez röhejes :)

  10. kezdem a pontszámmal, úgy, hogy nem pihentem rá pár napot. 8/10

    a film legnagyobb erőssége a jól megválasztott karakterek sokasága, nem sorolom őket, aki látta tudja miről beszélek. nem egyszerűen emberien retardáltak, stiklisek.

    erősség még ezen túl a történet bonyolítása, a sztori nem egy nagy durranás, de ahogy a szálakat kuszálják, az zseniális.

    persze ez nem meglepő, láthattunk már Coen-éktől pár beteges fazont, meglepő eseménysort. illik ez is a munkásságukba, nem marad el a többitől.

  11. …ez egyébként nem is vígjáték, inkább dráma, bár tény h vannak benne műfaji áthajlások.
    Bármilyen furcsa is, de én leginkább az Amerikai szépséghez tudnám hasonlítani. Az amik hülye szokásait, félelmeit figurázza ki egy ilyen nehezen komolyan vehető történetben és karakterekkel…
    És tényleg J.K. Simmons és David Rasche a legnagyobb arcok a filmben, még ha keveset is vannak jelen. De ahol ott vannak, az üt.
    Aki abszolút vígjátékra számít, az nem csodálom hogy csalódik… mert nem az.

  12. szerintem meg Clooney volt a legnagyobb. idegbeteg, szociopata és enni sem tud tisztességesen. zseniális.

  13. Nekem sem jött be, tegnap este néztem meg…
    eleje jól indult, de aztán abbamaradt a jóság benne…

    anno a nagy lebowsky volt a legzseniálisabb szerintem, nekem már a tavalyi oscaros filmjuk sem jott be annyira

  14. Sziasztok!

    Az érdekes, hogy többnyire egyetértek azokkal az írásokkal, amik itt születnek, és kb. az én véleményemet tükrözik, azonban itt most nagyot csalódtam. Nem a filmbuziban, hanem a filmben. Általában vevő vagyok a legbetegebb humorra is, Ford Fairlanetől, a Gyalog-Galoppon át a Shot’em Uppig jöhet bármi… Ezen a filmen viszont nem tudtam fogást találni. Nekem nem viccesek voltak a karakterek, hanem idegesítőek. Félreértés ne essék a színész-felhozatal és a játékuk egyaránt pazar volt. Simán a sztori és a karakterek voltak idegesítően bénák. Az ilyen embereken nem tudok nevetni, inkább lelökném őket, valami jó mély szakadékba! :) Egyedűl a CIA-s nagyfőnök volt arc! :)

  15. Szerintem zseniális film, a lazább fajtából! Nálam többször megnézős. Kiváló szereposztás, nincs panasz senkire! A kedvenc talán Brad Pitt, v Clooney, nem mégis Brad :D főleg mikor egy jelenetben szerepelnek…

    10/10

  16. Még egy filmnél se éreztem, hogy felesleges volt megnézni. Na ez olyan. Viszont Brad Pitt tényleg nagyot alakít benne, a szőke p*csa viszont kifejezetten irritáló buta és csúnya is…
    Nem tudom, én ezt nem nevezném se thrillernek, se vígjátéknak, se akciófilmnek. Komolyan, olyan érzésem volt (főleg ezzel a zenével), mintha valami drámát néznék.

  17. Hát nem is tudom… Ez valahogy nem tetszett, legalábbis maga a sztori. A színészi játékok jók voltak, azzal nincs is baj, teljesen hozták ezeket az őrült figurákat, de nekem ez az egész valahogy nem állt össze egy “jó filmmé”.
    Kb azt tudnám még írni, amit Monti meg Cobaltum írt előttem.

  18. Hát a filmet végignézve még a film 1. óraja körül sem vágtam, hol van itt a történet mert csak idióták ökörködtek. A befejezésnél pedig nyilvánvaló lett, mi a francot néztem én másfél óráig? Én Malkovichot értékelem jóra ebben a filmben, de a film meg a történet egy rakás had ne mondjam mi. Nagyon nem tetszett.

  19. nagyot csalódtam ebben a filmben. egy kellemes “no country” szintű szórakozást vártam, hát nem kaptam meg. annyira tré a történet, hogy nagyon. egy vasárnap délutáni sorozat egyik részeként elment volna, de így filmben nagyon hokedli lett. egyedül a gardróbos jeleneten kerekedett el a szemem. a film első felében a “mikor történik már valami” érzés kerített hatalmába, a második felében pedig a “mikor lesz már vége” érzés. ezt a filmet sem kell többet megnéznem, az viszont érdekes hogy milyen színészeket rángattak bele. bár ugyanezt egy csapat zs kategóriás színészpalánta is megtudta volna csinálni.

  20. Káromkodás, néhány erőltetett poén a vége pedig egy középszerű max. 1x nézős film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.