Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five)

Érdekes helyzetben van a film, lévén kőkemény akció, amivel tökéletesen kilóg a szuperhősös, sci-fi-s nyárból. Erre nem azt tették, hogy Amerika kapitány és a Green Lantern közé passzírozták felüdülésnek, hanem minden nagy költségvetésű filmet megelőztek a bemutatóval. Odakinn még a Thort is. Majd meglátjuk ez mennyire bizonyult jó döntésnek, mert basszus, a Fast Five a jelenlegi felhozatalból tényleg kilóg. És még jó is.

a keményfiúk így parkolnak!

Az igaz, hogy a fasza akciófilmmé (nyilván nem a 80-as évekhez mérjük) váláshoz pont a Halálos iram alapját kellett megbontaniuk kicsit, az utcai versenyzést, miközben azért minden fontos szereplő visszatér. Ez a rajongókban lehet máshogy csapódik le mint bennem, de jó döntésnek tűnik. Már tudjuk a főszereplőkről, hogy profi utcai versenyzők, az évek során ennyi biztos megmaradt, elég ezt csak egy nosztalgikus, baráti futammal felidézni. Na meg igazából játékidő sincs rá itt, a film így is bőven túllép a 90 perces határon, konkrétan 130-ra szaladt a számláló, de nem baj. Ennek ellenére pár tuningolt kocsit azért bedobtak a képbe, amiket versenyen nyernek a srácok, mert kell a rabláshoz.

Na igen, a téma adott volt az egyik poszteren: Rio heist. Erről szól a film, egy rablásról Rióban. Az előző rész utolsó jelenetével kezdenek, Dom szöktetésével, amikor is a Walker által alakított kopó végképp törvényen kívüli lesz. A testvéri szeretet mellett nyilván a szerelem is közrejátszott ebben a döntésben. Enni a körözötteknek is kell, így egy kétes autótolvajlásba keveredik a nőjével meg Dommal, amikor is potom 100 millióról szereznek tudomást. Ebből egy dolog következik… (dobpergés)… utolsó meló, aztán kiszállnak. Már csak egy csapat kell, aki segít lenyúlni a zsozsót, ami egy rendőrségen került raktározásra.

Nem kell valami bonyolult rablásra számítani, nem egy Ocean’s 11-t nézünk, egy dolog biztos: a főszerepben egy nyami autós üldözés lesz. A trailerben ellőtték, de még így is ász volt ahogy két kocsival rángattak egy hatalmas széfet keresztül a városon. Poén volt kifelé menet hallgatni a mögöttem jövő srácot, aki arról dumált a csajának, hogymennyire képtelenség ez, közben a Fast & Furious univerzumából nem lógott ki. Itt jön be a jó húzás, hogy nincs 100 verseny a filmben, mert még jobban ki vagyunk a végső száguldásra éhezve. Bár addig is elvagyunk, hiszen a két lábon való menekülésből is olyan akciójelent kerekedett, ami egyszerűen kellett már.

ugranak a Fast Five-ban

Ezen kívül még azt érdemes tudni, hogy a Rock ered a nyomukba. A készítők nyilván nem hagyták ki a potenciált, ami az üldözöttet alakító Vin Diesel személyében van. Igen, bunyóznak, mintha nem is 2011 lenne. Meg olyan keményen tudnak egymásra nézni, hogy szinte várod a csókot. Guy love.

Érdekes látni, hogy a Fast & Furious 3-4-5 során milyen fejlődésen ment át Justin Lin rendező. Most sem zseni a srác, vagy ilyesmi, még itt is zsákutcába fut néha, de úgy tűnik tanul a hibáiból. Bár a csontegyszerű átkötő jeleneteknél néha döcög a film, erről lehet a színészek képességei is tehetnek az “ég kék” kaliberű húzások mellett, de az akciónál toppon van. Ez már a vonatos jelenetnél egyértelművé válik. És még a cgi-t is vissza fogták, inkább összetörtek pár kocsit.

Halálos iramban: Ötödik sebesség értékelés

Moziélményként egy 8/10-et elszórok rá. Sokkal jobban szórakoztam, mint a Thoron. Igazi nyári blockbuster. Buta, de valahogy mégsem annyira, mint egy bizonyos robotos film második része.

Érdemes megvárni a végefőcím közepét (a vágó csicskásának a macskája nevét azért nem kell végigülni), mert egy rövid jelenetben belengetik miről fog szólni a 6. rész, mi az ami Toretto-t visszarángatja a térképre.

37 hozzászólás a “Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five)” bejegyzéshez

  1. Én több autózást vártam, kevesebb random riói akciófilmet. Lehet, hogy nem volt rossz a film, de nekem a hamis elvárások kicsit hazavágták. SPOILER(?) -> A hatodikban fogadok, hogy ellövik a “vigyük a gyereket, oviba/meccsre/órára” poént. A Taxinál is milyen jól sült el…

  2. Ahogy az egyik kedvenc kritikusom mondta… minél több rész jön ki, annál kevésbé lesz köze az eredeti autóversenyes dologhoz.

    Meglepődve nézem a vége számot… beszarás.
    Én utálom a bankrablós meg bármelyik rablós filmet. A harmadik résznél már nem is emlékszem, miről szólt. A negyediken bealudtam… szóval én tuti kihagyom.

  3. Tényleg jó volt, de azért pár negatívum:
    Szinron förtelmes (Szabó Győző, és Rock hangja szar, a fordítás kínos, műszleng.)
    Bad Boys 2 érzés végig, poén/akció vonalon. Kicsit túl sok poén, meg jópofáskodás. (Tyrese Gibsontól főleg.)

    Amúgy van végefőcím utáni jelent, érdemes megvárni.

  4. engem végig lekötött, imádtam az első két rész versenyzéseit de abból is ki lehet nőni, jót tetts a sorozatnak a frissítés. egyáltalán nem éreztem túl hosszúnak a filmet bár lehet azért is mert hallgattam az emberekre és nem a szinkronosra mentem el. igaz hogy dörmögött végig majdnem mindenki de megérte, rendes poénok voltak benne amit el nem tudok képzelni magyarul. érdemes megnézni még akkor is ha nem fast and furious rajongó az ember.

  5. Maga a film minden butasága ellenére szerethető, az akciók igaz, hogy tök lehetetlenek, de brutál jól néznek ki és ez számít. simán 7/10.
    Viszont volt pár iszonyat zavaró dolog ami levett az élményből:
    1. Írtad Human, hogy nem az utcai versenyzésről szól, de az, hogy 130 percbe nem fér bele a Spoiler kék porsche elnyerése picit meglepett na.
    2. és ez a baj: Borzalmas a szinkron. Nagyon izzadtságszagú műszlenggel “Zsozsetta? Indul a mandula? de az igazi WTF Pataki Attis kabátja duma volt, meg a Vége SPOILER2 megy a kínai a csajjal Német autópályán Berlin és Potsdam a két név a táblákon, ezek meg arról karattyolnak, hogy de jó lesz Madridba érkezni. Spoiler off. Ezt nem tudtam hová tenni, vagy csak én nem hallottam a híres Berlin-Madrid tengelyről? na mind1 az a durva, hogy a szinkron elvett a moziélményből így noha a film 7/10, szinkronnal csak 6. dvd-n csak angolul. És még vmi 2 hétvége alatt 140 misi amcsiban, nyitóhétvégén 86 millió fölötti rekordbevétel sztem sikert jelent.

  6. Nekem bejött és amúgy is örültem hogy mutatták Han karakterét, mi a fenének kellett kinyírni a háromban, nem értem. Fogadok a hatba is benne lesz, vagy kiderül hogy mégse halt meg, elvégre csak a kocsit láttad felrobbanni. Mindegy a végefőcím utáni jelenet elég nagy cliffhanger volt, kíváncsian várom a folytatást.

  7. cineplex:

    SPOILER
    Mivel ebben a végén lévő jelenet alapján Letty is életben maradt egy fejlövés után, el tudom képzelni, hogy Han-t is vissza tudnák hozni xD.
    /SPOILER

  8. Azért ez érdekel :) szerettem ezt a sorozatot, bár a Tokyo Drift kicsit nekem kilógott tetszésileg, talán a szereplők miatt :) emlékszem pl a 1-2-t kb 20x meg kellett néznem a kisöcsémmel :)

  9. Lehet benne SPOILER is

    Még csütörtökön beültem rá, és egyáltalán nem csalódtam.

    Kicsit hiányoltam belőle egy igazi versenyt (mondjuk mikor behúzták a kék porschet azt mutathatták volna (lehet a bővített verzióban lesz)), de az egész film így egyben egyszerűen beleszögezett a székbe. A film nem lassul be, egyfolytában pörög, és a Diesel Vs Rock fight egyszerűen “filmtörténelmi élmény”. :D Az utóbbi idők egyik legjobb mozis élménye volt. A fizikát, és a butaságokat el lehet, és el is kell felejteni ebben a filmben. Nem arról szól.

    Szinkronosra ne üljetek be. 1-2 kivétellel elbaszták a szinkronhangokat, már én is bánom h nem néztem utána csak rohantam az első moziba ahol jegyet kaptam.

    Sima 8/10. Ha nem ilyen lagymatag fos a filmzene, akkor kaphatott volna még egy pontot.

  10. cineplex-nek :)
    ha megnézed a hármat újra és az ötöt is láttad akkor szerintem teljesen egyértelmű hogy a három a legkésőbb játszódik időrendben. tele van utalásokkal mind a két film szóval ez a “meghalt de még mindig szerepel minden filmben” már nem járja.

  11. UEVCS: én speciel a Pataki Atis poénon röhögtem egyedül. Valszeg ők is vm ismert hazai “sztárt” dobtak be, ezért magyarosították le a poént, ami nekem kivételesen bejött. Kicsi kikacsintás a szinkronosoktól nekünk. Persze nem illett abba a környezetbe, de ha a többi poént is csak ennyire baszták volna el fordítás közben, akkor sokkal jobb lett volna a szinkron. :D

  12. Szinkron elég gáz volt, az amúgy se túl erős párbeszédeket, a “most nagyon keményen és vagányan beszélek” stílusban hallani rohadtul fájt.

    A film viszont várakozáson felül tetszett. Ostoba akciómozi, de annak marha jó. Végig élveztem.

  13. Spoiler!

    Én azt nem értettem hogy Tej Parker-nek (Ludacris) az volt az álma hogy legyen egy saját garázsa ahol dolgozik??? A 2 részben meg vaolt saját garázsa meg tele volt pénzzel és nem volt csőd közeli helyzetbe ráadásul nem ő dolgozott hanem csak szedte mindenkitől a lóvét.

  14. adaam-nak

    Tudom hogy később játszódott a három, csak az volt vele a bajom, hogy minek kellett kinyírni benne, amikor a 4-ben feltűnik és az ötben eléggé fontos karakter, vagyis nem csak berakták, hogy lássa a nép. Az ő karaktere nagyon bejövős, ezért nem értem miért halt meg, de mint már mondták, nem lenne elképzelhetetlen hogy nem halt meg. Majd kiderül a következő részben talán, vagy utána.

  15. Esetleg a készítők a későbbiekben ignorálják a 3. részt, mintha meg sem történt volna.

    A film szerintem elég jó volt, az ilyeneken tudok a legjobban kikapcsolódni. Pörgős, sok akció, kemény figurák, jó nők, és rengeteg autós zúzás. Külön öröm volt számomra, hogy a 4. részt követően a CGI mennyiségét szépen visszavették.

    Rock karaktere nagyon bejött, simán megállná a helyét külön filmben is. Főleg a durvasága tetszett, hogy nem teketóriázik.

    Pozitívum volt számomra az is, hogy elég sok sorozatos színész tette tiszteletét a szereplők között (pl Alimi Ballard). Mindig örülök neki, ha nem csak mozifilmes emberkéket kasztingolnak be a szerepekre.

  16. Valaki a végfőcím jelenetéről tudna többet mondani? Sajnos lemaradtam róla. 0.5l Sprite kicsit betett a hólyagomnak és halálos iramban indultam a legközelebbi WC felé a moziból kifelé. A filmről annyit hogy nekem nagyon tetszett és csak az előttem szólókat ismételném… bánom hogy szinkronosan néztem bár Pataki Atison besírtam még akkor is ha nem illett a képbe.

  17. Dunczy

    SPOILER SPOILER megharaplak ha elolvasod mielőtt megnézed a filmet :D

    Szóval a lényeg h a végefőcím után egy irodát mutatnak ahol épp Rock ül, és a randigurus csajszi behoz neki egy aktát h ezt látnia kell. Erre Rock megkérdezi, hogy Toretto e, mert csak ez érdekli őt. Erre a csjszi mutat neki egy fotót vm németországi fegyverrablási buliról, és ki van a képen?

    Letty azaz Michelle Rodriguez akit elvileg Fenix az előző részben fejbelőtt egy drogüzlet után. Temetése is volt meg minden. :)

    SPOILER vége

  18. A szinkron zseniáliasan sz*r volt, a Pataki Attis beszólás meg az év cikije. Így ronts el egy aránylag jó akciófilmet.

  19. Pataki Attis beszólás-AZ melyik volt?
    Hát igen azt mutathatták volna h a kék Porsche-t h nyerték el! Meg először nem úgy volt h 10-szer akarják kirabolni Reyest? Szinkron: 4/10, gyermeteg beszólások vannak!
    Film: 9/10!;)

  20. Nekem nagyon tetszett, és egyáltalán nem hiányzott a versenyzés, épp elég volt a fékpedál-nézetes sebváltórángatásból mikor gyakoroltak a kamerákkal. Éééés igen, végre törtek az autók, és borultak és repültek. 9/10

    SPOILER

    elején a vonatos-teherautós-kocsirablós rész az valami eszméletlen jól sikerült. Na meg a végén a széfes. Pataky kisasszony (rio-i zsaru) meg olyan szép egyenruhában *-*

  21. Bazz, nem vártuk meg a végefőcím közepét…. Na most rákeresek neten hátha megtalálom az Easter Egget… :-) Amúgy nekem annyira tetszett a film, hogy nagyon! Tök sokan voltak a moziban rajta, meg is lepődtem. Sokan mondták, hogy a fizikai törvényeinek ellent mond a film, de lexarom ha teli van jó pasikkal, csajokkal, kocsikkal és pörgéssel. Hatalmas film volt. :)

  22. Ja és hogy azért rosszat is mondjak, Rock szinkornhangja nagyon nem tetszett… :-S

  23. SelinaKyle:
    Se Brian, se Rock sem pedig Han hangja nem volt cseppet sem odaillő :S

  24. Gabesz83
    OMG randigurus csaj? :D láttad te a második részt, mert ott elég fontos szerepe volt :)

  25. 8/10 simán! Az akciók, legyen lábon vagy 4 keréken ütöttek, a poénok is ott voltak, és hát Rock meg Diesel…pfff. :D Már most várom a folytatást.

    Spoiler: Remélem a magyar kislánnyal marad Vin. :)

  26. Persze láttam. :) Nem a kedvencem, de természetesen emlékszem h ő játszotta a drogbáró mellé beépített csajt. De nekem ő akkor is a randigurus csaj. :D

  27. Óriási lett a film, a fizikai abszurdumok ellenére is élvezhető. Annyira magával rántott ez a sok akció, hogy fel sem tűnt a 130 perc. Bár, bánom hogy szinkronosan néztem meg, Vin hangja maradt a régi, de a többieké.. borzalom. Egyébként csak nekem tűnt fel, hogy Paul Walker szinkronhangja eddig (1,2,4,5) mindig más volt? Kicsit rontott így az egészen, de mondom, már megbántam. A másik meglepetés Tyrese Gibson volt, kicsit mintha más formát hozott volna, mint a 2Fast 2Furiousban, de lehet csak én látom így. Egyébként pont a napokban néztem meg a Fastert is, reménykedtem, hogy Rock itt is hozza a formáját, hát nem csalódtam! :]

  28. Én addig tuti, hogy egyik – 3. utáni- részt nem nézem meg, amíg Boswell-t vissza nem hozzák. Nem szeretem, mikor feleslegesen vezetnek fel egy szálat. Külön nevetséges, hogy addigra a legtöbb szereplő megöregszik, mire vissza akarnak majd ugrani a Tokióban történések végéhez.

  29. Nem nagyon “lehet” ilyet írni de én megteszem:
    Akciófilmnek tényleg 8/10, de filmnek csak 7/10.
    Egyébként nekem a viccek is tetszettek, jókat röhögtem rajtuk :D.

  30. Szerintem ez eddig a sorozat legjobb része! Megnéztem újra a többit is, de a nyomába sem érnek ennek.

  31. Nem azt írtam hogy ide nem lehet írni.
    Annyira nem szeretem az akciófilmeket ezért 7/10-es filmélmény.De ha objektív vagyok akkor 8/10-et megér, mint akciófilm.

  32. Fast Five nálam 10/10. Minden rész megvan, minden részt megnéztem legalább 10-szer. Imádom elejétől a végéig, de lássuk csak ez az első, aminek úgy igazán van mondanivalója.
    Kit érdekel a fizika, amikor az ember szórakozni megy be egy filmre? Másrészt pedig Vin, Paul és Rock elég egy sikeres mozihoz.

    Imádtam, hogy Paul Walker Skyline imádata – amiben teljesen egyet értek vele – kijött a filmből. Az elején a Hakosuka, a végén a zsír új GTR. Nem kell ennél több.
    Szerintem egyébként Vin nem játszik az új részben, véleményem szerint neki itt a vége. Persze lehet, hogy tévedek, majd meglátjuk!

    Én sokkal inkább szavazok egy Letty, Han és a két fekete arc visszatérésére a köv. epizódban, ami után Han végre eljuthat Tokyoba, hogy aztán egy vad utcai driftelés végén az örök autópályákra jusson…

  33. Szerintem meg 100% Vin a 6. részben. Főleg azok alapján, ami a végén volt. Meg egyébként is, összehoztak egy fasza kis akciót végre az összes főbb szereplővel, nem fogják kitenni őket pont most.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.