Solo

A Star Wars Story? Ilyen az, amikor egy profi filmkészítő rövid idő alatt csinál egy terméket. Lehet valami nagy savazásra számítottatok, de igazából csöndes beletörődéssel ülök most itt. A Solo közepes, ha nem a Star Wars brand alatt menne, akkor hatalmasat bukna, így majd meglátjuk mi lesz.

Random filmként 2 év múlva senki nem emlékezne erre. Pedig nézhető, néhol szórakoztató, de nulla egyediséggel bír, hiába van benne a top 10 cool karakterek egyike. Bár most egy fiatal, de a szerepben néhol elveszett színész által életre keltve.

Az is biztos, hogy most még az újraforgatások híre sem ártott számomra a filmnek, mivel pont emiatt tudtam pár negatívumát elnézni. Azt hallani, hogy a Solo 70%-át forgatta Ron Howard, amit így a mozi után simán elhiszek.

Egyrészt a Rogue One-hoz képest sokkal jobban össze van szedve a sztori, hiszen az egészet felfűzték egy rablásra, vagyis többre. Ami így rendesen rángatja előre a szereplőket egy cselekmény mentén. Mindig történik valami, mindig van következő cél, nincs kaszinóbolygó. Viszont ebben nincs semmi extra, iszonyat messze van a heist zsáner klasszikusaitól.

Az említett 70% kapcsán még durva érzés volt, hogy képileg is vagy másfél órába telt, mire először hosszabban napon voltak a szereplők (persze letekert fényerejű napon…). És ebben is az utóforgatás lehet a ludas, hiszen nem nagyon volt idejük terepre menni, vagy hatalmas díszleteket építeni Howarddal. Sokszor konkrétan tv-sorozatos a Solo kinézete, olyan közelikkel, meg szűknek érződő, egyéniség nélküli belső terekkel van tele.

Hogy a háborús részeket ne is említsük, ahol a nagy, trailerben menőn mutató lépegetős pillanat ellenére is hiányzik belőle minden hatalmasság. Most komolyan, gondoljatok vissza a filmre, és emeljetek ki bármit ami vizuálisan érdekes volt, vagyis “wow” élmény váltott ki. Pedig ilyen még a Rogue One-ban is volt, erre itt még a trailerben mutogatott Cthulhu szörny sem szállította. Talán a vonatos esetleg. A film közel sem nézett ki 200 milliósnak.

Az egyedüli dolog, ami nem teljesen szürke középszer benne, az a film lelke, egy bizonyos kapcsolat. Na nem Qi’ra (Emilia Clarke) és Solo (Alden Ehrenreich) között, hanem Han és Csubi barátsága. Az összekovácsolódásuk közben működött a film és talán a nosztalgia. Konkrétan velük voltak olyan pillanatok, ahol el is tudtam mosolyodni a moziban.

Mondom, mielőtt szétszedtek, még egyszer kiemelem, hogy elment a film, szerintem kompetensebben volt összetéve, mint mondjuk a Solo-hoz hasonló sorsú Rogue One, és az utóforgatások miatt még pár hibáját is elnézem, de ez jó szívvel is csak közepes volt nálam. És ez valahol szomorú egy ilyen franchise-nál, de még azon kívül is.

102 hozzászólás a “Solo” bejegyzéshez

  1. azért a Rogue One szerintem mérföldekkel jobb volt minden tekintetben, mint ez a Limonádé (de ez csak az én véleményem).
    SPOILER
    lehet, hogy hülye vagyok, de miért kellett belerángatni a feltámasztott Darth Maul-t. nekem nem volt fan service, inkább valami random, írjunk bele valami erőhasználót húzásnak tűnt.
    akárki akármit is mond: “Egy vagyok az Erővel, az Erő velem van!”

  2. Tényleg elég visszafogott voltál, ami azért érdekes, mert a kritikák 75-80%-a darabokra cincálja ezt a filmet. Én még nem láttam – és ez az a SW film, amit nem nézek meg az első napon -, de az elmúlf pár év tapasztalata alapján úgy látszik nekünk kell változtatni a hozzáállásunkon ha élvezni akarunk egy SW filmeket, mert a mai alkotók nem a mi kényünk-kedvünk szerint gondolkodnak. :-( Persze ha még önálló filmként sem jó, az gáz.

    Mondjuk az írásod alapján nem lehet rossz, mert te az RO elé teszed, ami nekem azért eléggé bejött!

    SPOILERKÉRDÉS: Szerepelnek benne a droidok? Mármint R2 és 3PO?

    Köszi!

  3. Hááát..ez az első SW film ami csak egyszer nézek/néztem meg moziban..ÓRIÁSI csalódás.És nem a főszereplő miatt..Nagyon semmilyen film,rossznak nem rossz,de iszonyat középszerü.ZSivány sokkal jobb film

    De ez..:-( :-( :-( Spójler
    .A 2 ikonikus robot nincs benne.
    Hát kedves “Kati” ez nem jött be bocs..(Majd a következő…)

  4. SPOILER
    SPOILER
    SPOILER

    Vizuálisan érdekes elem: mikor a csillagromboló megjelenik az alagútban.

    De egyébként egyetlen egy SW film esetében sem éreztem, hogy ennyire még egy bőr lehúzása lenne csupán a cél. :-( És ugye a vége nagyon nyitott, látszik, hogy az Ep. 1-hez fog majd kapcsolódni.
    Eleve nem vártam sokat, de az első fél óra után azt mondtam, hogy ha végig ilyen pörgős lesz, akár még jó is lehet, de nem lett. A második felében többször kifejezetten untam magamat.

    A főszereplő csávó is vacak volt, végig egyetlen bárgyú bájvigyorral operált. Hát, kérem szépen, attól nem lesz valaki Han Solo. Semmit nem tudott a gyerek visszaadni Harrison Ford sármjából.
    De színészileg még őt is messze alulmúlta Emilia Clarke, akinek szerintem egyetlen olyan momentuma nem volt, ami ne ugrott volna le a képernyőről.
    Harrelson meg Paul Bettany persze kisujjból kirázták ezeket a szerepeket, és Donald Glover se vérzett el, de az kevés.

    Évtizedek óta a fantáziánkra volt bízva Han és Csuvi találkozása, a Kessel-run, a Falcon elnyerése, és jól is volt ez így, nagy kár volt lerombolni ezeket a legendákat pár rongyos milliárd dollárért. :-(

    Amit pozitívumként tudok értékelni, hogy az SW8 bugyuta humora nem jött vissza. Ami volt, az finoman volt adagolva, és néhol még jól is mulattam rajta (pl. a robotok lázadásának néhány képsora).

    (A vonatos balhé nem emlékeztetett titeket kicsit a Firefly egyik epizódjára?)

  5. számomra solo magyar szinkronhangja volt a legrosszabb! a film felénél jártunk már amikor valamennyire megszoktam és el tudtam viselni!

  6. @Alain Prosztó:
    szinte ugyanazt néztük ;)
    viszont határozottan ki jelenthetem ez a katyvasz az EP I után (sőt az EP III!!!) után játszódik!!! hahó Birodalom? viszlát Köztársaság!
    SPOILER:
    ezért is bosszant, hogy egy animált sorozatból rángatták elő a duplafénykardost…

  7. Newzoli, dexike3:

    Köszönöm nektek!

    Akkor egy hagyomány megszakadt. Lehet nem is baj. Talán túlerőltetett lenne már.

  8. Igen, olyan pont semmilyen lett. Nagyon haragudni nem lehet rá, mert nem rossz, de hát messze van a fantasztikustól. Olyan szempontból működött nálam, hogy nem is akart nagyobb film lenni mint a “saga” vagy akár a Zsivány Egyes, sőt, így aztán néhány fronton többet megengedhetett magának, pl. lehetett nyugodtan viccesebb náluk (és a poénok nagy része nem is lett rossz, a többi meg csak úgy ült, mert gyorsan továbbvitték a sztorit). A karakterek működtek, megvolt mindegyiknek a maga egyénisége, csak kevés idő jutott rájuk (ebben mondjuk segített az, hogy a film felénél emészthetőbb számúra redukálták őket). Érdekes lenne tudni, hogy milyen volt a film eredeti víziója. Az a sejtésem, hogy többet foglalkoztak benne a karakterekkel és kevesebbet az akcióval, aztán hogy ez most jó vagy rossz, azt mindenki döntse el magának látatlanban.

    Az írásban feltett kérdésre válaszolva, hogy vizuálisan mit lehetne kiemelni, egy jelenet szerintem iszonyatosan jó lett, amikor a végefelé megérkezik az egyik ellen (ahogy a trailerben is mutogatták), no, ott tényleg olyan western-hangulata volt a beálításokkal, a díszletekkel meg a zenével.

    A végére mondjuk túl sokat akartak sztoriügyben, így aztán megpróbáltak csavart csavarra halmozni a végkimenetelben a yachton, hogy most ki kivel van, ki kit ver át éppen és hogyan, pont ettől lett olyan kiszámítható.

    Szóval összességében ugyanazt tudom leírni: olyan semmilyen lett. Azt a lécet megugrotta, hogy nem rombolta le a címszereplő mítoszát, viszont ennél többet nem is tudott nyújtani sokkal. Felesleges volt eleve az elkészülte nyilván, de ha már itt volt, nem taposott bele senkinek a lelkivilágába, viszont nélküle is ugyanígy meglettünk volna.

  9. @dexike3

    SPOILER
    SPOILER
    SPOILER

    Darth Maul-t nem ölte meg Obi-Wan az Ep I-ben?

  10. Mindenesetre az Amerikában (USA) az elsőnapi bevétel új rekord. Bár ebből nem lehet feltétlenül következtetni az első hétvége összbevételére.

  11. @Gábor Vajda:
    az utolsó mondatrészt emelném ki: “nélküle is ugyanígy meglettünk volna”. az SW:RO tett hozzá a sztorihoz, de ez inkább elvett belőle. úgy látszik a random karakterek jobban működnek mint a legendásak.

  12. Alain Prosztó:

    SPOILER

    Nem, csak full félbevágta. De a rajongóknak hála némi Sitn technikával túlélte, majd először mesterséges pók, később nagykarmos humanoidlábakat kapott és azokon virgonckodott tovább, amíg Obivan végleg nem végez vele a Tatooinon. Erre a Solo után pár évvel fog sor kerülni.

  13. @Alain Prosztó:
    SPOILER

    de pontosan. EP I game over neki. viszont az animált sorozatokban feltámasztották és ez most begyűrűzött ide. én meg naivan azt hittem Sidious mester kavarja a sz*rt a jelenet elején.

  14. Ja értem. Én az animált dolgokat nem tekintem a kánon részének, ezért nem is ismerem őket.

  15. SPOILER

    Pontosan. Én például eddig végig azt hittem, hogy a robotlábú maul nem is canon, gondoltam valami fanmade dolog. Erre berakják ebbe a filmbe wtf.

  16. Én hatalmas csalódásnak éltem meg ezt a filmet. Pedig elvárások nélkül mentem be… De nekem ez nem staw wars film volt, csak egy sci-fi-fantasy Bromance film…

    Ami tetszett: nekem a trailerek,nem árulta el túl sokat a filmből. De lehet,hogy csak azért mert nem figyeltem őket annyira.
    Működött Csubi és Han között a barátság-faktor…

    Ami nem tetszett: Ez nem volt starwars film,és ezen a pár másodpercre feltünő erő használó sem segítetett.
    Emilia Clarke nekem úgy tünt,hogy Daenerys szerepet kapott/játszott, bár itt néha mosolygott…

    Rouge One nagyon tetszett, még a hiábi ellenére is, ez most nem történt meg…

  17. Pedig az animált sorozatok azon kevesek közé tartoznak, amik megmaradtak hivatalos kánonnak. Nagyon helyesen, mert a Klónok háborúja iszonyatosan jó lett, miután kinőtte a kezdeti gyermekbetegségeit.

  18. @Trisztin:
    nagyon igazad van.
    de HUMAN-nak is igaza van. stilizált volt az SW:RO története (tudtuk a végeredményt), az SW:S jobban ki volt dolgozva, nem csak A-B vonalon mozgott a cselekmény.

  19. Tegnap este néztem. Nem szinkronosan.
    Furcsa érzésem van, mert:

    1. Engem ez az Alden gyerek nem idegesített. Nagy teher van ilyenkor egy színész vállán, de szerintem nem okozott akkora csalódást.
    2. Han és Chewie kapcsolatának kialakulása jól volt felépítve, de:
    3. Többet vártam történet szinten.

    Egyébként pedig egyszer jó, de vártam volna utalásokat, kikacsintásokat. Hangulatban nem volt az, amire vártam. Egy igazi űrwestern feelingben bíztam.

  20. Szerintem meg teljesen rendben volt ez a film, simán hozta azt, amit el akart mesélni. Solo alakítója jól hozta a szerepet, pl. jobban, mint maga Ford a VII. részben, mert az egy karikatúra volt, AE legalább nem az volt.
    A színészek közül még tényleg Glover emelhető ki, de a látványban sincs igaza Humannek, mivel ez volt annyira jól felépítve, megcsinálva látványvilágában, mint pl. az Utolsó Jedik. Az akciójelenetek is jól működtek, nem ült le a film, pergő volt.

    Persze, nem mérhető a Disney éra előtti SW-filmekhez, de azért a Zsivány Egyeshez hasonló módon amit vállalt, azt legalább tisztességesen elmesélte. Igaz, a Zsivány jobb film, de a VII. és VIII. részeket kisujjból felülmúlta. Nem görcsös legendateremtés és nem kínos legendatiprás, mint amilyenek voltak azok a részek.

    Egy tisztességesen megcsinált film volt ez. Igaz, nem nézett ki 250 milliós blockbusternek, de a készítésének körülményeit figyelembe véve kihozták a maximumot a dologból.

    Simán 6,5/10, az IMDb-n pedig egy 7-es.

  21. Egyetértek, bár nekem azért nem volt ennyi bajom a látvánnyal, kifejezetten tetszett a cgi. Amit ki kell még emelni az a baromi jól beillesztett zene, ami igazi sw hangulatot csempészett bele!
    Ui: könyörgöm, hagyjuk ezt a csubizást, soha semmikor nem szólították így kimondva is szörnyű és a szemet is bántja! Chewie volt mindig is ha már nincs kedv leírni a teljes nevét legalább jól plz!

  22. Én sokkal kellemesebbe szórakoztam rajta, mint a decemberi förmedvényen.
    A Csillagok háborújás misztérium itt ugyan nem nagyon van meg, sőt tán egyáltalán nincs is, sokkalta inkább egy akció-kalandfilm az SW világában. A lázadás és az elnyomás elleni fellépés is csak érintőlegesen van jelen a filmben, a Birodalom is csak éppenhogy. Kalandról kalandra halad a történet egy két fordulattal. Aki eredettörténetet vár csalódni fog, mert ahogy a film címe is mondja “Solo: A Star Wars Story” nem szól másról, mint egy történetről, amiben Han Solo szerepel.
    Szerintem a színészek sem voltak rosszak, mert senki sem kapott annyi jelenlétet a vásznon, hogy rossz vagy éppen jó legyen.
    Örülök hogy a decemberi filmhez képest itt a humor sem volt debilre véve, inkább csak úgy finoman adagolva, bár a közönség arra sem volt nagyon vevő.
    Ami szerintem igazán emlékezetesre sikerült az a vonatrablásos akció, azt nagyon élveztem. Persze rögtön ott motoszkált a fejemben, hogy egy olyan világban, ahol mindenkinek repülő űrhajója van, ott minek szállít bárki is bármi értékeset kötöttpályás eszközön, amit aztán néhány katonával véd csak…de legyen ez az én bajom.

    SPOILER

    Nekem DM visszarángatása a filmek világába viszont nagyon nem jött be. A megvalósítás is suta volt (megjelenik csuklyás hologramként, mint valami misztikus akárki, aztán dumálás közben leveszi a csuklyát majd megforgatja a duplafénykardját, hogy az egyszeri mozibajáró is tudja, hogy kiről is van szó) és bevallom, minekután OB1 másodjára is végzett vele a történetek szerint, nem nagyon érdekel, hogy mit csinált ebben az időszakban. Igen azt tudjuk, hogy egy bűnszervezet feje lett. Egyébként meg, aki nem követi az animációs sorozatot annak elég nagy WTF az egész, merthogy mit keres egyáltalán az élők között?
    Nyilván nem olyan mint a régi klasszikus trilógia egy darabja, de ha a választani kell, hogy a Disney milyen filmeket készítsen, inkább ilyet, mint amilyen a decemberi volt. Persze ez nem menti meg egyiket sem attól, hogy sokkal jobbat is lehetne, ha nem futószalagon gyártanák őket.
    Lehet elmegyek még1x megnézni feliratosan is.

  23. A film tényleg borzasztó sötét volt. Alden és Gambino szerintem jól hozták a karaktereket. Vizuálisan tényleg nem nagyon maradt meg semmi. DE!! A zenék csak nekem tetszettek baromira?

  24. Zenék jók voltak szerintem is.
    A film nem volt sötét, csak nem 3D-ben kell nézni. 2D-ben pont ok volt minden.

  25. Megint az megy, mint a DC filmeknél: utáljuk, mert mindenki utálja (látatlanban is) ezért mi is utáljuk!
    Nem fogunk már soha kapni SW IV/V/VI/III szintű filmeket, de szerintem ez baromi jó volt, a maga szintjén.
    Végig élveztem, ez az Alden gyerek rendben volt, egészen gyorsan megszokta a szemem, voltak benne mosolyt fakasztó pillanatok, voltak azért kínosak is (a végét túlfacsarták és unalmassá vált).
    Nekem kifejezetten tetszettek az utalások és a régi legendák megmagyarázása, a vonatos rész meg baromi jól össze volt rakva.
    SPOILER
    Maul felbukkanása engem lázba hozott, kedvenc karakterem volt mindig is.
    SPOILER vége
    Szerintem korrekt, simán hozta a Rogue One szintjét, a két új nem spin-off förmedvényt pedig simán lenyomta.

  26. Szerdán este premierben néztem a filmet!
    Első osztályú igazi SW mozi volt!
    Nagyon tetszett! Simán nézném az újabb Solo mozikat!
    Nem tudom de a spin off SW-Disney filmek eddig hibátlanok voltak, szemben a bugyuta SW 7-8.-al.
    Solo mozit akarok! MÉG! MÉG! MÉG!!!!

  27. Vizuális élmény:

    SPOILER
    SPOILER
    SPOILER

    Amikora bányászbolygóról menekülnek, és zárul a sólyom ajtaja, a kamera pedig AE arcán van, és minden sötét, csak a pisztolylövései villanásaiban látszik az arca. Ez az egy jelenet plusz egy csillag nálam simán.

  28. Én jól szórakoztam a filmben, az új számozott filmeknél mindenképp jobban tetszett. A cameo szereplő behozásának pedig külön örültem, mert ez bizonyítja hogy a sorozatok irányából is van átjárás (bezzeg a marvelnél..).

  29. Ez a film semmilyen lett. Ha nem lenne rajta az SW logó senkit se érdekelne, ahogy human is írta. Mondjuk most biztonsági játékot játszottak dízniék, és inkább nem borzolták fel a kedélyeket. Pl Alden semmilyen a szerepben, nincs karizmája, de pont ezért is lett jó választás, mert így legalább nem is rombolta le a régi karaktert, én például nem is húztam párhuzamot Forddal.
    Ehhez a filmhez szerintem Joss Whedon kellett volna egy Firefly klónnal, vagy Cowboy Bebop koppintással, és egy nagyon karizmatikus színésszel, aki nem is feltétlenül hasonlít Fordra. Persze a rajongók már megölték az SW-t (disneyvel közösen), így a VIII után már nem fog semmi eredeti készülni.

  30. A film meg a gyerek is jobb volt annál mint amire számítottam, de kb mínuszban voltak az elvárásaim.

    Innentől nyilván SPOILERek is előfordulhatnak.

    Glover, Harrelson fasza volt, Emilia Clarkot viszont hatóságilag kéne eltiltani attól, hogy kamera elé álljon. A droid nagyon irritált, de a gépek lázadása vicces volt, az utolsó kártyaparti is tetszett, a Falcon lerongyolódása is, az elnyomottak életének bemutatása is, a háború az egyszeri ágyútöltelék rohamosztagos szempontjából (bár nem tudom mi ellen mentek ha a lázadás még vagy 10 év múlva lesz nyílt), illetve a legnagyobb meglepődésemre Solo naiv srácból cinikus zsivánnyá válásának íve is tapintható volt. Chewie-tól és a barátságuktól pedig egészen meghatódtam.

    Ellenben a sztori teljesen érdektelen volt, sávos arcú csávóval. Maul pedig csak egy erőltetett mijafasz, tudom, hogy animációs sorozatban rég feltámasztották, de reméltem, hogy ez sose lesz a filmes vonal része, annyira olcsó, béna és mindent szétbaszó húzások az ilyen kényszeres feltámasztások. Említettem már, hogy Emilia Clarkot viszont hatóságilag kéne eltiltani attól, hogy kamera elé álljon?

  31. “azért a Rogue One szerintem mérföldekkel jobb volt minden tekintetben, mint ez a Limonádé”

    történetmesélésben nem

  32. ” mivel ez volt annyira jól felépítve, megcsinálva látványvilágában, mint pl. az Utolsó Jedik.”

    most viccelsz? a the last jedi nem annyira tetszett nekem, de a látványát még én is simán elismerem, kivéve a kaszinóbolygót. Az hogy jobban szórakoztál, nem jelenti azt, hogy ez szebb is volt, ne torzítsatok már, mert pont emiatt gondolják azt a Star Wars rajongókról, amit.

  33. “Aki eredettörténetet vár csalódni fog, mert ahogy a film címe is mondja “Solo: A Star Wars Story” nem szól másról, mint egy történetről, amiben Han Solo szerepel.”

    amiben megkapja a nevét, csempésszé válik, megszerzi a hajóját, találkozik a mindenkori társával, és lenyomja a kessel runt, amiről a leghíresebb. ha ez nem eredettörténet, akkor mi a fene az? Ezek kb. olyan húzások, mint hogy Pókembert megcsípi egy pók, és meghal Ben bácsi.

  34. Zoli: 2D-ben néztem :D nincs az az isten, hogy konvertált 3D-t nézzek valaha is még egyszer.

  35. nem értem az előttem SOLO-kat. engem kevésbé irritált Qi’ra karaktere és a színésznő, mint maga a film és a rendszer amiben készült.
    pacsi “Maeve” jelenlétért, kár hogy hamar fűbe harapott, üdítő volt más szerepben látni.
    engem a trailer kontra valóság érdekelne, ki mit vett észre(pl. ahogy mondtátok a walker kimaradt :( )

  36. Spoiler

    Én eddig örültem, hogy a Rebelst kihagyják a filmekből, de így, hogy Mault visszahozták, sokkal nagyobb átfedésnek is kell majd lennie,és nem is módosíthatják a storyt kénye kedvükre…. meg így Marvel szintű “súlytalanság” lett, akkor Snoke sem halt meg, meg akkor már Sidious is visszajöhetne…
    Amúgy szerintem csak azért hozták vissza, hogy az Obi-wan filmben legyen ellenfele, és majd ott elmeséli, hogyan is élte túl… (Solo nem találkozhat erőhasználókkal, a Rebelsben meg ez a story, már el lett mesélve).

  37. Hogy is mondjam. Az egész sztori erőltetett. Voltak benne jó részek, de nincs egy konkrét fővonal. Pl.: elején menekülni akarnak a bolygóról, nem sikerül, akkor gyorsan belépek rohamosztagosnak. Semmit nem kérdeznek, csak a nevedet. Fel vagy véve. Aztán ugrunk, már a fronton lövöldöznek, de hogy kire azt nem tudni. Sötét az egész film, szó szerint. A “főgonosz” is súlytalan, azt se tudjuk igazából ki az, csak, hogy gonosz. Na bumm. Tele van ilyennel az univerzum. A robotnigger meg nem kellett volna bele, pont olyan mint a RO-féle robot.
    Pozitívum az Csubakka, meg Lando, aki azért hasonlított a régi Landora.
    Összességében egy felejthető mozi.

  38. dexike3:

    Dehát szerepel!
    (Vagy legalábbis az a walkeres jelenet amire én gondolok, lehet volt más is.)

  39. Dean6: ez még a Rebels előtt játszódik.

    reatard: amikor a Birodalom megalakul (a film előtt 10 évvel) nem áll be minden bolygó önként és dalolva a zászlaja alá (főleg hogy előtte volt egy nagy polgárháború, még ha Sidious is állt a háttérben). Szóval ezeket a renitens bolygókat egyesével el kell foglalni. A Birodalom helyzete katonailag pont az Episode IV. elejére szilárdul meg (ott oszlatják fel a Szenátust), ebbe szarnak aztán bele valamelyest a Lázadók a Halálcsillag felrobbantásával, de ugyebár az is látható, hogy az Episode V. elején még milyen nyomasztó fölényben van a birodalmi hadsereg.

  40. zolij:

    De a Birodalom a Köztárasaágból alakul, aki annak tagja volt ennek is automatikusan az lesz, max elkezd lázongani később, a Köztársaságból kivált Szeperatistákat pedig már a harmadik epizódban lerendezik, nem?

  41. Ezt úgy írom, hogy még semmit nem olvastam el, a kritikát se:

    Baromi érdekesen működik az ember. Ha valakit nem ismersz, a kinézete, gesztusai, beszédstílusa alapján vannak róla prekoncepcióid, amelyek vagy beválnak, vagy nem és csalódsz – jobb esetben kellemesen. Az érdekes az, hogy ez a képesség egész életünkön át fejlődik, alakul… ennek demonstrálása tökéletes a második Star Wasr spin-off film, a Solo.

    SPOILER előfordulhat!!!!!!!!

    Miután a Disney megvette a Lucasfilmet, várható módon két csoportra osztotta a rajongókat, az eddig kitermelt két folytatásával és Halálcsillagos melléksztorijával. Ezek után nehéz volt elfogadni, hogy egy olyan film készül, ami az egyik legemblematikusabb filmes és Star Wars-os karakter előzménytörténetét meséli el. Én a legelső hírek óta utáltam az ötletet, és rühelltem Alden Ehrenreich-et, akire Han szerepét osztották.

    Egyszerűen a hideg rázott, hogy nem Harrison Ford lesz Solo (ami nyilván kivitelezhetetlen lett volna), így halott ötletnek tartottam az egész filmet. A marketing se tudott beszippantani, mert a giccses lila, meg narancsos posztereket összeegyeztethetetlennek tartottam a darkos, hamuszürke, alulszaturált előzetesekkel.

    Ám a Solo élő példája milyen jó, ha nyitottak vagyunk a végsőkig, mert a Disney éra óta ezt a filmet élveztem a legjobban! A film legnagyobb erénye, amit VÉGRE az utálatos Utolsó Jedik után felfogott az egeres cég: a Star Wars egy egyszerű mese, nem kell rommá bonyolítani rokoni szálakkal, folytonos kikacsintgatásokkal, pofátlan fan-service-szel! Az első 3/6 rész után nincs értelme megváltani a világot! Látványos fanfiction-öket kell engedni készíteni a rendezőknek, ami két órára kikapcsol. Ennyi csupán a cél.

    Végre megértették: a célok/ questek lehetnek aprók – nem kell megtalálni Luke-ot, felrobbantani a Halálcsillagot (nem, nem szerepel benne, csak homokba rajzolva), nem kell megmenteni a galaxist! Felesleges. Szerezd meg ezt, szökj meg onnan, vidd el amazt A-ból B-be – ez bőven elég, ha jól össze van rakva a film többi eleme működni fog a recept!

    A Solo-val pontosan ezt tették: a sztori egy egyszerű heist movie, néhol pedig western, vonatrablással, árulással, nem gagyi, ismétlem NEM GAGYI humorral és lehelet finom utalásokkal. A Fan service kimerül olyan apró dolgokban, mint hogy ismert bolygók neveit említik, majdani klasszikus mondatok hagyják el a fő karakterek száját (“Tudom.”), apró tárgyak kerülnek elő a későbbi részekből és még ennél is finomabb célzások jelennek meg – Sabacc parti, hologram sakk.

    Han szerelme, Qi’ra pl. Teras Kasit harcművészetet tanult, ami egy ’90-es évek beli PS1-es verekedős videojátékból lehet ismerős. Ha érted őket, érted, de ha nem, nem zökkent ki. Esküdni mertem volna, hogy a Boba Fett/ Greedo/ Jabba hármasból, valakit majd beerőltetnek a filmbe: és NEM! (Utóbbit csak megemlítik kb. kétszer, de ennyi.) A felkelés is teljesen kimarad a sztoriból – oké az egyik karakter utal rá, amire hősünk viccesen reagál, de ez is kb. fél perc.

    Dicsérendő tehát, hogy a Disney a kukázás ellenére sokat merített a legendákból (régi játékok, könyvek) is. Furcsa ezt írni, de az új film nem csupán előzmény/ eredettörténet, hanem egy finom reboot is. Nyilván fény derül Han múltjából fontos dolgokra – honnan kapta a nevét, miért néz ki máshogy itt még a Sólyom, és a legendás Kessel run is bekerült a filmbe – de nem az eddig ismert erőszakos, erőltetett módon.

    A színészek? Totálisan rendben vannak, holott a castingtól féltem a legjobban. Alden Ehrenreich-et borzasztó választásnak tartottam, az Ingruberes videó után főleg – de rohadtul tévedtem. Ford tanácsát teljesen nem fogadta ugyan meg a srác, néhol konkrétan az Ő mimikáját, beállásait másolta – de nem tolta túl, mellette megmaradt végig a saját stílusa. Donald Glover-t is rossz ripacsnak éreztem Lando-ként eleinte, de aztán ezt visszafogták filmben és teljesen el tudtam fogadni a két fő színészt, mint a később jól ismert barátok fiatalkori karaktereit.

    Csuvi is végre teljesen rendben van, nem kell porgot grilleznie ahhoz, hogy vicces legyen. Az ugyan fura, hogy Hannal eleinte morogva tudnak csak kommunikálni, később már az emberi szót is megérti tőle, de annyi baj legyen. Végre felbukkannak ismert fajok a régi filmekből(igaz, elég kevés, de haladunk) azonban a Disney nyomás miatt még sok az idétlen/ Harry Potter-be illő lény – ám közel sem olyan mennyiségben, mint eddig!

    Emilia Clarke számomra igazi nagyszemű femme fatale, Woody Harrelson pedig királyul játszik, mint mindig. Az új droid is eredeti karakter – Ő nem pánikol, vagy cinikus, hanem egy öntudatra ébredő, nagyszájú nő – ennyiben kimerül a PC-ség filmben hála az égnek. (Mondjuk egy droid hogy tud meghalni azt továbbra se értem, C3PO cafatokra lövése óta.) Ami nagyon bejött, hogy mindenki simlis – ez bizony tényleg egy western a galaxis másik végében!

    A szinkron jól sikerült – a Star Wars-okat mindig két nyelven nézem meg. Ami szintén felüdülés, hogy a zenében végre IGAZI John Williams dallamok vannak bevágva (pl. Asteroid Field), amik egy rajongónak a hangulathoz baromi fontosak! Én nem tudom a Disney miért fukarkodik ezekkel a trackekkel, oké, kellenek az új témák is, de a fő filmekben se jön össze nekik – hát még a melléksztorikban. (Anno a leggagyibb játékokba is betette az ismert kompozíciókat a Lucasfilm/Arts).

    A mozi persze nem hibátlan: a trailerek nagyon spoileresek voltak, a film harmadáig szinte mindig azt vártam mikor jön ez vagy az a jelenet. Egyetlen egy utalás (karakter) már túl sok és beleerőltetett volt nekem a film végén, de koránt sem annyira, mint a Zsivány Egyesben a hatásvadász Vader jelenet. (Amit nyilván nagyon csípek, de tény, olcsó megoldás volt.) Az is zavart, hogy a főgonosz elég súlytalan, tipikus ZS kaliberű figura: gonosz, mert… gonosz.

    Amit fel nem tudok fogni a spin-offoknak miért kell ilyen rohadtul fakónak/ darkos szürkének lenni??? Mert maga a film nem indokolná, hisz laza, izzadtságszag és erőlködésmentes. Minek ez a trend, hogy minden legyen sötét? Ront az élményen. A CGI nekem néhol sok volt, bár ez 2018-ban elkerülhetetlen. Ami még zavaró, hogy a haláloknak nincsen súlya – pedig jó páran otthagyják a fogukat.

    A Solo mindenképp haladás: nem kellett biztosra játszania szájbarágós utalásokkal, régi színészek sztoriba erőltetésével, vagy világmegváltó új gondolatokkal. A nosztalgia gombra nem négy kézzel tenyerel rá és csapkodja azt, hanem néha elegánsan lenyomja. A filmet nem kell a Star Wars klasszikusokhoz mérni, listára pakolgatni, nem, nem nyomja le a Birodalom Visszavág-ot, de a legfontosabb MEG SE PRÓBÁLJA, nem tör hatalmas babérokra! Csak stílusosan, lazán elmesél egy Star Wars kalandot és két óráig totál kikapcsol!

    Ilyenből, ilyen minőségben még több is jöhet, a fő vonalat meg felejtsük el… A legpozitívabb filmes csalódás, amivel nagyvásznon találkoztam.

  42. 44: nem, pl a Tatuinon élők is mindig függetlenek voltak mindkét oldaltól.

  43. Sum-blink:

    De ők sosem sem tartoztak a Köztársasághoz ez már az I-ből kiderül, nem tudom miben cáfolja az én mondandómat.

    Egyébként amit a filmről írsz, azt nagyjából én is így gondolom ugyanilyen prekoncepciókból kiindulva, tökjó, hogy velem ellentétben rendesen ki is fejtetted! Csak én az általad a végén emlegetett stílusosságot keveslem belőle.

  44. 45.sum-blink:

    Öröm volt olvasni az elemzésedet, végre valakinek tényleg tetszett (és le is meri írni)!

    Az ember már “depressziós lesz” a sok lehúzó gondolattól, amik persze alapból nem problémák, de kiváncsi lennék, hogy mennyien követik a “divatot” ill. csordaszellemet. Ehhez persze olvasni kéne a gondolatokban, de az Snoke óta nemigen megy senkinek… :-) …

  45. Pont azt kaptam, amit vártam, és ez ritka az újabb Disney SW filmeknél. Pont annyi negatívumot tudnék felhozni, mint pozitívat, és így nálam az döntött, hogy végig tudtam e nézni anélkül, hogy arra gondoljak, lehetnek most máshol is. Szóval pozitívra jött ki a vége. A két kezem és az egyik lábam pedig nem volt elég hozzá hogy összeszámoljam a töménytelen utalást. Kessel-runba befért volna, hogy elmagyarázzak az egyszeri filmnézőnek, mi az a parsec, és miért nagy szám, hogy Solo 12 alatt megjárta a Falconnal (bár a filmben asszem több volt, mint 12, csak lefelé kerekített? :D )

  46. Iszonyatfos.

    spoiler

    Főleg a Darth Maul jelenet, és ahogy bekapcsolta a kardját.

    spoiler vége

    De lesz még ennél borzalmasabb is, amikor visszatér rájen.

  47. Minden kibaszott betűvel egyetértek human!

    Amit kitudnék emelni rész, az a vonat rablás volt. Ott a zenével együtt (amit tuti hogy a GITSből nyúltak) az az egész nagyon hangulatos. Látványra ami adta még az a lény szétszakadása, amint beszívja a feketelyuk. De igen, egy közepesen felejthető valami. Minden pontról pontra meg volt tervezve, tudtad mi fog következni.
    Chuwie volt az egyetlen karakter aki szerintem igazán jó volt. Lando is.. meh. EC-t hagyjuk ez az új srác meg olyan semilyen. Woodie karaktere tetszett meg értem hogy mit akartak kihozni vele, de ez a végjáték.. na hagyjad már, bullshit. Az ő karaktere tetszett még úgy ahogy, de ne már.. simán belehetett volna avatni. Na de mindegy is. 0 star wars filing, köpjetek le, de túl sok pc utalás benne, gagyi poénok első 5 percen belül (0 darkos filing) akciók is.. na meg az a csavar a végén Maulal.. annyira erőltetett volt.. kajak előttem volt, ahogy agyaltak, hogy most mi a fasz legyen. Megnéztek 2 rész game of thronest és azt hitték, hogy ettől majd befelé kezd el nőni a hajad. De max a film faszságaitól.. na mindegy, 1x majd jó lesz egynek ha újra nézem az egészet. Bár még mindig jobban tetszett, mint a TFA :D

  48. reatard: nem mond ellen, csak hoztam egy példát, nyilván sok ilyen bolygó volt még. :)

    Looser: örülök, ha másnak is tetszett, mert most hogy láttam utánaolvasva sokan utálják. A VII-VIII-at próbáltam szeretni, nem tudtam, de ezt igen.

  49. Nem volt rossz film, de ez az első SW film ami után azt mondtam, ha ez soha nem készült volna el, semmit sem veszítetünk volna. Egy igazán jó és látványos jelenete volt, az a vonatrablás, amúgy teljesen felejthető, középszerű sci-fi kaland film volt, amiben a főhősét történetesen Solonak hívták. Semmi SW feeling. Lando droid navigátora olyan szinten volt irritáló, hogy csak ez miatt sosem fogom újra megnézni ezt a filmet. 6/10

    Human, szerintem a Zsivány egyesnek a sztorija is teljesen rendben volt nem is értem miért hozod ezt fel mindig. Klasszisokkal jobb film volt ennél, sőt az összes SW filmet számbavéve is top5-ös a Rough One.

  50. 52: azért hozza fel a Zsivány egyest, mert rommá lett vágva, semmi karakterépítés nem volt benne. (Ki az a Saw Gerrera? Minek? Tudom, Clone Wars/ Rebels megmagyarázza.) Aki nem látta az eredeti Star Wars-t annak a Zsivány Egyes egy katyvasz, nekünk nyilván érthető ilyen kuszán is.

  51. @sum-blink: Én is köszönöm a kritikádat, bár nekem előítéleteim sem voltak a filmmel kapcsolatban korábban, sokkal jobban meg tudtad fogalmazni az én érzéseimet is, mint ahogy én magam.
    Most vakarhatom a fejem, hogy az EP9-re elmenjek-e majd, mert számomra csak antológia filmek tudják hozni azt amit elvárok tőlük.

  52. Sum-blink Érdekes, én ebből semmit nem érzékeltem, nekem a RO egy világos koherens történet volt, semmi rommá vágást nem látok benne. Olyannal néztem a filmet aki az utolsó kettő kivételével nem látta a SW filmeket és nem panaszkodott hogy bármit is ne értett volna belőle. A karakterépítés dolgot sem értem igazán, mi volt ami hiányzott? Volt eleje, története és vége. Egy sci-fi háborús film baromi látványosan és jó színészekkel. De hát ízlések és pofonok… :)

  53. Nem volt ez rossz, tudtam volna még tovább nézni.
    De hogy film 95%-nak miért kellett végig sötétben folynia azt nem értem.

    A főszereplővel nem volt baj, a történettel sem, de valahogy nem érzem azt a késztetést, hogy azonnal újra meg kellene nézni. Valami hiányzott belőle, holott én is kicsit hosszabbnak éreztem a kelleténél.

    Csak én éreztem, mintha Emilia Clarke egy kicsit túl öreg lett volna a szerepére?

    Aki nem nézte, innen tovább ne olvassa!!!!!

    Azt a pirosfejű bohócot minek kellett belevonni a történetbe? Ráadásul még indokolatlanul is pózol a fénykardjával.

  54. Vaszilíj Zajcev: szerintem nem is fogod, patthelyzetnek tűnik a vitában, szóval inkább maradjunk jobban a Solo-nál. A kifejezett Rogue One kritikák+kommentek már jó pár posztot kitöltöttek, lépjünk túl rajtuk.

  55. sum-blink:
    Han azért “beszélt” vukiul a veremben, hogy a két fickó ne értse. Nem ez a baj ezzel a jelenettel. Hogyan és miért tanul meg egy ilyen finoman szólva nem világ- akarom mondani galaxisnyelvet egy árva kölyök a galaxis egyik legleprább bolygóján miközben az életben maradásért küszködik? Számomra eddig adta magát, hogy Han Csubi mellett tanulta meg a vukit. Ez így furcsa volt.
    Egyébként nagyjából egyetértek.

  56. @human:
    OFF : pont itt van a helye szerintem. mert ne a x-ológiához (eddig oktológia volt, de ki tudja?) mérjük ezt a filmet. igenis a Rouge One-hoz kell mérni, mert ez is ez spin off (Star Wars Story) volt!!!
    ha pedig ezt nézem (hiába a jobb filmes elemeknek) A ROUGE ONE SOKKAL JOBB LETT ÖSSZESSÉGÉBEN (Pl. nem nyit parttalan vitákat).
    és egy NAGYON MOCSOK DOLOG AZ EGÉSZ BAGÁZSTÓL eddig meghagytak bennünket a vitában, ki lőtt először, de ez …

  57. Ha ilyen szuper spinoff-okat tudnak akkor könyörgöm miért kellett ilyen szemetet csinálni mint a 7. 8. rész?

  58. Egy kis hiányérzet bennem is maradt de összességében azért a pozitív oldalra billent a mérleg nálam.
    Amit viszont kiemelnék az Csubakka! A könyvekben a vukik folyton elsöprő erejű lényként vannak ábrázolva akik, ha bedühödnek fékevesztett tombolásra képesek. Különösen a SW 7 és 8-ban volt sajnálatos Csubi teszetosza szerepe.
    De végre ebben a filmben kaphattunk valamit arról, hogy milyenek is ők közelharcban!! :)

  59. 56-57: Tippre vagyunk akkora fanok bármekkora sz@r is lesz a X moziban nézzük a “befejezést”. :D (Ami persze nem lesz az…) OFF: milyen hülyén fog kinézni az Episode XI felirat az új trilógia elején… mindegy.

    OFF 2: Én is olyannal néztem, de a mai mérce alacsony. Humannek igaz van, hagyjuk a R1-t, meg ez az ő blogja, de mint mellékszál óhatatlan az összehasonlítás. (Elfogadom ha valaki jobban szerette, de a Birodalomhoz mérni vagy felé helyezni erős túlzás, amit sokan tesznek.)

    60: Igaz, ez csak most esik le. Végülis a Koréliai éveket nem mutatta be a film tanulhatott vukiul is, el van fogadva. :D

  60. 62: ha maradhat a komment válaszolok. Szerintem azért, mert a spinoffok inkább a rajongókra alapoznak, persze fókuszcsoportoznak meg ilyesmi, de alapból kevesebb lóvéból (esetünkben persze ez is sok) kellene 2 évente valami mainstream dolgot letenni az asztalra, ami két alkalommal így vagy úgy, de működött.

    A fő filmek mások, ott konkrétan mindenkire lő a Disney és ami még többet ront a dolgon, hogy sajnos koncepció nélküli folytatásos filmeket látunk, míg a melléksztorik önmagukban is kéne működjenek. (Ami most összejött szerintem.)

  61. Ahogy a múltkori kérdésnél is írtam, nekem a Star Wars egyenlő az Erővel, és egy Erő nélküli SW filmnek szerintem nincs létjogosultsága. Szóval egyáltalán nem örültem ennek a filmnek, és borítékoltam jó előre, hogy nem ez lesz a kedvenc részem. De hogy ennyire rossz, semmilyen és hihetetlenül unalmas lesz arra azért nem számítottam. Gondoltam azért a Zsivány erős közepes szintjét csak hozza, de épphogy csak átbillen a közepes tartományba. És mivel nagy SW fan vagyok +1 pont csak azért jár, mert ez egy SW film, szóval ha ez épp nem egy SW film lenne, akkor bizony már közepesnek sem mondanám.
    Minimális Star Wars hangulatot sem éreztem a film nézése közben, Solo és a többi karakter is tök semmilyen, a köztük lévő kapcsolat felületes. Én azért egy Han megismeri Csuvit, Landót szitutól sokkal többet, emlékezetesebbet vártam volna. A színészekkel viszont nem volt bajom, csak az eljátszott karaktereikkel. Ami hiányzott most nekem a filmből az a birodalmiak, nagyon kevés szerepet kaptak, pedig be volt lengetve az a képregényből ismert két tiszt, akikre én mondjuk kíváncsi lettem volna. De Han birodalmi pályafutása is érdekelt, amiből sajnos semmit nem láttunk. Ja igen, a Solo név nagyon erőltetett volt, ezt valahogy nem akartam volna megtudni. Ahogy igazából azt sem, hogy mi is az a Kessel, nem igazán ütött az sem. Maul-nak semmi értelme nem volt ebben a filmben, lehet később még kezdenek valamit vele egy másikban, de bakker ez nem a rohadt MCU, itt ne vezessenek már fel karaktereket majdani filmekre, azokkal kellett volna valamit kezdeni, akik ebben szerepeltek. Volt még valami robot is, ami sikeresen kiérdemelte az eddigi legidegesítőbb droidnak járó díjat, szerencsére viszonylag hamar kiiktatták. Lando meg “szerelmes” volt belé, beszarás mennyire nevetséges volt ez a dolog is, annyira karakteridegennek éreztem. Viszont, ha ezt leszámítjuk, akkor Lando volt a legkorrektebb kari, bírtam a simlis buráját.
    Az meg nekem is feltűnt, pedig nem vagyok szaki, hogy a film nagy részét a rendező garázsában forgatták. A kamera sokszor Han Solo orrlyukát veszi, mellé a rengeteg sötét jelenet. A zene tűrhető volt, a maszkos csaj témája még talán egész jó is. De ennél unalmasabb filmet akarva sem csinálhattak volna. 10/5

  62. 44. reatard: az episode 3-ban a szeparatista (droid) hadsereg lett lekapcsolva, attól még a szeparatista bolygóknak lehetett seregük.

  63. ááá bele se kezdek:/ A Jedi visszatérnél vége lett az egésznek és pont. Utána már bohockodás és pénzvadászat az egész semmi más. Amit tudnak kipréselnek belőle másról nem szól ez már.

  64. 66.sum-blink
    Ahogy mondod! Itt még jönne egy csomó blabla arról hogy bizonyos embereknek nem kéne olyan filmre beülnie a mi nem nekik való de inkább hagyom…

  65. No pár dolgot tegyünk rendbe!

    Annak akinek tetszett a Solo és annak aki a DM bevonáson fanyalog!

    A Disney nem azért költött 250 millió dollárt a filmre egy A kategóriás retro directort is bevonva, hogy a RO-hoz hasonlóan csak egyfelvonásos sztorit meséljen el.

    Ebben a filmben óriási lehetőséget látnak a folytatásra és ezért toltak bele ennyi lóvét és raktak hozzá plusz jeleneteket.

    Mellesleg az RO forgatása idején is jó pár gond volt a forgatással és toltak abba is bele sok plusz új jelenetetés pénzt, de ezt már jótékony homály fedi, mert a legtöbb retro SW fanner kielégült a film DW tombolásán és a film igazi retro SW feelingjén.

    Itt is hasonló a szitu, nyilván raktak bele plusz jeleneteket, hogy még fogyaszthatóbb, élvezhetőbb legyen a film és szerintem ez csillagos 5-ös lett!

    Akik általában kritikusabbak azok az újragondolt 7-8 hívei, akik pedig elfogadóbbak és jobban lelkesedtek a spin off részekért a Retro SW érzés miatt, azok a hozzám hasonló 40-es korosztály!

    És igen!

    Én látni akarom egy ugyanilyen kategóriás rendező és látványvilágon keresztül, hogy Jabba és Solo között feszülő ellentétnek mi a múltja, látni akarom a DM és Kyra kapcsolatát, megértését és annak kapcsolódását a SW eposzhoz!!! Látni akarom az ifj. Solo színészét,mert jól adta a Solo karakterét, és látni akarom egész egyszerűen Solót, mert ő az a karakter akitől a SW megtelt élettel és lazasággal, mert humort tudott vinni egy olyan műfajba, ahol eddig ( 70-es évek) ez nem volt divat!

    Én még most is azt mondom Solo részeket MÉG!!!!!!

    (De csak akkor, ha ilyen minőségű rendezői, látvány és zenei minőségben kapjuk!)

    PS:
    Azzal viszont egyet kell értenem, hogy Emily Clarke és a hozzá hasonló ” ocsó ” színészeket ha A kategóriásokra cserélik, kevesebben kötnek bele az ilyen SW kuriózumokba!

  66. SPOILER:

    Szerintem DM nem univerzum építés miatt került a filmbe, sose tudod meg vásznon mit csináltak a csajjal miután meglépett… Ez bizony könyv alapanyag lesz vagy képregény. A Disney betöm 2 lukat és kinyit hármat, amit majd könyvben megmagyaráz… ki a p*cs Faszma? Mit kavart DM a Solo idején? Erre jók ezek, semmi másra.

  67. Sziasztok!

    Hát, ahogy látom, ez az eddigi legmegosztóbb SW-film. Szerintem semmi gond nem volt ezzel. Lehet, hogy annyira lehúzták, annyira rossz hír jött róla, hogy már eleve nagyon lent volt a mérce, de én nagyon jól szórakoztam. Nem vagyok hardcore SW-rajongó, legfőbbképp nem keményvonalas, de imádom ezt az univerzumot, érdekelnek a részletek, és nagyon könnyen bele tudom élni magam ebbe a világba, mert együtt nőttem fel az eredeti trilógiával. Nem lehet bármit eladni nekem, amire rá van írva, hogy SW (na jó, de :D :D ), de ez a Solo film teljesen jó volt! Az I-II-III. részeket simán lepipálta, a VII-nél jobb volt, a VIII-asnál nem. A Rouge One is jobban tetszett (ha már itt mindenki sorrendbe állít).

    Bocs a keményvonalas rajongóktól, de kb minden erről szól mostanában, hogy divat fikázni, azt, ami új, és a “régen minden jobb volt” kommentektől is az agyam eldobom. Szerintem inkább Veletek van baj, olyan elvárásaitok vannak, ami sok… próbáljatok meg gyerek fejjel beülni egy moziba. Lásd lejjebb!

    Továbbiakban SPOILEREK!!

    A főszereplő sráccal – ha nem tudnánk, hogy mennyi gond volt vele a forgatás alatt – szerintem senkinek semmi problémája nem lenne: tök jól hozza Ford beállásait, nézéseit, kikacsintásait, ne mondjátok már, hogy a komoly színészi játék hiányzik egy SW-filmben… mert az aztán rohadtul nem volt egyikben sem a csúcson. Karakterfejlődés? Pont annyi volt ebben is, mint mondjuk a New Hope-ban. Nekem nagyon bejött, ahogy megismerik egymást Chewival, érdekelt, elmesélték, király.

    Aki nekem csalódás volt: Kyra. Ettől a nőtől sokkal többet vártam, de kb ugyanazt a karaktert hozta, mint a Trónok harcában, néz, mintha övé lenne a világ. Vicces volt a magyar szinkronban (kurva szar hangot kapott) kétszer is volt egy olyan mondata, ami a Trónok harcára utalt, egyik a “makulátlan”.

    Dryden Vos szerintem rohadt jó karakter, na ott pont annyi színészi játék volt, ami kell ide, simán átjött nekem, hogy félnek tőle, kellően váratlan kirohanásai voltak, kurvajó volt az alku is a végén, engem meggyőzőtt.

    Lando: a srác zseni, valamelyik kritikában olvastam, hogy Glover nem játssza Solot, hanem ő Solo. Teljesen egyetertek, lehengerlő a srác, nálam simán jöhetne ezután egy “Lando: A Star Wars Story” film.

    Amúgy az is tök jó volt, ahogy Kyra bemutatta Landót. Pont olyan jelzőkkel, ami később mind Hanra illik majd. Ez is nagyon SW-volt nekem.

    A film egyik legfeelgoodabb karaktere, amikor lebasszák a homokba a Falcont, Lando szomorkodva nézi, Han pedig átkarolja. Na én ott ujjongtam. Meg amikor Han és Chevi beülnek a Falcon pilótafülkéjébe. Imádtam, gyereknek éreztem magam, és ennyi.

    Kurvajók a maszkok, és pl Moloch és Enfys Nest karakterét sokkal többet tudtam volna még bámulni. A végén a harcjelenet tiszta vadnyugati, imádtam.

    A vonatos jelenet is tök jó volt, egy jó kis western. Ahogy a vonat kanyarog a sziklák között, elkötik a vagont, szerintem óriási, tök jól ki volt találva. És a zene is nagyon illett hozzá. Láttunk már ilyet? igen, sokszor. Autós üldözést is vagy ezerszer, mégis van, ami jó tud lenni ezredszer is.

    Jó, írok rosszat is: Kyra hogy lett 3 év alatt egy ennyire befolyásos csaj? Ez sajnos nem derült ki, érdekelt volna. Amikor találkoznak Dryden hajóján, kb azt gondoltuk, hogy prostituált, aztán kiderül, hogy ő ott a jobbkéz. Tökre nem jött át a szerepe, nekem ez nem tetszett.

    Tobias Beckett: tök jó karakter, de nem ragoznám túl, hozza a kötelezőt.

    Bár ugye az egész mozi egy nagy fan service a Falcon miatt (személy szerint én is rajongója vagyok, a Lego-Falcon mániámról inkább nem is mesélek), de tökre tetszett, hogy se C3PO, sem R2 nincs benne végre, nem beszélnek Jedikről, stb. stb.

    (NAGY SPOILER MEGINT) Darth Maul megjelenése kurvajó a végén, tökre várom, hogy ezt folytassák.

    Szóval ennyi, nekem működött, élveztem. Nem fogom rongyosra nézni, de azért nálam van benne egy 5-10 megtekintés még :)

    Tökre tiszteletben tartom azok véleményét, akik nem látnak túl az eredeti trilógián, de Ti meg fogadjátok el azt, hogy más meg arra vágyik, hogy többet kapjon az SW-univerzumból.

  68. Jól van alakulnak azért a vélemények többfelé! Valszeg egyáltalán nem rossz ez. Egy huszonéves ismerősöm nézte meg tegnap és nagyon meg volt vele elégedve!

    Én még mindig nem láttam, de a jó vélemények azért méghozzák a kedvem. Had pörögjön a gazdaság.

  69. “Hát, ahogy látom, ez az eddigi legmegosztóbb SW-film. ”

    rosszul látod, az a The Last Jedi. Sőt, ez az eddigiek alapján még annyira sem megosztó, mint a Rogue One.

  70. Most néztem meg. Hihetetlenül középszer, semmi izgalom, semmi poén, faék sztori és egysíkú karakterek. Az írók (és a dízni) pocsék munkát végeztek. Zene összelopva a többi SW-ból és a Terminátorból. A színészek is gyengék voltak.

  71. Witgen:

    “a színészek is gyengék voltak”

    Melyik SW-ben volt Oscar-díj közeli alakítás? Őszintén. Tényleg érdekelne :)

  72. Öszintén szólva az összes új SW-film nézhetetlen (a TFA-tól kezdve). Általában 5 perc után már beletekertem, de az is felesleges volt. A Solo-t meg sem fogom nézni.

    (A többi is nézhető egyszer-kétszer, de az ANH az egyedüli, amelyik viszonylag jól sikerült.)

  73. Én a színészeket sajnálom. Főleg a Solot játszó srácot. Ha bukik a film megpecsételi picit őt is. Pedig szerintem jó volt.

  74. Nekem nagyon bejöttek a karakterek. Jók voltak az interkaciók, szerethetőek voltak. Ennyit mondanék, a többi kb azt hozta amire számítotam ami nálam is egy szolid 6/10.

  75. Egy szórakoztató kalandfilm – SW fíling nélkül.
    Ha már itt tartunk, már A jedi vissztér is vállalhatatlan volt az ewokokkal.
    (Mondom úgy, hogy a filmeket kedvelem, mindet láttam moziban.)

    Az új remény, A birodalom visszavág és a Zsivány Egyes jók voltak, a többi felejthető, azzal, hogy A klónok támadása volt a mélypont.

    Színészi alakítást számon kérni egy SW filmen???
    Az alap trilógiában egyedül Alec Guiness és Peter Cushing volt valódi színész és ők is életük leggyengébb alakítását hozták.
    (Az ő trilógiabeli teljesítményükhöz képest Emilia Clarke színészóriásnak tűnik.)

    Egy SW filmbe kaland kell, hangulat kell és ezt a 4 legújabb filmből csak egy (RO) adta valamennyire.

  76. Nulla elvárással élvezhető volt. Az Utolsó Blaszfémiánál sokkal jobb.
    Feszültség nincs benne, de vannak igazán humoros részek.

    Ami különösen tetszett:

    SPOILER SPOILER SPOILER

    Lando: zseniális casting és szövegek.

    Darth Maul, őszinte kellemes meglepetés volt, nagyon adtam.

    Ami a leginkább nem tetszett:

    Boba Fett és Jabba? Az ő kihagyásuk akkora ziccer, hogy őrület.

    SPOILER SPOILER SPOILER

  77. Nem is tudom, voltak benne jó ötletek és klassz dolgok, de összeségében nem tetszett, néhol még untam is. Emilia művésznő kurvára irritált, de őszintén szólva Woody is tájidegen volt nekem, bár a karakter nagyjából tetszett, az Alden fiút meg már már sajnálom, mert ebből nem sok esélye volt jól kijönni… de vele kevesebb bajom volt mint gondoltam, hogy lesz. Megint azt érzem, mint a RO vagy a VII. résznél, hogy ez lehetett volna sokkal jobb is, de valahogy csak nem sikerül nekik…

  78. Human-nak nagyon nem jött be az RO pedig a hozzászólásokat nézve mindenki másnak meg igen, az egyedüli olyan új SW ami megállja a helyét. Egyébként ebben a videóban is arról van szó hogy ez inkább Chewie film: https://youtu.be/awrYDk2zOz0

  79. “Human-nak nagyon nem jött be az RO pedig a hozzászólásokat nézve mindenki másnak meg igen”

    így kell torzítani a véleményed? nézd vissza a Rogue One alatt a hozzászólásokat.

  80. Nulla elvárással ültem be a filmre. Összkép: gyenge közepes, néhol kevésbé unalmas jelentekkel. Nyilván nem az A.C. Crispin által megírt kiváló trilógiát vártam de reménykedtem benne, hogy a Huttok legalább benne lesznek. Mindegy.

    Ez a rész is túl emberközpontú lett, ahol a pécé plafonig van tolva. Egyáltalán nem érezni rajta, hogy abban a réges-régi galaxisban játszódna. A poénosnak szánt részek is inkább voltak kínosak és erőltettettek, kb. Han megkapja a nevét omg., vagy mikor csubi leissza magát kávéval… hahahaha. Ennyi telik ezektől, remélem bukik mint a huzat.

  81. Nos. Átlagos volt. Nem rossz, de átlagos. Történetmesélés terén tényleg jobb, mint a Rogue One. Ez egy koherens, átgondolt sztori volt, csak éppen nagyon lagymatag. Az RO viszont minden másban (látványban, színészi játékban, hangulatban, epic jelenetekben) agyonveri a Solót.

    A főszereplő csávó pont olyan, mint maga a film: oké, de semmi kiemelkedő. Tulajdonképpen az volt az érzésem, mintha egy tapasztalt színész rutinalakítását látnám. A Glover-gyerek ügyes, Harrelson és Bettany ténylegesen rutinból hozzák a magukét, míg Emilia Clarke valóban a legalja színvonalat képviseli. Ennél a nőnél tehetségtelenebb ember nincs Hollywoodban, Kristen Stewart valóságos színészóriás mellette. Jobban jártak volna, ha behozták volna az első sétáló csajt az utcáról, az nagyobb eséllyel tudta hogy melyik jelenetben milyen pofát kell vágni, mert drága Dinériszünknek láthatóan a leghalolványabb fogalma sem volt. Pont mint a GoT-ban.

    A sztori rendben van, viszont eléggé súlytalan, pláne az első órában. (Pont mint a Rogue One. A második órára viszont az RO rendkívüli módon kiforrott, ez viszont csak legfeljebb felpörgött, de jobbá nem vált).
    És ami a legnagyobb baj:
    epikus jelenetek száma: nulla. Idézhető dumák száma: nulla.
    Az egész filmben nem tudok egy kiemelkedő mozzanatot találni. És ilyenből az eddigi leggyengébb SW-filmekben is volt legalább 2-3. Nálam 6 pont a Solo. Egyszer még talán valamikor elmegy, szódával.

  82. “Kristen Stewart valóságos színészóriás mellette.”

    Stewart nagyon sok színésznőnél jobb, nem véletlenül keresik az indie rendezők ezerrel.

  83. Amúgy miért oltja ezt a csajt mindenki? Jó, civilben fura a szőke hajhoz barna szikszalag szemöldök, de ebből a szerepből mit lehetett volna kihozni? Natalie Portman se sokat tudott az első két részben színészkedni, nem volt mit.

    Akik szerint szar a humor – ez a jelenet kimondottan Star Wars humorú, mint a régi részeké… és Hanhoz is illik.

    SPOILER

    https://www.youtube.com/watch?v=FWGnDQ7YyjY

  84. csak egy gondolat a Boxoffice hozzászólások alapján. nem lehetséges, hogy a jelenlegi vezetőség a PC, “feminin” vonalon van szerveződve a Star Wars-nál? emiatt más súlypontokon mozognak, így egy “gengszter-jófiúazértaszívemélyén” karaktert nem tudtak megfelelően árnyalni és a róla “szoló” :) filmet kezelni. végig azt éreztem, hogy a női karakterek egy kicsit ripacsok (erőltetettek talán) és elütnek a többi karakterktől.

  85. Emilia Clarke-ot én se raknám élvonalba, de ebben a filmben teljesen rendben volt a játéka.

  86. Engem kifejezettem örömmel töltött el, hogy a disney minden jel szerint tartja magát a darkosabb spinoff töltelék filmek vonalához. Nekem a zsivány 1 és a solo sokkal inkább SW univerzum hangulat, nosztalgia fan vonat stb. Ahogy human is irta, a film közepes, hibás de reszben a rendezői okok miatt, másrészt az előbb írtak fényében elnézem, es pozitívan jöttem ki utána.

    Spoiler???

    Annyira sajnalom, hogy a kessel run jelenetnel nem nyomták többet a birodalom visszavág zenéjét amikor az aszteroida mezoben laviroztak. Abból a roncs felhobol olyan libaboros fandom lehetett volna azzal a zenével és kicsit alaposabb akciótervekkel (büdzsébe nem fért belel?) hogy atyavilag… Azért az egyert nagyon nagy kár es szerintem a solymot sem mutogattak eleget akcio közben kívülről, sajnos…

  87. No ma megvolt.

    Ketten néztük a feleségemmel. Ő utálta. Én meg….meeehhh, hát ezt is láttam.

    Érdekes alkotás, mert bár “meeehhh”, de nem mondhatom, hogy ne éreztem volna feszültséget közben egy-egy jelenetnél, akciónál. Ami azért fontos, lássuk be. De nem érzem azt, hogy újra kellene nézni, ami viszont “gáz” egy SW filmnél. Mert ugye az RO űrcsatája, vagy az epic vége bármikor újranézhető, de ebben most nem tudok ilyet.

    A színészekkel nem volt bajom, talán Pól Betáni játéka tetszett a legjobban. Kevés volt ugyan, de szerintem jól adta a lelkiismeretlen gengsztert, akinél nem tudhatod, hogy megéred-e a következő percet.

    Emiliát sokan szidjátok, nekem vele sem volt bajom. Amikor otthagyta Hant és Csubakkát a végén, nagyon szépen nézett. Jó volt a Maullal való beletőrődő, kényszerpályán mozgó kommunikációja is.

    Ami zavaró volt, az a vágás! Benne vagyunk egy lendületes jelenetben, annak éppen túljutunk a csúcspontján, még ezerrel szólnak a “fanfárok”, élvezném a jelent végét, majd egyszer csak egy másik helyen találjuk magunkat teljesen más hangulatban. Ez kicsit kibillentett..

    Fura volt, hogy a birodalmi katonák odadobtát Hant a SZÖRNYNEK! Mintha a wookee faj ismeretlen lett volna. Persze tudom, hogy ezt nem mondhatták, mert akkor lelövik előre a jelenetet, de akkor is egy kicsit bután jött ki nekem.

    A robottól is sokkal rosszabbat vártam a kommenteket olvasva. Az a jelenet pl tetszett, mikor azt fejtegeti a pilótafülkében, hogy Lando szerelmes belé. Ott vicces volt az abban való meggyőződése. Amúgy szinte el sem mosolyodtam a humorosnak szánt jeleneteken. Nekem nem tűnt vicces filmnek. Pedig vártam, hogy majd jókat kacagok, de nem.

    Örülök Maul felbukkanásának. Ha lesz folytatás Ő tud némi pluszt majd hozzáadni. Bár akkor párhuzamos szálon kell futnia Hannal, aki nem találkozhat vele, hiszen az NH-ban még nem ismeri el az erő létezését! Vagy a zárórészben beüti a fejét és elfelejt minden addig történtet, húzva ezzel egy “váratlan” brazil sorozatost.

    Szóval ez valóban csak egy SW történet, nem több és nem kevesebb. A korábban megírt SW univerzum erősorrendben megelőzi az örökre tökutolsó TFA-t és az FM-et is! Így felkúszik a harmadik helyre a leggyengébbek dobogóján és bronzérmes.

    Kétséges siker mindenesetre.

  88. Én eskü nem értem a fanyalgást. Se a kritikában, se itt a hozzászólásokban. Igazából a közönség az akik nem érdemelnek meg Star Wars történeteket. Semmilyet nemhogy EPIZÓDOKat, de úgy semmilyet, mert képtelenek lennének bármit is igazán szeretni. Mert mindenkinek más és más elvárása van, sokan gondolom olvasták a könyveket és azok is befolyásolják stb…
    A film nem volt tökéletes, ezt aláírom, Maul feltűnése erős volt egy picit, főleg annak (mint nekem is) aki nem tudott arról, hogy animációs cuccban már vissza lett hozva.
    De egyébként szórakoztató volt, a világok amiket bemutattak szépek voltak, Han lőtt először és PONT, a könyveket akármennyire is nem a kánon részei, de így vagy úgy felhasználták: Han akadémiai múltja, menekülés a romboló elől az örvényen keresztül, asszem ez pár könyvben volt említve…
    Szerintem nagyon jó volt, kikapcsolt, pörgött sokkal többet láttunk a világból, meg ahogy működik, bár persze lehetett volna tovább mélyíteni, de még így is jó volt.
    Hant játszó színész jó volt, nem egy Harison Ford, de jól lehozta a karaktert, Lando valóban fasza volt, Csubi az Csubi, nem lehet elrontani, Clarke kisasszony se volt szörnyű és Woody is hozta a formáját.
    persze voltak hibái. Az első 5 percben a párbeszédben információ öntés a nézőre nekem is feltűnt és nem annyira jött be, ugyanakkor sokan felróják neki, hogy nem volt humoros. Hát akkor itt elég sok humorszegény ember van. voltak benne idióta infantilis poénok, meg volt egy-két elég sötét beszólás, amik bejöttek: mikor Woody karakterének mondják, hogy kinyírt valami főmuftit, mire ő védekezik azzal, hogy ő ugyan nem ölte meg csak meglökte az illetőt és a becsapódás ölte meg… Zseniális volt… :D
    Maul szituációja ad némi fejvakarást. Mert hogy őt ketté vágta Obi Van, de ha azt vesszük, hogy Anakin is túlélte az Obi vannal való összecsapást, akkor Maul is éppen megoldhatta, hiszen Maul képzett Sith volt elvben nagyobb “tapasztalattal” a sötét oldalon, mint Anakin.
    Nálam ez a film simán a jobbak közé tartozik, jobb mint a Last Jedi, jobban bejött, mint a TFA, bár abban azért voltak igen szép megoldások, és sokkal jobb mint az Attack of the Clones… Ezért is sajnálom a gyenge szereplését, mert ez a világ sokkal jobban érdekel, mint a Jedik nyűves szenvedése a fősodor mentén…

  89. de hát te sem tudod az egekbe magasztalni, a kritika is azt írja, hogy rendben van a film, de lehetne jobb. nem értem a kommented elejét konkrétan, szerintem máshol felgyűlt ellenvetésed öntötted ki vele.

  90. Human, igazad van részben.
    Nem tudtam szépen megfogalmazni, de az alábbi cikk szépen kifejti, mi a bajom a negatív hangvételek többségével.

    https://www.puliwood.hu/ismertetok/velemeny-star-wars-jovo-248553.html

    És ez alapján gondolom azt (nagyon hasonlóan vélekedek, mint a cikk írója), hogy a rajongók nem érdemlik meg, hogy új SW filmeket kapjanak. Tök mindegy mit kapnak és milyen minőségben úgy se fog tetszeni nekik…

  91. de ez a cikk is abból indul ki, hogy akinek nem tetszik az nosztalgiázni akart, csak írt erről 10 000 karaktert. ha a disney előre akar már végre lépni, akkor 4 film alatt meg kellett volna tegye, és mindenkinek jobb lenne. ahogy több hete is írtam, szerintem nem olvastad:

    a Disney sem tudja mi van, nincs náluk egy értelmes ember, aki egységes koncepcióval összetartja a tervezett univerzumot. Nem mernek elköteleződni az új dolgok építése mellett

    https://filmbuzi.hu/archives/2018/05/14/mi-a-star-wars/

    Szóval oda kötöttünk ki, hogy “Én eskü nem értem a fanyalgást. Se a kritikában, se itt a hozzászólásokban. ” és közben egyetértesz a kritika nagyjával, sőt, még a régebben írt Star Wars gondolataimmal is. azt meg aztán főleg biztos, hogy a rajongóknak nem közepes filmek kellenek, az új rajongóknak sem.

  92. Amikor elkezdtek kijönni a negatív kritikák már éreztem, hogy ez a film tetszeni fog (szemben az utolsó szeméttel, amit az egekbe magasztaltak, de förtelmes volt). Semmi extra, egyszerű, szórakoztató, néhol libabőrt okozó kalandfilm. A Solot játszó srác is alázattal hozta a karaktert, Lando pazar volt, és a többiekre sem lehet panasz.

    Soha rosszabb Star Wars filmet.

  93. az első a Disney SW filmek közül, amibe képtelen vagyok belekötni. ez egy rendesen összerakott film, nem nagy durranás, de nincs benne semmi, ami kilógna lefelé. a média idióta mindenhatóságát mutatja, hogy én is majdnem beszoptam és nem néztem meg a sok negatív hang miatt, de kár lett volna kihagyni.

    a sztori jó, a karakterek jók, a környezet jó, a párbeszédek jók, nincs a gátlástalan fanservice-re felhúzva az egész, viszont érdekes új részleteket mutatnak a SW világából.

    és hát… HEN. :DDD

    jó film ez, jobb, mint a RO, és az EP VII-VIII.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.