Piranha (2010)

Mivel már elég sok mindent felfedeztünk a bolygónkon, a víz az, ami még mindig tartogathat nagy meglepetéseket. Ki tudja, mi mindent találhatunk még a mélyben. A klímaváltozás egyik hatása, hogy pár éve új fajokat ismerhettünk meg az Antarktisz jégtáblái alatt, nemrég Indonézia partjainál találkoztunk állítólag 40 új állat- és növényfajjal a tengerfenéken, és ki tudja, lehet, viszonttalálkozunk rég kihaltnak hittekkel is.

Hát, most megtörtént, megkaptuk, amit akartunk. Majdnem 30 év telt el, de újra felélesztették az egyik fajt, hogy egy tóban úszkáljon, a helyi seriff (Elizabeth Shue) legnagyobb örömére pont a tavaszi szünet idején. Mert a szórakozáshoz kell az a pár száz fiatal is, akik pont azon a parton szeretnék kitombolni magukat.

Azt, hogy melyiküké lesz a part, bizony le kell boxolni, és a küzdelmet meg is tekinthetjük a filmben, igencsak mulatságos képsorok közepette. Mert a piranhákkal együtt Aja is elszabadult, megadva nekünk mindazt, amit az elmúlt években horror terén többnyire nélkülözni kényszerültünk, köszönhetően a pg-13 divatnak.

Itt aztán hullnak a végtagok, testrészek, félrészek, skalpok, és egyebek. Persze, mind a két térfélen, hiszen egy Ving Rhamesünk is van a vízben. Azt hiszem, mindenki meg fogja majd találni a kedvencét. Ezen a téren mindenképpen kijár az érdem a filmnek, nem spóroltak a művérrel, az tuti. És persze az sem utolsó dolog, hogy mindezt stílussal teszi.

Természetesen nem rögtön a vérengzés az úr a filmben. A vizes horrorokhoz méltóan az első hulla már korán baljós előjellel szolgál, ha esetleg Matt Hooperék kedvenc dala nem mindenkinek adná meg a kezdőlendületet. De onnantól rá kell készülni az akcióra, minden szereplőnek el kell foglalnia szépen a helyét valahol a tavon, lehetőleg jó szétszórtan, ahogy illik. Aztán az első akcióig mondjuk némi pucérsággal múlathatjuk az időt, ha már víznél vagyunk, a víz alatt főleg, köszönhetően Kelly Brooknak és Riley Steele-nek, no meg részben Chris Jerry O’Connellnek.

Ennyi jó mindenképp volt legalábbis a mellékszál terén, ha már a szokásos tini téma annyira nem hozott lázba. Ettől eltekintve persze azt kell mondanom, hogy remekül sikerült darabbal találkoztam ismét. Nem igazán tudtam remake-ként tekinteni rá, elvégre nagyon régen nem láthattuk a témát, kellett már, és igazából a film maga is csak kikacsint ide-oda, de nem utánoz kifejezetten.

A végét egy kissé összecsapottnak éreztem, és nem csak azért, mert simán néztem volna tovább is, hanem kicsit túl gyorsan vége lett a filmnek, olyan lezáratlan volt. Mindenesetre, a rendező a Sziklák szeme után újra megmutatta a tehetségét, és a színészek is kitettek magukért, és jó volt újra látni Christopher Lloydot, Richard Dreyfusst, és Dina Meyert. Aki szereti a horror műfaján belül a viccesen trancsírozós fajtát, mindenképpen essen neki, én csak ajánlani tudom.

Mammut
írta
2010. 08. 28. 05:23
megjelenés
20
hozzászolás


20 hozzászólás a “Piranha (2010)” bejegyzéshez

  1. Arra várok, hogy adják már aztán rohanok rá a moziba 3D-ben! De le merem fogadni, hogy ezek a gyökerek nem hozzák be a mozikba…

  2. ááááá…

    expandables-t sem, ezt sem hozzák be.

    hát d.g.ljenek meg:C

    pedig tuti nézős lett volna 3dben…

  3. Igazából nagyon is élvezhető a film, nekem pozitív csalódást okozott a trailerek után. Kifejezetten szórakoztató:)

    Külön pirospont a kritikaírónak hogy nem ment bele szubjektív pontozásokba:)

  4. Az utóbbi időben engem is elkezdett érdekelni – főleg a pozitív kritikák miatt (rotten tomatoes: 81 %), 3D-ben lenne az igazi.

    És ez alapján is olyan lett mint amire számítok, véres (szándékosan) komolytalan szórakozás.

  5. Gyerekkoromban marhára féltem az első James Cameron féle pirannyáktól. A másodikat kihagytam, talán majd ezt meghesszelem. Majd ha lesz hozzá kedvem. A leírásból mindenesetre jónak tűnik. Remélem, hogy valami hasonló érzés fog el, ha a filmek vége lesz, mint anno a Cápa első része után. Na csá!

  6. Én is várom már nagyon:) Azért az durva, hogy a Weinstein fívérek mindennel befürödnek mostanság, amin nincs rajta Tarantino neve. Biztos szar a PR osztályuk… De most komolyan, a honlapjukon kívül sehol sem láttam, hogy lesz ez a Piranha 3D.

  7. Nagyon jó film :D Azt kaptam, amit vártam.

    Véres horror, de van poén is benne…
    + egy jó pont a látványért ;)

    Nekem bejött. Rem. 3D-ben is megnézhetem majd a moziba…

  8. kicsi off: A nagy siker után kíváncsi vagyok mikor kezdenek majd el pletykálni a “Jaws 3D”-ről. :))))

  9. Hát hozzák be. Nehogy már ezt ne lehessen itthon megnézni. Btw: ennek ugye nincs IMAX verziója, csak sima 3d?

  10. jó volt látni már egy kellemesen szaftos filmet. és végre csajok is pucérkodtak, ami mostanában sajnos nem jellemző a mai horror filmekre. pedig a 10-20 évvel ezelőttiekben azért szinte mindig biztosra vehető volt legalább néhány cici a trancs mellett.

  11. Hát ez a film hullajó! Tényleg nem spóroltak semmivel, minden megvan ami kell: csomó hal, csomó csöcs, csomó vér, cameók, kreténségek. Még még még, vagy 10 részt!

    A vizes horrorokat amúgy is kedvelem, de ez a film visszahozta a reményt hogy lehet még hasonló jó filmet csinálni ebben a műfajban. A Leviathan után :)

    Nem pontoznám, de ha mégis, akkor maxos.

  12. ez egy ritka szar film. Élvezhetetlen, annyira látszik ,hogy mű ,hogy már majd nem sírok.. ne nézze meg senki a film ér kb 2 pontot… :@

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.