Ausztrália (Australia)

Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ebben az egy mondatban összefoglalható az Ausztrália mint filmélmény. Lehet csak én vagyok túl ponyva ehhez, de igazából nem hiszem, mert még csak nem is éreztem túl nyálasnak (pedig rengetegen ezzel jöttek), hiszen illett az epikusságához, egyszerűen csak a történetéhez képest ez a film túl hosszú volt.

ausztráliai bunyó

Mert hát vegyük az alapját: a lédi (fehérszőkefőnökasszony) elutazik Ausztráliába, hogy a férjét végre elszakítsa az ottani birtokukról. Mikor odaér, a férje helyett a Drover jön érte a kikötőbe és ő viszi ki a messzi famra. Mivel a Drovert a nők szerint baromi vonzó Hugh Jackman játssza, így gyorsan szembesülünk azzal, hogy a nő férje halott, megölték. Innen még van egy gonosz, akinek a farmra fáj a foga, meg némi marhaterelési problematika, meg a legidegesítőbb tejeskávé kiskölök akit filmen mostanában láttunk, és akkor ennyi.

Ha Baz Luhrmann úgy gondolkozna, mint a jó öreg Tarantino, akkor ezt az Ausztráliát két felé vágta volna, mivel tulajdonképpen a felénél simán le lehetett volna zárni valamennyire, és megmondom nektek, hogy szerintem a feléig ez egy egész jó film. Tele van gyönyörű képekkel, humorral, Kidman jól hozza a lédit, Jackman a félig vad Drovert, flörtölnek meg ilyesmi. Az egész olyan játékos érzetű, nagyszabásúra forgatva. Aztán sajnos jön a film második fele (“a második film”), és mivel másfél óránál szinte lezárást éreztünk, így már csak azért is baromi hosszúnak érezzük ezt a felvonást, pedig ebben van a háború!

Muszáj elárulnom, hogy még mi rontja az összképet: a befogadott, félig őslakos gyerek. Az vele a baj leginkább, hogy valami iszonyat idegesítő magyarsággal narrálja az egész történetet. Oké, szinkronosan láttam, de gondolom az eredetiben sem volt erősségge a nyelvtan. Úgy képzeljétek el, hogy még nálam is bénább a srác fogalmazásból, erre narrál. “Tereljük a gonosz állatokat a nagy-nagy deszkán fel át a hatalmas hajógőzre”. Hihetetlen, főleg amikor a beszédstílusát átveszi Nicole Kidman karaktere, és a felnőtt fehér nő ugyanolyan katasztrofálisan beszél, miközben komoly arcot vág. Ehh.

Kidman megérkezik Ausztráliába

Szóval ezek a bajok vannak a filmmel, én otthon javaslom megtekintésre, ahol nyugodtan lehet nyújtózkodni a felnél, kérődzni kicsit az egész szórakoztató első felén. Az mindenképpen megemlítendő még, hogy a filmbe zsúfolt képek egyszerűen gyönyörűek, szinte kedvem támadt Ausztráliába menni, pedig nem szeretem a forróságot. Tényleg, csak a gyönyörű jelző illik az egész filmre, mármint képileg.

Ausztrália

Sajnos csak 5/10-et tudok adni, ez sokkal nagyobb akart lenni, mint amekkora ténylegesen, és így hiába klasszikus hollywood, teljesen a modern világba illik, a lufik közé.

46 hozzászólás a “Ausztrália (Australia)” bejegyzéshez

  1. hát ja kb. 5/10, de sztem meg ez végett lett túl rövid, hogy sok mindent akart belevinni a film, és így néha túl összecsapotnak tűnt, mindenből egy kicsit, romantika, akkori társadalom kritika, kiskölök, háború stb. valamelyik motívumot nyugodtan kivehették volna és ezzel a játékidővel jobban véghez vinni! Félreértés ne essék, hosszú film, de így meg olyan érzése van az embernek, hogy nem “egész”. Ahogy Human is mondta, csak első fele kellett volna és jó film lenne, de hogy beleerőltették ezt az epikus háborús vonalat, túlzásba estek, vagy csaptak volna hozzá még fél órát és rendesen kidolgozni.+ahhoz képest, hogy nyáltengerként ajnározzák, semmivel sincs benne több romantika mint akármelyik más filmben, amiben van egy női férfi kapcsolat! Kidman jó+Jackman is hozza a formát!

  2. 5/10 az nem rossz, egy átlagos film, semmi extra, nem rossz, de nem is kiemelkedő sztem! De ízlések és pofonok!:-)

  3. Már vártam ezt a kritikát.
    Tényleg iszonyatosan hosszú, de szerintem nem vontatott, én legalábbis nem néztem az órámat közben. Csak a sztori nagyon kiszámítható, az első perctől lehet tudni hogy mi lesz “mind a két” film vége és tényleg vannak nagyon gázos jelenetek (pl mikor bevonul Hugh Jackman szmokingban)..
    Amúgy az 5/10 reális :)

  4. tamas, azért nem volt annyira “kiszámítható”,

    SPOILER
    mert az eredeti verzióban Hugh meghal a végén, csak a tesztközönség (stúdió) nyomására happy end lett (ha jól tudom):-)

    SPOILER OFF

    Szóval mondjuk akkor meg azért mondták volna, hogy sablonos:-D

  5. “Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.”

    Pontosan. Bennem még az a mondat fogalmazódott meg, miközben pergett a végefőcím, hogy sokat markol keveset fog, de az lényegében ugyanez.

    Nekem még a hosszával lett volna a legkevesebb bajom, mert ki lehet tölteni 2 és fél órát tartalmasan, ha az a 2 és fél óra minőségi anyagot tartalmaz, és nem erőlködnek annyira a készítők, mint az Ausztrália esetben.

    Nekem is az volt az érzésem, hogy a feléig elmegy, ha ott fejezik be, hogy eljön az esős évszak. Akkor sem mondom, hogy egetrengető, klasszikus-esélyes, de egy kellemes, nézhető film lett volna.

    Én azt “bírom” még, hogy a film előzetes hype-jában valahogy mindig szépen elhallgatták (vagy csak én nem futottam bele sehol), hogy a főszereplő tulajdonképpen egy gyerek, és ebben a filmben minden, de minden körülötte forog. Amikor már kezdtem élvezni a szerlmi szálat vagy a marhaterelős sztorit (jobb híján), akkor jött az a kölök, és elcseszett midnent. Nem vagyok gyerekszereplő-ellenes, de a karakter és a színész is borzalmas volt. Szövegeitől én is a falat kapartam. Egyébként egész jól működne ez a film a gyerek-szál nélkül, de így…

    És ahogy mondod, nagyobb akart lenni, mint amekkora, és az a baj, hogy ez az izzadtság, erőlködés maximálisan érződik minden képkockán, annyira törekszik arra, hogy epikus legyen, hogy közben teljesen belesül. Csalódtam Baz Luhrmannben, tőle több tökösséghez és bevállaláshoz szoktam.

    Megmondom őszintén Human, régen értettem egyet szóróól szóra kritikáddal, de most teljes mértékben. :)

  6. abban egyetértek, hogy ez túl nagy falat volt. viszont szerintem pont a film első fele az ami rontja az élményt. egy közepes kalandfilm, aminek az első 40 perce borzasztóan unalmas, és minimum 20 perc nyugodtan elvérezhetett volna a vágóasztalon.

    a második fele nekem már jobban tetszett. részemről 7/10 (felfele kerekítve)

  7. Nekem a film hosszaval nem volt kulonosebb bajom, magaval a tortenettel viszont igen: egy hatalmas giccs az egesz es erre az utomunkalatok soran feltuningolt latvany meg ratett egy lapattal. Az nagyon tetetszett (es meglepett) ahogy Luhrmann egy kis jatekossagot vitt a film elejebe, de ez a megkozelites sajnos fokozatosan eltunt. A tejeskave gyerek feliratosan is borzalmas volt. Kidman es Jackman karaktere meg egyszeruen papirvekony.

  8. ..és mozis-világéletemben ez volt az első film, aminél azt láttam, hogy vetítés alatt kimentek emberek (kb. a “tömeg” 1/3-a).

  9. tragikus volt ez a film… ilyen giccses, idétlen filmet életemben nem láttam. Majd leestem a székről a röhögéstől, amikor a szigeten mutatták az akkor még halottnak hitt gyerekek cipőit, a kisfiú a “visszaéneklés”, az egész történet erőltetett volt és folyamatosan ismételte magát, a főszereplők meg harmatgyengék voltak: Hugh Jackman az egész szerepet megoldotta azzal, hogy fel-le húzogatta a szemöldökét és néha levette a pólóját. Azt gondoltam, hogy egy nem sokat mondó, de kellemesen érzelmes filmre ülök be, erre meg kapom ezt az élvezhetetlen giccsóriást. senkinek nem ajánlom.

  10. sandor8206:
    hát ezt nem tudtam, lehet hogy úgy sem lett volna jobb.

    Egyébként a kisfiúról egész addig meg voltam győződve hogy lány, amíg nem mondták el zavaróan sokadszor, hogy kisFIÚ :) A szinkronja tragikus, eredetiben lehet hogy jobb lett volna.

  11. Nálam 6/10. Egy fél órával lehetett volna rövidebb is, bár én sem néztem az órámat. Nem tapasztaltam teltházas teremben ekkora csendet, pedig nagyon sokszor járok moziba. Azért volt, aki megéhett és kiment a büfébe. :-)
    Jobb lett volna felirattal nézni!
    Luhrmann most nem volt olyan zseniális, mint a Moulin Rouge! esetében!

  12. Bármilyen fura, engem nem idegesített Nullah, a kiskölyök! Ha már kisgyerek, akkor a Zuhanás kislánya sokkal idegesítőbb volt nekem.
    De, mint mondtam az Ausztráliát legszívesebben felirattal néztem volna.

  13. NA, örülök, hogy nem csak nálam verte ki a biztosítékot a kisgyerek.. annyira idegesített egy idő után, hogy nagyon! Hosszú…vontatott… kiszámítható, szóval 5/10 nagy jó indulattal nálam is.

  14. Ez a film hihetetlenül szépre sikerült! És a hosszát illetően, mindent részletesen bemutatott de nem unalmasan, nem voltak hézagok sem… 160 perc igenis kellett. Gratulálok a rendezőnek Baz Luhrmann-nek és az operatőrnek Mandy Walker. A színészek is odatettek!

    Csak ajánlani tudom mindenkinek!

    Üdv

  15. Jo indulattal 1/10, de sztem tulertekelem. A Titanicot is egy eleg nagy nullanak tartom, de esku a fudemonumentalisatakarokalkotni mufajban kb. 1000x jobb. Kapufanak mondanam, de ez inkabb lecsorgott vhol a szogletzaszlo mellett. :\

  16. Hát gyerekek, ezért nem kell szinkronosan filmet nézni! Még jó hogy tört “magyarsággal” beszélt az a gyerek, hiszen aboriginal volt (ha csak félig is), miért beszélne akkor oxfordi angollal??? Nem is értem a feltételezést.. Különben biztos a szinkron volt a hajtépés oka, mert eredetiben semmi baj nem volt vele, szerintem kifejezetten aranyos volt ahogy keverte a szavakat.
    A film amúgy nekem tetszett, rosszabbra számítottam, és még csak hosszúnak sem éreztem. Tény hogy a közepén nagyon kiáltott a vége főcímért, de utána se volt gáz..
    És tök jó volt, hogy néha viccesre is próbálták venni a dolgot, az elején pl Hugh mosdása frenetikus volt! :-)

  17. Már volt több, mint egy hete, hogy ülepedjen bennem az Ausztrália, és most már kimondottan haragszom Baz Luhrmannre ezért a filmért, mert az egyik kedvenc rendezőm volt, de ezt most nálam telejsen lerombolta. Amikor kijöttem a moziból, csak egy “hááááát” -érzés volt bennem, majd sorra jutottak eszembe az idegesítő dolgok, és most már látom, hogy akkor csak nem mertem megfogalmazni, hogy ez a film kimondottan rossz lett. De ez a helyzet. Talán ezen a blogon hangzott el, hogy az a film, amire azt mondod, hogy “egyszer megnézni jó”, az igenis rossz film, mert ha valamit egyetlen porcikád sem kíván újra, és többé nem pazarolnál el rá 2 és fél órát az életedből, az igenis rossz film volt. Az biztos, hogy még egyszer képtelen lennék végignézni.

  18. [dude, ott vált nullává az egész kritika kritizálásod (főleg hogy ez nem is kritika), hogy nem fogtad fel miben lett Tarantínóhoz hasonlítva. Köszönjük, de a szerzőt levélben lehet basztatni nem kommentbe offolni minden szarral, mert te olyan magas kritikát vársz, akármi. Sosem titkoltam, hogy csak egy néző vagyok, mint te, mint akárki, olvass mást ha nem tetszik. Ennyi. – a zerk,]

  19. Nos, sztem azért egész jó volt. Csak nagyon hosszú. Másfél óránál simán ketté lehetett volna vágni, ill. onnan kb. 5percenként le lehetett volna zárni, a vége felé egyre több helyen. Azért én sem néztem az órámat, tudtam h hosszú lesz:), és egészen lekötött. Két filmet lehett volna belőle csinálni.Nekem mondjuk a második fele tetszett jobban, szeretem a háborús jeleneteket, meg a marhahajcsárkodás kicsit kevésbé volt érdekes, ill. úgy éreztem h vmi nagyot akar mondani, de hát egy csomó tehén kergetése közben furcsa lenne vmi nagy tanulság. Nekem nem volt annyira kiszámítható, én simán el tudtam képzelni h vmelyik főszereplő meghal, bár lehet h csak én vagyok túl naiv kislány:)A kisgyerek magyarul tényleg idegesítő volt egy kissé, bár egyébként sztem aranyos volt. Drover fürdős jelenete, amikor jól bemuatatták a kigyúrt felsőtestét sztem is kicsit komikus volt, lehet ezt diszkrétebben is. Mindazonáltal a film mélypontja sztem az volt amikor leborotválta a karakteréhez illő férfias szakállát, az nagyon nyálassá tette, pláne ha a bált, mint “szövegkörnyezetet” is hozzá vesszük. Nőként a férfi főszetreplő még így is kompenzálta azt h Nicole-tól falra tudnék mászni.

  20. Mi is megnéztük ezt az alkotást.Monumentális,remek színészekkel,és a rendező sem senki, az egész stáb prímán oldotta meg ezt a munkát.A táj lenyűgöző.A történet pedig valósághű.Tessék szétnézni a világtörténelemben alaposan.Miket produkál az élet.Csak össze kell rakni a történeteket, és már is kész a forgatókönyv,vagy egy remek regény.A filmet nem tartottuk hosszúnak, mert lekötötte a nézőt.Otthon is lehet filmet nézni, de a mozi az más élményt nyújt.(kivéve ha egy rakat ennivalóval ül be a kedves néző) Egy Indokína, vagy egy Schindler listája a moziban lenyűgöző élményt nyújt, míg otthon egész más. Olyan mint a színház vagy egy koncert élőben. Varázsa van. És a színházba sem pörkölt+nokedli kíséretébe ül be a kedves kikapcsolódni vágyó közönség.
    Mi rég láttunk ilyen remek alkotást.
    Jó volna,ha honi filmjeink fele ilyen mértéket megütne.
    Kis ország vagyunk,de ez nem ok arra,hogy csak a ripacskodás menjen. Vannak remek színházi előadások is itthon. Egyébként az
    hogy kis ország,nem ok semmire.
    Sajnos,itthon Rózsa Sándort kigúnyolják, ugyanakkor a Volt egyszer egy vadnyugat című alkotást istenítik.Ellent mondásos az egész szemléletünk.
    Az emberek nagy része szeretne jó filmeken szórakozni.
    És hány remek film nem jut el hozzánk, legfeljebb könyv formájában lehet a történetet élvezni.
    Az Ausztrália című filmet maximálisan 10 ponttal azaz * * * * * * * * * * jutalmazzuk.

  21. Ha a Csányi,Demján és a Várszegi összedobná a gempát és beszállna Öszödi Szent Ferenc is és a sleppje,akkor kihozhatnának egy Hunyadiak tündöklése és bukása című eposz amolyan Rettenthetetlent átültetve magyarra.De lehet ,hogy 65 millió kevés lenne mivel a sztárok sokba kerülnek és ide azért nem kellene meghívni Franco bát.
    ja a film 6/10.

  22. Irmaotvenkilenc draga. A honi filmjeink szerencsere alazzak ezt a szemetet. Ha az ideiek nem is feltetlenul, de az elmult 2-3 evtizedben olyan minosegu munkakat tett le a magyar filmipar az asztalra, amelyek nem h megalljak a helyuket, de kifejezetten a legjobbak kozott vannak. Csak esetleg nem a felszint kene nezegetni, a regi kivalo vigjatekaink remakenek nevezett megcsufolasait, illetve sto’lbuci csanyisanci es a tobbi vidam pajtas filmjeit, hanem mondjuk Palfi vagy Tarr filmeket. Csokolom, ne huzzunk mar le olyasmit, amit nem ismerunk.

  23. Nálam minimum 7/10, aki pedig képes volt szinkronosan megnézni minden figyelmeztetés ellenére, az a saját mulatságát rontotta el, de nagyon.

  24. Meglepő volt számomra ez a kritika… Nagyon szórakoztató a film és egy igazán jó kikapcsolódás. Még egyszer megnézzük.:)

  25. Nekem tetszett.
    Ez legalább olyan film, amit anyukám is szívesen megnézne. Egy Fűrészre biztos nem bírnám bevinni. :)
    Human, talán nem tartozol a célközönségbe. :)))

  26. ez a film, egy öncélúan túlnyújtott rettenet, amit 90perc, átlag de szép családi moziban el lehetett volna intézni. Végig nem értettem, hogy mit akartak ezzel az egésszel…és szerintem a készítők se.
    Háborús filmet? Utolsó 15perc
    Szociálisan érzékenyen megfogni az aboriginek és félvérek témáját? Kudarc, csak jön a rendőr, elvisz jaj ne, meg a kocsmába nem mehetnek.
    Szerelmi történet? A két leading name aluljátsza önmagát, kiszámítható a leküzdhetetlen vonzalmuk.
    az első másfél óra marha terelgetését továbbvinni jobban belemenni azt kellett volna és akkor kaptunk volna egy jó kis ausztráliai hangulatos, tényleg szépen elkészített filmet. De ez így: bukás.

  27. Szerintem azért nézhető.
    Igaz hogy jobb lett volna kétrészbe megcsinálni ezt a dolgot de így is jó kis vasárnap délelőti mozizásba vágtam bele.Nem bántam meg, hogy megnézten.
    A történethez képest sztem jobban is megcsinálhatták volna a filmet,
    de így is nálam egy 10/7 et meg érdemel.

  28. az igazság az h régen nem történt meg ez, de bealudtam. pont a második felén. így nem teljesértékű a véleményem.

    amúgy humannal egyetértek h bazi nagy színes lufi az egész. nem rossz, de ízetlen kicsit. nem unalmas, de néha belassul mintha unná saját magát.

    Kidman meg Jackman persze jók, de ennyi. nincsenek igazán szerethető karakterek és ez nagyon nagy bibi.

    ellenben nekem semmi bajom nem volt a narrációval sem a gyerekkel.

    szumma: télleg 5per10. bealudtam wazz. lehet h kapott volna 6ot is de nem kap.

  29. Nos a film nem rossz,de nem is jó. Szvsz túl hosszú,körülményes, és ahogy minden a kisgyerekre lett építve az nem jön be.
    Jóindulattal 10/6-ot adnék rá. Még szerencse hogy itthon néztem,szinkronosan.

  30. Erről a filmről kb. 30-40 perc után kijöttem a moziból. Amit addig láttam, az kb. 2/10.

  31. Hát… Ami engem mérhetetlenül zavart, az az iszonyatos vetített hátterek tömkelege, és engem nem is az zavar, hogy vetítik a hátteret, bár rengeteg esetben egyszerűen nem értem miért, hanem az, hogy iszonyatosan rossz minőségben, és, hogy a szereplők mennyire nem tudnak játszani ebben a közegben, példát is mondok. Mikor a marhákat terelik a szakadék szélén üvölt, hogy mű a ló, mert úgy mozog alattuk, mint egy mérleghinta, de, hogy az öreg és a kölyök még csak meg sem próbálnak úgy csinálni, mintha lovagolnának, az már botrány. Azért lehet nekem vannak túl nagy elvárásaim, de 2009-ben nekem ez már gyenge. A sztorira msot nem térnék ki, de egy epikus film azért nekem más. Jó nem lehet minden egy 3:10 to Yuma. :)

  32. Na most tartok 1:27-nél, az ilyen “epikus” filmek itt szoktak befejeződni. Ez után mi jöhet még?! Előre félek! :S

  33. Hálát adok, hogy nem adtam ki erre a filmre pénzt… Hihetetlen hosszú és unalmas :( Eredeti nyelven néztem, a gyerek ott is rendesen töri az angolt, szóval ilyen szempontból nem hiszem hogy mellélőttek a szinkronnal. De maga a film… totális katasztrófa volt számomra… :( 3/10, de csak mert gyönyörűek a tájképek

  34. Ez az affektáló nyávogó ripacs mokka tüneményes? Amúgy a film 4/10. 3 részletbe szenvedtem végig.

  35. Kicsit erősnek érzem a kritikát ami a kissrácot illeti. Miért nézitek a filmet szinkronizálva? Eredetiben vagy felirattal kell filmet nézni. Arról az az Édes kisgyerek nem tehet, hogy az egyébiránt nagyszerű alakítását a magyar szinkron készítő ennyire elrontotta… Különben meg el kell menni ausztráliába, vagy kell kicsit olvasni az abokról és utána kell kritizálni őket :)
    bátran neki kell vágni, és érteni fogjátok a filmet is….

  36. Azokkal értek egyet, akik azt mondják hogy az első fele volt jó a filmnek. Én a második felét kicsit nyálasnak találom.

    Nekem nem volt idegesítő a gyerek beszolásai, de ebben az is lehet hogy feliratosan néztem.

    Jó volt Jackman-t amerikai akcentus nélkül hallani :)

    6,5/10

  37. Most néztem meg és megérte ami nálam eleve a kritikus 5 pont feletti kateg.Teljesen jo a film és sztem nincs két részben.Mindig lehetne jobb persze de nincs vele gond.Szép zenék ,szép képek ,boldogság ,szomorúság minden van benne.Unalmas részek is de kibirható.Aki most nézné meg ne hallgasson más lehuzó véleményére és nézze meg – csak amolyan vasárnap esti film felfogásban.Nicole-t pedig nagyon megszerettem itt.

  38. nekem bizony nagyon tetszett….!:)
    Lekötött elejétől a végéig, bár kicsit hosszú, de nem volt üresben pergő rész!!
    A Jackman-Kidman páros azért ütős, már csak a hangjukért is érdemes eredeti szinkronnal nézni!
    Szerintem többször nézős, kevés filmnél fogadom meg, hogy a dvd-t is megveszem, de ez egy olyan!
    9 pont a 10-ből, néhol nagyon lehetett érezni a cg-t…!

  39. ezt ciki lesz leírni, de nekem 9.5. Írom ezt úgy, h az 1. óra, + uccsó 2 óra lecsengése között nekem 24 óra telt el:DDD
    nem bírtam. kitéptem a gépből..Aztán tettem még 1 próbát és ma hazahoztam a dvd-t. Megnéztem a uccsó 2 órát és sokkot kaptam.
    Nicole-tól is..amennyire idegesített, annyira vált szimpatikussá a végére. Mármint a karaktere.
    Hihetetlen szép képi világ, elképesztően tehetséges kiskölyök (angolul néztem..és igen eléggé vicces a srác angolja, dehát mit vártok egy ausztrál indiántól? aki 6 éves korában még leukémiával is szenvedett..) villámokkal csapkodjanak az égiek, de én baromi nagy tehetséget látok benne.
    “Walters won a Satellite Award for New Talent and received nominations for Best Young Actor at the Broadcast Film Critics Association Awards[10] and Most Promising Performer at the Chicago Film Critics Association Awards” ezt olvasva, asszem’ nemcsak én gondoltam ezt így..nade mindegy is. Nem vagyunk egyformák :)
    tetszett a zenéje is, tovább vitte a gondolataimat és jó, persze, elismerem elfogult vagyok, de ennyire kellemes csalódást film még nem okozott nekem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.