Spider-Man: No Way Home… azaz Spider-Man: Endgame

Igazából spoilerek nélkül iszonyat nehéz írni erről a filmről, de megpróbálom. A kommenteket sem annyira javaslom kivételesen, még ha kerülgetik is a forró kását, akit érdekel egy hatalmas fejezet lezárása Pókember életében, az menjen el rá, aki bírja a karaktert az szintén, aki jó.. áh csak sorolhatnám.

A lényeg, hogy az utóbbi hónapok MCU felhozatala után egy “régi” karakterrel ismét szórakoztató darab érkezett a mozikba. Nem új klasszikus és viszonyítási pont a franchiseon belül sem, de jó volt nézni… olyasmi okok miatt amiről nem tudok spoilermentesen beszélni.

A történet ugye onnan veszi fel a fonalat, hogy a Far From Home végén Alex Jones felfedte Spider-Man személyazonosságát, az egész világ megtudta Peter Parker nevét. Ez igazából nem annyira sok bonyodalmat hozott, és nagyon halványan ment bele a közösségi média által irányított közvélemény kérdésébe, pedig itt volt a magas labda. Még így is arra jut Peter Parker, hogy jó lenne ha senki sem tudná a személyazonosságát, és elmegy Doctor Strange-hez egy felejtő varázslatért, ami balul sül el, emiatt a multiverzumból elkezdenek megjelenni más gonoszok, akik tudják Pókember személyazonosságát.

A fentiek mind benne voltak az előzetesben, azért mertem nyugodtan ellőni, de tovább tényleg nem mennék. Bár olyan érzés, mintha csak összefogták volna a régi gonoszokat, és kapnák egy fanservice-t, amire legtökéletesebb példa lenne, hogy Dafoe karaktere benyögi a meme “I’m something of a scientist myself”-et, valójában ügyesen kezdtek is valamit a helyzettel. Tulajdonképpen helyre tették a karaktert, mindent összerántottak a múltjából, több film történetével zsonglőrködve, hogy a végére ismét képregényhű lehessen Spider-Man, végképp kilépve az eddig ráhúzott “új Iron Man” irányból. Ebből a szemszögből nézhető a záró 10 perc, és tulajdonképpen ismerhető el, hogy mekkorát markoltak. Mindezt úgy mondom, hogy némelyik érzelmi csúcspont a kicsit darabos megvalósítás miatt lepattant rólam, mégis el kell ismernem a teljesítményt.

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy némelyik visszatérő gonosz az eredeti színészével mekkora alakítást nyújt. Nyilván egy Dafoe vagy Molina ismét odateszi magát. Sőt, a Shang-Chi vagy Eternals, vagy épp a Black Widow után jó olyat írni, hogy a végső csata nem ásítós. Abba mondjuk nem mennék bele, hogy az egész alapfelállás mekkora hatalmas lyukakat jelent, ha elkezdünk logikusan nézni a cselekményre. A No Way Home az érzelmi beatekről szólt, aki nagyon logikával ül elé, az mindenképp koppanni fog, nekem is elvett néha az élményből.

60 hozzászólás a “Spider-Man: No Way Home… azaz Spider-Man: Endgame” bejegyzéshez

  1. Holnap nézem, de 2-3 dolgot már tudok, így nem lesz meglepetés a moziban. Vagyis remélem lesz, ezeken túl is!

  2. SPOILER!

    Ami működött:
    – Sok érzelmes pillanat volt, és easter egg, azoknak akik szeretik a franchise-t.
    – Sok fan-service, de többnyire működött.
    – A villain karakterek mindannyian kellő szàmú jelenetet kaptak, Otto és Osborn mintha csak tényleg az előző filmjükből jelentek volna meg, remek színészi munka volt
    – Tom Holland eddig a legjobban hozta a karaktert

    Ami nem tetszett:
    – Tobey és Andrew olyan volt mintha egy SNL szkeccsben lenne, nem éreztem azt hogy a saját filmjeikből viszik tovább a karaktert.
    – Ha már visszahoztàk őket, reméltem hogy kapnak valami lezárást is, pl. mutathattàk volna egy pár másodperce Tobey-t Mary Jane-nel és a gyerekükkel otthon.
    – A film második felét megelőző felvezetés jobban is meg lehetett volna írva. Doctor Strange nagyon felelőtlenre lett megírva, hogy beindulhasson a film.
    – Kevesebb akció és több beszélgetés, mint amire számítottam, de ebbe a Covid is gondolom beleszólt.

  3. Nagyon rossz filmre szàmítottam, de többségében pozitívan jöttem ki a filmről. A legnagyobb gond talàn hogy ez nem is egy film, hanem nosztalgia vonat amiben maxra volt jàratva a fan service. Nem gondolkodni kell közben hogy mi miért történik csak nézni és nosztalgiàzni. Ez tényleg azoknak készült akik 10-20 éve rajongói a pókember filmeknek

  4. rossznak nem mondanám, de a jó is nagyon csücskös lenne, 10/6 esetleg és soha többé nem újranézős? a fan service el akarja fedni a hibáit, és itt nem a történetmesélés bakijaira gondolok, hanem hogy egyszerűen semmi nincs egyensúlyban, mindent akar, de közben nem is igazán szórakoztató. nagyon érzelmes, nagyon vicces, nagyon drámai, nagyon minden akar lenni, de emiatt csak ritmustalan lesz – az első fele meg kifejezetten rossz szerintem.

    1. a humor faktor most elcsúszott, túl sok és rossz. nagyon kínos a poénok többsége, 5-ből 1 ha ül és a Ned, MJ vonal sokszor tényleg kellemetlen. nem Office jellegű kínos humor, egyszerűen csak gyenge.

    SPOILER INNNEN

    2. a plot a legbutább, amit MCU terén láttam. varázsoljunk, de ne, mert akkor mindenki elfelejt – begyűjtjük a gonoszokat, aztán szabadon engedjük, megint begyűjtjük és végül ellőjük a film eleji varázslatot. és mindezt az egyetem miatt kis túlzással. és ez az engedjük el a gonoszokat vonal kb. olyan volt, mint amikor jobb híján gyerekek szabadítanak el valamit egy filmben (pl. 28 héttel később).

    3. értem én, hogy sok képregény rajongónak furcsa lehetett ez a Pókember és Peter Parker felállás (haverok, love interest, Tony Stark kütyük stb.), de most ezzel hogy kitörölték, visszajutottunk kb. oda ahonnan 20 éve Toby indult. végre egy másik Pókember vonal lehetett volna, erre 3 film után back to the basics. minek?

    4. azt hittem soha nem lesz vége. menj még búcsúzz el a barátaidtól, utána még irány a temető, aztán MJ a kávézóban, aztán az új bérlemény. tudom ez akart volna a drámai vonal lenni, de fájdalmas, túlnyújtott volt.

  5. Spider-Man Endgame vs Nem új klasszikus és viszonyítási pont a franchiseon belül sem

    Most melyik.

  6. Én úgy gondolom, hogy ezt a filmet is tudni kell a helyén kezelni. Ez a film nem elsősorban önállóan állja meg a helyét, hanem az elmúlt 10 és 15 éves franchise-ok rajongóinak készült, olyan szempontból pedig szerintem hibátlan és amit ki lehetett hozni 2 és fél órában, azt ki is hozták belőle. Nálam 10/9. Az az 1 pont mínusz is csak egy bizonyos jelenet miatt, spoiler alatt leírom:)
    SPOILER
    Maga a film története, hangulata nálam adva volt. Volt benne poén, a karakterek a helyén voltak kezelve. Minden régi szereplő megkapta a megfelelő játékidőt, nem voltak túltolva. Maga a motivációk megkérdőjelezhetők, de a multiverzum miatt szerintem ennél jobban nem is lehetett megbonyolítani ezt a dolgot az “átlag nézők” miatt. Akinek kimaradt a Wanda, a Loki, csak pisloghattak volna…Mint pl. barátnőm is, aki nem követi a sorikat. Szóval egy lebutított multiverzumot kaptunk, leegyszerúsített történetettel. Óriási dolognak tartom, hogy élőszereplős filmben is meglépték a Pókverzumot. Aki szereti Pókembert, annak egy kánaán volt az utolsó 40 perc. Én is nagyon élveztem a nosztalgia faktor miatt. Szerintem felesleges ragozni a történetet, stb. Ez egy két és fél órás nosztalgia vasút volt, szerintem megfelelő lezárással. Ez a film nem akart több lenni annál, hogy a Tom Holland féle Pókot odarakják, ahova való, kilépett Vasember árnyékából, felnőtt, elveszített mindent és mindenkit, amihez eddig kötődött.
    Ami viszont csalódás és többképpen értelmezhetőek a következmények:
    – Ugye Pókember letisztult, gyakorlatilag teljesen új életet kezd, de ugyanúgy az MCU-n belül. Innen ha lesz folytatás (márpedig biztos lesz), akkor merre indulnak? Hogy újra megtalálja a Zendaya féle MJ-t és felépíti magát? Vagy figyelmen kívül hagyják az eddigi MCU-s történéseket és elmennek más irányba? De ha így van, akkor ugye minek Daredevil, Kingping? (akik ugye hivatalosan is az MCU részei már).
    – A stáblistás jelenetben Hardy Venomja ugye visszakerül a “helyére”. Emiatt nem 10/10 a film. Gyakorlatilag ezek szerint a fél világ át lett verve a Venom stáblistás jelenetével, mivel így olyan, mintha az meg sem történt volna. Tehát Hardy Venomja nem lesz rászabadítva Holland Pókjára és az MCU-nak lesz egy saját Venomja? Ez óriási kihahyott ziccer lenne.
    Ez maga a film öngólja, hogy a Sony és a Marvel szerintem továbbra sem tudja mit akarnak igazán, merre menjenek. Így rengeteg a kérdés… Ez engem kicsit bosszant. Mert ez maga egy lezárás, de egy új kezdet is. De hol? Mekkora kihatása lesz a multiverzumnak a két franchise-ra? Stb stb..
    SPOILER VÉGE

  7. Szerintem is ez a lezárás egy kicsit arra ment ki, hogy a stúdiók közötti viták eredményétől függetlenül lehessen folytatni mindenképp

  8. Lehetett volna nagyon, nagyon jó is. Helyette hihetetlenül idegesítő volt. Az egész filmet áthatja a nyomorult tini szerencsétlenkedés… Peter, MJ, Ned, huhhh… Az első két rész után azt vártam, hogy itt már továbblépnek ezen, de ez most nagyon tömény volt és csúcsra járatták. Nem élveztem.

  9. Alexejevic:

    SPOILER

    “Ez maga a film öngólja, hogy a Sony és a Marvel szerintem továbbra sem tudja mit akarnak igazán, merre menjenek. Így rengeteg a kérdés… Ez engem kicsit bosszant. Mert ez maga egy lezárás, de egy új kezdet is. De hol? Mekkora kihatása lesz a multiverzumnak a két franchise-ra? Stb stb..”

    szerintem azért ez az “átlagnézőt” nem foglalkoztatja ilyen szinten. mármint aki kompletten az univerzumot, mint egészet figyeli, az elgondolkodik ezen, de aki csak beül, hogy na akkor az megint a sok közül, az nem rugózik rajta. és inkább ők a többség.

    az a kérdés inkább, hogy az MCU mennyire akar konzekvens maradni ebben a kérdésben. szerintem Feige egész egyszerűen nem akarja elengedni ezt az egészet, mert a Sony továbbra sem képes épkézláb mozikat szállítani és ott még mindig türelmi idő van. viszont ha a Morbius is szar lesz, mint a Venomok eddig, akkor maximum említés szintjén emelik be őket, fan service-ként, de komolyabb univerzum összeborulás nem lesz. és akkor lehet inkább lesz saját Venom.

    vagy több fősodor lesz, egy Avengers szál, Pókember meg mondjuk nyomul az X-men bandával. szerintem kezdi annyira túlnőni magát az egész, hogy mostantól nem kell nekik mindig mindenkit mindenkivel összekötni…és ennek köszönhetően lehet több guilty pleasure is, hogy random feltűnik egy kis Daredevil, itt ott egy Blade és így tovább, mert soha nem tudod éppen kire számíthatsz.

    emiatt megmaradhat egy kis misztikum minden filmben, mert eddig az adta el őket, hogy most Thor, meg Hulk lesz, vagy Pókember és Strange, de monstantól meg a meglepetés ereje lehet az egyik fő marketing fogás.

    SPOILER VÉGE

  10. Előnyét hátrányát szerintem szépen leírták előttem, kár leírni újra ugyan azt.

    Én végig élveztem a filmet, és nagy élmény volt rajongói közönséggel nézni. :)

  11. SPOILERES

    Tökéletes szórakozás volt.
    Sokkal drámaibb lett szerintem, mint vártam. Nem gondoltam volna, hogy off-olják az új May nénit. Szegény Happy, amikor a rendőr rányomta a motorháztetőre… :( Meg azért a végén lecsapódott Peter döntéseinek súlya.

    A zene nagyon rendben volt.
    A gonoszok nagyot mentek.
    Strange minden jelenete király volt.

    Az egyetlen bajom, hogy részemről én is szerettem volna, ha Peter kinövi magát egy központi/vezető személyiséggé az Avengers-en belül a Phase 4-ban, ennek így gondolom lőttek totál….

    Amúgy kicsit olyan volt mikor 3an beszélték, hogy “én is így jártam, én is elvesztettem, akit szerettem stb…”, mintha azt mondanák neki az öregek, hogy “jah, Pókemberek vagyunk, ez a sorsunk, szívás..”, és a végén tényleg megszívja valamennyire ő is. Remélem azért látunk még ezzel a karakterrel full filmet, nem csak cameot.

    Top 5 Marvel filmbe mindenképp belefér ever.

  12. Melegen ajánlom a rajongói közönséget – mi jórészt külföldiekkel néztük és volt tapsvihar és füttyögés némelyik visszatérőnek.

  13. Nekem tetszett a film, fan service pipa, összességében nekem az endgame óta az első értékelhető marvel mozi, jó, persze Shang Chi is tetszett. Viszont ami nekem a mozi élményben új volt, hogy azokon a bizonyos jeleneteken az egész terem felsikoltott, tapsolt, kiabált, kicsit mintha egy Justin Bieber koncerten lettek volna. Viszont ha pontoznom kellene akkor én egy 8/10-et adnék pár logikátlanság miatt.

  14. 2. Ritcie

    Spoier

    Ha figyeltel a masodik staistanal, akkor kiderult, hogy azert volt fura Strange, mert az nem ő volt, hanem valoszinűleg egy varrians.

  15. Kicsit off.

    Ha tényleg Kang lesz az új főellenség, akkor kár, hogy a Lokiban lett felvezetve, mert

    SPOILER

    Itt konkrétan a Lokis multiverzum kinyitáshoz semmi köze volt semminek, pedig a trailerek-nél úgy tűnt, hogy full ugyanaz (ugyanakkor) történik a végén, amikor lilán szétnyílik az égbolt.
    Szóval Kang-ot majd megint magyarázhatják duplán valamelyik nagyobb filmben azoknak, akik a sorozatot kihagyták.

  16. Összességében nagyon jól el voltam vele, egyedül azon húzogattam egy kicsit a számat, hogy néha mintha át-átbillentek volna ezek a remek ,,gonosz” karakterek, egy-egy idétlenebb megszólalásaikkal, valahogy önmaguk karikatúráiba is. De szerencsére inkább helyretalálták végül is ennek a viccességnek meg a de-azért-mégis-elég-komolyságnak az egyensúlyát, főleg a Zöld Manónak köszönhetően, azaz nem estek át a ló túloldalára ebben. Meg mégiscsak egy Pókembert nézünk, persze hogy belefér ennyi blődség az ellenfelek részéről is, ha már szórakoztatni akarnak, és ez tökéletesen sikerült is. :)

  17. Nagyon jó élmény volt. Én az MCU nagy részével nem vagyok tisztában, Pókember karakterét csíptem mindig is, eleve miatta csatlakoztam be ebbe a filmes sorozatba. Most először, főleg ennek a vége felé éreztem igazán, hogy a karakter Pókemberré vált, szerintem jó döntés volt levakarni róla ezt az Iron-Man junior dolgot, ő egyszerűen ilyen, csóró, botladozó, ezernyi sebbel. Ahogy fentebb írták, nekem is volt bizonyos visszatérő szereplőknek egy enyhe SNL sketch hangulata, de ennyi baj legyen…

    Viszont ahogy mások is írják, én is egy brutál lelkes közönséggel néztem, ami már zavart. Lehet én vagyok itt a savanyúbb arc, de ennyi tapsolás, visítozás meg röhögés már bőven zavaró volt, bizonyos szereplők egész mondatait elnyomta a zajongás. Mintha egy élő sportesemény vagy tünetés lett volna vagy nem tudom, nekem csökkentette az egész film élvezeti faktorát. Tudom, hogy pl. az USÁ-ban ez a módi, főleg Marvel-filmeknél, de reméltem, hogy a tengerentúlon marad ez a szokás.

  18. lordboxi:

    hogy mi volt és mit csinált? :D

    SPOILER

    ha ez valami alakváltó, vagy variáns volt, vagy bármi, ezt honnan kéne tudni?

    vagy elindul az MCU most azon a vonalon, hogy ha bárki bármilyen karakteridegen hülyeséget csinál, akkor később rá lehet fogni, hogy az nem is ő volt? vagy ugyanígy akkor kinyírt karaktereket visszahozni? ez azért elég olcsó és bazári húzás..

    SPOILER VÉGE

  19. SPOILER

    Sztem pókembernek lehet még vezető szerepe a következő Avengers filmekben. Sőt erre rengeteg poént lehet építeni (és szerintem fognak is) hogy a póki ismer minden tagot, de rá meg nem emlékszik senki.

    SPOILER VÉGE

  20. SPOILER

    abelh: pont a spoileres részed miatt nem vagyok annyira fenn az MCU vonat jövőjén, mert a Captain Marvel óta ott van ez, amihez most már jöhet “áh ő csak egy másik univerzumból vagyok én

  21. Spoiler:
    Pókemberre mindenki emlékszik és minden eddigi eseménynél ott maradt. Peter Parker tűnt el a világból. Azt nem tudja senki ki Poki valójában.

  22. Rohadt jó volt. Én remekül szórakoztam rajta. Ez a film (és a Hawkeye sorozat) megmentette az idei botladozás után a Marvelt.
    Tényleg nagyon érzelmes, a MCU-hoz mérten és az előzetesek után meglepően drámai helyenként. A visszatérők meg remekelnek.

    SPOILER

    Eddie-Venom honnan tudja ki Peter mikor nála nem is létezik? Vagy ők miért kerültek át?

  23. Llew : A Venom 2 post credit jeleneteben volt hogy atkerulnek ebbe a vilagba, es a tv-ben pont akkor megy hogy Peter leleplezodik mint Pokember. Hogy miert kerultek at? A sorozatokat nem nezem, de valoszinuleg a Loki vegen tortentek miatt.

  24. SPOILER:

    lordboxi: szerintem akit a dr Strange 2 előzetesében mutattak az a dr Strange volt aki a What if-ba szerepelt és ez akkor azért durva mert akkor a What if-ba bemutatott különböző univerzumok is mind léteznek. Egyre gyorsabban tágul ez a világ és egyre többmindent kell nézni hogy mindent értsünk de gondolom ez a célja Disneynek, így több lesz a disney+ előfizető ha minél mérvadóbbá válik.

    Másik dolog hogy ez lehetett egy felvezetés azokra a karakterekre akik már szerepeltek az eddig marvel filmbe csak nem az MCUba,pl így simán áthozhatják majd az xmeneket akár a McAvoy-os csapattal, mondván hogy ők is léteztek eddig is egy másik univerzumba és ténykedtek ott vagy csak megtartják azokat a színészeket akiket szeretnének és megmagyarázzák azzal hogy abba az univerzumba így volt és ezzel hogy ha lenne egy saját univerzumuk megmaradna az egyik lényegi dolguk hogy ők kívülállók és üldözöttek, (ez a MCU fő világába ahol már minden második emberről kiderül hogy van valami képessége nem lenne hiteles) de még is összetudnának állni olyan univerzumokat érintő veszélyekre mint pl Kang vagy akár a Secret wars.

  25. A Ghostbusters: Afterlife jutott eszembe a filmről. Tömény és pofátlan, nosztalgiára is építő fanservice, de ahogy az is, ez is megvett. Bár Reitman-nak nehezebb dolga volt a maga világával, egy ekkora, terjedelmes univerzumban ez sokkal könnyebb. Jó kezekben az ilyen faék dolgok is tudnak működni, ha lelkük van és ezeknek van.
    Amit nem tudtam eleinte megbocsátani a filmnek, az az agyf*sz kiindulópont, amit a trailer-ben nem lőttek el, ti. hogy miért csesződik el Strange bűbája. A logikátlanságokon és a multiverzumnak a kaotikus, de mégis láthatóan a fanservice elvárásai mentén történő működésén még túl lehet lépni, ha az ember nem agyal a dolgokon. Azt nem szabad, csak engedni kell, hogy vigyen a film. De az zavart, hogy tulajdonképpen egy felelőtlen bénázás miatt van az egész hacacáré.
    Viszont a film végül is nagyon szépen helyreteszi hogy az elcseszett bűbáj az MCU-s Peter Parker “elengedett tolvaja” lesz, ami nagyon súlyos áron tanítja meg hősünket arra, hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár.

  26. Llew: Univerzumokon átívelő kollektív tudattal rendelkeznek a szimbióták, ezzel magyarázták meg a Venom 2 post-creditben.

  27. 18. Albeh

    Spoiler

    A masodik stablistanal a bebortonzott Strange beszel a masik enjevel, hogy veszelyzteti a multiverzumot a tetteivel, vagy valami ilyesmi.

    Lenyeg, hogy az a filmben nem bem igazi strange

  28. Lordboxi

    SPOILER

    Szerintem erősen belekeveredtél a stáblistás előzetesbe és túl sokat gondolsz bele. Ez a mi Strangeünk volt.
    Abban a jelenetben Mordo mondja ennek a Strangenek, hogy ő maga, mármint Strange, vagyis a gyakorlatban egy gonosz verziója a multiverzum legnagyobb ellensége.

  29. lordboxi, Llew:

    SPOILER:

    Atya ég…pár lépésre vagyunk attól, hogy felbukkanjon Jonas a Darkból.

  30. Nekem nem jött le, hogy Venom hogyan került át, amikor arról volt szó, hogy csak azok jelentek meg, akik tudták, hogy Peter Parker a Pókember.

  31. SPOILER:

    Engem csak egy dolog zavart egy picit. Electro, Doki és Osborn mind azt mondták, hogy miközben harcoltak Pókemberrel, egyszer csak átkerültek a Hollandos Pókember univerzumába. Ez eddig okés, de a film későbbi szakaszában Tobey és Andrew Pókembere is azt mondta, hogy sok-sok év telt el az antagonisták halála után, ők öregedtek is mint láttuk, mármint a Pókemberek.

    De akkor most az antihősök és a Pókemberek külön-külön univerzumból valók annak ellenére, hogy ismerik egymást a saját univerzumukon belül?

    Plusz egy újabb csavar a filmben, mikor a Doki közli Osbornnal, hogy 5 évvel ezelőtt meghalt, a saját “röpdeszkája” nyársalta fel. De akkor hogyan kerültek azonos univerzumból át?

    Picit fura, de itt be lehet illeszteni egy afféle képletet mint ami a Végjátékban volt Baner és a Főmágus között a tetőtérben, amikor a Mágus kivette az idő végtelen kövét az Ő univerzumuk idővonalából, és annak a pontjából egy úgy univerzum/idővonal kezdett elágazni.

  32. SPOILER

    @Hierro:
    Sztem ne gondold túl. Ugyanannak az univerzumnak más időpillanatából.
    Hogy miért, az passz. De így.

    Más:
    Kedvencem volt, amikor Electro kiszólg, hogy “biztosan létezik valahol egy feka Pókember”.
    A minap meg Holland nyilatkozta valahol, hogy a legjobb, ami a karaktertel történhet, az egy Miles Morales film. Ámen!
    Ha ezek után nem csinálják meg, akkor menjenek a sunyiba… :-)

  33. Még nem láttam, de Maguire és Garfield miatt előbb-utóbb biztosan megnézem. Viszont a korábbi filmek mitől lennének más univerzumok? Ez csak ilyen utólagos belemagyarázásnak tűnik, és ami a képregényben működött, itt elég erőltetettnek hat.

    No, mindegy, egyet áruljatok el, Ned Leeds karakterét a végén elteszik láb alól, ugye? Zendayával már csak-csak megbékéltem, de ez a Jason Batalon, pfff…

  34. most jöttem ki a moziból….háááát nekem nem tetszett,igaz az első2 hollandos sem jött be,amit én is pozitivnak tudok mondani,azok a gonoszok meg a 2régi pók,remélem lesznek még cameo jeleneteik valamikor/valahol!

  35. SPOILER

    Tegnap néztük, és hát nagyon vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Vannak menő jelenetek, jó pillanatok és beszólások, de közben még a megszokottnál is több szabályt kell nézőként elfogadni és emiatt érthetetlen, ritmustalan az egész.
    A közepe egy buta, unalmas barkácsolás a gonoszokkal, hogy ne legyenek többé gonoszok, aztán persze nem meglepő módon nem sikerül, mert hát, gonoszok. A goblin durván OP mindenkihez képest, a többi gonosz konkrétan felesleges, de a goblinnak sincs igazi motivációja, csak úgy van, és nagyon gonosz. A Tom féle pókember nagyon gyenge és stílustalan, Strange-el szemben az egyébként menő pókösztönös védekezést leszámítva csak kínlódik minden csatában. A Tobey féle Peter / pókember ennyi év után nagyon idegenül hat, de kellemes érzés volt látni, az Andrew Garfield féle póki pedig elképesztően menő, nagyon jó jelenetei vannak és így, erre a 15 percre is, egy tök más univerzum másik filmjében is igazibb pókember, mint a Tom féle változtat.
    A film fordulatát, hogy az eredeti “ne tudja senki, ki pókember” helyett a “csináljuk azt, hogy Peter Parker ne is létezzen” egyáltalán nem készíti elő a film, érthetetlen, miért válna be jobban, mint az első terv, arról nem is beszélve, mennyi ellentmondást és kérdést szül. Ott maradt Peter egy világban, ami nem tud a létezéséről. Hol él? Hogy talál munkát? Mit csinál ha igazoltatják? Közben meg ugye pókember létezik, ismerik, de gondolom az Avangeres dolgok így storno, hiszen Tony anno a reptérre úgy hívta el a pókembert, hogy tudta az identitását, végig apafigura volt Peter számára, minden igazából azért történt úgy, ahogy történt az MCU-s pókemberrel, mert ismerték egymást. Ezt így alá is támassza az, hogy a magának varrt ruhával akciózik a film végén, de azért jobb lett volna ha nem tesz zárójelbe 3 és fél filmnyi történetet.

  36. Hierro:

    SPOILER

    az egy dolog, amiket leírsz, de a komplett film mozgatórugója baromság alapból – azaz, ha “meggyógyítja” őket, akkor miért is támadnának fel egyből? akkor hirtelen nem halnak meg a saját világukban? én ezen pörögtem végig és ez volt az a logikai baki, amit nem tudtam befogadni (a sok másik mellett). szóval ha az időben nem mennek vissza, csak visszakerülnek a pontra ahonnan jöttek, akkor meggyógyult gonoszokat küld haza meghalni. mekkora win…de cserébe megölette May-t.

    ezt valaki megmagyarázhatná, mert lehet én nem látom a fától az erdőt.

    SPOILER VÉGE

  37. Nekem röviden tömören ez egy kihagyott ziccer.

    SPOILER

    A 3 pókkal lehetett volna sokkal menőbb, “epicebb” jeleneteket is hozni, már a belépőjük is “lame” volt és több jelenetnél is kínosan feszengtem a székben. Toby megvillanthatta volna a többiekhez képest 10-20 évvel több pók rutinját, akár csak jelmezben is, de nem volt szempont. Ennél fogva a végső harc egy katyvasz volt, közel 0 koncepcióval. Előttem már sokan kifejtették, nem akarok regényt írni, történet ide vagy oda, de ezekből az alapanyagokból jobb végeredmény is kijöhetett volna. Illetve ha már ez lett a sztori ami, megérdemelt volna fél-fél percet a 2 másik univerzum is a végén, hogy mégis mi lett így a végeredmény odaát, ahelyett hogy Tomtól elbúcsúzunk 3-4 jelenetben.

  38. SPOILER

    Annyi biztos, hogy Garfielnek még mindig mocskos jól áll a szerep. Nekem valahogy ő vittel a showt miután felbukkant. Nem lepődnék meg ha nem most látnánk őket utoljára.

  39. SPOILERES

    Előttem már kifejtették a logikai dolgokat, én sem értem hogy akkor ki hova kerül vissza. Ezek a pókik fogják ott várni őket, és ilyen alternatív happy end-el végződnek a régi filmek?

    Ami engem sokkal jobban zavart az az MCU idióta gyermek humora amit ráerőltettek a régi karakterekre. Ez octopus kinevetésével kezdődött, aztán a mássz a falon jelenet, máshonnan is tud e lőni hálót…
    Az, hogy Ned varázsolt azon már felesleg kiakadni, itt már mindenki tud mindent.
    Számomra a legnagyobb élmény Goblin volt, Dafoe hihetetlenül jól hozta a karaktert, így ő lett a fő gonosza a filmnek. Ennek fényében viszont kaphatott volna több időt is.

    Összességében azt kaptam amire számítottam, egy fan service film, amivel megágyaztak a következő pók filmeknek. Mert a mozgatórugója a filmek jó, de a kivitelezés borzalmas. Miért nem azt tüntette el strange az emberek fejéből hogy létezett mysterio? Vagy az üzenetét. Na mindegy, Tobi és Goblin miatt megérte megnézni.

  40. Mondjuk nekem a legnagyobb logikai bukta a filmben az, hogy

    SPOILER:

    attól, mert mindenki elfelejti, hogy Peter Parker létezik, ő még Peter Parker marad. Legalébbis nem változtatta meg a személyazokosságát. Ergo, a rengeteg újságcikk és youtube videó, ami vele foglalkozik, továbbra is ott marad és ordítja, hogy Pókember = Peter Parker, arcképpel együtt. Vagy azokat is eltűntette Strange bűbája?

  41. Spoiler:

    Engem nagyon beszívott a film. A vége miatt azóta is le vagyok hangolva.
    Van arról esetleg már pletyka hogy mi lesz a pokember jövője az mcu-ban?
    hol/mikor fogjuk megint látni?

  42. Jó volt látni mindenkit és ráadásul mindenkin segítettek is. Erre a történetre lehet kellett volna egy 6-8 részes Disney+ sorozat vagy legalábbis remélem, hogy lesz még szó róluk. A vége tényleg roppant szomorú volt a felejtéssel és kicsit a Harry Potter prequel első részét idézte fel. Viszont roppant sutának gondolom a memóriatörlést. Mi lesz a képekkel és videókkal, amiben kimondják a nevét? Mi lett Mysterio videójával? Vagy meddig terjed egyáltalán a varázslat? A Földön kívül lévő Avengers / Guardians of the galaxy tagok emlékezni fognak Peterre?

    Kiemelném, hogy mennyire jó volt a színészi játék, mert Tom is rendesen odatette magát a drámai jelenetekben is. Meggyőző volt a sírása és szerintem szem nem maradt szárazon a nézők között.

  43. Scorpion82:

    Spoiler:

    A varázslat kitörölte visszamenőleg is Petert, mintha sosem létezett volna. Happy is mondja, hogy Mayt Pókemberen keresztül ismerte. Ergo, mintha sosem lett volna Maynek unokaöccse.
    A legelső varázslattól csak elfelejtették volna az emberek, hogy ő a Póki, de a két varázslat együtt kitörölte Petert a világból.

  44. SPOILER

    Bírtam az első két Tobey-féle Pókembert és Tom Hollandot is már a Civil War óta, de annak idején annyira nem érdekeltek a Garfield-féle verziók, hogy meg sem néztem őket. Erre most a film után rájöttem, hogy hiba volt. Már meg is vettem a második jegyem, képregényfilm rám az Endgame óta nem volt ilyen hatással…

  45. Tegnap neztem 4edjere.

    SPOILER

    4edikre is Latva hogy berobog Garfield a nappaliba. Es termeszetesen utana feltunik a “Random csavo”. 😃 Ugyanugy a torkomban a szivem 160as pulzussal. Mint elso alkalommal. Meg a premier szerda este evvel a kozonseggel plusz elmeny volt nezni a filmet, mintha amerikaban lettem volna. Udvrivalgas sikitas taps. 😃. Pedig altalaban zavar ha film kozben zajonganak. De itt kb en is egy 16 eves kislany voltam! :D

    Spoiler vege.

  46. Spoileresen

    Azért érződik a filmen, hogy a Strange 2-vel fel lett cserélve, mert kissé suta lett a multiverzum bevezetése. A hibái ellenére nekem összeségében bejött a film, és nagyon tetszett, hogy sötétebb befejezést kapott.
    Venom visszatérését nem érzem problémának, mert bármikor visszatérhet az MCU világba. Szerintem az írók egy kis darabot azért hagytak Venomból az MCUban, hogy az elfelejtett Peter személyazonossága veszélyben legyen.
    Valamint
    Strangr 2 teaser nálam elérte, hogy már most felüljek a hype vonatra tele kérdésekkel.
    Arról nem is beszélve, hogy Strangenek alkalma lesz találkozni az arroganciájának következményeivel. Itt a What ifes gonosz Strangere gondolok. Ráadásul nem ölheti meg, mert akkor elszabadul Ultron, és Killmonger.

  47. Azért néhány hozzászóló igazán megérdemelne 1 jó kiadós körmöst, hogy miközben spoilerezik annyira nem képes, mint az értelmesebb többség, hogy odabiggyessze a hozzászólása elejére, hogy spoiler-t tartalmaz! >:(

    Én direkt csak azokba a hozzászólásokba olvasok bele, amikben nincs spoiler, erre… kösz srácok! (feltartott középsőujj)

  48. nyilván spoiler hulye aki elolvasa

    nem lenne ez rossz film, ha képesek volnának végre ezt a bárgyú, kínos, hülye humort (vagy hát próbálkozást) legalább egy kicsikét letekerni. rém kellemetlen, hogy mennyire elnyomja a film nagy részét.

    közben az önirónia meg teljesen jó itt-ott, én azon borultam (talán egyszer az egész film alatt) amikor már a szobron a számozással kavarnak, és Garfield néz, hogy de hát én vagyok a kettes, azt hittem én vagyok a kettes. :D

    ezen kívül elég zavaros az egész, mondjuk a szándék érezhető, meg érthető, végre felnőtt lett ez a pók is oké (bár a végén volt egy olyan nagyon erős érzésem, hogy azért kellett ennek így lennie, hogy a Sony simán átvehesse és az MCU karakterek nélkül is működjön majd) de annyira értelmetlen volt néha, hogy fájt. amit fent is írtak, nem sorolom újra.

    az érzelmes rész működött, szerintem jól játszott Tom Holland, én a végén simán elhittem, hogy ennyi és kinyírja a Manót. sőt, azon agyaltam magamban, hogy szerintem ez volt a legelső Marvel film, aminél úgy éreztem a végén, hogy van tétje a bunyónak. érzelmeket láttam, meg egy kegyetlen jó főgonoszt, engem nem zavar bárki bármit mond erre, de Dafoe ezzel a lófütty kis szereppel 20 perc alatt lemosott minden eddigi Marvel főgonoszt, Thanosostul, nagy kínai sárkányostul. ennyi az egész. egy igazán jó színész, egy “rendes” szerepben, úgy vicsorgott, hogy legszívesebben én állítottam volna bele a légdeszkát.

    hát nemtom. nem lett ez akkora marha nagy durranás, mint ahogy sejtették netszerte a JUTUBEREK, de azért a közepesnél jobb. így az egyik legjobb Marvel film lett. újranézési faktor nulla.

  49. SPOILER

    “(bár a végén volt egy olyan nagyon erős érzésem, hogy azért kellett ennek így lennie, hogy a Sony simán átvehesse és az MCU karakterek nélkül is működjön majd)”

    de hát pont azt húzták alá a Venom jelenettel, hogy ez a Pók nem a Sony Sinister Six-szel egy világban élő

  50. A milyen mivel micsináló? Bocs, én nem vagyok egyáltalán képregényes, csak a filmeket ismerem. Nekem csak az tűnt fel, hogy teljesen elszakadt a Stark cuccoktól, saját maga varrja a ruháját, így könnyen elszakadhat az MCU világtól. Nincs semmi összefonódás, senki nem tud róla semmit, gyakorlatilag nulláról kezd. Jó az Avengers kalandok nem változtak, de érted.

    Így lenne a legkönnyebb elindítani egy új irányba. Aztán a franc tudja persze.

    Azóta elolvastam egy rakás kommentot mindenfelé és nagyon menő, hogy mennyien rájöttek, hogy Andrew Garfield mekkora ász Pókember volt. Nekem mindig ő volt a kedvencem, egyszerűen minden szempontból a leghihetőbb mind közül. A filmjei nem valami jók, de a karakter zseni.

  51. Mondhat akárki akármit, akkor is nagy dolog volt, hogy 2021-ben ilyet meglépett a Marvel. Elővette a Zöld manót és a korábban “kikukázott” Pókembereket, behozta ezt a Multiverzum kártyát és össze eresztett mindenkit mindenkivel. Dr. Octopus már “megjavultan” segített a jó oldalnak, Willem Dafoe játéka… Andrew Garfiled pillanatai.. Én imádtam minden pillanatát a filmnek. Nem akarok benne görcsösen hibákat keresni, egyszerűen csak élveztem.

  52. Volt benne unalmas (első óra), döbbenetesen buta (strange) rész is. Volt, h érdekelt. A kampó dolgot láttuk már 100x. Látvány meh. Garfield nyávogása kínos volt. Vegyes a film.

  53. Harmatgyenge Black Widow meg Sang-Chi utan kellett már egy jó marvel mozi. Esti 11 órás vetítés a tuti, senki nem kiabál bele a movieba👍
    SPOILER SPOILER SPOILER
    Strange-t nem kellett sokáig győzködnie h “segítsen” az furcsa volt. Toby kicsit le van strapálva nekem úgy tűnt. Jobb drámát is nyomhattak volna 3-an amikor összejött a team…May elment az szép volt.Akciók ültek… tetszett a hosszabb lezárás(temető, kv, lakás) Talán elindul a marvel hype vonat részemről ..

  54. Ma végre eljutottam a moziba, és mivel sikerült elkerülnöm minden spoilert, nagyon jól szórakoztam.

    SPOILER (elkerülendő!)

    Imádtam a “világtalálkozó” jellegét a filmnek, a 3 Spiderman közös jelenetei voltak a legjobbak; főleg az önironikus hátropogtatás. :) Valaki írta fentebb, hogy Tobey mutathatott volna fejlettebb trükköket, de szerintem így volt jobb, hiszen közben öregebb is lett, nem csak tapasztaltabb. És itt bizonyosodott be számomra, hogy az eddigi Spidey-filmek nem riválisai egymásnak. Bárcsak Stan Lee megérhette volna ezt a filmet és benne a nagy, csoportos ölelkezést. Igen, hosszú volt a befejezés, ráadásul lehúzós: már vártam, mikor lesz vége a szomorkodásnak, és lesz valami poén a végén, hogy az ember vidáman jöhessen ki a moziból (hiszen ez mégiscsak egy Marvel-film!), de nem volt, így a fun-sága helyett csak az epic-sége maradt meg. Grandiózus film. És nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra: ebben a multiverse témában még sok felfedeznivaló rejlik. És nagyon izgat, hogyan hozzák be Venomot az MCU-ba.

    /SPOILER

  55. Számomra kellemetlen volt olvasni ezt kritikát. Amikor egy ilyen gyenge filmről is próbálsz pozitívan írni (talán csak mert Marvel?)

    Ez a film abszolút 8-10 évesek színvonala. Akik viszont valószínűleg nem látták a korábbi 5 régi részt.

    Rettentő kínos az egész, nincs meg benne a Marvel féle lazaság se. Strange tette teljesen karakteridegen. És ha ezzel indítják be ennek a fázisnak a fő cselekményét, az elég aggasztó. Majd a végén tessék csak visszagondolni, hogy Peter vergődése lesz az ok. Ami mellé Stephen még asszisztál is.

    A végső csata nem ásítós, hanem nevetséges. Azzal a guberált, összetákolt “csoda gyógyítószerekkel”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.