Hell or High Water

Férfiak, modern cowboyok teszik, amit meg kell tenniük, más kiút nincs a mélyszegénységből. Közben szól a country zene. Össze is foglaltam a filmet?

8E9A2360.CR2

A történet röviden annyi, hogy két testvér, egy okosabb és egy forróvérűbb bankokat rabol, mert szükségük van vagy 40 ezer dollárra. Nem bután csinálják, sosem visznek el jelölt pénzt, de nyilván így is veszélyes a dolog. A másik szálon pedig egy marshall érkezik, aki a nyugdíjazása előtt még utolsó megbízatásként a nyomukba ered. Ezzel meg is van minden összevaló egy tragédiához?

Igazából a fentinél árnyaltabb a kép, de az apróságok annyit adnak a filmhez, hogy nem akarok már mást lelőni belőle. Amúgy ez a Hell of High Water legnagyobb erőssége: mindennek hagy időt a nyugis kibontakozásra. Nyilván van, akinek unalmas és lassú, de pont erre a lassú alapozásra lehet igazán erős épületet felhúzni. Avagy a film utolsó fél órája, csúcspontja bőven megéri a befektetést.

– Only assholes drink Mr. Pibb.
– Drink up.

Igazából nem lep meg a film felkapottsága. Na nem itthon, hanem odakinn, mivel erőteljesen belemarkol a reménytelenségbe, amit nagyon sokan át tudnak érezni. Minden elhal körülöttük, nincsenek munkalehetőségek, csak a “bankok” gazdagodnak meg, miközben minden életet kiirtanak. Ez még nálunk is rezonál, viszont a neo western hangulat, az égő texasi puszta már erőteljesen amerikaivá teszi.

hell-or-high-water-o2

A szereplőgárda mindenképp zseniális. Mondjuk előre Ben Fostert venném, aki szerintem kicsit túljátszotta, de Chris Pine egyre ügyesebb mostanában, Jeff Bridges pedig hozza, amit elvártunk tőle. Tökéletesen illik a filmbe az öreg, de az Oscar jelölést kicsit túlzásnak érzem, hiszen teljesen hasonlót alakított már jó párszor.

Összességében nagyon jó film, bőven hagyja lélegezni a karaktereit a remek csúcspontig, és nem bagatellizálja el a befejezést, viszont valami plusz hiányzott mégis belőle.

17 hozzászólás a “Hell or High Water” bejegyzéshez

  1. Őszintén meglepett a film. Egy dolog, hogy a modern western nagyon jól működik, jó, mondjuk a Nick Cave – Warren Ellis zeneköltemények mögötte brutál jó hangulatot adtak alapból, de tényleg az egyszerűbb sztori is működik, ha így van tálalva illetve kibontva, ahogy mondod. Ben Fosteren már nem lepődik meg az ember, mindig jó, ahogy Bridges is, de igen, ennek a filmnek a szíve Chris Pine lett. Eddig is nagyon kedveltem, de itt (egyelőre legalább is) élete alakítását hozta, úgy hogy tök minimalista az egész, mikor a fél színészi játék nézésekkel van eladva, és Pine eladta. Nagyon komoly. A minimál humor is a helynén (Jeff Brigis részéről főleg) uccsó jelenet csúcs. Bejött na. :)

  2. Én Jeff Bridges alakításán kívül semmit sem tudtam élvezni a filmből. Nekem baromi unalmas volt, a sztori pedig nulla. Persze csak SZERINTEM.

  3. Rég kellett már egy ilyen film, szerintem nagyon működött végig. Jeff Bridges jelölését én sem értem viszont

  4. Ez egy régi, 80-as években készült kisvárosi akció-dráma hangulatát hozta, ahol csak és kizárólag egy egyszerű történetmesélés volt a cél, végre valahára. Igenis hiányoztak az ilyen filmek, nyakig vagyok az űrben játszódó vackokkal.
    A legnagyobb erőssége ennek a filmnek a legnemesebb egyszerűsége, a színészek odaillő játéka. És ennyi. Semmi giccs. Meglepett és imádtam. <3

  5. Az Akadémia évről évre egyre szarabb helyzetben van, sajnos olyan filmek jönnek ki, amikben keresni kell a jót, s olyan színészek is akadnak, akiket anyám is tudna helyettesíteni, így sokszor nem azok kerülnek a listára a jelölésnél, akik magukhoz képest voltak nagyon jók, mint most, mert ő ilyen jó máskor is, hanem azok,akik a többihez képest legalább a tőlük megszokott minimumot hozzák. Ahogy Minden Évben Ott Van Meryl Streep is.

  6. Egyetértek a kritikában írtakkal, a színészek sokat tettek hozzá a történethez. Korrekt film volt (7/10), de a kritikusi imádatot és az Oscar jelöléseket túlzásnak érzem.

  7. Tetszett nekem is a film, valami miatt viszont nem értem ezt a fajta felkapottságot. Jeff Bridgestől a True Grit például sokkal nagyobbat ütött vagy tavaly a Csontok és skalpok is jobban meglepett. Vagy pár éve a Nem vénnek… vagy a Melquiades Estrada három temetése is erősebb volt.

    Ez is nagyon rendben volt, a színészekre nincs panasz, jó a vége is, de valami nagyon emlékezetes hiányzik belőle, hogy nekem ennyire szeretett legyen, mint amilyen odakint is.

  8. Jó film volt, de nem az, amit ezerszer újranéz az ember. A jelölés megérdemelt, tovább nem is kell menni, mert így legalább többen megnézik. A tervük jó volt. Bridges papa kb elmorogta a szokásosat, helyette lehetett volna mást jelölni.

  9. Mindenképpen érdemes volt megnézni, Oscar ide, vagy oda. 8/10.

    Lassú? az. Viszont, minden csak nem unalmas.

  10. Nem volt rossz, de az imádatot én sem értem. Volt egy hangulata, amire talán rá lehet mondani, hogy egyedi, de az összes többi építőkocka az ezerszer lerágott csont. Lehetett volna ez nálam is tíz pont, ha bátrabb, és elszakad a kliséktől, így csak 10/7.

  11. Semmi különös nem volt ebben a filmben, Bridges önmagát hozta ismét, az egész pedig egy akkora nagy műmájer, maníros lufi, mint Nick Cave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.