Everything Everywhere All at Once

Most tényleg mint lehet erről a filmről mondani, amiben benne van minden, méghozzá egyszerre? Kicsit hülyülök a felvetéssel, de itt tényleg ronthat az előzetes tudás az élményen. Legalábbis részemről a trailer már kiment a fejemből, és így eszméletlen élmény volt tényleg mindent felfedezni benne.

A történet röviden úgy foglalható össze, hogy egy Amerikába bevándorló nő sok mindent számlázott ki a mosodájának, amit üzemeltet, ezért be kell mennie az adóhatósághoz, hogy rendbetegye a dolgokat – igen, a végére ezek fontosságát is megtudjuk. Közben kiderül, hogy csak ő lehet képes minden multiverzumbeli énje tudásával felvértezve legyőzni a gonoszt, ami mindent fenyeget.

Az az igazság, hogy a Mátrix emlegethető tényleg, amit sok helyen láttam az előzetes 1 sorosokban, de ez kicsit félre is vezetheti a nézőket. Nem annyira korszakalkotó vizuálisan, mint az első Mátrix, viszont az érzelmi magja mégis erősebb annál. Azért a sztoriban vannak átfedések valahogy, nehéz szavakba önteni miben egyeznek, de biztos, az irodában “felébredés” és ottani üldözés eléggé nagy homage. Ami nekem sokkal találóbb hasonlítás, az valahogy az Eternal Sunshine of the Spotless Mind, csak nyilván harcművészettel megspékelve. Meg több humorral.

Maga a sztori kicsit döcögve indul be, meglepett milyen sokan mentek ki a teremből közben, lehet másra számítottak. Kicsit sufnituningos a film eleje, ezt úgy értem, hogy a dimenzió tech eléggé low budget hatást kelt, viszont mégis eszméletlen high concept az egész film, az utolsó centiig át van gondolva, hiszen a dimenzióváltások miatt erre szükségük is volt, csak a jó vágás az igazán olcsó VFX. Az Everything Everywhere All at Once bizonyítja, hogy a nagyobb koncepciók is elegek tudnak lenni a “nagy film” hatáshoz, mert ez egy blockbuster volt 25 milliós költségvetésből.

Azért rengeteg vicces ötlet is akad benne, viszont ezek között jó pár túltolja az őrületet. Nem ködösítek, a dimenzióváltást úgy lehet elérni, hogy az ember kizökkentő dolgokat tesz a testével, például papírral elvágja az ujjai között a bőrt. Na ezt eléggé eltolják az extrémbe pár alkalommal. Ahogy némelyik dimenzióban sem teljesen normális módon alakult a létezés, ami szintén hoz pár meghökkentő pillanatot.

Viszont míg kicsit lassan döccenünk bele a cselekmény húsába, addig a végére a tétek és az érzelmi húrpengetés olyan szépen csendül össze, hogy egyszerűen öröm volt nézni. Ez nem mindenki filmje lesz, néha elpattan a WTF mérő (nyilván nekem simán belefért), viszont a végére mégis ott van egy másfajta dráma gyönyörű mondandója, amit csak körbevesz a multiverzum csomagolás.

Egy dolog biztos: hasonlóval nincs tele a mozi.

13 hozzászólás a “Everything Everywhere All at Once” bejegyzéshez

  1. Azért, ha a rendezőpáros némi önkontrollt gyakorolt volna, és minden egyes, fejükből kipattantó őrültség helyett mondjuk csak a felét teszik bele a szkriptbe, az kétségkívül jó hatást gyakorolt volna a film élvezeti értékére és komolyan vehetőségére.
    SPOILER
    Például addig az rendben volt, hogy valami eszementséget kell csinálni a dimenzióváltáshoz, és akkor szőlőzsírt rágcsálunk, meg random szerelmet vallunk, de amikor már trófeák feldugdosásáról volt szó, az már számomra közönséges, primitív, oda nem illő humorforrásnak hatott. Ugyanez elmondható Jobu Tupaki bemutatkozásáról, konfettiesővel majd dildókkal való pofozkodással, na meg persze az olyan “hasfalszaggató”, egész filmre elnyújtott gegekről, mint a virsliujjas dimenzió és a mosómedvés L’ecsó dimenzió, amiktől teljesen leolvadt az agyam. Ezekkel párhuzamosan pedig érezzem át egy középkorú nő kapuzárási pánikját, meg egy tinilányt, ahogy birkózik a mássága elfogadásával. Nem működött.
    SPOILER VÉGE
    Összességében egy semmihez sem hasonlítható alkotás, szenzációs vizualitással és harcjelenetekkel, kiváló színészekkel, és a a mozijegy árát egyáltalán nem sajnáltam rá, de szórakoztatni, lenyűgözni egyáltalán nem tudott. Vagy teljesen komoly irányba kellett volna eltolni az egészet, hogy működjön a drámai, földhözragadt vonal is, vagy épp ellenkezőleg.

  2. Paul Rogers egy isten, én teleszórnám díjakkal, elképesztő, hogy tudta ezt a sokmindent teljes egésszé vágni, úgy hogy közben még fogja is a kezed és nem kelt benned olyan érzést, hogy bugyuta vagy. Az első 20 perc nekem is fura volt, nem tudtam, mire véljem, amiket látok, de utána olyan volt, mintha a piros pirulát választottam volna:D Annyi mindent akartam írni, de nem is találom a szavakat… A kavicsos dimenzióban elszakadt a cérna, ott majdnem félrenyeltem a gumicukrom a röhögéstől..namindegy nekem ez a film elrabolta a szívemet, az idiótaságai ellenére is. Fantasztikus üzenete van.

    “érezzem át egy középkorú nő kapuzárási pánikját, meg egy tinilányt, ahogy birkózik a mássága elfogadásával”

    59 évesen már nem egészen középkorú nő :) meg nem feltétlen kapuzárási pánik az, ha egy kicsit besokall a problémáktól, miközben mindenki tőle várja a megoldást.. A lánya meg pont, hogy szabadabb gondolkodású, mint a családja összes többi tagja, kezdetben pont hogy ők nem tudnak megbirkózni a másságával.

    premier előtti vetítésnél adtak ajándék posztert, kint virít az ajtón:D

  3. Pont a humortól volt igazán elszállt az egész. A zene és kép összevágása nagyon ott van, érezhető volt a belepakolt meló. Az egyetlen előzetes is működött mert szinte semmit sem lőttek el. Ellentétben a később kiadott klippekkel és poszterekkel. Volt három-négy kimagaslóan jó és emlékezetes jelenet, de ezeket most nem lőném le. Aki megnézné az a spoilerekkel óvatosan mert csak rontják az élményt. Kipihenten, semmilyen elvárással 10-15 perc után ha elkapod talán akkor működik igazán.

  4. Az a legcsodálatosabb benne, hogy bármilyen ötlettel, vizuális geggel próbálkoztak, nagyon ritkán volt túltolva a bicikli.

    Nyilván ez befogadótól függ, hogy ki mennyire nyitott az új dolgokra, de én imádtam. Multiverzumos témában hivatkozási alap lesz. A nemrégiben bemutatott Póki (amit az érzelmi töltete miatt szintén szerettem) és a nemsokára bemutatott Strange multiverzumos témájában igencsak gyerekcipőben jár (2-3 párhuzamos világra lehet számítani kb.) ehhez az alkotáshoz képest.

    Iszonyatosan látványos, a vágás csillagos ötös, a tempója tökéletesen adagolt. Elismerésem a rendezők mellett a kreatív csapatnak, mert maga a világok megalkotása, bemutatása is nagyon ügyes, pedig nagyrészt csak pár percre lépünk át 1-1 helyre, de mégis működik a dolog. Nem érzi az ember mézesmadzagnak. Átgondolt az egész film.

    A működő és nagyon helyénvaló érzelmi töltet miatt a szereplők motivációi is érthetőek. Az akciójelenetek hol elszálltak, hol csodálatosan merítkeznek a távol-keleti harcművészetekből. Michelle Yeoh pedig ismét megmutatta, hogy mennyire nagy kincs.

    Az év filmje eddig.

  5. Velem együtt kb 14-en voltunk egy kisteremben. Talán csak nekem tetszett a film. Ugye kezdődött feliratokkal, mivel csak az angol nyelv volt szinkronizálva, minden más eredetiben, egyből jöttek is a hangok, h. azt hitték, h. szinkronos.
    Amikor vége lett az első fejezetnek, akkor páran zúgolódtak, hogy WTF, még 3 órán át kell ezt nézni?
    A végén kifele menet viszont már volt olyan beszédfoszlány, aki a múltkori Pókos filmhez hasonlította, és azt mondta, hogy annál jobb volt ez. Szerintem a haverjai elverték a parkolóban….

    Igazából, ha 2x ennyi pénzt kaptak volna, akkor aztán mit ki lehetett volna hozni látványban még úgy is, hogy ezzel a költségvetéssel is sok 150m+-os CGI filmet kenterbe ver.

  6. Szintén kisteremben néztük, de ahogy észrevettem, élvezte az egész társaság. Kreatív, a látványosabb jeleneteket nagyon jól megoldották a vágással stb., sehol nem volt hiányérzetem ilyen téren. Végig szórakoztatott, és még mondanivalója is volt. Legjobb filmélményem az elmúlt időszakból.

  7. Még nem láttam, de az elmondások alapján imádni fogom majd.

    Külön érdekesség hogy az apukát játszó színész Picur a 2. Indy filmből.
    Néztem vele interjúkat, szimpatikus, és érdekes hogy kb 20 évig “nem tudott” szerepet kapni.

  8. Beszippantott a kezdetektol. Imadtam minden percet. Alapmu ez. Megkockaztatom, hogy az egyik legjobb film amit valaha lattam. Vago elott le a kalappal.

  9. Én még nem láttam, kíváncsian várom, imdb meg a kritikák (rotten) felkeltette az érdeklődésemet.
    Azonban azonban nálam mindenképp negatív és tartok tőle, hogy nem fog tetszeni az az, hogy – míg sok kritkus pozitivként értékeli a rendező előző fingós filmjét – na nálam az konkréten a világ egyik legszarabb filmje.

  10. Nekem abszolút bejött. Aki teheti nézze meg moziban. Nem kell minden filmnek 250 millió dolláros költségvetéssel bírnia.
    Én az utóbbi évek egyik legjobb akció és vígjáték filmjét kaptam.
    A köves résznél konkrétan mindenki szakadt a moziban :D

  11. Az elso 2-30 perc kicsit docogott szamomra is. Aztan elindult egy hatalmas mindfuck lavina. A random gagekkel teleszorva erosen az jutott eszembe mintha egy 2 oras rick and morty epizodot neznek! 😃 Osszesegben nagyon jol szorakoztam!

    !!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!

    Az anal “random furcsasagot csinalni” resznel fogtam a fejem! 😂😂😂
    Mikor a fohos neni tul telitodott a multiverzum emberekkel, es mielott belole is ”multiverzum isten” lett ugye meghalt, es kamu stablista. A mozigepesz is beszopta, es mar gyujtotta a lampakat a moziteremben! 😂 Ott olyan jot rohogtem!
    Es vegul amikor eloszor beszelgetnek kovekkent, ott majdnem le estem a szekrol.
    A vegen kicsit sok volt a mar 4ik-re is elnyomott “disney mesebe illo katarzis”, hogy minden csaladtagjaval lenyomta.

    SPOILER VEGE

  12. Tegnap, amikor megnéztem, arra gondoltam, hogy ezt hogyan ajánljam ismerősöknek. És ahogy gondolkodtam, arra jutottam, hogy a legjobb az, ami végig az én fejemben is járt, hogy “én még ilyet nem láttam”.

    És ez a legjobb “leírás” szerintem a filmről. Nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, de ilyen film nincs még egy.

    És nem, hogy újjal lehetne rá mutogatni, hanem egyenesen két kézzel kell kalimpálni! Hogy tessék, EZ AZ, ami ma hiányzik Hollywood-ból!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.