Az év filmjei

Akkor el is érkeztünk a végső évértékelőhöz, a legfontosabb kategóriához. Kategóriákhoz? Idén nem írok toplistát, csak felsorolok pár filmet, amik a legjobban lekötöttek vagy szórakoztattak. Természetesen kommentben olthattok engem is, de inkább írjátok le, esetleg kis indoklással (1-2 mondat), hogy nektek mik nyújtottak igazi mozi és/vagy filmélményt.

A legjobb blockbuster: Guardians of the Galaxy. Futottak még: Edge of Tomorrow és X-Men: Days of Future Past.

Ez van, így 31-én az évre visszagondolva nem tudok mást mondani. Lehet, hogy elsőre jónak tűnt moziban pár film, de ha felidézni kell dolgokat akkor nem kétséges, hogy kiket akarok kiemelni.

Valahol persze szomorú is, hogy a legjobb film csak és kizárólag a humorban hozta a régi jó blockbusterek hangulatát, hiszen a rossz oldal nagyon gyengén volt felépítve. Persze ez az új trend, miszerint a hős vagy hősök formálása a lényeg már, nem pedig a jó és a rossz harca, de ennek nem tudok teljes szívvel örülni. Ez lenne az új Star Wars, csak épp Darth Vader nélkül. Ennek ellenére hatalmasakat nevettem a moziban és egyszerűen el lettek nyomva a film rossz részei.

A legjobb akciófilm: John Wick. Futott még: Raid 2.

Úristen de rohadtul hiányzott egy ilyen film, mint a John Wick. Ez volt az igazi Expendables? 80-as évekből átmentett sztori egy kis képregényes világgal megfejelve — a Hotel és a bérgyilkos szabályok nem konkrét képregényből érkeztek, de simán tehették volna. Nyilván nem ez benne a lényeg, hanem az akciójelenetek. A bennük levő lendület, könyörületlenség, amit a normálisan tartott kamera és az agyonvágás hiánya tökéletesen aláhúzott. Sok akciófilmmel szembemenve itt nem a Bourne-t másolták szerencsére.

A legjobb moziélmény: Nightcrawler. Futottak még: bármelyik fenti, Interstellar, Gone Girl.

Nightcrawler: Jake ránk néz

A film semmi, de semmi újat nem mond se a médiáról se az emberi természetről, de azt olyan szuggesztív teszi, hogy lehidaltam. Vannak filmek, amiknek jól áll a jéghideg digitális kinézet, és a Nightcrawler simán közöttük van. Jake Gyllenhaal eddigi legjobb alakításával megfejelve.

Még nagyon tetszett az idén látottak közül például a Snowpiercer, amit sajnálok, hogy nem moziban néztem. Egyrészt mert ebben is ötletesek voltak az akciójelenetek, másrészt pedig mert jó film, remek alakításokkal. Ezen kívül még az About Time, ami nem idei film, de csak most láttam és meglepett mennyire nem vígjáték, hanem szépen megírt dráma. Aztán itt volt a Big Bad Wolves a maga fekete humorával.

Sok dolog sajnos nekünk már jövőre csúszik, pedig biztos belekerült volna ebbe a posztba, mint például a Whiplash, a Birdman vagy az Inherent Vice.

Igen, elég sok filmet nem láttam még, amik feltűnnek ilyen-olyan toplistákon, de hát ez van. Új év, tiszta lap, sok pótlás?

A legnagyobb csalódásokról itt dumálunk.

36 hozzászólás a “Az év filmjei” bejegyzéshez

  1. Dawn of the Planet of the Apes: Reboot, amire igenis szükség volt, hogy egy kicsit másabb szempontból ismerjük meg a történetet. Andy Serkis egy zseni, az effektekért járó Oscart más is kaphatja másik csapat. A történet megérintő, a karakterek működnek és a lezárás is egy nagyon izgalmas jövőt sejtet.

    The Lego Movie: A meglepetéseknél már írtam róla. Mióta hanyatlik a Pixar (legalábbis szerintem), ez a legfényesebb csillag abban a bizonyos éjszakában.

    Guardians of the Galaxy: Minden elvárásomhoz fel tudott nőni. Az év soundtrackje kiváló humorral, jól megírt szereplőkkel (már ami a csapatot illeti). Groot és Rocket egyszerűen egy csoda. A világ szép volt, még ha a konfliktus elnagyoltra is sikerült.

    Holtodiglan: Régen nem készült ennyire fordulatos film. A félórás építkezés után beindul és kő kövön nem marad utána. Kegyetlenül feszült és izgalmas film, Rosamund Pike meg akkorát játszik benne mint a ház. Hangulat, történet, felépítés. MINDEN

    Interstellar: Eredeti ötletből készült egy 169 perces film, amit muszáj voltam kétszer moziban nézni. Hans Zimmer egy zseni (írás közben is a zenét hallgatom), folyamatosan sikerült leejteni az államat (az első bolgyó és a dokkolás). A történet gondolatébresztő, a dráma átélhető, és meglepően vicces. TARS 4 PRESIDENT!!!

  2. A nagybetűs igazi moziélményt Nekem az Intersellar szolgáltatta leginkább. Köveket ide kérem, de azt a közel 3 órát az egész közönség síri kussban tölti elmond valamit.

    Blockbusterből egyértelműen nyert a Guardians, Majmok bolygója folytatás és X-men. Jó volt még az Edge of Tommorow de azt nem moziban néztem. Ami viszont gyenge volt az pókember folytatása.

    Animációs kategóriában dobogós a Lego Kaland az Így neveld a sárkányod folytatásával egyetemben.

    Az év egyik legbetegebb filmje címet meg elvitte nálam az Időhúrok.

    Rosszakat meg nem sorolom, de az úgy kezdődne, hogy Transformers…

  3. 2014 legjobb filmje: Predestination (Időhurok) – Külföldön már nyár közepén kijött, sajnos kétlem hogy itthon valaha is leadnák moziban. Zseniálisan hiteles alakítások, példa arra hogy kevés pénzből is lehet jó időutazásról szóló scifit készíteni. Több hetekig lehet agyalni minden egyes aspektusán. (Bár aki ismeri az eredeti Heinlein történetet amin alapul, az valószínűleg nem fog meglepődni a fordulatokon.)

    Továbbá:

    2014 legjobb blockbustere: Interstellar

    Futottak még: GoTG, X-Men: DoFP, EoT

    Gondolom nem lesz ilyenhez külön poszt, ezért ide írom:
    2014 legjobb jelenete: Quicksilver prison break (X-Men: DoFP)

  4. Ez az év számomra sokkal sűrűbbre sikeredett moziba járás szempontjából, mint gondoltam. Rengeteg jó filmhez volt szerencsém.

    Legjobb Blockbuster: Edge of Tomorrow
    Mert új volt. Vicces, kicsit elgondolkodtató, jó akció jelenetekkel. Pár érdekes ötlet is volt benne. Nagyon nehéz volt a döntés, mert Guardians of the Galaxy és az XMEN is jó volt.

    Legjobb moziélmény: John Wick
    A barátaim és én is vigyorogva jöttünk ki a teremből. Nem azért, mert olyan vicces volt a film, hanem mert… jó volt. :) Olyan hangulatot sugárzott az elejétől a végéig, amilyet már nagyon régóta nem éreztem. Egyben volt az egész, jó ötletekkel, hatalmas pisztoly-kata akciókkal. Szeretnék még látni ebből a világból.

    Kellemes csalódás: Lego Movie
    Kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Minden korosztály megtalálhatta benne a humort és a szórakozást. Tanulság a gyerekeknek, kikapcsolódás a felnőtteknek.

    Legjobb látvány: Interstellar
    Látványos volt. :)

    Legnagyobb csalódás: Godzilla
    OMG! SOHA! Sokezer szavas hozzászólást tudnék írni, hogy miért volt számomra hihetetlenül, majdnem terem otthagyós a film. Rossz színészek, sok gyerekszínész, kevés epicség. Viszont az ejtőernyős trailere olyan piszkosul jó volt. Ezért még becsapottnak is éreztem magam a végén… bah…

    Sajnos a Nightcrawlerről és a Gone girl-ről lemaradtam. Jövőre lesz mit pótolni.

  5. Legjobb filmek: Nightcrawler, Predestination, Fury, Raid 2

    Legnagyobb csalódás: Into the Storm (ezzel gondolom egy időre most el lehet felejteni a katasztrófafilmeket), .

  6. 2014-es toplista nálam valahogy így néz ki…
    #01. Lone Survivor (9/10)
    #02. Grand Budapest Hotel (9/10)
    #03. Guardiens of The Galaxy (9/10) – az év legszórakoztatóbb mozija volt
    #04. Gone Girl (9/10)
    #05. Nightcawler (9/10)
    #06. Dallas Buyers Club (9/10)
    #07. Hobbit 3 (9/10)
    #08. Captain Amerika 2 (8/10)
    #09. Edge of Tomorrow (8/10)
    #10. Chef (8/10) – az év feelgood filmje nálam
    #11. John Wick (8/10) – az év akciófilmje
    #12. Fury (8/10)

    Tetszett még (sorrend nélkül):
    The Normal Heart (8/10)
    Draft Day (8/10)
    The Equalizer (8/10)
    Godzilla (7/10)
    American Hustle (7/10)
    Sabotage (7/10)
    The Raid 2 (7/10)
    12 Years a Slave (8/10)
    Saving Mr. Banks (8/10)
    The Amazing Spider Man 2 (7/10)
    Dawn of the Planet of The Apes (7/10)
    Malificent (7/10)

    Láttam még…
    Jack Ryan: Shadow Recruit (7/10), Hercules (7/10), Sin City 2 (7/10), Need for Spead (7/10), 300: Rise of an Empire (6/10), 47 Ronin (6/10), 3 Days to Kill (7/10), Teenage Mutant Ninja Turtles (6/10), Into The Storm (6/10), I Frankenstein (5/10), Maze Runner (7/10), Robocop (7/10),

  7. human, az összes választottad szar és utállak. /s (csak megspóroltam a karaktereket az utálóidnak.)

    Legjobb blockbuster: Captain America – The Winter Soldier
    – Letettem a hajamat a moziban, és szépen ott is hagytam. Elképesztő film, mind a látvány, mind a történet, mind a karakterek terén. Akármelyik film, amelyik ennyire meg tudja szerettetni velem az eddig kifejezéstelen patiszonnak titulált Amerika kapitányt 10/10-et érdemel az én szememben. Szerintem a Marvel Cinematic Universe legjobb filmje (az Avengers a legjobb moziélmény a MCU-ból, de Cap 2 a legjobb film). human, miért nem írtad be a blockbusteröknél a “futottak még” kategóriába?

    Legjobb moziélmény: Interstellar
    – Fantasztikus látvány (Hoyte van Hogyishívják kitett magáért), fantasztikus zene, és Matthew McCarabély olyan narancssárga mint egy Oompa Loompa. 10/10.

    Legnagyobb meglepetés: Guardians of the Galaxy
    – Akármikor az egekbe magasztalnak egy filmet, szinte univerzálisan, akkor nekem sose tetszik. De ezt a filmet imádtam. Sajna beleesett a tipikus Marvel-hibákba, és a tipikus supervillains hibákba is, de maga az élmény, a látvány, a poénok, mind a helyükön voltak. És megszerettettek velem egy beszélő fát. I quit.

    Legjobb animációs: Lego Movie
    – Jó volt a Dragon Training 2 is, és még a 3D is szép volt benne, de a Lego Movie nemcsak vicces volt, szívmelengető, és hihetetlenül ötletes, és nemcsak sikeresen markolt bele egy végtelenül nagy témába, de a legjobban kinéző animációs film, amit életemben láttam. Kész, kimondtam. Ez volt életemben az egyetlen animációs film, amikor folyamatosan az kattogott a fejemben, hogy “baszki, ez valóság. ez nem animáció, ez valós.” 10/10

    Legjobb pornó: Waking up her boyfriend with a wet blowjob
    – Igaz, hogy nem mozog a kamera, és kissé eseménytelennek mondható, de tetszett, hogy valóságos, nem műélvezetek, és olyan kis romantikus.

    Legjobb akciófilm: John Wick
    – Keanu is back. Kérlek, istenem, legyen belőle folytatás. Annyira jó volt nemcsak a veterán kaszkadőrök által rendezett akciójelenetek, de a világépítés is. 10/10

  8. Legjobb akciófilm: The Raid 2, 9/10. Száradjon ki a heréje/petefészke annak, aki nem hozta be moziba, ezért minden pénzt odaadtam volna. de nem..
    A john Wicket moziban láttam, jó élmény volt, (7,5/10) de a Raid 2 más ligában játszik. Jobb és kész :)

  9. Van még néhány film amit pótolnom kell, de amiket láttam, azok közül ezeket imádtam, a sorrend véletlenszerű:

    -Amerika kapitány 2
    -Majmok bolygója: Forradalom
    -A holnap határa
    -X Men:Az eljövendő múlt napjai

    Aztán vannak még a jó filmek, a kevésbé jók, meg a rosszak. Listát nem szeretnék írni.

  10. a A holnap határa az tényleg jó volt, az amerika kapitány 2 azért volt rossz mert iszonyúan nagy baromságok és logikátlan dolgok voltak benne, például a náci m.i. ami egy nagyon gagyi számítógépeken egy sima mágnes szalagon működött, és hogy csak a hang és arc változtatót csak a legvégén jutott eszébe használni :D

  11. Nightcrawler magasan meg az Interstellar volt a legjobb idén. Nagyon fasza volt a Gone girl is, meg az Edge of tomorrow is.

    Középszar volt az X-men és a majmok bojgója, meg a Dumb és Dumber.
    Hobbit is középfos.

    Totális rábaszás volt a Gárgyenz, Tinininják,nameg a Transformers, Hercules, és még ide nyomható az Into the storm is, az se fújt le a lábamról.

    Mindenesetre a 2013 as évnél faszább filmeket láttam idén.
    Jövőre sok occcskaság várHató.

  12. Talán Gone Girl és Fury. Nagyon gyenge év volt megint. Én is átpártoltam inkább a sorozatokra.

  13. Az év blockbustere: Amerika kapitány 2

    Óriási moziélmény volt, ezt a filmet nagyon összerakták, ott a helye a legjobbak között. Az akciók, a szereplők, a feeling, zene minden. Akciófilmnek, képregényfilmnek, kémfilmnek is elsőosztályú. Number one!

    Futottak még: Galaxis őrzői, John Wick, a Holnap határa, Godzilla

  14. Akciófilmek terén kiváló The Raid2(9,5/10)…John Wick(7/10) és Equalizer(7/10) messze mögötte kullog:)

    Szerettem még az Xmant(8,5/10),Interstellar(8/10),Edge of Tommorow(8/10),Cap2-t(8/10),Joe Vigilante (8,5/10),Hobbit(8/10),Majmok2(8/10)

    Nem tetszett:Godzilla (4/10),Guardians (5/10),Dumb és Dumber2 (5/10),Expendables3(6/10),Hercules(5/10),TFfax tudja mennyi(3/10)

  15. Idei év győztese nálam egyértelműen: Interstellar (10/10).
    Ezen kívül, ami még hazab*szott: Gone Girl (9/10), I Origins (9/10).
    Popcorn kategória: Edge Of Tommorow (9/10), Guardian Of The Galaxy (9/10).
    Tetszett nagyon (8/10): Majmok bolygója, X-men, Captain, Fury, Lone Survivor, Lego Movie (gyanús, hogy párat még kifelejtettem, nézzétek el, kicsit be vagyok baszva.)
    FAszán kihagytam még és nem láttam, de várós és gyanúsan jÓ: Nightcrawler, John Wick.
    Csalódás: Godzilla
    Nem láttam, de vmi oknál fogva nem hoz lázba: Hobbit (pedig LOTR fan vagyok és az előző Hobbitokat is láttam, de nem érdekel annyira, majd, jön HD-ba, ráérünk)

  16. Jaaaaa, és természetesen: Predestination. Meg Snowpiercer is.
    És ha már még egy posztot írok, akkor újra kihangsúlyozok egy filmet (de csak mert annyira szerintem nem ismert és KURVAJÓ): I Origins

  17. Nálam :
    1. Csillagok között
    2. X-men: Az eljövendő múlt napjai
    3. Holtodiglan
    4. Csillagainkban a hiba
    5. A Galaxis Őrzői

  18. Én nem tudok dönteni a sorrendről, de íme 10 film, ami számomra kiemelkedett az idén, csak úgy ömlesztve:

    Fury – nem kevés háborús filmet láttam, de még engem is sokkolt a durva ábrázolásód és az ember kegyetlenségének filmre vitele.

    Interstellar – legjobb nagyvásznos émény az idén. Amelyik vetítésen voltam, nem kevés ember volt, és mégis kussban nézte végig mindenki, még a szokásos csámcsogást sem lehetett hallani. Ez azért jelent valamit.

    Capt. America 2 – az idei legjobb képregény film.

    X-men – szinétn újra néztem már idén.

    Raid 2 – már láttam 3x, hihetetlenül össze vannak rakva az akciók, ennél jobb csihi-puhi stb az idén nem volt. (sajnos a John Wicketz nem vetítették ott, ahol lakom)

    Dumb és Dumber 2 – vígjátékban nem volt párja az idei évben, elejétől a végéig röhögtem.

    Holtodiglan – az elmúlt évek legjobb krimije és a főszereplők életük legjobb alakítása.

    Holnap határa – Cruise szerintem nem tud rossz filmet választani már jó ideje, ugyanúgy a fotelbe szegezett, mint az Oblivion tavaly. Oltári jó sf-akció megfelelő helyeken a humorral megspékelve.

    Lego Movie – szerintem felnőtteknek készült, ezért is ütöttek a poénok. Animációsban a legjobb volt idén.

    300: a birodalom hajnala – látvány, zene, csata, vér és belsőségek, cicik és szex, nonstop akció. Kellemes folytatás és különben si: Eva Green…nyami…

  19. Volt pár film aminél úgy voltam, hogy húúú ez király volt, pl. Edge Of Tommorow, John Wick, Interstellar, de nálam moziélmény szempontjából a top az a Capt. America 2. volt. Mert míg a másik 3 filmnél előzetes és kritikák alapján is jó filmet vártam amit meg is kaptam, addig a kapitány teljesen meglepett.
    Jól össze volt rakva a film és tetszett, hogy a story a mai világ problémáival foglalkozott és nem a szokásos történet volt, hogy nagyhatalmú E.T. igába akarja hajtani a földet vagy valami szupererőre szertett ember randalírozik.

  20. Nem tudom ki, hogy van vele, de szerintem az idei év baromi erős volt, dacára 1-2 csalódásnak (Godzilla, Under the Skin, stb.).

    2014 legjobbjai (szerintem):

    1. Interstellar
    2. Locke
    3. Snowpiercer
    4. The Raid 2: Berandal
    5. Edge of Tomorrow
    6. Lone Survivor
    7. Fury
    8. Predestination
    9. Gone Girl
    10. Nightcrawler

    Amik éppen hogy csak lecsúsztak:
    Captain America: The Winter Soldier
    X-Men: Days of Future Past
    Dawn of the Planet of the Apes
    22 Jump Street
    Appleseed Alpha

    Meg még ott lenne a Birdman, Whiplash, csak az jövőre átcsúszik. A Boyhood, Grand Budapest Hotel, Így neveld a sárkányod 2 kimaradtak sajnos idén…

  21. Mivel nem írtam a másik két poszthoz, ezért egybe írnék le mindent:
    A legjobb filmek nálam idén sorrend nélkül, amiket láttam:

    Interstellar, Fury, Dawn of the planet of the apes, Locke, Godzilla, Edge of tomorrow.

    A legnagyobb csalódások: Boyhood, Guardians of the Galaxy

    A legrosszabb filmek: Guardians of the Galaxy, Lucy

    Összességében szerintem nagyon jó év volt, örültem a kevés Marvel-filmnek (a Guardianson kívüliek tetszettek összességében), sok jó eredeti ötleten alapuló film volt (Locke, Nightcrawler), volt egy Interstellar – nálam nem csak az év egyik legjobbja, de az általam valaha látott legjobbak között is ott a helye és sok kisebb meglepetés, például a Predestination vagy a The drop.

  22. Szerintem aki az év filmjének kiáltja ki a Guardians Of Galaxy-t az nem nézte végig Spoler!! a végén az összekapaszkodás ami mi volt, melyik írónak a gyereke találta ki ?

  23. Ezek tetszettek az idén legjobban, az Interstellar kb. bekerül nekem a stalker mellé annyira jó volt, az Only lovers left alive pedig a legjobb vámpíros film amit valaha készítettek:

    INTERSTELLAR
    ONLY LOVERS LEFT ALIVE
    gone girl
    dawn of the planet of the apes
    snowpiercer
    the guest
    raid 2
    enemy
    filth

    ezeket még nem sikerült megnézni de valószínűleg ott lennének a listán: nightcrawler, útóélet, fury, john wick, birdman, whiplash, american sniper,

    idén a csalódások pedig: signal, edge of tomorrow, sin city 2

  24. Sorrendet nagyon nehezen tudnék kialakítani, de mindent egybevéve az év filmje számomra: The Grand Budapest Hotel

    Amik még nagyon jók voltak (nem egyet többször is néztem moziban):
    Edge of Tomorrow, X-Men: Days of Future Past, Guardians of the Galaxy, Gone Girl, Interstellar

    Szerintem nagyon jó év volt akció, és blockbuster filmek szempontjából. A nagyobb filmek számomra, mind nagyot durrantak, és nem mondanám, hogy bármelyikben is csalódtam. Szóval összességében jobb év volt 2013-nál, öröm volt (legtöbbször) moziba járni.

  25. Rendíthetetlenül leírja mindenki a csalódásait és a rossz filmélményeit ehhez a poszthoz. Basszus, human még ki is linkelte, hogy hova várja azokat a beszámolókat :D :D

  26. Sajnos csalódást többet fogok írni a másik cikkhez, mint ide kellemes filmélményt. Sorrend nélkül, ahogy eszembe jut:
    the equalizer, edge of tomorrow, interstellar, csillagainkban a hiba,

    Külön kiemelném a Fogságban(én csak idén láttam) cimű filmet, ami számomra magasan nyert színészi alakítás, rendezés, és a hangulata miatt.

    Amik esélyesek lehetnek, de még kimaradtak: nightcrawler, holtodiglan, fury,

  27. Ha sorrendet akarok tenni a legjobbak.

    1. Interstellar
    2. Edge of Tomorrow
    3. 22 Jump Street
    4. Gone Girl

    Hans ismét nagy zenét írt, moziban sikerült megnézni az Interstellart és amikor ment a zene leesett az állam.

  28. most fejeztem be a Nightcrawlert, be is futott első helyre, ez valami zseniális volt. 2. Gone Girl, 3. Fury, de persze van még pár pótolni való, pl. Interstellar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.