A 91. Oscar jelöltjei

Na lássuk, hogy az akadémia, a kb. 7000 szakmabeliből (rendezők, producerek, színészek, vágók) álló tömörület miképp látta 2018 felhozatalát, melyik stúdió kampánya működött a legjobban.

Az biztos, hogy rögtön az első kategórián kiakadnak majd páran, de amikor a legjobb főszereplőnőre vetik a tekintetük, akkor aztán végképp borul minden!

Legjobb film

Black Panther
BlacKkKlansman
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Green Book
Roma
A Star is Born
Vice

Rendező

Spike Lee – BlacKkKlansman
Pawel Pawlikowski – Cold War
Yorgos Lanthimos – The Favourite
Alfonso Cuarón – Roma
Adam McKay – Vice

Főszereplő

Christian Bale – Vice
Bradley Cooper- – A Star is Born
Willem Dafoe – At Eternity’s Gate
Rami Malek – Bohemian Rhapsody
Viggo Mortensen – Green Book

Főszereplőnő

Yalitza Aparicio – Roma
Glenn Close – The Wife
Olivia Colman – The Favourite
Lady Gaga – A Star is Born
Melissa McCarthy – Can You Ever Forgive Me?

Mellékszereplő

Mahershala Ali – Green Book
Adam Driver – BlacKkKlansman
Sam Elliot – A Star is Born
Richard E. Grant – Can You Ever Forgive Me?
Sam Rockwell – Vice

Mellékszereplőnő

Amy Adams – Vice
Marina de Tavira – Roma
Regina King – If Beale Street Could Talk
Emma Stone – The Favourite
Rachel Weisz – The Favourite

Adaptált forgatókönyv

The Ballad of Buster Scruggs
BlacKkKlansman
Can You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
A Star is Born

Eredeti forgatókönyv

The Favourite
First Reformed
Green Book
Roma
Vice

Idegen nyelvű film

Capernaum (Lebanon)
Cold War (Poland)
Never Look Away (Germany)
Roma (Mexico)
Shoplifters (Japan)

Animált film

Incredibles 2
Isle of Dogs
Mirai
Ralph Breaks the Internet
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Produkció design

Black Panther
The Favourite
First Man
Mary Poppins Returns
Roma

Fényképezés

Cold War
The Favourite
Never Look Away
Roma
A Star is Born

Jelmez

The Ballad of Buster Scruggs
Black Panther
The Favourite
Mary Poppins Returns
Mary Queen of Scots

Vágás

BlacKkKlansman
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Green Book
Vice

Dokumentumfilm

Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG

Makeup és haj

Border
Mary Queen of Scots
Vice

Filmzene

Black Panther
BlacKkKlansman
If Beale Street Could Talk
Isle of Dogs
Mary Poppins Returns

Betétdal

“All the Stars” – Black Panther
“I’ll Fight” – RBG
“The Place Where Lost Things Go” – Mary Poppins Returns
“Shallow” – A Star is Born
“When A Cowboy Trades His Spurs for Wings” – The Ballad of Buster Scruggs

Hang keverés

Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
Roma
A Star is Born

Hang alkotás

Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
A Quiet Place
Roma

Látvány

Avengers: Infinity War
Christopher Robin
First Man
Ready Player One
Solo: A Star Wars Story

Rövid dokumentumfilm

Black Sheep
End Game
Lifeboat
A Night at the Garden
Period. End of Sentence.

Rövidfilm

Detainment
Fauve
Marguerite
Mother
Skin

Legjobb animációs rövidfilm

Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
One Small Step
Weekends

human
írta
2019. 01. 22. 15:02
megjelenés
96
hozzászolás


96 hozzászólás a “A 91. Oscar jelöltjei” bejegyzéshez

  1. Az, hogy ennyire leszarják a First Mant kicsit kiakasztó. BlackKKKlansman, Favourite oké, Roma-t nem tudom hovatenni.

  2. Megérett a világ a pusztulásra. Blank Panther és BlacKKKlansman totál érthetetlen. A Roma azt mondom legyen de nem nekem való mert csak szenvedtem a második felében mert mindent csináltam a csak a filmet nem néztem. Legalább a Green Book kapott 5 jelölést még ha nem is váltja díjra mindet ez is szép eredmény. Widows persze sehol… etcetera

  3. Aki ezen a ponton még mindig nem érti a Black Panther-jelenséget, az nem is igazi filmbuzi, csak egy out of touch Savanyú Jóska, nerfgunt és geekigazolványt az asztalra! :D

  4. Adam Drivert jelölték mellékszereplőként, viszont John David Washinghtont nem tudták főszerepre jelölni a BlacKkKlansman-ért?! Nevetséges, hogy még mindig itt tartunk…

  5. Oké, hogy a First Man nem volt egy kiemelkedő valami, de azért az olyan középszar filmeknél, mint a Bohemian Rhapsody kb. 23-szor jobb.

    Nem kapott best picture jelölést, ami egyébként is elment vicc irányba a Párduccal, hát jó. De hogy se Claire Foy, se Justin Hurwitz nem kaptak jelölést a kategóriájukban… hagyjuk már.

    Gondolom, a Párduc jelölésével népszerűbbé próbálják tenni az egészet, azt hiszik, hogy így majd többen nézik a díjkiosztót, aztán közben pont ezzel csinálnak viccet belőle.

  6. Ha már elkezdték trollkodják végig az Akadémián. Oscart a Black Panthernek! Oscart Mellisa McCarthynak, hátha egyszerre kapja meg a málnát meg ezt (igen tudom, más filmekért). Egyébként még nem is a First Man-t hiányolom inkább, hanem a dokumentumfilmek közül a They shall not grow old-at.

  7. “hanem a dokumentumfilmek közül a They shall not grow old-at.”

    szerintem az nem ment 2018-ban Amerikában moziban.

  8. beírhatom, hogy ez már a liberális magömlés legteteje?:D najó elnézést visszafogom magam. Innentől inkább a pozitívumok felé tekintek, pl a legjobb férfi főszereplőkre. Nem tudom, mikor volt utoljára olyan, hogy több jelöltnek is tudok szurkolni. Mellékszereplőnőciknél is örülök Adamsnak + a The Favourite-os csajoknak (bár magát a filmet még nem láttam). Aztán így első blikkre ennyi. kiakadtam :D látványosan visszafogom magam.

    Vajon, ha DiCaprio ott lesz a gálán és netalántán Gaga megkapja a szobrocskát, lesz vajon internetet lefagyasztó mém?:D

  9. Számomra a Bohemian Rhapsody jelölése nevetségesebb, mint a Black Pantheré: ennyire unalmas és ötlettelen filmet rég nem láttam. És basszus vágásban is jelölték. Egyetlen jeleneten kívül (Galileo) semmi kreativitást nem nyújtott vágás terén, jelenetek tablószerű egymásra hajigálásából áll össze a film. Ezt bárki megcsinálja.
    A First Man mellőzése szerintem is fájó, különösen a zenéje. Blackkklansman meg tetszett nekem, de azért kicsit túl lett most tolva.

  10. Panther nevetséges úgy ahogy van. A nagy pc jófejkedésben a saját díjuk értékét rontják le. Már a Shape of Water is wtf kategória volt, ott ki is szálltam az osziból fájó szívvel… de ez egy újabb mélypont. Nyugodtan lehet MTV awards szintjén kezelni az akadémiát a jövőben, kb annyit ér.

  11. Szerintem Toni Collette a Hereditary-ert a legjobb noi foszereplo jelolest siman megerdemelte volna (foleg annak tukreben, hogy kik kaptak jelolest)

  12. Az animációs filmek kategóriájában jelölteknek kifejezetten örülök. Úgyérzem az összes egyedi(bb) és jól kivitelezett volt.

  13. Black Panther????? WTF? Akkor már az Infinity War még mindig jobb volt, ha meg a Black Panthert jelölték akkor ugyan visszamenőleg jelöljék már a Man of Steelt vagy a Wonder Womant… Minden téren mindkettő jobb volt, mint ez. Eléggé nevetséges. Mostanában egyébként annyira nincs hangulatom a komolyabb hangvételű filmekhez (elmúlt 6-7 év), hogy még azokat se nézem meg, amik érdekelnek. Egyébként Mellisa McCarthyról még el is tudom képzelni, hogy tud értékelhetőt alakítani.
    Black Panther :D :D :D atyaég…

  14. Teljes kiégés a legjobb film kategóriában. A pár évvel ezelőtti fekete film botrány és a Disney pénze szépen megvette a helyet egy tök átlagos képregény filmnek, ráadásul így ez lett a legelső legjobb film díjára jelölt szuperhősös mozi. Nálam innentől komolyan vehetetlen ez a gála.

  15. Ha Mellisa McCarthy egyetlen Oscar-t kap, telibehányom a monitort.
    First Man nincs jelölve a legjobb film kategóriában? Normálisak ezek?

  16. Hol van Damien Chazelle? Hol van a First Man? Hol van a Widows? Hol van Claire Foy? A Roma meg filmművészetileg biztosan remek alkotás, de olyan unalmas volt, hogy csak na. A Black Panther (pedig szerettem) és a Bohém rapszódia mint legjobb film? Az évszázad vicce.

  17. Amúgy azt, hogy oldották meg, hogy a legjobb film, s a legjobb idegen nyelvű kategóriában is jelölve van?

  18. Nem vagyok benne biztos, de talán már volt olyan, hogy legjobb filmként és legjobb idegen nyelvű filmként is volt valami jelölve. (Az élet szép?)

  19. igen, azt én is úgy hittem volna, hogy el kell dönteniük, a főkategóriában jelölnek-e valamit (Roma), vagy az “idegen nyelvűek” közt, így mind a kettőben furi.

    a The Rider nyerte a film critics awardon a best filmet + best directort, legalább a directorra itt is jelölhették volna, mert az valami eszméletlen rendezői teljesítmény. mondjuk a klansman helyett, ami viszont pont elég ügyetlen, hiába Spike Lee.

  20. A Black Pather-t nem lehet ertelmezni a kulturalis hatter nelkul, latom egyeseknek nem is sikerul. Egy Oscar tobb a film darabjainak osszessegenel, nem lehet azt mondani, hogy a foszereplo 4, a vagas 3, a hang 3, a jelmez 5, ergo a film 15, lehet osszevetni a tobbivel. Nem hiszem, hogy elviszi a legjobb filmet, inkabb gesztuserteku a jeloles, mert egy hollywoodban eddig alulreprezentalt csoportnak bizony merfoldko ez a mozi. Ha ez valakit onmagaban zavar, akkor nyugodtan irja le az N betus szot, kommentelonek es olvasonak is kevesebb erofeszites. Tudom, felhaborito, hogy a zsidok es a melegek utan mar a feketek is emberek, de ez van.

  21. Ez most ehte ugyanaz a lista, mint a Globe-on?

    Ennyire kevés önálló film készült? Igazából már lassan az se, mert most eszembe jutott, hogy a Star is born az tulajdonképpen remake.

    Miért lepődtetek meg a Balck Pantheren? Legalább az szórakoztatóbb, mint a ketagóriájában nyertes elődei, a 12 év rabszolgaság és a Django elszabadul. Ezt a kettőt én is csak sokadik nekifutásra tudtam végignézni.

    Amúgy is a Bohemian Rapsody nyer…

  22. Én Viggo Mortensennek adnám az Oscart de tudván hogy Rami Malek és Christian Bale is csinalt “body transfirmationt” amit az akadémia nagyon szokott dijazni így ugy gondolom hogy kettejük közül kerül ki a győztes…

  23. “Amúgy is a Bohemian Rapsody nyer…”

    melyik univerzumban? A legjobb film szinte biztos, hogy Green Book lesz, kivéve ha ez az “igazából az is rasszista film” kampány mélyre hatol tényleg a szavazásig.

  24. Stickie:

    Azért a nagy politikai korrektség keretében remélem akkor is ennyire fogsz örülni, amikor egy filmet, vagy bármilyen más műalkotást nem azért értékelnek, amilyen és amennyire értékes, hanem azért, mert valaki olyanok készítették, akiket eddig alulreprezentáltak.

    Talán fontosabb lenne a film értékei előtt tisztelegni egy Oscar gálán, mint világméretű PC kampányt folytatni érdemtelenül.

    Nem tudom miért, de erről ez jutott eszembe :
    “Mi a kellemetlenebb, a sötétség a fejedben, vagy a zabszem a seggedben? “

  25. Nem is emlékszem rá, hogy ennyire siralmas lett volna a 2018-as év.
    Pedig ezek szerint…

  26. Én szerettem a Roma-t. + First Man, Widows, You were never really here (női rendezők filmjei csak akkor hypeolhatók fel, ha a téma is elég “nőies”?)
    Nekem tettek egy szívességet, egy 15 éve tartó éves hagyományomba, ami azért mostanában évről évre volt amúgy sem egy nagy élmény, végre benyomták az utolsó szöget, úgyhogy szépen átalszom ezt az egész hülyeséget #selfcare
    Nem gondoltam volna, h mikor végre jelölnek egy képregényfilmet a főkategóriában akkor azt fogom majd gondolni, hogy basszus bárcsak észre se vennék inkább a capeshitet :D még csak nem is “hazabeszélek” de ott volt tavaly a Logan. Persze ez akkor számítana, ha nem üzletpolitika meg kampányolás menne, hanem a film lenne a lényeg, dehát ez nem új. Az a mocsok Weinstein legalább nagyrészt jó filmeket tolt be :D

  27. Ebből is látszik, hogy az Oscar-díj mennyire nem objektív, mennyire nem tükröz valós értékeket. Leo is csak azért kapta meg, mert már ciki volt, hogy olyan sokáig mellőzték. Most meg a Black Panthert fogják kitüntetni, csak mert feketék vannak benne, és most ez a trendi. Ezentúl megvetem az Oscar-díjat, nem jelent semmit, hogy valakinek van-e vagy nincs.

  28. Az tetszik, hogy minden évben úgy csinálnak az emberek minden ilyen hír alatt mintha az Oscar valaha is a “legjobb” filmről (mintha létezne ilyen egyáltalán egy teljesen szubjektív műfajban) szólt volna. :D

  29. én az is bírom, akik pedig minden évben jönnek a nagy megfejtéssel, h ez nem is a legjobb filmet jelenti. ez egy elismert díj ami sokakat érdekel, ennyi az egész.

    aki szerint semmi jelentősége, pedig láthatóan felpörgeti a kisebb, de oscaron kiemelt filmek forgalmazását, ezzel valamennyire segítve a nem csak blockbusterrajongó nézőket abban, hogy a stúdiók többször adjanak ilyesmire pénzt, az szerintem ne üljön olyan magas lovon.

  30. Engem ezek közül legjobban a 30-as számú komment akasztott ki, amelyik fikázza a Djangot :D arra azt mondani, hogy nem egy szórakoztató film…minden perce arany!

  31. @ Zoli, te most azert sotetezel le, mert leirtam, egy film miert erdemelhetett ki egy jelolest?
    1: Nem orulok, leirtam, hogy miert nem tragedia az, hogy ez a film jelolest(!) kapott.
    2: Az, hogy egy filmet nem azert erteleknek, mert ertekes(sic.)… Nem ertek az, hogy falakat dont le a taradalomban? Oke, kozepes film, de pont azt probaltam fejtegetni, hogy ez most nem errol szol! Amugy meg nem az elso szar film lenne, amit Oscarra jelolnek. Sot, nyertek mar szar filmek Oscart, fognak is.

    Szerintem az igazi sotetseg az, amikor valaki egy tarsadalmi kerdesben foglal allast, amihez nem ert, ami nem erdekli es amivel kapcsolatban eloiteletes. Nem tudom miert, de errol a Dunning–Kruger effektus jut eszembe. (<- segitek, amikor a hulyek okosnak hiszik magukat)

  32. Kisameeee ezen most jót nevettem….
    Nem akarlak elszomorítani de Semmi esélye a bohém rapszódiának, ne is reménykedj. Egy nagyon gyenge film. Ami szerintem esélyes az a zöld könyv, és a roma.

  33. Nevetséges ez a lista. Nem baj, idén jót alszok a gála alatt.

    “Tudom, felhaborito, hogy a zsidok es a melegek utan mar a feketek is emberek, de ez van.”

    Ez a legnagyobb baromság amit valaha olvastam. Azt ugye tudod, hogy Spike Lee 30 éve tolja azt, amiért a Black Panthert most istenítik? Csak amíg ez nem volt szuperhős kosztümbe öltöztetve és nem volt menő a közösségi médián likeokat gyűjtögetni addig az átlag mozinézőt totál nem érdekelte. A Bíborszínt 1986-ben 11 díjra jelölték, érdekes az is el lett felejtve, mert most a Black Panther a korszakalkotó nagy fekete film. Bezzeg a Widows nem fért be sehova. Ugyan már.

  34. “Nem hiszem, hogy elviszi a legjobb filmet, inkabb gesztuserteku a jeloles, mert egy hollywoodban eddig alulreprezentalt csoportnak bizony merfoldko ez a mozi.”

    Uhh azért itt elmorfondírozom egy percre:D

    Alulreprezentált csoport? Gesztusértékű? Hadd kérdezzem már meg, hogy akkor a kedves Akadémia mi a rákfenéért jelölte összesen 8x (nyolcszor!) Denzel Washingtont és szánta meg össz-vissz 2x? Ebből az első 1988:D WTF? Nem tetszett nekik a személyisége?

    Ha valakinek az emlékezetes játékával kellene/kellett volna reprezentálnia a feketéket, akkor az ő, nem holmi bohóclatexgöncbe bugyolált cirkuszi majomparádé. Vagy Violda Davis, vagy Halle Berry, vagy Samuel L. Jackson, vagy Regina King, vagy Danny Glover, vagy Michael Clarke Duncan (rip), vagy Djimon Hounsou, vagy…

    egyszerűen agyf@sz kerülget attól, hogy egy black panther kellett ahhoz, hogy észbe kapjanak..

  35. Nem vagyok hajlandó semmit sem mondani. Annyi időt áldozok a kommentre mint amennyit az Oscarosok a lista összeállítására. 5 percet. Szánalom az egész.

    Szerintem mindent elmond az egész amcsi díjátadókról hogy Angliában a BAFTA semmire nem jelölte a már ki sem mondom a címét mert agyrákot kapok tőle. Ott még tudják mi fán terem a film.

    Legutóbb a Wonder Woman leszarásánál nem háborogtam mert nem tartottam Oscarra méltónak igazából csak mert erős nő van benne és a film jó volt. De idén konkrétan kaptunk egy milliárdos Aquamant ami gyakorlatilag LÁTVÁNYBAN mindenkivel felmosta idén a padlót és olyan szintet emelt mint anno az AVATAR. És itt a látványon belül nem csak a CGI-t értem hanem a kosztümöket, a sminket, az operatőri munkát és a többi látványelemet amit ugye maguk építettek fel.

  36. A Black Phanter mint legjobb film????:))))))) az év vicce!!!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  37. Na ha a Bohém díjat nyer, az baszna be. A Black Panther király volt, a Roma is remélem tarol. De a Widows teljes mellőzése… Ez sok mindent elmond a jelenlegi hálivilágról.

  38. Én igazából a Spiderverse-t hiányolom a Best Picture listáról, mert tavaly tényleg az volt a legjobb film

  39. @DarkEagle:
    És tényleg, most nézem, hogy pl. a Solo: A Star Wars Story befért a “Látvány” kategóriába, de egy Aquaman nem :))) És ha még csak ez lenne a legnagyobb gond…

  40. Eddig is tudtam, hogy borzasztó szar filmes év volt 2018, de ez a lista még így is nagyon durva. És itt most nem csak a Panter jelöléseire gondolok, de konkrétan az összes többi is ugyanolyan középszer, kezdve a Bohém rapszódiával meg a BlacKkKlansmannel.

    Remélem hogy a nagyobb kategóriákat elviszi a Green Book, aztán felejtsük is el az egészet.

  41. Az Aquaman lecsúszott a technikai díjakról, mert nem adtak screenereket a jelölőknek időben, és a bemutatója is későn volt. Szerintem ez nem igazán érthetetlen dolog. És ezt nagyjából az összes DC rajongó tudja, csak nem akarja figyelembe venni.

  42. engem a Roma jobban zavar mint a párduc, az még cserébe idegesítő is volt nézés közben. 5 percig mutatunk egy parkolást, meg forgunk a szobában a kamerával, mert az olyan művészi. cserébe legyen még fekete fehér is, mert attól is olyan minőségi lesz. legalább sztorija lett volna.

  43. Egy Párducot jelölnek,de egy Predator nekik smafu?Hát milyen világ ez? :))))))

    Sam Elliott jelölésének örülök egyébként a legjobban.Nyerni gondolom nincs esélye, de legalább jelölték.

  44. A Panter jelölése számomra borítékolható volt. Ezek a díjak nem a filmekről szólnak, azok csak kvázi közvetítő elemek, a ‘new world order’ számára. Nyugi a későbbiekben még több ilyen lesz. De nincs ezzel baj, csak a helyén kell kezelni, nem kiakadni.

  45. Tommy, volt sztorija a romanak.
    A Roma egy nagyon szép film, minden hatásvadászat nélkül mesél el egy szomorú történetet a 60-as évek mexikójában.

  46. Számomra ez lenne a csúcs 2020-ban:
    Fat Panther starring Melissa McCarthy
    2021-ben mindent tarolna!

  47. már értem miért mutatták be az USA-ban Yorgos Lanthimos The Favourite filmjét. nem láttam még, de nem hiszem, hogy bármit is bezsebel (nem a film ellen szólok csak a zsűri ellen). viszont a forgalmazóknak jól jön a marketing plecsni, hogy 9 Oscarra jelölt alkotás. legalább annyira elborult, mint ez a lista. már vagy egy órája röhögök rajta: “Legjobb Hang alkotás jelöltje a Hang nélkül” :D

  48. SPOILER

    Engem egyedül a kutyakaki zavart a Romaban, egyszerűen nem tudtam túl jutni azon, hogy ott vannak a gyerekek és ezt az egy feladatot nem bízza rájuk senki :D gyönyörű film volt és sírtam is rajta, szerintem több film lehetne fekete-fehér amúgy, már amihez illik
    Mondjuk azt is megértem, ha valakinek nem jön be

    Szerintem az év nem volt szar egyáltalán csak a díjátadó nem reflektálja.
    First man, Widows, Roma, Mandy, Upgrade, Cam, The Miseducation of Cameron Post, Heart beats loud, You were really here, A Star is Born, Hereditary, Tully stb

  49. speedster: nem tudjuk a screenereket mikor küldték annak, aquamennél hallani, h basztak időben.

  50. “a kedves Akadémia mi a rákfenéért jelölte összesen 8x (nyolcszor!) Denzel Washingtont és szánta meg össz-vissz 2x? Ebből az első 1988:D WTF? Nem tetszett nekik a személyisége?”

    Más színész örülne, ha csak egyszer “szánná meg” az Akadémia életében (vagy ha egyáltalán egyszer jelölné, nem hogy NYOLCSZOR). Ezzel az erővel Meryl Streepet 21 jelölésből “csak” 3x “szánta meg” az Akadémia. Vagy ott van Richard Burton, akit 7 alkalomból SOHA nem szántak meg. Peter O’Toole? 8 jelölésből egyet sem váltott díjra.

    Értem az álláspontod,és egyértelmű, hogy egészen az elmúlt évekig a feketék messze alulreprezentáltak voltak az Oscaron, de egy nettó hülyeséggel indoklod. (Amúgy az általad felsoroltak közül Berry-nek és Davisnek is van Oscarja :D).

    És akkor azt pláne alsó hangon jegyzem meg, hogy Washington második díjára sokan húzták anno a szájukat, és nem, nem a bőrszíne miatt, hanem mert ott emlékeim szerint a többség Russell Crowe-nak szorított az Egy csodálatos elméért.

  51. Tudom, hogy várható volt és a többség már dühöngött itt is egy sort de muszáj nekem is leírnom, hogy BP mint legjobb film jelölt szimplán röhejes és szomorú. Igaz hogy végül megúsztuk a best popular film kategória létrejöttét, de csak sikerült így is becsempészniük a “lényeget”.
    Teljesen mindegy, hogy kik a szereplök vagy mi a sztori jelentösége ha a film egyszerüen nem több a közepesnél. És ezen nincs mit szépíteni.

    A listán ezenkívül azért akad jó pár meglepetés (nincs Cooper mint rendezö, nincs Hurwitz(!!), Ethan Hawke is kikopott a kampány végére).
    A First Man-nek sajnos megártott a lejárató médiahadjárat és alig nézték moziban. Pedig megint nem töltötték ki a 10-es keretet…

    Szerintem amúgy 2018 valóban nem volt annyira erös, nem véletlen nincsenek még mindig egyértelmü favoritok több kategóriában sem, vannak jó-jó filmek de kevés az igazán ütös.

    Ja és a You were never really here-nek legalább három helyen (film,rendezö,föszereplö) kéne szerepelnie egy jobb világban.

  52. Nicole Kidman sehol, de Melissa McCarthy meg igen?!

    Egyébként volt már arra példa, hogy egy filmből két mellékszereplőt is jelöljenek azonos kategóriában, mint a Favourite-nél?

  53. zsuzsi: Most így hirtelen a The Fighter (Melissa Leo(nyert), Amy Adams) jutott eszembe, de biztos, hogy többször előfordult már.

  54. “A legjobb film szinte biztos, hogy Green Book lesz”

    a rendezőjét nem is jelölték. nyert már úgy best picture?

  55. Melissa McCarthy jó színész pont

    csak xar filmekben szerepel leginkább a férje álltal.
    Egy gyors anekdota: 2008-ban Eddie Murphyt jelölték oscarra a dreamgirlsért és ugyanebben az évben a málnára a Norbitért.

    Mivel akkoriban eszméletlen gagyi filmekben szerepelt, így esélye nem volt nyerni a rossz megítélése miatt. Pedig eddie Murphy is jó színész.

    Tavaly szintén két mellékszereplő jelölés volt egyazon filmből Három óriásplakát…

    Kormos cirmos – a film középszer. A látványtervezés és dizájn egész jó, de pl a cgi messze nem olyan kidolgozott, mint más marvel filmben. Pl infinity war. De az Aquaman látványa lemossa mindet. valahogy nem jelölték.
    végül is kb fél éve kampányolnak a párduc Oscaron való szereplése véget, így mindenkinek volt ideje megemészteni.
    A 2 magyar esélyest sajnálom, bár így legalább nem kell néznem és szurkolnom. Mondjuk most nem is lenne nagy nívó… Azok a díjak, amit nyertek, jóval értékesebbek.

    Az Oscar az amerikaiak filmünnepe. az a 7000 filmes dönt a díjazottakról, akiknek jó része tutira nem nézi meg a filmeket. Így szájhagyomány és kampányok döntenek.

  56. Tudom már biztos volt téma, de az Oscar eddig nagyon erősen látszólagosan mellőzte az Avengers és társai szuperhős filmeket, még akkor is ha az év legnagyobb filmjei voltak. Miért nyomatja ennyire a Párducot, amikor egy eléggé felejthető, közepes Marvel film? Tényleg csak azon múlik, hogy fekete a stáb? (csak mert látok itt zenét, hangot, képet meg mindenféle jelölést, de egyikben sem volt kimagasló, az Infinity sokkal jobban kidolgozott volt.)
    Ezt már nem lehet nyíltan rasszizmusnak hívni?

  57. dzsiaj,

    Örülök, hogy átment a nettó hülyeségem:D meg annak, hogy felsorolsz másik három színészt, akik – javíts ki, ha tévedek – mind fehérek..ennyi erővel írhattad volna Jim Carrey-t is, vagy rendezői oldalról akár Nolant is, ez szőrszálhasogatás, nem érv. És nem ez volt a lényeg.
    Az lett volna, csak ezek szerint szarul fogalmazok, hogy a feketéket sokszor azért díjazzák, amiért nem feltétlenül kellene, bár nagyon sok esetre igaz, oldalakat lehetne teleírni példákkal, nemcsak rájuk lehet ezt ráhúzni.
    Példának okáért: tökjó, hogy Davisnek is van Oscarja, csak kár, hogy pont a túltolt krokodilkönnyeiért, nem a mostani Widowsért, amiben tényleg kitett magáért és magának a filmnek is mély üzenete van (a szintén túltolt black pantherrel ellentétben) de ez az én véleményem.

  58. Nem tudom miért szidja mindenki a Rapszódiát, nekem rohadtul tetszett! :) Bár lehet, hogy csak a zene miatt…

    #29 Stickie
    “inkabb gesztuserteku a jeloles, mert egy hollywoodban eddig alulreprezentalt csoportnak bizony merfoldko ez a mozi. Ha ez valakit onmagaban zavar, akkor nyugodtan irja le az N betus szot”
    Nincs akkora facepalm gif a neten, amekkorát ide lehetne tenni! Ha valaki felháborodik azon, hogy egy Oscaron egyáltalán jelölést kap maximum gyenge közepes film, csak azért mert az egy csoportnak mérföldkő (sicc), az egyből rasszista??? Nem Rian Johnsonnak hívnak véletlenül?? Hihetetlen, hogy bizonyos csoportok mennyire két bites rendszerben működnek csak.

  59. @Human: Én pl nem hallottam ilyenről, hogy nem kapták meg időben az anyagot az Aquamanből. De könyörgöm, nem látták moziban? Nehogy már ezen múljon egy jelölés. És nem is ez lenne az első alkalom hogy az utolsó pillanatban kerül be valami a jelöltek közé. Ez nagyon olcsó kifogás.

    Egyébként most nem azért de ha az emlékeim nem csalnak került már be Januári film is az Oscarra de az Aquaman szerintem nagyon is időben került vetítésre. December elejét nem nevezném későnek. Oké Amerikában 21 volt a premier de az újságíróknak, meg a sztároknak nem. Már pedig ők csinálják az Oscar listát.

    Nem vagyok ebben jártas szóval magyarázd már el miért kell egy Oscar jelöléshez elküldeni nekik a filmet privátban. Ezt akkora baromságnak tartom mint egy ház.

    Engem egyébként nem is annyira az Aquaman kihagyása érdekel hanem hogy olyan szar mint a BP bekerült. Viszont így akkor az Aquaman nyilván nem fog semmit se kapni mert a kövi Oscarra már nem lehet jelölni nyilván. Ez az egész Oscar úgy hülyeség ahogy van. A szervezői is nem egyszer bizonyították már hogy nem értenek hozzá hogy kell műsort csinálni.

  60. a black panther a legjelentősebb blockbuster Amerikában (700 milla helyileg, Aquaman 300, Infinity War 678), és a jelenlegi kori történések egyik zászlóshajója, ne vicceljünk már, hogy ennek felismerése és figyelembe vétele rasszizmus. ez olyan, hogy a siralmas történetű avatar is ugyanúgy jelölt volt, mivel abban az évben az volt a megkerülhetetlen tömegfilm! tavaly a black panther, persze nem Mo-n, de egyszerűen hihetetlen ahogy levezetitek páran.

    sőt, ha akarjátok úgy is vehetjük, hogy a BP jelölése csak arra bizonyíték, hiszen a film közepes, hogy mennyire semmilyenek a blockbusterek mostanában, és mégis határtalanul kajálja a nép, ennek a lenyomatát őrzi majd meg örökre ez a top10.

  61. erről nekem a Dark Knight jut eszembe, 2008-ban az számított zászlóshajónak (világszinten 1.004.558.444), nem került a best picture kategóriába, mégis zabálta a nép és tudott nyomot hagyni a filmtörténelemben

  62. szerintem is, mindenesetre sosem bocsátom meg nekik:D
    lehet gyűjteni az erőt febr.24-re:D

    talán egy picit off, de Human, mi újság a 2018-as best ofoddal?:D

  63. Figyelj, Human ezeket a tényeket én nem is vitatom, az se érdekel hogy jelölték a BP-t Golden Globe-ra meg Oscarra is, na de kérem aki szerintem nem röhejes a “Legjobb Film”-re való jelölése azok vakon vannak mint Stevie Wonder. :D Nyilvánvaló hogy csak a PC miatt került be meg ki tudja mennyit fizetett neki a Disney. De ezt most hagyjuk nem is ez a lényeg. A TDK-ba bele se megyek inkább mert elkap a rage. :D

    Félreértés ne essen nem mondom hogy az Aquaman a világ legjobb filmje. Nyilván a legjobb a DCEU-n belül és nem csak Box Officeban de hülyeségnek érzem hogy azért kihagyták mert nem kaptak állítólag előre anyagot belőle. Pedig ez a film egy műalkotás. Igen az. Lehet utálni vagy szeretni de a látványtervezés (ami ugye nem csak VFX) szempontjából pont annyira zseniális mint anno az Avatar. Ráadásul az Aquamanben az Operatőri munka is külön díjat érdemelne már csak a Trenches (bocs nem tudom a magyar nevüket és le se akarom írni mert gázos) jelenetért is mikor fáklyákkal leugranak a mélybe. Az milyen gyönyörű volt már? És ez csak egy mert ott van az egy kamerával felvett harc is pl ami ugye vágás nélküli.

  64. A TDK óta nem volt kiemelkedö képregényfilm, ezért is szomorú, hogy anno azt teljesen mellözte az akadémia, most meg a BP itt van mint jelölt.
    Ha jól rémlik akkor a TDK hanyagolása is közrejátszott abban, hogy bövítették a best picture kategóriát. Nyilván most már simán itt lenne, söt talán még Nolan is beférne rendezönek.

  65. Van esetleg valakinek valami információja arról,hogy világszinten milyen visszhangja volt a Fekete Párduc legjobb film jelölésének?Vagy csak mi állunk itt teljesen értetlenül emiatt a nevetséges jelölés miatt?

  66. A BP világszinten hozott 1,3 milliárdot 700 milliós hazai forgalommal.
    Az IW világszinten hozott 2 milliárdot és 678 milliós hazai forgalommal. Vagyis mindössze 22 millióval maradt el az USA-ban a BP-től, viszont világszinten kb 55%-kal többett hozott. Ezért a 22 millióért jelölték inkább azt, mint az IW-t (és akkor arról ne is beszéljünk, hogy mekkora színvonal különbség van a két film között az IW javára)? Kizárt! Nyilvánvaló okai voltak, hogy inkább azt jelölték. És ez az, ami sokakat bosszant. Teljesen jogosan!

    Azt amúgy tudja valaki, hogy hogy történik a győztes választása? Nem úgy van, hogy a már díjazottak szavaznak minden kategóriában a világon? Vagyis mondjuk egy Szabó Istvánt is arról kéne győzködnie a Disney-nek, hogy milyen tökéletes a BP?

  67. Stickie: “Nem ertek az, hogy falakat dont le a taradalomban? Oke, kozepes film, de pont azt probaltam fejtegetni, hogy ez most nem errol szol! Amugy meg nem az elso szar film lenne, amit Oscarra jelolnek. Sot, nyertek mar szar filmek Oscart, fognak is.”

    De az Oscart a film minőségére kellene adni, nem pedig a társadalmi megítélésére. Te magad mondtad, hogy egy közepes film…. akkor mit keres a “legjobb film” kategóriában? Egy tanulót sem az osztályban betöltött szerepéért díjaznak, hanem a teljesítményéért.

  68. “ki tudja mennyit fizetett neki a Disney.”

    azt hittem az ilyen idióta összeesküvés elméleteken már túl vagyunk. Nyilván a 18. filméért fizetett a Disney, és nem valmai korábbiért. Vagy ott nem fizettek eleget, vagy mi? A Warner nem fizetne, ha ilyen egyszerű lenne? A Wonder Womannél pl. ha csak a pénzen múlna, akkor tuti fizetett volna a Warner is bőven. Ne dobjuk már félre a tényeket, mert annak nincs értelme.

    Az meg h Dc rajongóként elolvadtatok egy fogyasztható DC filmtől, az nem meglepő, de hogy ez műalkotás, és nem egy ipari termék, mint a Black Panther, az is vicc. Szebb annál, ezt nem vitatom, ellenben nincs akkora jelentősége a jelenlegi társadalomban.

    Komolyan mondom, már a sok kiakadáson is látszik, hogy a BP-nek a 10-be kerülése jogos. Az IW került volna oda, az semmit nem jelezne.

  69. blady: Ez esetben félreértettelek, nekem teljesen az jött le, hogy kevesled Washington szobrait a jelölései száma alapján, ezért hoztam direkt fehér példákat :)

    “Az lett volna, csak ezek szerint szarul fogalmazok, hogy a feketéket sokszor azért díjazzák, amiért nem feltétlenül kellene, bár nagyon sok esetre igaz, oldalakat lehetne teleírni példákkal, nemcsak rájuk lehet ezt ráhúzni.”

    Ezzel maximálisan egyetértek.

    “Azt amúgy tudja valaki, hogy hogy történik a győztes választása? Nem úgy van, hogy a már díjazottak szavaznak minden kategóriában a világon? Vagyis mondjuk egy Szabó Istvánt is arról kéne győzködnie a Disney-nek, hogy milyen tökéletes a BP?”

    Ahogy a posztban is látható, az Akadémiának van kb. 7.000 tagja. A jelölési szakaszban a legjobb filmre mindegyikük szavaz, a többi kategóriára pedig a szakmák képviselői, tehát színészekre színészek, rendezőkre rendezők, stb. Így alakul ki a fent is látható jelöltlista, amelyet viszont már mindannyian megkapnak, és mindenki minden kategóriában szavazhat.

    És igen, ebben az időszakban gusztustalanul megy a marketing, az ajándékutazások, ajándéktárgyak, utalványok stb. pofátlan osztogatása minden stúdió részéről, szóval szívesen lennék akadémia-tag :)

  70. Hogyha nyer díjat a black panther, bármilyet, remélem Dysne-ék újra moziba küldik egy hónapra.

  71. Human: Star Wars: The Force Awakens pedig a Top-Top a Domesticben (936), Jurassic World és Avengers 1 is ott van a toppon, azért még nem jár minden kategóriában Oscar. Az egyetlen igazi nagy különbség, az, hogy itt más a legtöbb főszereplő bőrszíne. Semmi más. Nekem ez már rasszizmus. Lehet másoknak azért mert feketék értek el egy ekkora sikert, az “korszakalkotó”

  72. 92.
    Lehet másoknak azért mert feketék értek el egy ekkora sikert, az “korszakalkotó”

    Itt is lehetne azért vitatkozni a sikeren. Az a siker, hogy sokat keresett az USA-ban? Akkor más filmet is fel lehetne hozni. Ráadásul valószínűleg azért keresett annyit, mert sok fekete ment el rá, valószínűleg többször is. Ellenben nem feltétlenül azért, mert annyira korszakalkotó a film, hanem azért, mert a sajátjuknak érzik a csak fekete alkotók miatt. Ezzel nincs is gond, de ettől még sikeresnek számít egy film?
    A kritikákról inkább nem beszélek. Nem egy helyről lehet hallani, hogy aki esetleg hasonló filmeket negatív kritikákkal illet, az egyszerűen kegyvesztett lesz a stúdiónál. Nem kap meghívókat premierekre, estélyekre, stb… Szóval azok nem igazán relevánsak véleményem szerint.

  73. T: még ha így is gondolod, azért ez még csak pozitív diszkriminációnak mondható, mint rasszizmusnak.

  74. Nem lett egy túlságosan változatos lista. A szuperhősfilmek terén egyetértek, hogy lettek volna bőven jobb alkotások, amelyek kiválthatták volna a Black Panther helyét. Mondjuk a “fekete-fehér”-konfliktus már unalmas; fontos téma, de ne ezért válasszunk egy közepes szuperhős filmet legjobb filmként, miközben van egy BlacKkKlansman is.
    A Bohemian Rhapsody nekem tetszett, de az inkább ilyen bűnös élvezet volt, vicc, hogy legjobb filmként jelölték, Rami Malek nagyon jó volt, jó volt a zene (na de ez nem a filmkészítők műve), de ennyi, semmi több.
    A Csillag születik is elment egynek, de na, csak egy negyedszeres(?) remake, ennyire nem volt jó. The Favourite-nek mondjuk örülök nagyon.

    Viszont ha jól láttam a kommentekben, senki nem említette, hogy Willem Dafoe jelölve lett, és egy mennyire jó dolog már. Na ha valakinek igen, neki már nagyon megérdemelten járna egy Oscar.

  75. Most hogy nyv adásban is szóba kerültek a jelöltek és mivel még csak most érkezik a hazai mozikba emiatt még kevés szó esett róla: A Vice is nagyon erősre sikeredett. És nem csak a remek alakítások miatt. Ugyanakkor Rockwell jelölése érthetetlen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.