Jurassic World: Fallen Kingdom

Ilyen az, amikor a lelketlen hollywoodi gépezetnek ötlete az nincs, csak látja egy film bevételét, és erővel összehozza a folytatást hozzá.

A Fallen Kingdom kapcsán egyetlen dologban reménykedhettünk: a rendezőcsere, J.A. Bayona érkezése talán végre talál valami szívet is a dinoszauruszok történetében. Ez nagyjából 2 percre sikerült neki, amikor tényleg sajnáltam az állatokat.

Azon kívül valami siralmas a film.

Na jó, nem teljesen, akad 1-2 tényleg jó pillanat benne, de ezek olyan borzasztó forgatókönyvre vannak felhúzva, amilyet ritkán látni. Nem azt mondom, hogy Transformers 5 mélység, de a legklisésebb zsánerpillanatokkal nézhetünk szembe folyamatosan, miközben ásítozunk és vigyorgunk pár baromságon. Mármint konkrétan párszor felröhögtem, és nem ott, ahova láthatóan poént tettek, hogy oldják a feszültséget.

Kicsit több baromsággal egy új Hurrican Heist vagy Geostorm lenne előttünk, ami azért elég durva egy alapfilmet is tartalmazó franchise-nál. És itt is azt tűnt fel, hogy már megint a kritikákra reagálnak. Talán mert más ötletük nincs? Büszkén mutatják, hogy a nőn most nem magassarkú van, csak azt felejtik el, hogy valójában milyen volt a karaktere az első részben. Nem azt várom el, hogy realistán börtönben legyen, de kicsit olyan, mintha megcserélték volna a személyiségeket, egyáltalán nem onnan kellene induljanak, ahol a film elején látjuk őket.

Ahogy a film utolsó harmada is ilyen. Volt egy koncepciójuk, ami talán működhetett volna, de utána erővel odarángatták a sakkbábukat, és teletömték felesleggel a megcélzott horrorfilmes alapokat. Na meg a legelső Jurassic Park fordulatok kacsintós átértelmezését. Arról nem is beszélve, hogy össze sem tudom/akarom számolni mennyiszer kerültek p(r)atthelyzetbe a főszereplők, hogy utána egy békés T-Rex vagy Veluciraptor megmentse őket. Tipikusan minden feszültség elmegy, ha a felépített veszélyhelyzetből egy random tollvonással mindig ki lehet húzni a karaktereket.

Igazság szerint még sorolhatnám, de egyszerűen nincs kedvem. Nem számítottam sok jóra, de azt tényleg nem hittem, hogy az érzelmi intelligencia nulla plot-o-szauruszos első részt alul lehet múlni. Hát sikerült, méghozzá már a forgatókönyvnél.

Hogy a marketingcsapat munkájáról ne is beszéljek. Mármint spoileres lenne, de ebben a kampányban nagyon-nagyon sok olyasmit ígértek be, amit a Jurassic World: Fallen Kingdomnak esélye sem volt valóra váltani.

97 hozzászólás a “Jurassic World: Fallen Kingdom” bejegyzéshez

  1. 3 trailer sem tudott meggyőzni és tiszta X-Men apocalypse érsésem van ennél is, hogy tök mind 1 hány előzetest, tv spotot vgy klippet nézek róla csak azt tusom mondani, hogy ez egy szar. Ma megyek megnézni, mert a Solo kimaradt múlthéten szóval be kell érjem ezzel.

  2. sose értettem miért fizet valaki 1000+t egy olyan filmért amit szarnak tart. mármint ez olyan mintha szavaznál valakire akit nem szeretsz…

  3. Ez a film igazán kegyes volt mindenkihez:

    – Azokhoz is akik egy izgalmas 2 órás dinokalandot vártak, de ennél többet is kaptak. Olyan morális kérdéseket feszeget a film amit blockerbuster-ek szökő évente szoktak + egész korrekt story-t.

    – És persze azon fikagépekhez is akik görcsösen keresik azt a 2-3 hibát ami után szarozhatnak napestig.

  4. “És persze azon fikagépekhez is akik görcsösen keresik azt a 2-3 hibát ami után szarozhatnak napestig.”

    Ezzel azt hiszem mindent elmondtál :-)

    A többi filmre is igaz.
    Nincs olyan film amit ne fikáznának.
    Ki lehet ám menni filmet forgatni az Usába, vagy akár itthon is.
    Majd rádöbbennek, hogy el lesznek hajtva a bánatba :-)

  5. filmet forgatni? senki nem forgatni akar, csak jó filmeket nézni, miről beszélsz. amúgy egyáltalán nem lep meg, már az első 2012 utánzat teaser is gyenge volt. meg a többi is. a dinoszauruszok kinézete is, és az újragondolt hangzású zene is. Bayona ide vagy oda, az előzőt 3x is láttam, ezt jó eséllyel egyszer se fogom :/

  6. @herceg sok mindent fel lehet róni ennek a filmnek, de hogy audio-vizuálisan gyenge lenne, azért az erős túlzás!

    egyébként meg “újragondolt hangzású zene”… szóval akkor a továbbgondolt téma, vagy az actual orchestra nem tetszik?
    el kellene dönteni mit fikázunk, mert dobálózni szarral a legkönnyebb! :D
    (jah, csak a teaser-t/trailer-t láttad…) meh

    nah, nem mintha védeném a filmet, bazi unalmas volt, viszont ezzel a befejezzéssel egy 3. rész még jó is lehet…

  7. 10.

    Nincs. Hallgass meg 1 mérvadó kritikát (pl. Otherworld) ahol objektivan elmondjak a film hibái mellett a nem kevés előnyét is.

  8. Lazer és Jani

    Rohadt unalmas lehet már ezt mindig leírni ezért képzeljétek oda mindenhova:

    Ez egy blog ami a blogger véleményét fogalmazza meg, nem akar filmet forgatni, csak van véleménye, akér tetszik akár nem. Az csinál vele amit akar, jelen esetben megosztja velünk. Ez eltérhet a tietekétől ettől még az ő véleménye, én se értek egyet feltétlenül minden kritikájával, de figyelembe veszem.

    Jah és a “lényeg” (az ultimate reakcióra) : el lehet menni blogot írniha nem tetszik :D :D

  9. human ahogy láttam a bejegyzéseket az oldalon a filmmel kapcsolatban te szint mindig keserű szájízt mutattál vele szemben. Nem értem ha nem tetszett minek ültél be rá és írtad meg ezt. Ez miért jó? Még be is vallod nem számítottál sok jóra. Hát oké, hat ha neked az a hobbid hogy olyan filmeket nézz ami alapól nem tetszik és aztán elsőként lehúzd a neten a te dolgod. Többet vártam tőled.

  10. ez a film egy tragédia!unalmas,lelketlen olyan semmilyen!annak ellenére,hogy a film vége adja a folytatás lehetőségét,nem csodálkoznék,ha ezzel a résszel elsüllyedne az egész franchise……..bukott birodalom!

  11. mert ez egy nagyon nagy nyári blockbuster, ez meg a filmbuzi.hu? de csak tippelek. már a filmek is olyanok amúgy, mint a halottak? vagy jót, vagy semmit? ez persze az öreg adolfra is áll gondolom haha

  12. Ezt nem nevezném kritikának. Nem ez az első poszt, ahol egyszerűen annyival lezártad, hogy nincs is kedved róla beszélni. Claire karakterváltozása abból indul ki, hogy sajnálja, hogy az ő hibája miatt haltak meg emberek a parkban, és szeretné jóvá tenni. Legalábbis egy interjúban ezt mondták. Az nekem se tetszik, hogy Rexy nem igazán akarja megenni a főszereplőket, de a velociraptort valamilyen szinten megértem, hiszen Pratt karaktere nevelte fel születésétől, az én kutyám is megvédene ha rámtörnek (az már kérdés hogy a kutyák nem 30 éve élnek emberekkel).

  13. A filmet nem láttam, de minden soroddal egyetérek. Kb leírtad a holiwoody futoszalag működését. És nem hiszem el hogy nem készül már egy jó élvezetes szórakoztató izgalmas akció film ez valami ultra gáz.

  14. nem meglepő, nekem az első rész a legunalmasabb mozis élményem. Sok közepes blockbustert láttam már, de annyira kimért, by the numbers semleges valamit mint a JW, még soha. És remélem nem is fogok.

  15. 12.

    Hagyjuk már az első rész ajnarozasat, azért szent tehén mert korszakalkotó volt. Maga nemében meg első 1 óra tömény unalom utolsó fél órában van benne 1 kis akció. Ma jönne ki, mindenki azért kopkodne mert semmi nem történik benne…

  16. Mi tegnap néztük meg, és az első rész után ez a második kedvenc. Tény, hogy tök más, mint az eddigiek, de szerencsére olvastam előtte róla, hogy mire kell számítani. Az első fele egy gyönyörűen fényképezett, vizuális orgia, aminek a végén majdnem könnyeztem. A második fele egy homlokegyenest más stílus. Inkább egy gótikus horrorra emlékeztet.
    Persze, volt egy csomó hiba a forgatókönyvben, és valóban túl sokszor jött hirtelen egy T-Rex megmenteni mindenkit. De ezekkel együtt is izgalmas volt és szórakoztató. Normál esetben idegesítene a vége, mert nagyon látszott, hogy csak a folytatásra mennek, de mégis úgy éreztem, hogy talán megint egy új stílusú rész jöhet. Nem egy 20. “valami tönkre megy a parkban” film.
    Szerintem a vox kritikája elég jóra sikerült, ha gondoljátok olvassátok el azt is.

  17. A posztolót fikázók gondolom most keltek ki a tojásból…

    Ez egy filmes blog, idióták, ahogy a nevéből is kikövetkeztethető. Ha a “tulajdonosa” komolyan veszi a blogolást, természetes, hogy megnéz egy nyári blockbustert, akármi is az előzetes véleménye róla.

    Én a legelejétől követem a filmbuzit (és a junkiet is), elmúltam 40. A filmes és sorozatos izlésem a két portálon lévő bloggerek 80%-ával megegyezik. Nem majmolom őket, de a hosszú évek alatt a kritikák kicsengése többnyire megegyezett a saját véleményemmel.
    Sok esetben előbb látom a moziban a filmet, minthogy itt a kritikát olvassam. Viszont ahol a többi portál/blog véleménye is lesújtó a filmről, inkább várok az itteni kritikára. Ha ez is az, akkor nem pazarlom rá az időmet moziba, megvárom a “kölcsönzős” verziót.

    A kritikának pedig ennyi szerintem teljesen elég. Velős, lesújtó, rövid.

    A mostani generációnak az a baja, hogy önálló gondolatok képzésére nem akar időt forditani, és végtelenül türelmetlen.
    Gyerekek, nem ebből a blog-kritikából kell a filmről beszélgetni a többiekkel. Nézd meg, fogalmazd meg a saját gondolataidat, és kész.

    Ha engem megkérdeznek, akkor ki merem mondani, hogy annyi rossz kritikát olvastam a filmről, hogy EZEK ALAPJÁN úgy döntöttem, nem szánok rá pénzt és időt. Ennyi.

  18. Köszönöm ennyi… arcomat kapartam a 10 percenként ellőt blőd f@szságoktól. Kínos volt.

    @ Cardas: Én pl azért mert szeretem a látványos blockbusterket és adok neki esélyt akkor is ha pesszimisták az első benyomásaim.
    Természetesen amiről nagyon negatív a véleményem ott megvárom a kritikákat is (rotten, meta meg néhány konkrét filmes oldal) és ha ott nagyon mást mondanak mint amire számítok akkor szintén kiadom rá a pénzt az előzetes elvárásaim ellenére.

    @ Lazer: igen, azokhoz is akik dinókalandot vártak és még többet is kaptak… félek ha neked a végén még bedobják, hogy jön a sharknado arra is azt mondanád, hogy szupi én csak dinókat vártam de így még jobb:)
    A “fikagépeknek” sajnos nem kellett erőlködni a hibák megtalálásában, nem voltak azok annyira rejtve, és bár csak 2-3 lett volna benne
    (mondjuk én nem hibának hívom őket, hanem kapitális baromságoknak, ez talán jobban árnyalja a jellegüket)
    Viszont azt nem értem, ha neked tetszett a film a hibái ellenére mást ugyan ezek a hibák miért ne zavarhatnának?

    @ Jani: az étterembe ha visszaküldöd a kaját mert rossz gondolom felszaladna a szemöldököd, ha a szakács kijönne és azt mondaná, hogy “belehet ám menni a konyhába oszt elkészítheted a Wellington bélszínt ha te jobban tudod”.
    Ezt az érvelést mindig megmosolyogtatónak találtam:) Tehát filmről ne legyen véleményem ha nem tudok filmet készíteni, étterembe mindent nyeljek be ha nem vagyok mesterszakács?
    Tudod amíg a filmeket a rendező meg a producer és az író nem saját magának csinálja addig a néző elmondhatja róla a véleményét, mégiscsak én finanszírozom (még ha utólag is) közvetetten… ha majd a saját pénzéből saját magának csinálja és én maximum ingyen az ő engedélyével nézem meg akkor mondhatja (Ő, nem te…) hogy ha nem tetszik csináljak jobbat…

  19. Hm… ez a frenchise minőség tekintetében már a Lost World óta eléggé bukott. Az első Jurassic Worldnek még volt egyfajta nosztalgikus bája, ez meg leginkább a Lost Worldre hasonlítana csak baromira összecsapott a könyv. Plusz elég sok jelenetet idéz meg az első Jurassic Parkból. Viszont a legfontosabb kérdéshez teljesen közönyösen, mondhatni emberien áll hozzá: hol marad a felelősség vállalás a tetteinkért? Zéró említés az emberi felelősségről a környezetbe való beavatkozás kapcsán és hogy felelősek vagyunk a dolgokért, amiket létre hozunk (tök mindegy hogy dínó vagy egy gyerek), helyette a félelem generálás, hogy a teremtményeink túl nőhetnek rajtunk és a vesztünket okozhatják… elég szomorú logika… Malcolm karaktere már a frenchise elején se rajongott a dínók visszahozásáért és valamilyen szinten érthető is a tárgyalótermi véleménye, de a probléma az, hogy ha X meg tudta oldani a dínók újra teremtését, akkor Y is meg fogja tudni oldani. Tehát hagyjuk őket a vulkán által kipusztulni szintű ignorancia már eléggé lehangoló, mert valaki máshol újra előhozza a projectet. Arról nem is beszélve, ha már elbasztuk és létrehoztuk őket, akkor felelősek vagyunk a sorsukért, nem ők akartak visszajönni, mi tettük.

    @Lazer: morális kérdéseket feszeget? Pont ez az, hogy nem feszegeti őket. Csak oda dob valamit parasztvakításnak, de nem foglalkozik vele igazán. Aztán a kreativitás hiánya: Indominus Rex után kapunk egy Indoraptort… WTF??? Mármint nézhetjük folytonosság szempontjából, mint egy “evolúciós folyamatot”, viszont akkor már a Rex sokkal kreatívabb volt, mint a raptor, sokkal fejlettebb. Álcázás, hőkamerák megtévesztése. Az indoraptor ezekből semmit nem mutatott…

    Ez után mi lesz a 3-dik rész: Jurassic World: Planat of the Dinos? És akkor a dínók felfegyverkeznek Blue vezetésével az emberek ellen?

    Szóval ez szimplán foss volt. Volt benne egy-két szép jelenet, de egyébként szépen másolta a Lost World-öt, csak mindenből kicsit többet és nagyobbat tett bele… Ezáltal a foss részekből is…

  20. kingmacsek: te lattad? az meg hogy ez lenne az elso lehuzas igy 2 nappal a bemutato utan azt nem hinnem. ha ez lett volna az aljas clickvaitvadasz celom akkor elmegyek a sajtovetitesre.

  21. cardas: te lattad? ezt kizarolag a blog miatt neztem meg. nyilvan ugy ultem be h megkapta az eselyt, hiaba nem szamitottam jora

  22. ” ezzel a befejezzéssel egy 3. rész még jó is lehet…” az elofordulhat, de az elso bejezesevel meg egy jo masodik resz is lehetett volna…

  23. blop: tudom miert olyan a karakter, elegge egyszeru es klises, de ezt a film nem mutatja be rendesen. egy interjut nem neveznek a mu reszenek.

    amugy nem keveset irtam rola mielott befejeztem.

  24. Lazer: Azt írod, olyan morális kérdéseket feszeget a film, amit blockbuster-ök szökőévente szoktak. Ez egyrészt túlzás, hiszen nagyon-nagyon enyhén, kb. odavetetett jelleggel említik meg ezeket, minden lélek és stílus nélkül, másrészt az első Jurassic Park-filmet unalmasnak titulálod, mert az első órában nincs semmi akció. Miközben meg pont ott volt a király vacsorás jelenet a természet rendjés-dinóklónozós beszélgetéssel például: abban értelmes, különböző, de érthető karakterek vitatták meg az egész park erkölcsi vonzatát, kaptunk az addig is jól adagolt feszkó mellé valami útravalót is.

    Enyhe SPOILER

    Ezzel szemben a Bukott Birodalomban mit kapunk? A jó dínó legyakja a rossz dínót meg a rossz embereket, és közben felrobbannak dolgok és a tisztesség kedvéért berángatták Jeff Goldblumot, hogy a korábbi karakterének stílusát totál kukázva szárazon elmondja, hogy valszeg hiba volt dinókat klónozni. Tény, hogy több az akció, ami egy blockbusternél nyilván tud lényeges lenni, de olyan gyenge lábakon áll, hogy az én szememben ez a franchise végleg lecsúszott a lejtőn. Dinók helyett bármi lehetne már benne, űrlény, transformer, akármi, semmi nem maradt a régi szerethető dinós jellegéből.

  25. Ez valami nézhetetlen. Mondom ezt úgy, hogy szerintem a JW1 korrekt film volt leszámítva az utolsó mondjuk 20 percet. De amit itt “összehoztak” azt kínos volt nézni. Ja és az egész olyan mintha valamelyik Jurassic játék átvezetőjét néztm volna. Szerintem elég ha az ember megnézi a legfrissebb trailert abban ellőtték az összes kulcsjelenetet. A legutolsó jelenet mintha valami syfy gagyi lett volna.

  26. amugy ha a kritika tamadasa helyett a filmrol irnatok pozitiv dolgokat akkor árnyaltabb tarsalgas alakulna ki

  27. Azon kiakadni, h a TRex az utolsó pillanatban menti meg az embereket? Kérdem én pokember, superman nem az utolsó pillanatban húzza el a lemerevedett nöcit a szakadék vagy a felé tartó busz stb elől? Gondolom az reálisabb…

  28. Ohh és SPOILER!!
    A kislányos dologgal überelték a Leia repül az űrben dolgot.

  29. Ez a film azért jó, hogy elkészülhetett, mert ennek “köszönhetően” a korábbi, akkor lesajnált részek felértékelődhettek. Gondolok itt a JP3-ra és az Elveszett világra. Ugyanis, ennek tükrében azok tökéletes dínós kalandfilmek voltak innentől már.
    Az egészet ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor megvette a Disney a Star Warst és elkezdte csinálni, amiket, ezek után az előzmény trilógia utálói is kezdtek rájönni, hogy lehet ezt sokkal szarabbul is csinálni, mint ahogy Lucas bácsi csinálta. Na, itt ugyanez van, mert kb ez a rész olyan mélységekbe taszította a Jurassic szériát, mint az Utolsó Jedik a Star Warst.

    A film egy katasztrófa, olyan forgatókönyvvel, amit csak úgy tudok értelmezni, hogy Colin Trevorrow azért írt meg így, hogy kiszúrjon az új rendezővel, amiért ő sem ezt, sem, a SW IX. részét sem rendezhette meg.

    Spoiler

    Árulja már el valaki, mi a búbánatért ér meg egy vérszomjas, vagy épp egy békés dínó 15-17 millió dollárt valakinek? A filmben ugyanis ilyen összegekért megy a licit / dínó. Most komolyan? Minek a bűnözőknek ez? Ha nem jól viselkedik az asszony, akkor megetetik a dínóval? Vagy ha lovagolást unja a gyerek, akkor lehet váltani egy brontosauruszra? Vagy mire jó ez? Mert amit a film el akar adni, hogy harcra jó lehet, az egy komplett hülyeség. Kb. egy pár ezer dolláros rakétával szanaszét robbantanák a sok millió dolláros dínót, amit, amúgy is kétséges, hogy miként is irányítanának. Nagyon buta volt az egész történet, a karakterek cselekedetei, a fizikai szabályok figyelembe vétele, stb.

    (Pl. a T-rex-et simán fogvatart egy picit megerősített katonai IFA, amikor az Elveszett világban a hajó rakteréből simán kitört? Vagy a végén a háztető gerendázata simán megtart egy X tonnás Különlegesböszmevérszomjas-raptort?

    Full hülyeség volt az egész. Sikeresen kinyírták ezt a sorozatot is.

    40%

  30. mert a trex az egy ertelmes szuperhos, nem pedig egy intelligens gyilkolo allat. ertem.

  31. Cardas: nem tudom hogy nekem írtad-e vagy humannak, de Én csak azért nézem meg mert haver lefoglalta meg többen megyünk illetve utána étterembe megyünk ami a lesújtó kritikákat és kommenteket látva jobban érdekel még mindíg mint a film :D

  32. En, mint olyan, akinek a JP elso resze meghatarozo film az èletèben, ùgy szeretnèk nem egyetèrten Human-nel, de sajnos sok rèszben igazat kell adjak neki.
    Emberek, a forgatokonyv, a vàza egy telibevert filmnek. En nem èrtem, nincs olyan ott a budos nagy Hollywoodban, aki azt mondja “KUKA!”? Nincs olyan, akinek szava is van ès felismeri, hogy a làtvàny-orgia nem alappillèr, hanem kellèk? Annyira, de annyira felkùrta az agyam a logikàtlansàg ès a potenciàl elpazarlàsa ebben a filmben, hogy a vègère màr el is dobtam a picsàba.

    Ettol fuggetlenul, van egy pozitìv erènye. Azt leszàmìtva, hogy rengeteg èrdekes kèrdèst megmozgatott (Jeff ‘fanservice’ Goldblum kèpèben), amiket aztàn jòl telibeszart, megpròbàlt màs lenni, màsfelè vinni a franchise-t. Es a film vègèn volt egy furcsàn jò èrzèsem, mert felismertem, a sztori pròbàl nőni, ès hogy èn is felnottem ’93 òta. Es ez valamièrt jòlesett. Mert valljuk be a JP elso rèsze òta egy olyan Jurassic film sincs, ami evolùciòt adna az alapotletnek.

    Ez a film annyira jò is lehetett vona. Kàr, hogy a script szètbarmolta az egèszet. Shame.

  33. Spoiler

    Egyszer nézős, kapcsold ki agyad, gyenge utánérzés csak. Amúgy Sorna szigettel mi lett? Mindenki parában van, hogy úristen kihalnak a dinók de a Sorna elvileg tele van velük nem? Nem úgy volt, hogy ENSZ felügyelet alá tették a szigetet? Másik faszság meg a vége…kiszabadult 10 dinó, fajonként 1 darabbal. Na bumm mi lesz most? Értem én, hogy a dinó apokalipszis felé próbálják terelni a sztorit de ez így rém gyenge. Kb fél nap alatt fognák el, ölnék meg ezeket az állatokat a valóságban.

  34. 38. Spoiler

    A Sorna-n lévő állomány teljesen kihalt, illetve az állatok egy részét átvitték a Nublar-ra. Vagy valami ilyesmit olvastam valahol. Mondjuk az szomorú, hogy az ilyen információ nem a filmből derül ki, hanem utána kell nézni.

  35. Én is a Star Wars franchise-hoz tudnám hasonlítani, annyi kivétellel, hogy itt az alapfilm erősen a technika semmint a mondandó miatt szólt akkorát ’93-ban.

    El nem tudom képzelni az előző után, hogy moziban nézzem. “Örömmel” olvasom, hogy továbbra is mixelgetnek, meg van jó dinó, rossz dinó. Grat! A harmadik JW-ben meg jöhet az öntudatos ciszgenderpánnemű T-rex.

  36. Hát srácok..ez egyszerűen akkora trágya volt,hogy hihetetlen.Én most fejeztem be ezt a sorozatot.Elég volt.

  37. Spoiler

    Kiváncsi lennék a soha megnemvalósúlt dínó – ember hibrid filmre ami majdnem megis csináltak.

  38. 35. human: én még azzal is vitatkoznék, hogy a T-Rex intelligens. Az első részben csak egy marha nagy dög volt, ami mindent széttépett, ami az útjába került. Az intelligens genya szerepet a raptorokra osztották. Aztán persze azt is túlzásba vitték szerintem, kb a harmadik rész táján.

    Viszont már az első JW filmben is marhaságnak tartottam, hogy voltak jóságos, emberbarát dinók, meg volt a gonosz dinó. Miért nem lehet egyszerűen állatokként, ösztönlényeként kezelni őket?

  39. Dínókon nőttem fel. Lány létemre minden ijesztő, gyilkos dínós könyvem megvolt. Tiniként Géczy Barnabás Vertebrata paleontologia c. könyvét olvasgattam lefekvés előtt. A tanulmányaimat is hasonló vonalon végeztem, raadásul simán játszom a mai napig a Primal Carnage játékokkal is.
    Ha tudósként nézem, az első részben is olyan tévedések vannak, hogy csak na.
    De
    A JP frencsájz az, amit nem vagyok hajlandó tudósként nézni.
    Ezeket a filmeket a bennem lakó 7 éves kislány akarja tátott szájjal nézni, úgy, ahogy nagyjából az első résznél volt.
    Mégis csalódott vagyok. Holott, a vulkános résznél picit sírtam ( 30 évesen ez a moziban, kölykökkel körülvéve tök ciki) is.
    Bármennyire jóindulatúan állok hozzá, sajnos a Dimetrodon méretű logikátlanságokkal nem tudok mit kezdeni. Meg a kislány szálával.

    Nem, nem egy rossz film, de az el- transzformerszesedés sajnos valóban igaz rá.
    Az pedig döbbenet, hogy a még csak nem is jóképű, megöregedett Goldblum papa abban a két jelenetben is mennyivel karizmatikusabb és szexibb, mint Pratt.
    Kb a régi filmek és az új is így viszonyul egymáshoz.

    Végig picit olyan érzésem volt, hogy a rendező most egyszerre próbált a filmben mindent megmutatni. Jurrassicabbnak lenni az eddiginél, ugyanakkor megteremteni a romantikus, gótikus dínóhorrort (pg13-as besorolással).
    Sajnos egyik sem sikerült maradéktalanul.

  40. Akkor én felhozok pár pozitív dolgot SPOILERESEN, ami miatt én úgy érzem jó film volt. Azzal kezdeném hogy nem az eredeti Jurassic Parkot tartanám etalonnak, mert nem is akarom hogy ez a film jobb legyen, maradjon meg az örök klasszikusnak, persze legyen annyira jó a film, hogy újranézhetőnek tartsam (én szívesen megnézném még egyszer).
    A nyitó jelenet nálam elérte, hogy újra tartsak a T-Rextől. Szerintem visszahozta az eredeti filmből ismerős rettegést. És az a jó, hogy a későbbi feszült jeleneteket, ahol jók voltak az árnyjátékok, nem rontották el hülyén időzített comic relief beszólásokkal. A dinók jobban néznek ki, mint az előző filmben és látszik a több animatronic robotdinó (amivel a színészek is jobban tudnak játszani). A kislány karaktere jó volt, nekem Newt ugrott be róla az Aliensből, teljesen értelmes és csöppet sem volt idegesítő a jelenléte. Nem a rendezőt kell lehúzni, hanem ezt az egész trilógiát író Treworrowt, tényleg nagyon gyenge karaktereket ír (itt is papírvékonyak a gonoszok), és a sztorit két mondatban el lehet mondani, de attól még nem rossz. Amikor elhagyják a szigetet és az utolsó őslény amit látnak, volt az első, amit mi láttunk 25 éve először. Szerintem Bayona próbálta megmenteni a filmet ahogy tudta, de kötve volt a keze.
    Nekem az is tetszett, hogy a film első fele jelentősen más stílusú volt, mint a második, ahol bujkáltak a dinó elől. Az, hogy a kislány klón logikus lépés, hiszen ezért esett szét a nagyapja és Hammond között a kapcsolat, Malcolm is feszegette, ha dinókat lehet klónozni, mi a következő lépés? Na meg ahogy szabadon ereszti a lényeket együttérzésből. A fenti kommentemben említettem, hogy el tudom fogani, hogy a velociraptor mindig megmenti Prattet, hiszen ő nevelte fel. Kövezzetek meg, de én élveztem, bár én csak a nagyon-nagyon triviális hibákon tudok fennakadni, olyan meg ebben nem volt.

  41. Legnagyobb hiba: több mint 2 órát kell várni John Williams dallamára. Film feléig örültem, hogy végre nincs benne visítozó kisgyerek, erre nem betolták onnantól? Mit csinál? Rohangál és visít, vinnyog, nyüszít tetszőleges sorrendben. Minek????? Ezt csak tetézte az előttem lévő sorban pofázó ugráló általános első-másodikos osztály, akiket a nyitó jelenet alatt kellett volna a T-Rex-el felzabáltatni. Komolyan, ilyeneket mért engednek be a moziba? Amúgy messze nem volt annyira szar, simán jobb mint a 3 pl, de az elsőt semmi sem fogja űberelni, azt bármikor újranézem.

  42. Ebben a filmben két jó dolog volt. Az egyik a gömbből kiszabadulás, de mondjuk az is csak azért, mert egy nagyon királyul forgatott jelenet, elképesztő lehetett a logisztikája. A másik a beachiosaurus a kikötőben, ami hát giccses volt, de azért szívszorító lett.

    A film tanulsága: vannak olyan szerencsés emberek a világban, akiknek nemhogy jutott gyerekszoba, hanem ráadásul akkora, hogy abban két dinoszaurusz is meg tud verekedni.

    Különben lehetne a címe az, hogy:
    Roland Emmerich Presents: Deus (R)ex Machina

  43. Véleményem szerint egy teljes mértékben “fogyasztható” nyári kalandfilm lett. Az alap elgondolás – egy új – és szerintem jó irányba görgeti tovább a történetet. Ez a film legnagyobb érdeme.
    A poénok számora működtek, a színészi alakításokkal nem volt semmi probléma.
    A forgatókönyv számomra közel sem volt “borzasztó” – néha én is lyukacsosnak érztem, voltak benne logikátlanságok. De jól felépített jelenetek is szépszámmal. És még így is koherensebb mint az átlag hollywoodi szuperprodukciók.
    Ami számomra a legzavaróbb volt az a film tempója… szerintem túl kapkodós lett, meg se tudtam csodálni egy-egy dinoszaruszt mert mire feleszméltem már vége is lett a jelenetnek.
    De összeségében jó volt. Többször megfogom még nézni.

  44. 26 human: én a “2. Swarnaus” hozzászólására írtam, bocsi hogy nem írtam oda kiére. ő mondta hogy szerinte szar lesz, de nincs mást nézni. mintha kényszerből olyat akarna látni ami szerinte is rossz lesz de nincs más mozi sajna… ezeket a kényszermozikat nem értem, mintha magát lopná az ember. ehhez szerintem nem kellett lássam, hogy valaki hozzáállását véleményezzem, és ne a filmet:)

  45. Nem értem mit vártatok egy olyan blockbustertol ami egyértelműen a látványra es akcióra épít!? Valami mely es magvas dialógusoktol hemzsegő filmre számítottatok? A maga kategóriájában egyáltalán nem rossz. De persze a filmbuzitol mar megszoktuk, hogy 20bol 18 film siralmasan szar 1 csak közepesen szar egy pedig elmegy. Itt nem fogsz olyat olvasni, hogy ez a film remek vagy kitűnő.

  46. Human, ez minden volt, csak kritika nem. Ilyeneket az indexes emberkék hoznak össze.

  47. Azért az megvan, hogy az itt fikázók lesznek az elsők, akik jegyet vesznek a 3. reszre majd? Hogy utana leirjak ide ugyanezt, mint a JW-nel.
    Nekem tetszett. Popcorn mozi. Volt nosztalgia, latvany, feszultseg es dinok. Igen, tele volt hibaval, baromságokkal.
    De inkább ez mint a latex furdoruhaban repkedo ferfiak a marvelnel akik elott mindenki tatott szajjal esik a ket terdere.

  48. kaka volt, nem is érdemes belemenni, hogy miért. Aki ezt nem látja be annak nincs itt a helye :)

  49. Én ezt már a plakát és a trailer alapján leszűrtem, amikor a múltkor a JW történetének alapkoncepcióján kiakadtam. Úgyhogy most csak átfutottam a hozzászólásokat és végleg meggyőztem magam, hogy a JW2 nem éri meg a mozijegy árát és majd később bepótolom. :(

  50. lland:

    azok a latex fürdőruhás repkedő férfiak mégis kaptak idén egy olyan filmet, ami nincs tele hibával és baromságokkal, ellenben kurvajó. miért ne vehetnének majd a fikázók, köztük én is, jegyet a 3-ra, ha az nem egy szarnak fog kinézni már az első teasertől kezdve:DD ezt is meg fogom nézni egy unalmas délután, de hogy egy forintot nem adok érte, az hétszentség:)

  51. Randys: lol? épp a napokban írtam pozitívat egy filmről (sőt, egy pozitív csalódásról is fogok) :D az meg, hogy szerinted ha nem tetszik akkor művészfilmet várunk az külön vicc. a maga kategóriájában, AAA blockbusterként pedig egy Jurassic Park az ellenfele, ami egy remekül összetett nyári mozi. Nem köldöknézős moralizálós, csak az elejétől a végéig stimmelnek a storybeatek benne, és végig izgalmas.

  52. “Ebben a filmben két jó dolog volt. ”

    aha, a másodikat én is említettem spoilermentesen, ott arra gondoltam. Az első pontoddal is teljesen egyetértek, az is baromi jó volt.

  53. “Azért az megvan, hogy az itt fikázók lesznek az elsők, akik jegyet vesznek a 3. reszre majd? Hogy utana leirjak ide ugyanezt, mint a JW-nel.”

    ebben miért vagy biztos?

  54. “Aki ezt nem látja be annak nincs itt a helye :)”

    hogyne lenne, csak próbálja értelmesen leírni.

  55. Srácok, mi ez a sok önigazolás, még olyat is olvasok itten, hogy “nekem tetszett, ti meg pizsamás szuperhősöket imádtok, akkor mivan?” mintha még aki írta is szégyellné, hogy tetszett neki. :) Szeressétek nyugodtan.

    SPOILER (nem nagyon de kicsit szóval jelzem)

    Nekem annyira nem jött be, amivel idén ez lett az első blockbuster film aminél egyetértek humannal. Több szerintem nem is lesz. :) Egyrészt úgy éreztem mintha két filmet néznék, az eleje dínómentős vulkánpornó, aztán meg nyolcadik utas a raptor. Csak sajnos mindkettőből hiányzott valami plusz, az első feléből azért mert 2018-ban látványosnak lenni már nem egy nagy truváj. A második feléből meg azért mert nehéz szörnyes horrorfilmre venni a figurát ha pontosan tudod, hogy egy PG-13 matinén ülsz így kicsit se izgulsz a főbb szereplőkért. Ettől függetlenél az utolsó 40 perc sokkal jobban tetszett, azt még elnézegettem volna, sőt, egy laza 90 percben még egy 18-as karikás változatot is megnéznék, csak hát ez nem az a széria.

    SPOILER (és most már komolyan)

    A befejezés mondjuk érdekes, a cuki kislány megmenti a cuki dínókat. A harmadik részben szeretném látni ahogy rászabadulnak a városra és ártatlan gyereket tépnek szét és taposnak halálra, hogy a cuki kislány lássa, hogy a cuki dínók ilyen cuki dolgokat csinálnak. Csak hát valszeg annyival lesz elintézve mint az első rész vége, ahol a nő aki miatt meghalt pár tucat ember most mégis szabadon szaladgál (pedig úgy 600 évre le kellett volna csukni) és harcos dínómentő lesz.

  56. Borzalmas volt. Már nem tudtam, hogy üljek a moziban, hogy ne unatkozzak. Látvány oké, karakterek semmilyenek, történet bugyuta, izgalom nulla, klisét klisére halmoz. 5 db kamerába pózolós ordítozós dínó beállást számoltam.
    10/2.5
    Az a 2.5 pont a szegény kis hosszúnyaku dínóé aki ott maradt egyedül mert lemaradt a hajóról. Az tényleg szomorú volt. Aztán a film eszembe juttatta, hogy hékás ezek az elöbb repültek rá kb a hajóra egy teherautóval és senki lesemszarja? Logic where?

  57. Amúgy tényleg!Bryce Dallas kisasszony karaktere,hogy lehet szabadlábon?nem kellet volna már halálra ítélni az elsö rész után gondatlanságból elkövetett emberölésekért?

  58. Ha az első JW a Jurassic Park soft-reboot-ja volt, ez a mostani a Lost World-é. Szigetes kergetőzés, majd az állatok átszállítása a civilizációba, ahol természetesen elszabadulnak és menekülünk előlük.
    Lényegi változások az elődökhöz képest a mutáns dögök, meg az idomított raptor.
    Egyszer nézhető a Fallen Kingdom, de kicsit fájó, hogy a klasszikus rész óta most sem sikerült olyan JP filmet készíteni, ami jó szájízt hagyna maga után (már a Lost World is üres látványcirkusz volt kétes izgalmakkal, aminél még a még jobban lehúzott harmadik epizód is jobb volt szerintem).

  59. Idegesit már,hogy minden blockbusterben van egy vicceskedő,agyhalott kötelező feka!Tobey Jones karakterét felrugdostam volna!
    -.-

  60. Én nem vártam sokat az erőtlen, és buta megoldásokkal operáló JW után, és (talán ezért) de jól szórakoztam. Igaz itt is sok szemforgatós dolog van, de nekem ez jobban összeállt mint az előd.
    Az ugyan kissé szájbarágósan beadott, mögöttes mondanivaló, és a helyenként egész működő humor itt jobban ellensúlyozta a negatívumokat, mint az előző részben. (ott a kezdeti nosztalgiafaktoron túl nincs is igazán mi ellenpontozza a blődségeket)
    Egyáltalán nem éreztem olyan ördögtől való filmnek ezt mint itt sokan írják. (még1x ebben az is benne van hogy nem vártam tőle sokat)
    de úgy érzem a + hangot/véleményt is hallatni kell

  61. Hát én tegnap megnéztem és negatív kritikák ellenére amit itt is meg indexen is láttam, pozitívan csalódtam a filmen. Persze voltak dolgok amik nem tetszettek, de a film első fele, főleg annak a lezárása nagyon jól fel volt építve. A második rész nehezen értelmezhető de szerintem az első és a harmadik köze akartak valami átlvezetést, majd meglátjuk mennyire sikerült.
    SPOILER: azt viszont rohadtul unom már hogy minden filmet úgy kell lezárni hogy a negatív karaktereket felzabaltatjuk a dinokkal.
    Ennyi. Az idei langyos felhozatalban nem gondolom hogy lesz ennél jobb blockbuster a nyáron.

  62. Reméljük a MEG is feszegetni fogja az R-es korhatárt mint ez is.Voltak szép trancsirozások és suspensek.
    SPOILER
    Az tetszett mikor letépte a csávó karját a Raptor.jót röhögtem :D
    De azért Chris Pattből se kellet volna Terminatort csinálni :D szépen apritotta a 100 kilós kommandósokat.Ezek is megmosolyogtatóak voltak.

  63. Teljesen rendben volt.

    Ne tántorítsanak el senkit a negatív kritikák, tegyetek vele egy próbát.
    Akinek bejött az előző ez is be fog.

  64. Ma este néztük, elolvastam több negativ kritikát előtte, amiket így utólag nem értek. Szerintem a JW1-től sokkal jobb, számomra, teljesen pozitív élmény volt. Ajánlom mindenkinek, tökéletes nyári popcorn film. Külön kiemelendő, talán már fent is írták és nekem ez adott hozzá sokat, a lényegi jelenetek nincsenek teletömve comic relief dolgokkal, amikor (persze PG13 mértékben) kell feszültség, meg is kapjuk, továbbá nekem a film végi set-up a 3. részre, ami eléggé érdekessé teszi az egészet.

  65. “Ajánlom mindenkinek, tökéletes nyári popcorn film. ”

    vajon akkor a tényleg jókról mit írsz. nyilván nem mondok címet, mert akkor azon menne a kötözködés, de 100%, hogy ennél láttál már sokkal tökéletesebb nyári blockbuster filmet.

  66. Tegnap néztem! Kár érte! A történet eléggé sablon (merítve a régi 3 filmből). Az megérte, hogy újra dinoszauruszokat láthat az ember. Sajnos a vizuális effektek is néhol gyatrán kilógtak! Remélem most már nem lesz folytatás, nincs értelme!

  67. human: Tudsz mondani egy jó nyári blockbustert az elmúlt 10 évből? Én sem örülök neki de most ezek jönnek.

  68. nem hiszem el, hogy ti nem tudtok, ez viccnek is rossz, ide jártok hazudni xd összeteheti a két kezét a fallen kingdom, hogy ilyen barátai vannak

  69. Na ne szórakozzunk, hogy nem tudunk egy jó blockbustert mondani az elmúlt 2 hónapból! Infinity War. Ez a gagyi a nyomába se érhet.

  70. Csak “kritikusok” húzták le. :) Gondolom ciki lett volna ha nem értenek egyet egymással :D

  71. “Tudsz mondani egy jó nyári blockbustert az elmúlt 10 évből?”

    akkor azon menne a vita, hogy én mit mondtam, amikor a felvetésem az volt, hogy ennél a kommentelő maga is biztos látott már sokkal jobb blockbustert, amin ő jobban szórakozott, és így nem gondolhatja, hogy a JWFK ” tökéletes nyári popcorn film”.

    nézd meg, csabi is arra várt, hogy valami marvelt mondok, és akkor beleköthessen, mert ő sem akarja megérteni, amit írtam.

  72. Nincsa abban semmi kérdés, hogy az IW fényévekkel jobb volt szinte mindenben.

    DE ez még mindig a legjobb Jurassic sequel nálam a JW 1 óta

  73. human: kicsit felelevenítettem most a korábbi éveket is, hiszen idén, bár korán kezdődött a szezon, még azért az elején vagyunk. és igen, egyértelmű, hogy tavalyról 10 körüli olyan filmet találtam a popcorn szezonból, ami magasan megugrotta a Fallen Kingdomot (Apes, Dunkirk, Logan, Guardians2, Homecoming) hogy akkor menjünk konkrét címekre is de pl abból az évből is bőven akad akik köszönő viszonyban sincsenek ezzel a szinttel (WW, Pirates, King Arthur, FF8, Kong, T5). IW-hez, ahogy Matt89 írta, felesleges hasonlítani. Ebben a kategóriában elviszi az évet, azonban, az IW mögött jövő idei blocbusterek eléggé levannak maradva, akik elé SZERINTEM simán befarolt a héten a JW:Fallen kingdom (Solo, DP2, RP1) és ahogy végig pörgettem a soron következő nyári “popcorn” filmeket, a Mission Impossible talán az egyetlen, ami ide a dobogóra még beférhet, és ez a szerep nem feltétlen a JW erőssége, mintsem a konkurencia gyengéje

    Sok előttem szólóval ellentétben, a kritikádat is el tudom fogadni, 6-7 éve követem napiszinten a blogot volt már sokszor, hogy egyezett a vélemény, volt már sokszor, hogy nem.

  74. Persze,hogy jobb a Koponya sziget.Nem sokkal,de jobb.Ott azért láttunk is valamit a byunyokból.És szebb is.
    Itt meg a vulkán pornó után a birtokon végig éjszakai jelenetek voltak.Bayona kicsit túl tolta a gótikus stilt.

  75. Most komolyan Skull Island, Apes meg GoG2? Ezek pont ugyanolyan egyszer nézhető látványorgiák, mint a Jurassic World. De hát nem vagyunk egyformák.

  76. Szerintem jobb volt, mint az első rész. Az elje egy kicsit izgalmasabb volt, jobban tetszett volna, ha a vulkános rész egy kicsit hosszabb.
    A kislányos “csavaron” is meg tudtam lepődni.
    Teljesen jó 2 órás kikapcsolódás.

  77. SPOILER

    Amugy a rendező,hogy nem tud figyelni ilyenekre mint pl:ráugratnak a hajóra és senki nem vette észre őket,egész út alatt úgy sompolyogtak,mászkáltak a dinók közt és felse tünt ezeknek a profi katonáknak.
    Meg majd persze Brachiosaurusok,vagy a T-Rex befér nekegy teherautóba. Aha :D

  78. Egy pörgős film volt, de annyi logikai hibával volt tele, hogy azt felsorolni is nehéz volna.
    SPOILER: Eleve a fő story is mekkora faszság volt már. Arra fejlesztették ki a több milliós indoraptort, hogy ha valakire ráirányitom a fegyvert, akkor azt elkapja? Hát baszki ha már ráirányitottam, akkor le is lőhetem nem? Mi a gyorsabb és olcsóbb, a raptor vagy a golyó? Arról nem is beszélve, hogy mindenki totál idióta volt a filmben. Egy darab őr nem vigyázott a dinókra, a vadász simán kinyitja az indoraptor ketrecét és kiengedi stb. A vége volt a legfájóbb baromság. Azzal, hogy kiengedték a T-Rexet és a Raptort vajon hány ember halálát okozták? Ha az volt a cél, hogy a film végére kiszabaduljanak a dinók és ellepjék a Földet, akkor azt okosabban is megcsinálhatták volna.

  79. Most már ahogy kezd leülepedni ez a film tényleg annyira ostoba néha,hogy brutál.Tudomásom szerint a T-Rex 50-60 km/órás sebeségre volt képes.Erre a film nyitójelenetében a csávó szalad a T-Rex elött mint egy hülyegyerek :D

  80. Csabi: Ez a Lost Worldben is úgyanúgy megvolt…senkit nem bírt elkapni a pancser rex.

  81. Utána néztem és tévedtem kicsit :D 27-30km /órára volt képes.test felépitéséből adodóan futni azonban nem tudott.inkább gyors gyaloglás mondnám.Mindegy akkor is simán utolérne egy szaladó embert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.