Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street)

Idilli kertváros, ahol még a virágzás is szebb tavasszal, nyugodt, békés szomszédság, ebben a csodás világban él Nancy. Azonban most egy árny borítja be mesés életét, mégpedig ott támadja meg, ahol csakis magára számíthat, az álmaiban.

One, two, Freddy’s coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, better stay awake.
Nine, ten, never sleep again.

Az árny nem más, mint Fred Krueger, akit manapság csak Freddyként emlegetünk. Nem először jár a környéken, gyerekgyilkosként már korábban is megfordult itt, hiszen ebben a házban élt annak idején. Csakhogy halálával nem ért véget a szörnyűségek sora, az álmok világába költözött, ahol a félelmeink tartják életben, és képes a mi álmainkat is megfertőzni.

Úszik a kis hajó...

Úgy tartják az álmokról, hogy ha valaki meghal álmában, sosem ébred fel többé, de még mindig nem tartunk ott, hogy mindent tudjunk róla, amennyit igen, az az, hogy ott bármi megtörténhet. Erre a koncepcióra épít Wes Craven, aki rászabadította rémét az Elm utcára, illetőleg annak fiatalabb lakóira, lévén, Krueger gyerekgyilkos.

Természetesen nem mindenki vevő az elméletre, miszerint egy sorozatgyilkos rejtőzködhetne álmainkban, kiváltképp nem a csemeték szülői, akik elutasítják ennek még a gondolatát is. Így a tinik nincsenek túl jó helyzetben, hiszen ha elalszanak, egyedül maradnak, és ott vár rájuk Krueger, azonban ha ébren vannak, akkor sem kapnak túl sok segítséget. Szóval csak magukra számíthatnak, esetleg barátaikra, akik ugyanazt élik át.

A főszereplő Nancy, akit Heather Langenkamp alakít, az ő nyomában jár Freddy, és sorra végez mindenkivel útja során. A játéka teljesen korrekt volt, és még ha díjat is nyert, szerintem azért korántsem volt olyan kiemelkedő. Van egy barátja is, Glen, akit Johnny Depp alakít, élete első szerepében, és azt kell mondjam, már itt is érződött rajta a tehetsége. Egy amolyan, legalábbis én így érzem, letudott, de korántsem elmerülő alakítást láthatunk Nancy apjától, John Saxontól.

Heather és Johnny.

Robert Englund Krueger szerepében brillírozik, és habár most már szinte minden horror oldalon, újságban, akárhova nézünk, összefuthatunk vele, ebben az első részben még korántsem láthatjuk olyan sokszor, inkább főleg csak a pengés kesztyűjét. A folytatásokban már sokkal több kamera előtti pillanata van, és ugyebár némi humort is összeszedett, de itt nagyon is komoly figura. Persze ez is egy amolyan fogás az izgalomfokozásra.

Pedig azzal enélkül sincs probléma, Craven nagyon jó atmoszférákat teremtett az álmainak, illetve a szereplők álmainak. Emlékszem, mikor először láttam a filmet, és nem sok horror volt még a hátam mögött (ejj, de jó lenne valami radírral kitörölni őket, és újra izgulni), azért igencsak csomóban volt a gyomrom, tényleg kellőképpen félelmetes légkört teremtett meg a vásznon, Craven ehhez tényleg ért. Persze nem csak képileg kell ezt elérni, hanem hangokkal és zenével is, ez utóbbiban kiváló munkát végzett Charles Bernstein.

– What the hell did that, Lieutenant?
– I don’t know. What’s the coroner got to say?
– He’s been in the John pukin’ since he saw it.

A trükkök még mai szemmel is egész jók, bár itt-ott azért kilóg a lóláb, de én hajlamos vagyok észre se venni őket, igazából csak onnan tudom, hogy vannak, mert olvastam róluk, hogy hol és mikor helyezkednek el a filmben. Az a gáz az ilyesmiben, hogy azóta is mindig észreveszem őket. Ha nem olvasom, talán soha fel nem tűnnek.

Kétségtelenül ez az első rész volt a legsejtelmesebb, éppen emiatt láttam ezt a legkevesebbszer, mert ugyebár ha az ember tudja a következő jeleneteket, nem nagyon ér az egész semmit. Emiatt inkább ritkábban nézem újra, mert úgy azért az apróbb dolgok kiesnek. A többi rész újranézhetőbb, hogy úgy mondjam, még a gyengébbek is, mivel ott Freddy már igazi mókamester, szóval szórakoztatóbb darabok, akárhonnan is nézem. Nálam főleg ez a szempont, amikor értékelek egy horrorfilmet, legalábbis az utóbbi jó pár évben, egyre inkább a szórakoztatási faktorra megyek rá, és ugyebár ha többször is újranézhető a darab, pláne jobb pontot érdemel. De persze azért vannak más szempontok is, példának okáért el szoktam ismerni dolgokat, mint ahogy itt is a fentebb már leírtakat, szóval nyugodt szívvel kiadom rá azt a 8 pontot a 10-ből. Ez valamelyest tükrözheti az első élményemet is, ha azt vesszük. Ha pedig csak a szórakozási részét nézném, egy közepest adnék rá.

34 hozzászólás a “Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street)” bejegyzéshez

  1. Anyuék pszichológushoz cipeltek mert 6 évesen az ágyból néztem ez és ha jó emlékeszem akkor még Tv3 (télen-nyáron):) adta le elég későn,én meg megnéztem és fel is vettem videóra, aztán suli után hazajöttem és folyton csak ezt néztem! és Anyuék azt mondták ez beteges ilyen fiatal gyereknek! de nem lettem pszihopata:) egyzserűen csak tényleg borzongtam,és sajnos minnél több rész jött ki egyre rosszabb lett! de máig félnék ha kések hangját hallanám amit végighúznak egy vascsövön, vááááá! Freddy örökké élni fog!:)

  2. HORROR ALAPMŰ!

    Az akkori trükkökhöz képest maximumot kihozták.
    A film zenéjétől pedig még ma is kiver a frász…
    Még a 2.-ik jó volt a többi katasztrófális volt.
    Még a VHS korszak nagy kedvence, full parás film, akik most látják azoknak nem lehet az igazi.
    Emlékszem akitől kölcsön kaptam a filmet, nem tudta megjegyezni az angol címet, ezért azt a címet írta rá, hogy
    “karmolós gyilkos”
    LoL nem?
    10/10

  3. Naaagyon szívlelem ezt a filmet, az alapötlet, a légkör, a hangulat és Freddy zseniális úgy ahogy van.
    Rendesen paráztatós, és a trükkök még mindig klasszak. Ja és a vége !

  4. dettó első horror, gondolom ezért nagy kedvenc, kisgyerekként nézni csúcs volt, azóta is bármikor, bárkivel.

    freddy-s rémálmok utána ezerrel jöttek persze.

  5. Ja, tényleg nagyon para volt gyerekként, meg még a második rész is.
    Én is sajnálom, hogy a túl sok horror után már nem valószínű, hogy lesz még ilyen élményem…

  6. A legjobb horror film,amit valaha láttam!!!az első 6rész kegyetlen jó…a hetediket viszont szerintem nem kellett volna megcsinálni,de a Freddy vs. Jason szerintem nagy ötlet volt…Nem tudja vki véletlenül,h nem e lesz vmikor egy Freddy vs. Jason 2????

  7. Valoszinuleg tul idosen lattam ahhoz, h igazan nagy elmeny maradjon, nalam anno a Kubrick-fele Ragyogas volt az ami nagyon mely nyomott hagyott, ezt a filmet maig ki nem allhatom.

  8. Muhaha. Izé, piece of cake? Én először a másodikat láttam, mert mindig rohadt későn adták, ha adták, aztán ez elsőre kimaradt.

    Amelyik részben Krueger mama szerepelt (3?), az valami baromira unalmas volt.
    Viszont az erekkel marionett-bábozós jelenet eszméletlenül jó.

  9. Az egyik régi kedvencem, azóta is visszatérő rémálmom,hogy szájon csókol a telefonom.Viszont a Poltergeist első része volt az első horror amit gyerekfejjel láttam még a 80-as években.Mocskosul féltem az ágy alá behúzó bohóctól.
    A Freddy 6. része pedig az első 3d film volt amit moziban láttam.

  10. [az alsóvonalazás miatt törölt komment. normálisan írjatok már az istenért. – a zerk]

  11. Nekem is kb első horror. Nem nagyon emlékszek már rá, de tudom volt egy rész ahol talán egy tolókocsis srác volt, és rájött, hogy álmában bármit megtehet, ez melyik rész volt?

  12. gyerekkoromban annyira beparáztam a filmtől, hogy miután lementem kosarazni freddy arcát láttam a palánkon és hazarohantam :D

  13. hogy oszinte legyek, gyerekkent minden szartol feltem, igy az elso resz kimaradt az eletembol, ismertem az alapszitut, meg Freddyt is, csak nem lattam a filmet, aztan megneztem a Freddy vs Jasont, es azota kezdtem el potolni, a kettest es a harmast mar lattam, de egyik sem gyozott meg, ezt is be akarom probalni vmikot

    Freddy
    tervben van, de meg nagyon keplekeny, meg olyan pletykak is szarnyra kaptak (bar azok tuti csak pletykak, tul alaptalanok), hogy meg Ash is benne lesz

  14. freddy vs jason vs asht már régóta pletykálták, és egy campbell interjúból az is kiderült, hogy valóban felmerült, de csak mint ötlet szinten, semmi több… nagyjából ez egyelőre kb. a nullával egyenértékű, mintha én most kitalálnám, hogy csinálok egy új demons 3-at, és hú de jó lesz :)

    az előzményes rebootról meg ha jól rémlik, már itt is volt szó régebben, no de ez most a régi freddy, és a hírek amúgyis human asztala

  15. Kedvenc filmeim közés tartozik, nagyon eredetinek tartom az első rész történetét. A többi már csak a Freddy miatt is volt jó. Direkt vettem is egy olyan piros-olajzöld pulcsit:P

    I’m ready
    for Freddy!!!!

  16. Talán ez volt az első horrorfilm, amitől nem csak paráztam, hanem azonnal beleszerettem, emlékszem, mekkora izgalommal vártam mindig a következő részeket az egyik kereskedelmi csatornán. Sőt, még arra is emlékszem, hogy épp akkor adták volna az 5. részt, amikor elkapták Husszeint, és így több hetet csúszott az 5.-6. rész, én meg teljesen kész voltam. Később megnéztem a 7. részt is, a FvsJ-t is (személyes sértésnek éreztem, hogy Freddy nem gyalázza porba Jasont xD Azóta a Kristály-tavi gyilkost is megszerettem és láttam az összes Péntek 13 részt)Ezer szállal kötődök a sorozathoz, imádom az összes részt. Évek óta várok egy magyar Rémálom gyűjteményre, ígérték is karácsonyra, azóta semmi. Többször is írtam már én is ezen filmekről egyébként:)
    És majd elfelejtettem: amikor a TV-be adták a részeket, egy csomó jelenetet kivágtak. Szerencsére mindezen hibákat később sikerült orvosolnom, azóta bőszen nézegetem angolul, vágatlanul a sorozatot. Kíváncsi vagyok a Rémálom remake-re, de nem sok jóra számítok, főleg, ha nem Englund lesz Krueger.

  17. Újra kellene nézni, mert az első részt nagyon régen láttam csak, a többit valami miatt folyton adták. Örökfilm.

  18. (SPOILER lehet)

    Az 1. rész szerintem a végéig faja, ám aztán az a kocsis jelenet homlokcsapkodósan ergya.

    (már nem SPOILER)

    Egy kicsit sajnálom, hogy a folytatásokra a rémisztő Freddy-ből bohócot csináltak, elvégre a hapsi egy pedofil sorozatgyilkos. Egyébként még a 3. rész, meg a New Nightmare az, ami értékelhető, habár az utóbbin eléggé nyomot hagy Langenkamp botrányos alakítása. (Mondjuk az elsőn is.)

    Cravennek pedig már ideje lenne visszatérnie, hiszen átlagosan 12 évenként mindig robbant egy nagyot a horror-thriller szcénában. 71: Last House on the Left, 84: NoES, 96: Scream (nem szeretem, de a hatása kétségbevonhatatlan.).

  19. pont mostanában terveztem újravizsgálni a filmeket, nemrég “gyerekjátékoztam” újra, az 5. rész még várat magára :)

  20. Én is nagyon szerettem ezt a filmet és minden folytatását, kivéve a 2est mert szerintem az valami ritka unalmas volt.

    Ha csinálnak remaket remélem Englund lesz benne.

    Kiváncsi lennék egy Freddy vs Ash összecsapásra.

  21. Every town has an Elm Street!

    legjobabbab horror. nekem is az első rész az egyik favorit, a másik viszont a sokak által nem szeretett 6. az talán még az elsőt is veri hangulatban.

  22. Volt szerencsém nyáron megnézni mind a 7 részt, szerintem is alapfilm :)

    A következő menet Péntek 13 1-10-ig lesz :D

  23. eből van sorozat is? én még csak az első részt láttam, azt is nem rég:d vhogy kimaradt az életemből:S egynek elment, persze tudom ma már nem olyan hatással van az emberre, mint rég… gyerekjáték volt amitől régen nagyon paráztam:D

  24. régen nagyon félelmetes volt….a sikoly és a tudom mit tettél tavaly nyáron jut eszembe:D
    ma már nem élvezném….

  25. Nem szeretem a horrorfilmeket, ehhez én nagyon félős vagyok. :-))) De anno, ’93-ban, mikor nyelvvizsgázni mentem, már teljesen para voltam, és valahogy ez akadt a kezembe videón. És röhej, de annyira féltem, hogy simán “lenyugtatott”, így másnap már nem volt gond a nyelvvizsgán… :-)) Azóta sem láttam más horrorfilmet… ja, de a Sikoly 1-t…

  26. Húú hát rémálom..talán 5-6 éves lehettem amikor elöszőr láttam.Akkor még csak az első része volt.Annyira fanatikus voltam hogy amikor reggelente oviba készülődtem akkor is ezt néztem.Persze az este teljes para volt,sokszor még a lábam sem mertem kidugni a takaró alól,annyira féltem hogy elkapja.Első “lazulásom” is hozzá köthető,egy az egyben behaluztam hogy ott van :))) Szaladtam haza mint akit puskából lőttek ki.:))) De persze megvan az összes rész,és várom a legújabb részt ami valamikor 2010-ben lesz.Azóta sem volt olyan filmszereplő akitől annyira félnék.Persze ma már teljesen más megnézni,de a zenétől még mindig kiver a víz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.