Blockbuster watch: a tavaszi fagy utóhatása

Mivel egyre korábban kezdődik a blockbuster szezon, eljutottunk oda, hogy június első hétvégéjén 16 éve nem volt ilyen gyenge termés Észak-Amerikában, ám a gyengén muzsikáló premierek ellenére is sikerült a Solonak totálisan földbe állni.

Így is nyerte a hétvégét a Star Wars, ami azért komplett három nap kritikája inkább, mivel súlyos 65%-ot esve 29.3 millió is elég volt az aranyéremhez. A Solo ezzel otthon 149 milliónál, nemzetközileg összesen 264-nél tart, ergo teljesen siralmas a performansz, mivel Amerikában ezek után a 200 millióért is nyújtózni kell, globálisan a 400-ért, amiből könnyen kiszámolható, hogy 300 millás költségvetés + marketing mellett ez mekkora zakó a Disney-nek.

Az újak közül a legszebben az Adrift muzsikált, de azért 35 milliós büdzsé mellett egy 11.6-os hétvégére itt sem fognak pezsgőt bontani, Shailene Woodley meg egyértelműen nem tudta meglovagolni a Divergent sorozat kezdeti sikerét, különben menne már puskázás nélkül is a neve.

A hétvégi 6. helyezett Upgrade lehet talán egy kicsit büszke a teljesítményére, mivel eleve nem várták nagyon 4-5 millió fölé, így a 4.6 relatíve kevés 1457 moziból tűrhető eredmény. Leigh Whannel, a.k.a. a Fűrész sorozat egyik atyja rendezése erős kritikákat is kapott, ennek ellenére meglepő lenne, ha tartósan a víz felszínén maradna és mondjuk 15 millió felett végezne.

Totális kudarc ellenben Johnny Knoxwille Action pointja, amire ugyan csak 19 milliót tapsoltak el, ám 2.3-mal kezdeni még így is fájdalmas, arról nem is beszélve, hogy Johnny nem igazán ehhez van szokva. Mai jegyárakkal számolva az összes eddigi Jackass mozi átlépné a 100 milliós határt, akár csak a Bad Grandpa és a The Dukes of Hazard is, szóval a mai korábbi “Valószínűleg nem tér vissza a Jackass”-hírnél lehet egy fordulat nem sokára.

Kicsit jobban profitált a gyenge hétvégéből a Deadpool 2 és sikerült 50%-on belül esnie, azaz otthon jó eséllyel átlépi a 300 milliót, nemzetközileg összesen most pont 600 környékén jár, amihez így még egy százas jöhet és valahol 700 környékén zár majd.

Az Infinity War közben 643-nál tart otthon és 34 millióra globálisan a 2 milliárdtól, szóval a Solo deficitjét innen majd töltögetheti a Disney.

A hétvége amerikai bevételei:

  1. Solo: A Star Wars Story – $29,396,882 – össz: $148,989,574
  2. Deadpool 2 – $23,178,597 – össz: $254,506,035
  3. Adrift – $11,603,039 – össz: $11,603,039
  4. Avengers: Infinity War – $10,507,279 – össz: $643,006,211
  5. Book Club – $7,039,033 – össz: $47,555,781
  6. Upgrade – $4,670,905 – össz: $4,670,905
  7. Life of the Party – $3,504,625 – össz: $46,350,255
  8. Breaking In (2018) – $2,811,515 – össz: $41,341,530
  9. Action Point – $2,390,164 – össz: $2,390,164
  10. Overboard (2018) – $1,949,527 – össz: $45,497,721

36 hozzászólás a “Blockbuster watch: a tavaszi fagy utóhatása” bejegyzéshez

  1. SPOILER:

    Nem volt rossz a Solo film, csak semmi szükség nem volt rá. Őszintén van itt bárki aki várt egy Solo filmre? Valaha? Nem értem az egészet, egyszerűen nem tudtam izgulni a karakterekért, mert tudtam, hogy van utána egy 4-5-6-7-8-adik epizód, amikben látjuk őket. A Rogue One-ban azért még lehetett izgulni rendesen, annak ellenére, hogy többé kevésbé tudtad, hogy mi fog történni, de mind ismeretlen karakter volt és így lehetett reménykedni, hogy azért csinálták a filmet, hogy egy későbbi epizódban visszaköszönjenek. Valamint a Rogue One-nak egyenes célja volt, hogy egy régi film logikátlan hibáját teljesen helyrehozzák, és sikerült is.

  2. már megint ez a Rogue One védelem, hogy logikátlanságot javított, ne szórakozzunk már, amikor rengeteg eszköz tele van tervezési hibával (lehet épp feltörik a géped az Intel 10 éves húzása miatt?), pont egy bolygónyiban ne lenne. egyáltalán nem logikai hiba betömése, sőt, feleslegesen drámaivá teszi a mesét.

    ennyi erővel azt is mondhatjuk, hogy a Solo kijavította a parsec-es mondatot, húú, máris volt értelme megcsinálni.

  3. Nari:

    “Rogue One-nak egyenes célja volt, hogy egy régi film logikátlan hibáját teljesen helyrehozzák, és sikerült is.” – Itt mire kell gondolni pontosan? Mert sajnos tippem sincs.

    Solo: Nem értem a buktát. Jobban szórakoztam, mint a VII. és a VIII. részeken együttvéve. Furcsa…
    Sőt, pár hete még arról szóltak a hírek, hogy a Deadpool 2 is óriási siker, de a Solo még nagyobb lesz. A világon annyit fog hozni, mint amire az USA-ban lehetett számítani mondjuk az Utolsó Jedik c. katasztrófafilm előtt. (A katasztrófaturizmus ott még jól hozott, itt már nem igazán.)

  4. engem érdekel a Solo, de nem fogok rá elmenni tiltakozásképpen az előző rész miatt. nehogy már azt gondolja a disney, hogy megetetheti velem a sz…t szépen tálalva…

  5. “Sőt, pár hete még arról szóltak a hírek, hogy a Deadpool 2 is óriási siker, de a Solo még nagyobb lesz.”

    nem a filmbuzin, szerintem maradj akkor ennél a blognál :D érdekes volt, hogy máshol páran szó nélkül lehozták az a furcsa trackinges cikket a 130 körüli nyitásról.

  6. abelh: azért Knoxville már gyártott filmet kínai piacra is, szerintem tudja mi a helyzet a karrierjében.

  7. Mit nem lehet a Solo buktán érteni? Szerintem csak a nagyon hívőket mozgat meg egy ilyen történet, pláne, hogy a film átlagos, a többség meg majd megnézi kölcsönzőből. Én is így teszek.

  8. Túl sok az SW film, talán ha csináltak volna egy teljesen független sztorit az SW univerzumban, az működhetett volna. Nekem a Rogue One sem jött be, nem is nézek meg több ilyen univerzumos filmet a moziban, csak a fő sorozat részeit.

    Az Avengers nagyon brutál, és az is, hogy 2x annyit hozott a világ, mint az USA.

  9. Szerintem nem a Solo-n bukott meg hanem a TLJ-n… Nem hiszem hogy én vagyok az egyetlen aki azt mondta hogy nyaljon sót a Disney, akkor se megyek el ha nem feltétlen szar (Amúgy Emilia Clarke-tól kiráz a hideg amint megláttam a trailerben mondtam hogy hát ez így akkor végképp offos)

  10. Így van, szerintem se konkrétan a Solo-nak szól ez a bukta, engem is speciel tökre érdekel de +1 a “nyaljon sót a disney, akkor se megyek el, ha nem feltétlen szar” hozzáállásra. Egész egyszerűen kevés volt az eltelt idő, hogy az emberek akik csalódtak a TLJ-ban lenyeljék a keserű szájízt amit maga után hagyott bennük.

  11. Puffin:

    “Mit nem lehet a Solo buktán érteni?” – Ha neked korábban alapvetés volt egy SW film buktája, akkor biztos én vagyok az ostoba. De tudtommal ez még soha nem fordult elő a korábbi kilenc (8+1) film egyikével sem. Vagy tévedek? Akkor meg mit kell itt lekezelően okoskodni?!

    Továbbra is furcsa, hogy egy Solo film 400-450 milliót fog hozni a világon mindösszesen. Egy éve mindenki ennek minimum a dupláját tippelte volna.

  12. “Ha neked korábban alapvetés volt egy SW film buktája” Ez a korabban definiciojan mulik. Errol a Solorol kb a Last Jedi bemutatoja ota egeszen nagy bizonyossaggal varhato volt (aka alapvetes) egy masszivan negativ eredmeny. Szepen osszeadodtak a dolgok, a TLJ megoszto mivolta es a Solo koruli hercehurcak.
    Nyilvan ha a korabban mondjuk 3 evvel ezelott van, akkor a fene se gondolta volna.

  13. szerintem azért még 1-2 hónapja sem látszott, hogy ekkora csalódás lesz.

    pár hete még arról cikkeztek, hogy nyilván a legkevesebb jegyet fogják eladni rá a teljes SW franchise-ból, amivel nincs is gond, mert nem elvárás leverni még egy RO-t sem, de azért 300 millió körül csak az otthon fogadtak volna rá sokan.

  14. Hát a solo buktája várható volt nagyon rossz irányba halad az sw,knoxvillnek kevés volt a reklámja ott hibázott,az avengers mindenképp behúzza a két millárdot,de lehet otthon a 700 at is :)

  15. @Roberto, szerintem az általad említettek közül csak a globális 2M van esélye

  16. Azóta vártam a buktát, mióta kiderült, hogy Ford nélkül készül Solo mozi :D

  17. Kíváncsi vagyok egyébként hogy a stúdiók számára mennyire lesz wakeup call a Deadpool 2 és a Solo helyzete, és mernek-e később a bejáratott (nyár, karácsony) időszakokon túl máshová is jobba elszórni blockbustereket, hogy ne véreztessék így ki egymást. (Február/március pl. egészen működni látszik az elmúlt évek alapján, Karácsony után a január általában uborkozaszezon BB-k tekintetében és a jónép örül ha van mit nézni.)

    Oké, a Solo-nál ilyen csillagegyüttállást elképzelni se lehetett volna, ami a bukást okozta (Last Jedi megítélés, rendezőváltás és forgatási parák, színész srácnak külön órák + “ki kíváncsi tényleg egy Solo prequel-re már?” effektus), de a Deadpool 2 után nyitni 1 héttel nem igazán vót a legjobb ötlet, függetlenül mindettől. A DP2 oldalát nézve pedig, habár tényleg nem ad semmi extrát az első résznél (gyakorlatilag több és nagyobb), de azért az, hogy az első rész által hozott 700 is karcosan lesz meg.

    Nyilván közel sincs akkora okuk sírni, mint a Disney-nek/Kennedy-éknek a Solo miatt, de basszus azért gyanítom ott is keserű a szájíz, ha a grandiózusabb folytatásuk végérvényesen kevesebbet hoz, mint az elődje. A Solot meg gyakorlatilag egyenesen bukni küldték a mozikba ezzel az időponttal, nem is értem…

    Dínók folytatásra piszkosul kíváncsi vagyok mindezek függvényében…

  18. ugh, para a solo… vajon lesz ezek után Boba Fett, vagy Kenobi film? Rian Johnson saját 3 filmje? Lehet a 9. rész után pár év szünet lesz?

  19. JW folytatásra kifejezetten kíváncsi vagyok mindezek után, mit alkot vajon…

  20. Sajnos a kritikusok többsége – ahogy olvasom – továbbra is képtelen felfogni, hogy a Solo valószínűleg az Utolsó Jedik miatt állt most földbe. Talán ha a harmadik rész is zakózik, akkor leesik valami.

  21. Ha a Disney megfogadná a RetroShock filmcsatorna “10 DOLOG AMITŐL JOBB LEHETNE A STAR WARS” ötleteit talán újra elmennék moziba star warsra.

  22. futószalagon gyártott tömegcikkek lettek a star wars filmek….minél gyakrabban lesz új film annál inkább alább fog hagyni az érdeklődés irántuk

  23. Szerintem is benne lehet a Solo buktájában (anyagilag, mert én amúgy jól szórakoztam rajta) a TLJ. Viszont azt is vegyük figyelembe, hogy a reklámkampány is elég gyenge volt. Ha csak a trailerek meg posterek alapján döntöttem volna, hogy megnézem-e moziban akkor még várnám a film megjelenését alapítványiban.

  24. Tényleg igaz, hogy a marketingnek is sikerült teljesen érdektelenül bemutatnia a Solo-t, valamint mindenki várta, hogy a TLJ után sok rajongó most beint a Disney-nek, de bevallom, konkrét bukást, méghozzá ekkora nagyot én sem vártam.

    Kicsit talán szomorú is, hogy amiket hallunk róla, egy igazából vállalható film, talán meg se érdemli, hogy ennyire rosszul szerepeljen, de a disney-nek nagyon kellett ez a pofon… remélem tanulnak belőle.

    Otthon nézősben amúgy engem is érdeel a Solo, persze moziba nem megyek, disney star wars egyelőre nem kap tőlem egy fillért sem, amíg komoly változások nem történnek…

  25. Dagadt: most belenéztem, már az első pontja olyasmi, ami nem csak, hogy nem fog soha megvalósulni, hanem baromság is lenne a Star Wars univerzumban.

  26. Dagadt (sorry, ez hosszú lesz):
    1. Ennek semmi köze a filmek minőségéhez, ez csak egy óhaj, hogy “felnőttesebbek” legyenek a filmek.
    2. Ez gyakorlatilag egy reboot-ot jelentene és ki lehetne dobni a teljes jelenlegi merchandising-üzletágat, ami hatalmas üzleti kockázat.
    3. Megint csak a Game-Of-Thrones elvárás az SW-felé, erre egyébként a korábbi Expanded Universe adott már választ.
    4. Ez egy független filmben elmenne, de egy blockbuster-nél elvárás, hogy a nézők azonosulni tudjanak a főhős(ökkel)sel.
    5. Ez OK, de ez mondjuk már megvolt a Empire Strikes Back-ben is…
    6. Az SW nem egy CNN-video az iraki háborúból, megkockáztatom, hogy a jelenleginél is kevesebb csata kellene az SW-be (amiről itt beszél az még a Star Trek-ben is eléggé érintőlegesen van benne, pedig ott aztán volt idő ezek kifejtésére).
    7. Ez már megint Thrawn-ról szól (akit én speciel borzasztóan unok), az megjegyzem Lucas egyik “parancsolata”, hogy az SW filmek ne adjanak teret a negatív főhőssel való azonosulásnak (ezért is olyan “jajjdegonoszjujjdeilyesztő” mindegyik…).
    8. Ez OK, de ez is megvolt a prequel-trilógiában (ott meg a szemünk égett ki a túlszaturált színektől, lásd Naboo).
    9. OK, ez pusztán körítés kérdése…
    10. Ennyi erővel klónokat is elvárhatnánk…

    Összegezve el lehet ilyesmiket várni, de akinek ennyi baja van az SW-vel szerintem keressen másik franchise-t…

  27. Szerintem még.rosszabb irányba fogja ez a nukta terelni az SW t. Van egy olyan érzésem, hogy Katlin sértetséböl mégjobban ráerösit a TLJ vonalra.

  28. Nem gondoltam volna,hogy ilyen életképtelen piacon is taknyolni fog egy embereset a Solo.Hálistennek.Következő bukta az Ocean 8 lesz.

  29. Ha a Disney táján valakinek lenne esze Palpatineról, Vaderről vagy Maulról csinálna filmet na az tuti robbantana a kasszáknál.

    SPOILER:

    A Solo egyszer kétszer simán nézhető, de az egész filmben Maul pár perces megjelenése ért valamit.

  30. Abelh kérdezni akartam,az afrikai országok adatairól hol tudok tájékozodni??boxofficen csak pár országot mutat.Pedig érdekelne az ottani rekordok,nyitások onnan is.Pl Nigéria,Kenya stb
    Ott hogy mennek a blockbusterek.érted?

  31. Nem szívesen drukkolok egy SW film bukásáért, de a Solo esetén nem tudtam félretenni az ellenérzéseimet. Felesleges volt ez a film. Miért pont egy ilyen ikonikus karakterhez nyúltak, aki már annyira összenőtt az őt megformáló színésszel? Annyi lehetőség lenne ebben az univerzumban… Ha “könnyű pénzt” reméltek ebből, akkor pont ideje volt hogy koppanjanak.

    A TLJ után azt éreztem, hogy a rajongóknak sürgősen elő kell kotorniuk a tudatos énjüket és felfogni, hogy bizony a jegyvásárlással és nem vásárlással lehet “szavazni” és valamelyest irányvonalat kijelölni.

    Egy fecske nem csinál nyarat, de az új trilógián érződik hogy kb. a készítők sem tudják mi legyen vele, merre tartson, egyszerűen nincs megírva… kellene már nekik a zakó, annak ellenére hogy én is inkább a jó SW filmeket szeretnék látni, engedjék el a régi karaktereket, mindenkinek jobb lenne…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.