A Thor 4 az átlag közelében esett, a folyami rákok meg énekeltek

Pótlólag gyorsan a… 8 és 9 nappal ezelőtti hétvége bevételi adatai, mert láttam a Thor kapcsán olyat, hogy mekkora hatalmasat esett, vége az MCU-nak, ami nem olyan egyszerű kijelentés, mint gondoljuk.

A Thor: Love and Thunder 46,6 milliót keresett a második hétvégéjén, ami a nyitáshoz képest 68%-os esés. Ugye a Cinemascore (moziból kijövők megkérdezésével mért minőség) sem volt erős, de ez az esés, ha nem is a legszebb, így a világjárvány utáni időkben kicsit megszokottnak tűnik a blockbustereknél.

Persze vannak kirívó esetek, mint a Maverick vagy a No Way Home, ellenben összehasonlításnak a Doctor Strange in the Multiverse of Madness 67%-os esést produkált a második hetére. Járvány előtt persze a Thor 1 például 47%, a Thor 2 57% és a Rangarök 53%-os esésekkel bírt hasonló időszakban, de mint tudjuk, a moziba járók egy része úgy döntött a világjárvány alatt, hogy az eddiginél is ritkábban megy majd a filmszínházba, így már tényleg a 60% fölötti számokhoz kell hozzászokni ilyesmi filmeknél. Az egyedüli ami tényleg aggasztó a Thor mostani számaiban, hogy igazi ellenfele sem volt.

Újonc volt a héten a Where the Crawdads Sing, és kisebb dráma létére, de persze sikerkönyvön alapulva, egy nagyon szép 17,2 millióval vette a premierjét. 24 millióba került, szóval simán a pénzénél lesz a Sony, sőt, remek haszon lesz a vége. A Minions meg menetel a végtelenbe. Vajon az elegánsan öltözött meme moziba menés mögött melyik marketing csapat állt?

A hétvége amerikai bevételei:

  • Thor: Love and Thunder – $46,632,172 – össz: $233,903,308
  • Minions: The Rise of Gru – $26,838,560 – össz: $263,406,065
  • Where the Crawdads Sing – $17,253,227 – össz: $17,253,227
  • Top Gun: Maverick – $12,306,381 – össz: $618,268,949
  • Elvis – $8,000,873 – össz: $106,601,284
  • Paws of Fury: The Legend of Hank – $6,321,423 – össz: $6,321,423
  • The Black Phone – $5,372,505 – össz: $72,108,680
  • Jurassic World: Dominion – $5,152,400 – össz: $359,911,400
  • Mrs. Harris Goes to Paris – $1,953,070 – össz: $1,953,070
  • Lightyear – $1,400,546 – össz: $115,599,296

21 hozzászólás a “A Thor 4 az átlag közelében esett, a folyami rákok meg énekeltek” bejegyzéshez

  1. Thor meg is érdemli, hogy ne legyen akkora siker, lévén a film egy kalap szar. Számomra az MCU legalja.

  2. Neked a közel 70%-os esés megszokottnak tűnik blockbustereknél?? Te melyik alternatív valóság filmjeiről beszélsz? Ez ritka nagy esés, még Marvel filmhez képest is. Ne próbáljuk már fényezni, hogy “ó hát járvány után vagyunk”. Legközelebb mire fogjuk, napkitörésre? Nagyot esnek, mert a nézők csalódnak a filmben, és második hétvégére elterjed a szóbeszéd, ez volt a Dr Strange esetén is. A Top Gun is járvány utáni film, mégis sehol sincs 70%-os esés, ja de az “kirívó eset”. ??? Kettő blockbuster nem esett nagyot, kettő meg nagyot esett második hétvégére, akkor hol itt a kirívás? Nekem pont a 70%os képregény gagyi esések a kirívóak, ezek üzenet értékűek. A Pókember nagyon jó film volt, nem is esett. A TopGun szuper, nem esett. A Szrange meg a Thor egy idióta gagyi lett, amiben sokan csalódtak, estek is. Számomra ez egyszerű. Ha jó a film, akkor mennek rá, járvány ide vagy oda.

  3. Az Uratok:

    Elég sokáig tényleg jellemző volt az elmúlt 1 évben, amióta visszatértek a blockbusterek, hogy 60% felett estek.

    Lentebb berakok egy listát, nagyjából az összes drágább látványfilm benne van ebből az időszakból és láthatod, hogy nem kivételes, sőt, rendszeres a 60% feletti esés.

    Lehet persze példálózni a Maverickkel, de az box office történelem :) és ritka nagy csoda. Nem ez a trend – a trend valóban nagy eséseket mutat és Human sem fényezi. Majd írok egy kicsit bővebben arról, hogy miért nem annyira katasztrofális ez a Thor eredmény, annak ellenére, hogy első ránézésre csalódás. Nem védeni akarom, csak érdemes hátralépni kettőt először.

    Thor – 67.7
    Minions – 56.9
    Lightyear – 64.1
    Jurassic World – 59.2
    Maverick – 28.9
    Strange – 67
    Fantastic Beasts – 66.8
    Sonic – 59.4
    Morbius – 73.8
    Batman – 50.4
    Uncharted – 47.7
    Spiderman – 67.5
    Eternals – 62.3
    Dune – 62.4
    James Bond – 56.9
    Venom – 64.7
    Shang-Chi – 54
    Widow – 67.8
    F9 – 67.2

  4. Konkrétan azt olvastam, hogy a Thor 4 esett az összes MCU film közül a legtöbbet a második hétvégéjére. /reddit boxoffice-on egy felhasználó összehasonlította őket: second_weekend_domestic_drops_of_all_mcu_films/

    Bukásnak persze nem lesz bukás, de csalódás bevételi szempontból, főleg hogy még a nyár előtt szerintem sokan milliárd fölött várták a végét.

  5. repeater aka Zsírfeka:

    “Konkrétan azt olvastam, hogy a Thor 4 esett az összes MCU film közül a legtöbbet a második hétvégéjére. /reddit boxoffice-on egy felhasználó összehasonlította őket”

    de ez nem igaz, pont fentebb listáztam :) mármint ha szigorúan az állítást nézzük a Black Widow 0.1%-kal nagyobbat esett és igen, ott a VOD is bejátszott, de akkor is cáfolja az állítást. minimális, de különbség.

  6. abelh – ha tényleg veszed a fáradtságot, akkor inkább úgy csináld, hogy csak az eddigi Marvel filmekkel hasonlítod. akár az összessel. ki a francot érdekel, hogy a Sonic mennyit esett, a kérdés az, hogy a korábbi állandó, megbízható lendülethez képest kezd-e kifulladni a Marvel világ és lehet-e jelét látni a bevételeken.

    értem, mit mondasz, de itt most nem az általános trendek számítanak, hanem az, meddig tolják még ezeket a teljesen egykaptafa képregényfilmeket ugyanúgy, ahogy eddig futószalagon. ha a SW-nál a Solo szopacs elég volt ahhoz, hogy húzzanak egy kéziféket érdekes lesz megfigyelni, hogy itt hogy alakul a téma. ugye a Solonál se azt nézték, hogy a többi mozihoz képest mit hoz, hanem azt, hogy SW-hoz képest mit hoz. ezért gondolom, hogy felesleges lenne elkalandozni a Marvel világon kívülre.

  7. “Elég sokáig tényleg jellemző volt az elmúlt 1 évben, amióta visszatértek a blockbusterek, hogy 60% felett estek. ”

    Nem akarok kötekedni, de nem lehet, hogy egész egyszerűen csupa szar film jött ki, azért estek ekkorát? Kijött egy jó – Top Gun – és csodák-csodája a szabály már nem szabály. Szóval, a fél óra múlva már nem is emlékszem rá filmek helyett talán vissza kéne térni azokhoz amiket írók írnak és rendezők rendeznek, akkor nem csak vizuális ingerek lesznek a heti popcorn mellé.

  8. @Malachi

    Minek osszehasonlitani az eddigi Marvel filmekkel mikor a fo szempont a covid hatasa, ha nem kalandozunk Marvelen kivulre covid utan az aktualis trend alapjan Thor 4 nem kirivo.

    Marvel a tobbi nelkul:
    Thor – 67.7
    Strange – 67
    Spiderman – 67.5
    Eternals – 62.3
    Shang-Chi – 54
    Widow – 67.8

    Nem tudom mibol tunik ugy, hogy kezd kifulladni, mikor teljesen egy savban mozog a tobbi branddel, plusz ha egy lepessel tovabb megyunk es osszehasonlitjuk a nem tucat kepregenyfilmekkel akkor tovabbra is dominalja a covid altal tepazott mozis beveteleket.

  9. De jól mondja abelh, most màr teljesen màshogy kell ezekre a szàmokra nézni.

    Covid óta sokkal rövidebb ideig vetítik a filmeket.
    Legtöbb esetben, föleg disney termékeknèl egy másfèl hónap elteltèvel fennt lesz a streaming platformon is.

    Àtlag nèző egyszer gyorsan megnézi nagyvàsznon, utàna minek menjen el mégegyszer mikor következő hónapban megnèzheti megint otthon, kvázi ingyen.

  10. Malachi:

    “ha tényleg veszed a fáradtságot, akkor inkább úgy csináld, hogy csak az eddigi Marvel filmekkel hasonlítod. akár az összessel. ki a francot érdekel, hogy a Sonic mennyit esett, a kérdés az, hogy a korábbi állandó, megbízható lendülethez képest kezd-e kifulladni a Marvel világ és lehet-e jelét látni a bevételeken.”

    volt egy állítás, hogy covid óta a blockbusterek nagyobbat esnek a második hétvégére – én ezt cáfoltam, mert erről volt szó. tök más dologról beszélsz.

    de jó legyen az általad feldobott labda, hogy a Thor Solo-szintű kézifék lesz-e:

    1. A Pókember közel 2 milliárdot hozott Kína nélkül.

    2. A Doctor Strange 2 szintén nagyot esett a második hétvégéjére, de a nemzetközi összbevétele 954 millió eddig. Kína és Oroszország nélkül, amivel kb. 1.1 milliárd lenne -> ez szinte kapásból a Pókember gigasikere után. Szóval ha egy alternatív világban erre a két piacra is kifutott volna, most nem beszélgetnénk itt semmiről, mert röhejes lenne. A Strange közel 50%-ot dobott az első részén és lenyomta az eddigi összes Thort, 2 Iron Mant, 2 Captain Americát, egy Pókembert, miközben ők voltak a húzónevek.

    3. Két ekkora gigasiker után jön egyből a harmadik film -> nagyot esik a második hétvégére igen, és az összbevétele megáll 700-800 között globálisan és a fenti két mozi után mégis vészharangot kongatnak sokan.

    – miközben szintén nem kap kínai piacot és ha rászámolsz a nemzetközi bevételére 120-130 milliót, ami standard lenne, akkor pont a Ragnarok környékére érne -> amit ugyebár úgy ünnepeltek, hogy anyagilag is visszahozta a karaktert az élbolyba.

    – kicsit a Black Panther, Captain Marvel, valamint MCU lezárós filmek eltorzították a bevételeket -> mindenki azt hiszi, hogy mostantól 1-2 milliárd dollár a standard az MCU esetében, és ha ez csökken, akkor már káosz van.

    – a komplett MCU átlagbevétele nemzetközileg most 938 milliónál van. mondhatnám, hogy torzítja az Endgame közel 3 milliárdja, de ott a másik végén a Hulk 238 milliója, mégis kijelenthető, hogy az elmúlt pár év felfele kilógó gigabevételek trendje miatt/mellett egy átlag szóló MCU film 800-850 körül hoz átlagban. és akkor még egyszer, a Thor pont itt állna végül majd, ha megkapná az összes külföldi piacot.

    – – – – – –

    Szóval ez Solo szintű bukta? nem. A Solo 400 milliót sem tudott hozni globálisan, miközben az SW akkoriban 1 milliárd fölé volt beárazva.

    A Thor 4 biztos elgondolkodtatja Feige-t, mert sok szempontból kapufa lett, de egy No Way Home, Strange 2, most meg egy teljesen standard bevételű Thor 4 mellett a franchise bukdácsolásáról beszélni teljesen alaptalan.

  11. @abehl

    Akkor en is felreertettem, ha nem esnek nagyobbat akkor Malachi elkepzelese jogos, erdekes lenne latni a teljes Marvel univerzum masodik heti eredmenyet. 67% koruli eses pre-covid idoszakban is normal volt?

  12. Biztos véletlen egybeesés, hogy a legnagyobb esések kaki filmekhez (Thor, Widow, Beasts, Strange, F9) köthető, a Batman meg a Maverick meg alig esett. No way home kétszer annyival nyitott mint bárelyik ezek közül, talán onnan megbocsátható a 67.5.

    Ezen a ponton tök egyértelmű, hogy az évek alatt felépített brand tehetlensége viszi csak előre az olyan filmeket mint a thor vagy a strange, vagy akármelyik disney+ gagyiságot nem a minőségük. Pont mint az SW esetében.

    Human persze elnyammog ezeken is boldogan mert legalább nem a Russo testvérek csinálták! (régen volt post róluk amúgy :D) Hála istennek, soha többet MCU-ba őket mégegyszer, még a végén lehoznának egy IW szintű marvel filmet újra…

  13. Rev:

    “67% koruli eses pre-covid idoszakban is normal volt?”

    nem, 50-60 között jellemzően.

    de a második heti esés is csak egy indikátor a sok közül – szerintem, amit érdemes nézni:

    1. nyilván az első hétvége – ez mutatja igazán az alapvető hype-ot, és minőségben főleg a kritikákra hagyatkozik az érdeklődés, nem a nézői visszajelzésekre / tetszésindexre.

    2. a második hétvégén már kijön az, ha a közönség nem tudta annyira befogadni a filmet, de még itt is árnyalhatja a képet az, hogy egy nagyon felhype-olt mozi nyilván kisebb közönséget tud megtartani, mert a rajongók nagyobb része megnézte már.

    3. a lefutás. itt viszont már pláne ott a torzító tényező, hogy az év melyik szakaszában mutatták be, mert ünnepek környékén, hosszú hétvégén, nyáron nyilván elcsúsznak a számok. ettől függetlenül a nyitó és végső bevétel aránya általában beszédes.

    – A Thor az első esetben jól muzsikál, 12. az MCU filmek közül, főleg a nagyobb event cuccok előzik és azért tényleg, 144 millióról beszélünk, ez nagyon magas szám.

    – a második esetében, ahogy fentebb írtam, all-time utolsó előtti, csak a Black Widow esett nagyobbat. de itt bejön a képbe az, amit írtam, hogy nagy nyitás -> nagy esés, a No Way Home mindössze 0.2%-kal esett kisebbet a második hétvégéjére. De adom, hogy Covid ide, vagy oda, ez a 67% nagyon magas és valóban jelzi a Thor esetében, hogy a filmmel valami nem oké.

    – itt még nincs végleges szám, nem néztem végig a komplett franchise-t, de első ránézésre van rá esély, hogy a Thor 4 a legkisebb nyitás – végső bevétel szorzót hozza Amerikában. és akkor ez már tényleg komolyan jelzi, hogy a közönség nem szerette. DE ettől még a végső bevétel tekintetében nem lesz bukás.

  14. Hat kivancsisagbol raneztem a Thor adataira.

    Thor, US bevetel 181m, Int. 268m, overall 449m, 1st week US 65m, 2nd week US 34m (-47.2%)

    Thor Dark World, US bevetel 206m, Int. 438m, overall 644m, 1st week US 85m, 2nd week US 36m (-57.3%)

    Thor Ragnarok, US bevetel 315m, Int. 538m, overall 853m, 1st week US 122m, 2nd week US 57m (-53.5%)

    Thor Thunder and Love (2-3w), US bevetel 276m, Int. 322m, overall 598m, 1st week US 144m, 2nd week US 46m (-67.7%)

    US bevetel szempontjabol a teljes bevetel 56-59% volt az elso ket het. 60-68% pedig teljes bevetelt tekintve international. Ezek alapjan legrosszabb esetben is overall hozza a Ragnarok szamait. Trend alapjan legrosszabb esetben is nem kifulladasrol beszelhetunk, max. az US kozonsegnel tetozott a dolog.

    Bar elvileg dolgozom, szoval nem nagyon merulhettem el a statisztikaban. :D

  15. szerintem amíg 150 millió körül tudnak nyitni, addig talán még tetőzésről sincs szó, mert egyértelműen mutatja ez az eredmény az érdeklődést. az azt követő lefutás meg a minőségre / csalódottságra utal.

    -> ergo “csak” jobb filmet kell gyártaniuk, a közönség egyelőre így is úgy is tolulni fog.

  16. “Nem akarok kötekedni, de nem lehet, hogy egész egyszerűen csupa szar film jött ki, azért estek ekkorát?”

    sajnos nem ilyen egyszerű a kérdés, különben mindenki jót akarna csinálni, nem Venom 2-t.

  17. Andris: a Dune-t direkt hagytad ki? Ja akkor máris bukta az elmélet. Az Uncharted és a Shang Chi pedig remek filmek, hiszen csak 50 körül estek, nem?

    “Human persze elnyammog ezeken is boldogan”

    Thor, Widow, Beasts, Strange, F9 – ööö, ezekből melyiket éltettem? A BLack Widowt lehúztam, az F9-et alig bírtam végignézni és lehúztam, a Thor-t egyszer moziban elmegynek írtam, a Strangeről voltam talán a legpozitívabb? De látom az elméleted köré kanyarítod a valóságot, lesz ami lesz.

  18. abelh – kösz a részletes választ!

    bevallom örülnék, ha a közönség kicsit a fejéhez kapna és nem zabálná tovább annyira lelkesen a terméket, mert jó lenne egy kis változatossagot látni, újratervezést, akármit. mára rohadt unalmas lett, hogy ennyire leuralta a blockbuster világot a Marvel ezekkel a tökugyanolyan filmekkel.

  19. úgy látom, a kognitív disszonancia redukció sokaknál befigyel – de ez mindenkire jellemző, rám is, ezért érdemes elfogadni, hogy sokszor nem igaz a kezdeti elméletünk, csak ehhez nyitottnak kell lenni arra, hogy mások tényekkel meggyőzhetnek minket.

    jelenleg valóban a 60% körüli második hétvégés csökkenés jellemző. jópáran említették a Maverick-et, ami párját ritkító példa. nem ez a jellemző. ez a rekordokat állító kivétel :) olyan minimálisan csökkenő számokat produkál, amik történelmi rekordok, csak avatar, titanic előzik meg.
    vagy ott az everything everywhere, ami a kiváló szájhagyomány miatt képes volt jobb bevételeket begyűjteni és felkapaszkodni a top5-be.
    viszont ezek nem jellemző példák, hanem a kirívó esetek.
    igen, mindkét film remek lett, ellentétben a középszerrel. van összefüggés a minőség és az érdeklődés csökkenése között tiszta sor.
    de a thor4 esése még mindig nem érte el a morbius mélységeit :D

  20. OMG azért látom sokaknak szúrja a szemét hogy az az átkozott rohadék MCU még mindig nem akar földbe állni. Pedig tényleg nagyon egyértelmű hogy a 60% körüli esés mostanában trend és nem egyedi legyen az akár mcu akár más. Emberek tessék végre elfogadni, hogy van egy teljes generáció akik számára az mcu film olyan természetes mint a családi vacsora.

  21. megtöröm a témát, bocsi:D Where the Crawdads Sing, sikerének tökre örülök, lenne még hasonló könyv, amit filmbe lehetne önteni és várnék is, hátha nagyobb teret kapnak ezek a Sony-nál, én nagyon bírnám :]

    Régebbről rémlik a víz mélyén hasonló kategóriában, mintha szárnyra kapott volna valami pletyi, hogy Witherspoon cége vette volna meg a jogokat, de bazi nagy a csönd, sanszos, hogy nem is lesz belőle semmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.