Kidumáló: It

Na, milyen volt? Mostanra már rengetegen elmentek rá. Mármint tippre itthon is, de Amerikában 51 milliós pénteket produkált ez az R besorolású horrorfilm. Mi a fene történik, megszületik az egyik legnagyobb szeptemberi siker?

Hogy a film milyen? A Rottenen 88%-on áll a kritikusoknál, akik pontszámban 7.2-ben egyeztek meg. De amiket olvasok közönségreakciókat, azok ennél nem sokkal, de lelkesebbek. Végre újra született egy jó King feldolgozás? Vagy ez a név most hogy jön ide, amikor igazából a reklámkampány adta el a filmet, hiszen a The Dark Tower is King volt, mégis hanyagolták a népek.

Ti eddig:

Most értem haza az It-ről…..kurvajó. Aki szerette a Stranger things-et, annak ez is be fog jönni. – P4pir

Kibaszott jó lett az It! Még most is feláll a szőr a hátamon. – Ati7

Hatalmas lett az IT. Nézzétek meg mert kurvajó horrot-popcorn-blockbuster movie. Mindig a stranger things és a kincsvadászok-hoz hasonlítják. Mindenki megfeledkezik a Super 8-ról!!!??? – WuTangClan

Csatlakozom, ez eddig az év legjobb popcorn filmje. Feszült, izgalmas és rohadt poénos, szinte tökéletes szórakozás. – Kakarotto

Meglátjuk ennél a posztnál mik születnek.

human
írta
2017. 09. 10. 01:38
megjelenés
88
hozzászolás


88 hozzászólás a “Kidumáló: It” bejegyzéshez

  1. A film zseniális lett, hála istennek viszonylag kevés jumpscarrel, viszont a feszültség az utolsó képkocáig megmarad, a színészekkel semmi gond, a poénok működnek, egyedül talán Pennywise szinkronjába tudnék belekötni, de igazából az sem lett olyan vészes, szóval már csak meg kell várni azt a 2-3 évet, ameddig kijön a film második fele :D

  2. Nekem vegyes érzéseim vannak. A gyerekek jók voltak, viccesek, őket magukban simán elnéztem volna 2 óráig, viszont a horror része a filmnek elég gyengére sikerült. Nem volt se ijesztő, se feszült és feleslegesen sok volt Pennywise-os Cgi, ami nagyon sokat elvett az egészből. Nehéz olyantól félni, ami tök műnek néz ki. Szóval nálam közepes lett a film.

  3. Nekem teljesen középszerű, sima egyszer nézős. Jobban rámentek a gyerekek szálára így a bohóc karaktere simán elhalványult. Néhol inkább vicces volt mint ijesztő… Ráadásul Pennywise szinkronja nagyon pocsék lett!

  4. Nem nagyon nézek horrorfilmeket de ez valahogy bevonzott. Ezért is lehet hogy én konkrétan össze-vissza szartam magam a film alatt. Nekem talán a legjobb élmény volt idén. Kurva jó zene, karakterek, hangulat, más nem is kell. A CGI nem tudom miért gond hiszen ha másért nem, azért kell mert – SPOILER – minden tamadásnál ugye torzul a feje, baszott nagy fogai lesznek. Szerintem meg keveset is volt vásznon akkor se mindig volt CGI tehát ez valami baromság amit valami megkeseredett p*ocs kitalált a többi megkeseredett, kiégett p*cs meg viszi tovább :) :). Na de vicces kívül, én ajánlom, szerintem marhára egyedi film élmény ez a viccelődéssel teli horror… Ez a sok humor valahogy olyan módon oldja a hangulatot, hogy azért a feszültség simán megmarad, röhög az ember de közben a karfát markolássza. Ezt főleg a film végi összecsapásnál éreztem… Persze nem nézek horror filmeket tehát lehet ezért volt annyira új ez az egész nekem… Sima 10/10…

  5. Ami szerintem nagyon jó, hogy a regényből sikerült átmenteni a hangulatot, a vesztesek klubja baromira működik. Egyébként mennyivel őszintébb minden, ha hallod a gyerekeket káromkodni :) Hiteles, anno mi is ilyen gizdák lehettünk szerintem😁 A szinkron szerintem nem lett erős, tuti megnézem majd eredeti hanggal is.
    Más. Alleeban néztem. Nem először érzem, de másnak is van olyan problémája hogy túl sötét és homályos a kép? Vagy elhagytam a szemeimet?

  6. Az utóbbi évek egyik legnagyobb filmélménye volt nekem, kedden újrázom is eredeti nyelven! Sok rétege van a filmnek, elképesztő hangulatot fest a vászonra. És nem csak para, hanem sírva röhögős is helyenként.

  7. Én is elmegyek rá második alkalommal hétfőn, eredeti nyelven.
    Nagyon élveztem a filmet, mert be tudott vonni a világába. Egyszer sem jutott eszembe, hogy mennyi lehet például az idő. A gyerekek szenzációsak, és pár Pennywise-os rész is szörnyen intenzív tud lenni. Valahogy így kell szerintem horrort készíteni. A filmnek akkor is érdekesnek kell maradnia, mikor nem a paráról van szó.

  8. Mint film tényleg jól sikerült: jól összerakott, szórakoztató, a színészek és a rendezés is a helyén vannak. Kellően véres, de az erőszak nem érződik túltoltnak vagy öncélúnak. A vége felé kezd el inkább kapkodni a történet és bejön a képbe bár irritáló hülyeség.

    Összességében nekem mégis hiányérzetem volt a végén. Hiába 130 perces a film, szinte végig rohan, hogy beleférjen minden a keretbe. Nagyon szívesen megnéznék ebből a verzióból egy 3 óra feletti rendezői változatot, ami a ritmust is helyre teszi és a karakterek hátterének is hagy elég időt (pl. nem minden karakter kap elég teret, a gyerek-felnőtt viszonyrendszer ábrázolása elég hiányos, amit kapunk viszont egyoldalúan sötét és ijesztő, valamint Skarsgaard is megérdemelne/megérdemelt volna több szöveget, mert elképesztően jól kapta el Pennywise karakterét stb.).

    10/7

  9. Baromi jó volt. Eredeti hanggal néztem. Gyakorlatilag tökéletes megvalósítás. Remekül adaptált film és a színészek fantasztikusak. Nem is egy, de akár 4 színészt is ki lehet emelni a remek teljesítményért. A srác a Stranger Thingsből simán a legjobb. Nagyon lazán tolta a szerepet. A dadogós Billt, és a kis Eddiet játszó színészek is kiemelendő. És akkor Bill Skarsgardot még meg sem említettem. Azok a jelenetek amikor szórakozik a gyerekekkel, hátborzongató. Egy-egy jelenetben a mozgása, vagy éppen a hangja. Remísztően jól tolta a srác. (simán elképzelném Joker szerepében) összességében úgy, hogy nem nézek horrort, ez volt a legjobb popcorn film idén. A közönség együtt nevetett a poénokon és együtt borzongott Pennywiseon. 9/10

  10. Purple tain most a lelki társam, minden egyes szavával egyetértek :D Egyébként a magyar szinkron kurva jól sikerült, hatalmas oltások voltak benne.

    Spoiler:

    Összességében nem volt annyira félelmetes, bár kb minden ijesztgetős rész működött, mégis két jelenetet tudnék kímemelni, amik marhára hatásosak és borzongatóak voltak. Az első rögtön az elején a kis Georgieval – hát baszki arra nem számítottam, hogy leharapja a karját és még mutatják is, elég kegyetlen lett. A másik a vetítős rész, amikor a végén kimászik a vászon mögül.

    Illetve volt még egy nagyon brutál jó rész, bár az nem a félelmetessége miatt, szimplán csak a film legizgalmasabb néhány perce volt, amikor bemennek a leégett házba. Az az összecsapás ott volt a szeren.

  11. Uzsonna: Nem hagytad el a szemeid, én is Allee-ban néztem és tök homály volt az egész.

    A film tetszett is, meg nem is. Voltak jó részek, de kicsit lapos is volt nekem. Pedig még kellett volna jó pár perc, hogy jobban kifejtsék a szereplők közti kapcsolatokat.
    Nekem például egyáltalán nem jött le, hogy ez egy mennyire összetartó kis lúzer csapat lenne. A régi filmben ez sokkal jobban átjött. Néha csak azért tudtam, hogy mit miért csinálnak, mert ismertem a történetet. Olyan érzésem volt néha, hogy csak egymás után pakolták a jeleneteket, de semmi összekötés köztük.

  12. Nálam ez egy gyenge 7/10, a gyerekek tényleg faszák voltak, viszont nálam túltolták a poénkodást, így ki is nyírták adott jeleneteknél a feszültséget. Pár Penny-s jelenetben pedig a készítőknek sikerült belőle tényleg bohócot csinálni, ekkor már inkább nevetséges volt, mint félelmetes. Nálam néha a tempó is meg-megbicsaklott, éreztem, hogy ez egy 130+ perces alkotás.

  13. Nem tudom, mikor volt velem utoljára ilyen, de simán beülnék rá még1x. Zseniális a hangulat, a zenék, az adrenalint pumpáló zenék (!!!), a színészek, a helyszínek.
    Pici hiányérzetem volt, hogy a bohóc eredettörténetéből nem kaptunk túl sokat (vagy inkább semmit), gondolom ha van mit bemutatni, a 2. részre tartogátják. (Bill Pennywise-ként eszméletlen nagy volt:D)
    Próbáltam úgy hozzáállni, hogy ez inkább karakterközpontú film, mintsem egy olyan horror, ami kizárólag a beszaratásra megy rá. Nem olvastam még a könyvet, ellenben sok más King regényt igen, szóval az építkezésbe, történetmesélésbe nem lehet belekötni. Ellenben én is keveslem a 135 percet. Őszintén szólva elnézegettem volna jó 3 órán át..
    Ha elfogult lennék 10/10
    Elfogulatlanul, számításba véve a hiányosságait is 8/10
    Szerintem Zzseniális moziélmény volt.

  14. Hogy megdönti a szeptemberi rekordot az borítékolható volt. Én szintén a vegyes érzéssel távozók táborát erősítem. A parás részek közül a Georgie-s és a Carrie szagú mosdós magasan a legjobb. Ami érdekelt volna a bohócról vagy a lebegésről azt kihagyták. Talán a folytatásban kiderül. Amiért emlékezetes marad az Benjamin Wallfisch zenei aláfestése amivel a hangulat teremtés remekül sikerült. A teremben sok volt a duma és a mobilozás így biztos többen is unták magukat közben.

    @Uzsonna Nekem kivételes jónak tűnt a hang és a kép. Ugyanebben a teremben a Barry Seal baromi halk volt.

  15. Nekem nagyon tetszett!A gyerekek tipikus 12-13 éveseket játszottak, hülyéskedtek, káromkodtak olyanok voltak, mint mi mikor kis suhancok voltunk, mellesleg nagyon jól hozták a karaktereket!A Skaaaarsgard gyerek jól játszotta a bohócot, voltak parás részek bár néha kiszámítható volt!A 18-as karika abszolút indokolt!Remélem a második rész is hozza majd a színvonalat!10/8

  16. Ismét egy lelketlen kilúgozott tét nélküli film. Nem kellett volna ennyire várnom. Ennek a horrornak is, mint műfajnak az egyik legnagyobb hibája, hogy gyáva, és a kezdeti ijesztgetések után már nem félelmetes.

    Nincsenek váratlan fordulatok, hirtelen tragédiák amik elindíthatnák valahová a karakterek fejlődését. És ami a legfájóbb a (Stranger Things-el ellentétben), hogy itt a gyerekek az életkorukkal abszolút össze nem egyeztethetően viselkednek.

    Pozitívumok: Kurvára zseniális a nyitójelenet, a fasza és magával ragadó a kisváros, hangulatos a zene, Bill Skarsgård nagyon odatette magát, bár a szinkronja sokat rontott rajta. Kevés jumpscare.

    De az összkép sajnos közepes, mert a filmnek nincsen se esze, se szíve. Kár érte, nagyon nagy lehetőségeket, kvázi ziccereket hagyott ki. 5.5/10

  17. Röviden: hulladék. Még a 90-es változat is messze jobb.

    Vontatott, sablonos, minden előre kiszámítható, eredetiség nulla. A szereplők jellegtelenek, a bohóc röhejes (Tim Curry messze jobb volt), az ijesztegetések szánalmasan rosszak (még a diavetítős részt is sikerült elcseszni). Poénos akar lenni, de a sokadik f.szom duma már nem az.

    Akad benne két pozítivum is.

    Az egyik, hogy a 80-es években játszódik a film (ezért talán illett volna az akkori kor zenéit nyomni a mai ipari hulladékok helyett).

    A másik, hogy egy Trans Am is van a filmben (ami persze a genyók kocsija jó szokás szerint).

  18. Szerintem jó volt, viszont az eredeti It (a regény) a hatvanas évek elején játszódik, és csak a második része a nyolcvanasban.
    Itt ezek szerint el lett tolva az idősík, így a folytatás napjainkban fog játszódni, ezzel kapcsolatbab meg van egy kis félelmem.
    Tegnap néztem meg Fehérváron, fullon volt a mozi, a végén a közönség tapsolt is, ilyet én még nem láttam.
    Szerintem kiemelkedő film a stílusában, de aki látta a régebbi verziót, és/vagy olvasta a regényt, annak akkorát nem fog ütni.
    De mindenképpen érdemes megnézni szerintem.
    Jók a srácok, a dumák,a karakterek lélektani mélységeit, traumáit, családi gondjait nem tudja annyira visszaadni a film, mint a regény, de még így is bőven átlagon felüli.
    Nem tudom, lehetett-e volna jobban adaptálni, és hogy mennyire, de soha rosszabbat.

  19. Hogy lenne már kevés a jumpscare? Abból állt az egész film kb.
    Csalódás számomra is, Derryből nem kapunk eleget, a banda közti összetartás valóban nem annyira átérezhető, Krajcárosról(azért sem penny izé) semmit nem tudunk meg, csak visítozva beugrik a vászon közepére mindig. Gyerekszínészek mondjuk jók voltak, csak több idő kellett volna rájuk, a nevük is csak a könyv miatt maradt meg bennem, ez alapján azt sem tudtam volna ki kicsoda. 10/6

  20. Nekem ez 10/10 volt
    Simán az év mozi-élménye. Majdnem teltházas “csak felnőttek” vetítésen együtt parázni, fellélegezni, és röhögni nagyon-nagyon ritka élmény manapság.

  21. A könyvet nem ismerem, csak a 90es filmet. De ettől függetlenül én nagyon élveztem! Rendesen féltem, rettegtem. Igaz én fosós típus vagyok, nem nehéz engem megfélemlíteni horror filmekkel, de ez most tényleg más volt, mint az átlag jumpscarek, pedig ez is az volt. De valahogy sikerült nem átlagossá tenni. Atom 80as évek , Stranger Things hatás nagyon érződik, de ez a javára vállt. Na meg a kissrác belőle vitte a Show-t. De hogy ne elfogult fangirl legyek, Pennywise karaktere nekem kevés volt, nem tudtunk meg róla sok mindent, a banda karakterei kicsit hiányosak voltak nekem, a zsidó gyerekről kb semmit sem tudtunk meg. A pszihobohóc szövegelések hiányoztak és a spookyhouse után picit megült nekem. De ettől függetlenül szinte minden percét élveztem. Önmagában szerintem egy remek film lett. Kifejezetten tetszett a felvétel mód, gondolok itt arra, hogy Penny fejét folyton “stabilizálták” , míg minden más , a háttér, a teste stb mozogtak tovább. Szinte belemászott az arcodba így. Zene is nagyon ütött. Tényleg top 3 éves moziélmény eddig. Viszont csak szinkron meg OV van, szóval a forgalmazók benyalhatnak.. több feliratos filmet a népnek!
    A nyitó jelenet meg ütött!

  22. Mi is Alleeban néztük délelőtti vetítésen. Velünk egy sorba érkezett 5 lány, a legidősebb volt közülük 16 a legfiatalabb meg szó szerint 10. Lehet, hogy én vagyok vaskalapos, de ez a film kifejezetten nem ennek a korosztálynak készült.

  23. Sugárban néztem, konkrétan az előttünk lévő sorban egy 16 év körüli kis köcsög a parasabb részeknél hangosan üvöltött meg sikoltozott. Valószínűleg azt hitte milyen kurva vicces de legszivesebben hátba rúgtam volna…

  24. OFF
    én úgy tudom a korhatár nálunk csak ajánlás nem olyan szigorú dolog, mint az USA-ban. Legalábbis anno mikor engem beengedtek a Van Helsingre kis szarosként ezt mondták a pénztárnál :D

    ON
    2 óra múlva nézzük OV-ban, nagyon várom.

  25. Nekem az év meglepi horrorja még mindig az Annabelle: Creation viszont az It is elég szórakoztató lett. Az első pár fejezetet anno elolvastam a könyvből amikor megtudtam, hogy jön a remake és úgy érzem elég jól megfogták a hangulatot. Egyedül Pennywise hangja volt ami nem igazán adta nekem sem. Lehet bevállalom mégegyszer eredeti nyelven. Kíváncsian várom a második fejezetet.

  26. Kakkaroto :D :D ne feledjük,nálunk csak ajánlott a korhatár!Tehát ha egy 12 éves gyerek beakar ülni az IT re akkor beül az IT-re.

  27. Nekem is nagyon tetszett. A gyerekek remekelnek, jók a karakterek, pazar humora van a filmnek, de a horror része nekem se nagyon működött. Hiányzott belőle az a félelmetes atmoszféra, amikor feltűnik Pennywise.

  28. jajényleg azt elfelejtettem, hogy a forgalmazó belefulladhat a nyálába, amiért nem készítettek feliratos kópiát

  29. ma nézem az esti eredeti nyelves vetítést alleeban, rémisztő hangulatot várok, borítsam magamra a kólát

  30. Kicsi Spoiler!
    Örülök a film sikerének,de azért korántsem annyira jó,mint mindenki mondja… A Stranger Things felállás nagyon működött, a casting baromi jó,sok karaktert mozgat, és mindenkinek a személyisége szépen ki van fejtve, De azért voltak hiányosságok, főleg,hogy szerintem túl hosszú volt, AZ nem volt annyira félelmetes,mint amennyire a trailerben sugallták,belekezdtek egy kis misztikus szálba,honnan is származhat,ami tök érdekes volt,aztán csak úgy abbahagyták,mintha megfeletkeztek volna róla,értem én,hogy így is működik,de engem sok kérdés merült fel,hogy honnan is jött,mit is akar néha…a végén is voltak ilyenek…mi is lett az áldozatokkal? :/
    A horror része szerintem átlagos volt, kiszámítható volt és önismétlő…megjelenik…rá csukják az ajtót..aztán megint ugyan ez. Jó adaptáció lett, de azért nem az év filmje,meg az évtizedé sem,meg ahogy sokan emlegetik…

  31. Dean6 (Spoiler):

    a regényben se tudunk meg Pennywise-ról sokkal többet, legalábbis az első részben. Egy dolog derül csak ki, azt is úgy tudják meg a srácok, hogy csinálnak egy izzasztókunyhós indián szertartást (!) és látomásban látják, hogy AZ megérkezik a Földre egy szarkofàgszerű valamiben , mittomén hány millió éve. Meg hogy a félelmekből táplálkozik, de erre itt is bőven utalnak. Ennyi
    Később megmutatja a valódi alakját is, de csak a sztori legvégén, és őszintén szólva remélem, hogy itt a filmesek kicsit kreatívak lesznek mert ez a regénynek se volt erős oldala.
    Van valami homályos mítosz, hogy AZ a világegyetemet a hátán hordó teknősbéka őse, valami kozmikus ősgonosz, de ez ha jól emlékszem, a regényekben nem jön elő, csak King későbbi hozzáköltése, talán már a Setét tornyos univerzumépítésből, amikor minden jelentős sztoriját beleszőtte ebbe. Mèg a vámpírokat is a Borzalmak városából…

  32. Nagyon király film volt. Asszonnyal néztük meg, aki nem nagyon tudott aludni éjszaka… Ma este pedig Stranger Things a változatosság kedvéért :D Több ilyen hangulatú filmet néznék moziba, ha lenne.

    Lehet kicsit off: de hogy lehet az, hogy egy ilyen filmre bejönnek gyerekek(volt pár 7-12 éves gyerek bent a vetítésen és talán csak 1 gyereket vittek ki a film felénél!)? Oké, hogy hülye szülő, de a mozi, hogy engedheti ezt meg? Meg k**va idegesítő, hogy a szülő állandóan pofázott a gyereknek, hogy: “Na most fordulj el/ Most nézheted”, a gyerek meg állandóan sikoltozik, mert úgy félt a filmtől, hiába fordul el attól még vannak hangok… nem ez az első és nem egy moziba találkoztam már ezzel. Pl.: legutóbb a Sokkal több mint testőrön voltak kisebb gyerekek.

    Vagy csak én vagyok “régi módi”?

    Bocsi az off-ért

  33. Ma néztem meg másodjára. Nálam egyértelműen az év filmje, 8/10 legalább. Megérte rá várnom 2009 óta. Mondjuk negatívumként azt tudom felróni, hogy most olvasom harmadszor a könyvet. És a könyv ismeretében nagyon sok eltérés van. Ettől kell tudni elvonatkoztatni a sorstársaknak. Nagyon várós a folytatás! :)

  34. A film története jó, a poénok jók, a gyerekek jól eladták a filmet! Leszámítva azt a kis vért, semmi rémísztő, ilyesztő nem volt sajnos benne a bohóc karakter nevetséges volt inkább, mintsem félelmetes, semmi izgalom nem volt benne a horrortól nagyon távol állt! Abszolút csalódás.

  35. 41: ha ez nem volt elég ilyesztő, akkor nézz meg egy helyesírással foglalkozó könyvet, az ijesztő lesz :) :)

  36. Most néztem meg. Teljesen átlagos film, semmi meglepetés. Casting okés, bohóc jó, látvány és fényképezés remek, hang, zene szintén. Sztori szokásos King, semmi, csak középszer, mint a regényei is.
    Horrornak alig-alig, rám nem tett nagy benyomást, viszont a mellettem ülő csaj nlha takarta a szemeit :-)
    Poénok feleslegesek egy filmbe, ha azt horrornak akarják eladni. A sztori sok része nem lett rendesen kifejtve, jobban jártunk volna, ha 1-2 dolgot nem pakolnak bele.
    Nekem egyáltalán nem az év filmje, de még a top-ba sem kerül be.

    Lehet az a bajom, hogy láttam a Curry-s változatot többször is.

  37. Mi az, hogy “ajánlott a korhatár”? Tehát, ha egy anyuka beviszi a 7-8 éves gyermekét, a jegyszedő vagy a mozi azt mondja: tessék eltakarni a gyerkőc szemét a belezős jeleneteknél! ?

  38. na megjöttem. asszem jól döntöttem, hogy nem szinkronnal néztem, pennywise-ban végül kellemesen csalódtam szerencsére. a film is király volt, megérte a jegyárat. egyedüli negatívum nekem, hogy nem volt elég ijesztő. már ha ezt negatívumnak mondhatom, itthon több horrort nyomtam ki 20 perc után, mint ahányat végignéztem, annyira gyáva tudok lenni xd de ezen gyakorlatilag meg se rezzentem. nyilván láttam, hogy mit szántak rémisztőnek, és tényleg az is volt, csak nem eléggé. az járt a fejemben mindig, hogy mennyire belepisáltam volna a gatyámba, ha 15 évvel fiatalabb lettem volna. de nem vagyok. azért nyomok rá egy 10/8-at, mert jó film, jobb, mint vártam.

  39. 38: Köszi hogy leírtad. Csak sajna átlag nézőnek ez olyan hát így van és szokd meg szitu. Én nem olvastam a könyvet,de láttam mekkora darab,az első gondolatom,hogy súlyzózni lehetne vele 😅 A régi 90es filmnek szerintem pont a 2.része működött kevésbé,a sok rinyalassal,a felnőttek jobban feltek,mint gyerek korukban… a warnernek fel van adva a lecke,egy részt biztos megcsinalnak,ha nem tobbet.

  40. még nem láttam, de érdekes egy horror lehet aminél mindenki hamarabb említi a poénokat, a félelmetességnél.

  41. Nagyon vártam a filmet, így próbáltam az elvárásaimat minél lejjebb tornázni. Mondhatom nagyon simán átugrotta. A 90-es verzióhoz képest az első 10 percben már több a vér, mint az eredetiben, kellemes felütés volt. A többit már elmondták előttem. Az első másfél óra hibátlan. 8/10

  42. Mennyire véres a film? Úgy értem van benne hentelés vagy csak a gyerekek ijesztegetéséből áll az egész? Illetve a bohóc átváltozik valami szörnyé a film végére?

  43. A stranger things sikere kitaposott egy utat az AZ számára is amit okosan használtak fel. Jó az alapanyag és jó oldalról közelítették meg, mert a King regényekben sosem a horror rész a legerősebb, hanem a karakterek, főleg, ha a gyerekekről van szó, na meg a nosztalgia faktor egy-egy kor iránt. Btw a Dark Towerről sem gondoltam volna, hogy igaz világszinten, de lassan 110 milliónál jár.

  44. A könyvben sem lehet sok mindent tudni a bohócról az elején, csak amikor befüstöltek maguknak… az a tudás a második részben lesz benne, ahol a gyerekszínészek vissza is térnek és PW univerzumát és dimenzióját majd bemutatják és akkor lesz majd kerek a dolog. Stan Uris (zsidó) talán a legkevésbé kifejtett karakter volt a könyvben is (gyerekkorában)… szóval azért is lehet, hogy sokaknak kevés.

  45. Az év top 3 mozis élményében simán benne van/lesz nálam is!
    (Hasonlóan, mint mondjuk egy Dunkirk-nél, ezt is érdemes a nagy vásznon megtapasztalni.)

    Nagyon gyorsan lepörgött az idő, simán 90 percnek éreztem.
    A gyerekszínészek 10/10. A karakterek kibontásának terén sincs hiányérzetem, könnyen lehetett szerintem többel is azonosulni.
    Zene lehetett volna kicsit egyedibb talán (én pl vátam volna a trailerben feltűnő részt).

    OV volt egyébként, és ott teljesen rendben volt a nézőközönség is. Mindenki csendben volt, tizenévesek sem nagyon voltak.

  46. 4DX-ben néztük, szerintem sokat hozzátett a jumpscare-ekhez, amik így visszagondolva kiszámíthatóak voltak. A hangulata nagyon jó volt.
    Spoiler
    Én azt éreztem kicsit kevésnek, hogy miért is mennek Az-nak utána annyira. Bill mond valamit, mielőtt bemennek a házba, de mivel Georgeit és a kettejük kapcsolatát nem ismerjük meg annyira nekem ez kevés volt, hogy lemenjek egy kútba.
    Stan-re több idő kellett volna, hogy megérintsen majd az öngyilkossága a második fejezet elején. Itt kicsit tujás volt. A könyvben jobban megismerhető?
    Spoiler off

    Elég jól felspannolt a Stranger Things S2-re, ma újranézem a Super 8-at is.

  47. @mrbalage

    SPOILER (?)
    Nem ismerjük meg kettejük kapcsolatát? Nagyon úgy tűnt, hogy testvérek voltak :D Így pedig érthető. Bocs, de ha eltűnne egy családtagod és hiszel benne, hogy megtalálhatod, vagy felderítheted, mi történt vele, gondolom te is bemennél pár helyre.

  48. “A stranger things sikere kitaposott egy utat az AZ számára is amit okosan használtak fel.”

    a Stranger előtt nekiálltak már a filmnek (a dátum pl: https://filmbuzi.hu/archives/2016/06/30/elkezdodott-az-it-forgatasa/ ), egyértelműen a régi Kingek lebegtek a szemük előtt, tippre a Strangernek is ihletet adó Stand By Me gyerekcsapatának filmes dinamikája. Én is imádtam a Stranger Thingset, de azért ezeket az elméleteket muszáj kicsit letörni.

  49. Roli: szerencsére van benne vér és gyilkolàszàs is de többnyire a gyerekek lélektani nyomorgatàsa a fő téma.

    SPOILER

    Innen azért kivancsi vagyok hogy folytatjàk mert erre a bejefezèsre elég nehéz rá húzni egy olyan folytatàst ahol felnőttkènt rettegnek vissza menni és ki állni Az ellen. Az építkezés nagyon tetszett de a végén túlzottan fel old a film.

  50. @Hopkin:

    SPOILER

    A regény ugyanígy volt kettészedve, és ott működött. Eltelt valami 27 év AZ megfutamítása után, mindenki élte a maga életét, ahogy lenni szokott, aztán Mike összehívja őket, mikor visszatér a dög.
    Igazából a második részben már nem is annyira AZ-tól félnek, inkább a gyerekkori, meg az azóta felhalmozott traumáik kísértik őket. (Ráadásul az egyikük vissza se tér Derry-be, mert kinyúvaszta magát, mikor meghallja a hírt.)
    Pont ezért én is aggódom kicsit, mert a második rész nehezebb fogás lesz rendezői szemszögből, ott sokkal több finom dolgot kell eltalálni majd, hogy felnőttekkel is működjön a sztori. A végéről nem is beszélve, csak remélni tudom, hogy nem valami csilivili, de steril és üres CGI orgia lesz….
    Meg ott van még, hogy a regény első része 1957-58-ban játszódik, és a második rész játszódik 1984-85-ben. Itt viszont az első részt helyezték a nyolcvanas évekbe, tehát a második napjainkban fog játszódni. Én ennek nagyon nem örülök. Egyrészt tökösebb lett volna az ötvenes évekbe pakolni,nagyobbat is ütött volna (a regényben ez sokat hozzátesz a hangulathoz), és vannak fenntartásaim a 2010-es években játszódó folytatással kapcsolatban.
    Az egyik kritika pont azt dícsérte a filmben, hogy ellenálltak a mostani trendnek, és nem helyezték a jelenbe a sztorit. Sajnos ez csak részben igaz. De bizakodó vagyok.

  51. Enyhe off: Most a könyvben is így szét volt szedve, hogy az első kötet csak gyerekek, a második meg felnőttek + visszaemlékezés, vagy a mind a két kötetben változik az idősík folyamat?

  52. Változtak a síkok folyamatosan, ez nem két kötet igazából, most az új kiadásban is egyben jelent meg. A felnőtt szál lényege a gyerekkora való visszaemlékezés volt igazán, mindig váltott a sík végig. (a két korszak végkifejlete párhuzamosan ment) Szóval lesz dolga a forgatókönyvírónak, hogy 2 órás filmet hozzanak össze, személyszerint én nagyon szerettem a felnőtt szálat is, ide is erősen kelleni fog minimum 6 igazánjó casting.

  53. Nem sok újat tudok hozzátenni, igazából nagyjából már mindent leírtak előttem. Nagyon kellett már a műfajnak (bár itt ugye nem egy vegytiszta horroról beszélünk) egy ilyen darab. Megvolt a borzongás, a vidámság, keserűség, meghatottság, nosztalgia, minden ami kell. Még hasonló SK adaptációkat a népnek!

  54. Human: 2016 július 11.-én már volt egy special screenings a Stranger Thingsből, de amúgy tök igazad van a Stand By Me dologgal + Goonies, ha már itt tartunk. Nagy öröm egy jó King adaptáció, és én még a Toronyról sem mondtam le.

  55. Scorpions82 – Tudom én is olvastam mindkettőt bár már kb 10 éve így már kicsit meg kopott, de ott azért elég sok dolog történt ami meg alapozza pl a folytatás hangvételét, ami itt nem fért volna bele a filmbe mert hát olyan dolgot nem filmesítünk igye meg ami pl Beverlyvel történt :/
    Spoiler:
    Így egyszerűen nem érzem elég megalapozottnak azt hogy ezekközül a srácok közül van aki az életét is eldobja saját kezűleg csak ne kelljen mégegyszer szembe nézni Azzal. Egy ilyen befejezés után kb azt várom hogy a srácok felcsapnak Scooby Doo féle paranormális nyomozónak :D

  56. 67: Tedd már túl magad, hogy nincs benne az a jelenet…k unalmas már. Meg tényleg, ha ezt akarod látni…ritka elcseszett lehetsz, és szépen fogalmaztam…
    Annyira Felcsesz, az ilyen szó szerint a könyvet adaptálják elcseszett korlátolt gondolkodás. Shame on Me.

  57. jiliac says:
    2017. September 10 at 10:20
    “Ismét egy lelketlen kilúgozott tét nélküli film. Nem kellett volna ennyire várnom. Ennek a horrornak is, mint műfajnak az egyik legnagyobb hibája, hogy gyáva, és a kezdeti ijesztgetések után már nem félelmetes.

    Nincsenek váratlan fordulatok, hirtelen tragédiák amik elindíthatnák valahová a karakterek fejlődését. És ami a legfájóbb a (Stranger Things-el ellentétben), hogy itt a gyerekek az életkorukkal abszolút össze nem egyeztethetően viselkednek.”

    Igy, megnézve teljesen egyetértek!A horror része mű volt és nevetséges, a sztori pedig teljes egészében komolytalan!Egyedül a bohóc játéka miatt adok rá 1 pontot!

  58. Nem hagyott nyugodni, a film után kellett is 3 nap mire megtaláltam. Szóval szerencse, hogy nem vagyunk egyformák, de filmzenénél sztem ilyet utoljára a Forrest Gumpnál éreztem gyerekként :D
    Nem is tudok felidézni hasonló filmet, amiben számomra ennyire megindító és szép zenét tudtak volna írni:
    https://www.youtube.com/watch?v=-iBPdkj_p3I

    A gyerekszínészekről írtak valahol múltkor, hogy kiket választanának a már felnőtt karakterüknek, a cikket nem tudtam visszakeresni, de voltak érdekes nevek :D pl Beverly-Jessica Chastain

  59. Kurtis78: és azt megnézték az It rendezői és marketingesei, meg már a filmet évekkel előbb tervezgető producerek? :D szal érted. a lényeg, hogy kicsit sok mindent a Stragerre fogni, amikor az meg a 80-as évekből vett mindent, ahol a legjobb ‘gyerekfilmek’ is készültek.

  60. Érdekes, itt Angliában 15-ös karikával vetítik. Tele volt a terem dumáló meg telefonozó tinikkel. :(
    A film meglepően hű a könyvhöz, és az is meglepő, hogy ettől jó lett. Imádtam a gyerekeket, a várost, a látványt, a térhangzást, a hátunk mögött kaparászó creepy hangokat. Több horrorisztikusnak szánt jelenet viszont nevetségesbe fordult. És sok volt a jump scare. De Bev gyönyörű. <3 És voltak ötletes jelenetek is. Én tuti megnézem a második részt.

  61. Én azt nem értem, hogy akik olvasták a könyvet,hogy hogy ennyire eltérő véleményen vannak? Nagyon sokszor olvastam felülettől függetlenül, hogy hű a könyvhöz, de azt is, hogy egy lelketlen férc munka. Az az ominózus jelenet (amit jó hogy nem raktak bele nem véletlen…) a végén..

    Spoiler

    ..amikor fogadalmat tesznek, vérszerződést és kéz a kézben állnak körben, akkor nagyon veszi a kamera a gipszet, amire a LoVer felirat van ráírva. Nem ezzel akarta szimbolizálni Azt a jelenetet? Vagy csak én látom most ezt bele?

  62. Dean6 – 68:
    Lesz egy két Spoiler. Bár szerintem aki nem akar Spoilert ne olvasson kibeszélőt!!!
    Nem a könyvet akarom betűről betűre mint írtam 10 éve olvastam és a felére nem emlékszem. Sőt örülök, hogy meg se próbálták valami elcseszett módon bele erőltetni azt a bizonyos jelenetet, így is elég volt a perverz fater szàl a jó ízlésnek.
    De igen is hiányzott az a fajta érzelmi töltet a filmből hogy a gyerekek igen is rettegnek és mély lelki sebeket szereznek. Talán ha nagyon akarom bele tudom erőltetni hogy Stan kb 10 másodpercig hezitált mielőtt követte a többieket a fekete házba. De kb ennyi.
    A gyermeki kèpzelő erő is kb annyiban jelent meg hogy Billi nem tudja hogy nem működik a pisztoly ezert az hatással van a bohócra. Aki nem olvasta a könyvet az kb át siklik az egészen és csak azt látja hogy a gyerekek a szart is ki verik a bohócból mindenfèle vasakkal. Ezek után nekem nagyon nem jön át hogy 27 év múlva miért is kéne majd rettegniük annyira hogy még öngyilkossàgig is el menjenek!
    Remélem így már érthető. Mert egyáltalán nem az adaptáció minőségètől picsogok, csak a folytatàst féltem.

  63. SPOILER

    Stan-nél azért érezhető volt, hogy betett neki a történet. (PL Ki tudja, mit látott Az szájában, mikor az utolsó pillanatban odaértek a tőbbiek…). Eleve különcebb is volt a többinél (rabbigyerek)
    A könyv szerint boldog házasságban élt felnőttként, csak gyerekük nem lehetett. Aztán mikor megkapja a telefonhívást, hirtelen teszi meg.
    Szerintem ez simán belefér, nem mindig látszik kívülröl, hogy kinek milyen látens pszichés idözített bombái vannak. Lásd a Limp Bizkit énekesét…rohadtul senki se gondolta, hogy képes lehet szeretö feleség, és rakás gyerek, meg világsiker mellett az öngyilkosságra, és mégis…Itt meg azért mégiscsak szembekrültek valamivel, amit még talán pont gyerekként könnyebb elviselni, mikor a valóság meg a képzelet annyira nem vált szét, mint egy felnőttnél.

  64. Scorpion82: Fred Durst most forog a forgószékében :) A Linin Parkra gondoltál.

    A Stan-es résszel meg egyetértek. A 90-esben sem annyira megalapozott dolog volt, h miért ölte meg magát ennyitől. Ő ilyen és kész.

  65. 75: A folytatást lehet is félteni,főleg, hogy pont az a rettegés és feszültség hiányzott(a horror) ami pont előre vetíti a felnőtt részt… én szerintem nagyon is vakarja most mindenki a fejét,hogy megfeleljenek az elvárásoknak, bár persze az interjúkban nem ezt mondják(persze). Sokkal jobban el kell szerintem térniük a könyvtől…és érdekes, hogy hivatalosan még nem jelentették be a folytatást, de arról volt hír, hogy a rendező bevállalt már egy filmet.

  66. Nálam horrorként teljes mértékben megbukott.
    A gyerekszínészek hááát a kis b*zi rendőrfiót leszámítva nem idegesítettek :) Kifejezetten kellemes csalódás volt.
    A poénok is jók voltak benne, bár ez is inkább hozzájárult hogy ne horrorrként tekintsek rá.

    Am a film indokolatlanul hosszú, teli üresjárattal és egy csomó kérdést nem válaszol meg :(

    Aki csak azért megy el a filmre mert hatalmas sikerként könyvelik el, meg ajnározzák, AZ ne tegye, mert csalódni fog.

    A bohóc számomra koránt sem volt félelmetes, és rögtön az első feltűnés után (ami pozitív volt), olyan mélyzuhanásba kezd a film h ihaj :(

  67. Abu: én kifejezetten örültem, hogy nem mindenki búvalb××××tt meg nagyonkomoly, meg nagyon rettegő a filmben, hanem átjött az is hogy a karaktereknek nem e körül forog az egész életük. Próbáljàk magukat jól érezni, kapaszkodni a “normális világba” ha éppen nem muszáj Az-zal foglalkozni, akivel nem tudnak igazából mit kezdeni azon kívül, hogy próbálják túlélni.
    Szerintem pont ettől valóságszerű és átélhető, ellentétben az átlag horrorokkal, ahol nem az az érzésünk, hogy a katakterek életébe egyszer csak betör valami, hanem inkább az, hogy a karakterek azért vannak, hogy valami betörhessen az életükbe.
    Hozzàteszem, King regényei is épp ettől működnek, hogy nem a szó klasszikus értelmében horrorok, hanem inkább azt járják körül, hogy egy átlag ember hogy reagálhat, ha “felfeslik a valóság szövete”. (Ez egy nagyon találó kifejezés King-től)

  68. Most néztem meg. Naponta csekkoltam az online jegyfoglalásokat, hogy minél kevesebben legyenek, de így is meglepődtem picit. :P
    Sajnos Sopronban szinkronosan adták, pedig Pennywise eredeti hanggal lett volna az igazi. Nah, majd itthon.
    SPOILER
    Nos, mint horror film nem borzongtam bele. A George-s rész viszont odab@szott rendesen. Szó szerint tátva maradt a szám! Mondom, ez aztán kezdés.
    Nagyon tetszett továbbá, ahogy minden karaktert bemutattak. A családi hátterükkel együtt. A kor hangulata magával ragad. Sokan emlegettétek a Stranger Things-t. Ugyanúgy elkapja az embert, főleg aki akkoriban volt gyerek. A Casio számológépes óra, a játékgépek, New Kids on the Block xD. stb
    A mozis kiírásokat a háttérben ki látta? Batman, A Nightmare on Elm Street, és a Lethal Weapon 2. :D
    A vége viszont kissé csalódást keltő. Plusz sokszor azt éreztem, hogy
    Pennywise túl sokat szórakozik. Mármint értem, hogy nem zabálhatta fel őket sorba, hiszen így van megírva, de egy idő után kissé nevetségessé vált ezáltal. Ahogy elintézik lehetett volna kreatívabb, kissé összecsapott volt. Továbbá kevesebb CGI, és több sejtelmesség, a George-s kezdéses brutalitással ijesztőbb lehetett volna, szerintem.
    Mekkora lett volna, ha ezt meghúzzák a készítők. Jóllakik velük, aztán az IT 2 pedig új castingal indul. :D
    De értem, nem fért bele, ahogy a gyerekszex sem. lol
    Összességében nagyon jó volt, kissé éreztem a seggemet a végére, de nem bántam meg! AZ biztos! :-)
    🎈🎈🎈🎈🎈🎈
    🎈🎈🎈🎈🎈
    🎈🎈🎈
    🎈

  69. 🎈🎈🎈🎈🎈🎈
    .🎈🎈🎈🎈🎈
    ..🎈🎈🎈🎈
    …🎈🎈🎈
    ….🎈🎈
    …..🎈
    …..|
    …..|
    …..🤡

  70. Eleinte úgy voltam vele majd itthonra jó lesz, de a jó visszhangnak hála elmentünk rá. Nem annyira horror, hálaég kevés jumpscare, inkább ilyen misztikum/kalandfilm vonal. A gyerekszereplők teljesen jól játszanak, nem idegesítőek. A könyvet nem-olvasóként nekem tetszett!

    Felirat hiányában pedig a Setét Torony után másodszor is kipróbáltam az OV verziót, lehet rá fogok szokni erre, és mintha kicsit a közönséget is szűrné.
    (A Thing-remake óta nem voltam moziban “horroron”, ott egy 15 fős társaság végig pofázta a filmet évekre elvéve a kedvemet)

  71. SPOILER

    Nem vagyok se King, se horror rajongó, mégis a nagyon alap horrorokat megnézem és pár meg is tetszik – Cápa, Ideglelés, A dolog… Ennek az ’90-es változatával is így voltam. (A könyvről nem tudok nyilatkozni.) Ez az új azonban sokkal zagyvább, betegebb, sokszor öncélúan erőszakos. Tudom, hogy csak film, értem is az alap logikát, egy lény, ami mindenkit a saját félelmeivel csal csapdába, de sokszor a maga logikáján belül sem működik. Minden gyerek szülője beteg, aberrált, elcseszett, de sokszor maguk a gyerekek is, késelnek, ölnek…. 1000-szer durvább, eseménydúsabb, véresebb, agresszívabb a régi változatnál, ami vontatott volt, de ez meg a másik véglet. Van benne minden szubzsanrából: zombifilm, halott kisgyerek, sima hentelés, ugrálós-hangoszenés ijesztgetés… És még a műfajokon belül is csapong, a vérrel teli fürdőszobát egy snittben vidám Cure számra takarítják – tiszta eklektikus az egész film. Stranger Things-hez van hasonlítva, ami nyilván a könyvből merített, de az a sorozat valahogy egységesebb. Ez egy baromi durva, beteg horror, amibe még 100 műfajt belesuvasztottak. Ez csak az én véleményem, tudom, hogy sokak szerint nagyon jól sikerült.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.