Enola Holmes 2

A streaming blockbuster jött a mozis felhozatallal felvenni a versenyt, de részben beleesett a folytatások hibáiba. Részben viszont jó volt?

A történet az első részben megismert legkisebb Holmes, Enola körül bonyolódik, aki ugye egy Lord megmentése után saját nyomozóirodát nyitott. Az új munkájában senki nem vette komolyan, kivéve egy gyufagyáros kislányt, aki a “nővére” megtalálására fogadta fel. Közben Sherlock Holmes valami pénzrablás ügyében nyomoz valami zseniális bűnözőt kergetve.

A főhős továbbra is Enola, elindul a nyomokon, megrántja a kilógó szálakat, hogy mi kerül elő, így lesz rendőrség elől menekülés, hulla és minden más, ami egy kaland-krimibe kell. Nézőként nincs sok esélyünk kitalálni a fordulatokat, és talán ez a fő baja a filmnek, miszerint igyekeztek egy tényleg összetett, valóságon alapuló ügyet írni bele, de kicsit túl sok expozíció kellett hozzá, valahogy túl sok lett az információ.

Komolyabb gond, hogy a kaland rész is csökkent! Vagyis inkább, hogy is mondjam, hagyományosabb lett. Próbáltak nagyobb szabású dolgokat csinálni, de valahogy nem működtek így az akciójelenetek, és a legérdekesebbet meg ellőtték a film elején flashforwardban. Az egész film tipikusabb lett, az a könnyedség hiányzott belőle, ami feljebb húzta az első részt.

Így is akadtak tényleg jó pillanatok, és a fiatalok szerelmes megmosolyogtató volt, de a varázs már annyira sem volt meg, mint a múltkor, pedig azért az sem egy új modern mestermű volt.

A fő problémámért pedig ne kövezzetek meg, mert Henry Cavill-lal már most néznék saját Sherlock Holmes filmeket, de szerintem ide sok volt a karakter. Cavill a nagy név igazából a filmben, és nem hagyhatták parlagon ezt, érhető amit a filmkészítők csináltak, de mégis, nézzük az Enola Holmes-t, és félig egy Sherlock Holmes filmet kapunk inkább, annak ikonikus karaktereivel, ahelyett, hogy Enola tényleg a saját útját járná.

A folytatás ról? Mivel a Netflix működő franchiseokra gyúr mostanában, így gondolom jöhet is majd. A film egyelőre Top 1 a Netflixen, és az első részt is magával húzta, az jelenleg Top 4, az újra- és elsőnézők miatt, szóval gazdaságilag úgy tűnik bejött minden döntésük, de minőségileg egy picit az első rész alá tenném ezt, még úgy is, hogy simán nézem majd a következőt belőle.

27 hozzászólás a “Enola Holmes 2” bejegyzéshez

  1. Csak azért fogom megnézni, mert több Henry Cavill lesz benne, mint az egyben. Igazából szerintem mindenki miatta nézi… de akkor valóban, miért is nem jött inkább rögtön egy standalone film vele, mintsem az Enola folytatás?

  2. Nekem tetszett. Mondhatnánk, hogy hiányzik belőle az első rész játékossága, de itt az ügy is komolyabb és Enola is felnőttebb, szóval szépen passzol a karakter fejlődéséhez. Bőven van hova fejleszteni ezt a világot, úgyhogy jöhet a folytatás!

  3. “Nézőként nincs sok esélyünk kitalálni a fordulatokat, és talán ez a fő baja a filmnek”

    Nem éppen ez lenne a lényege, hogy ne tudjuk kitalálni, hogy meglepődjünk a film nézése közben?

  4. Megannyi érdemesebb filmet lehetne megtekinteni (All quiet on the western front, Cabinet of curiosities, The stranger, Barbarian, Holy spider, The good nurse, Where the crawdads sing, Smile, Broker, Triangle of Sadness, etc.) erre te mit választasz? Na mit? Hát ezt.

  5. Ha a folytatásba még behozzák Wattson karakterét, akkor már teljesen jó lesz :D Mondjuk én így is szerettem ezt a filmet, annak ellenére, hogy nem hozta a Netflix-re jellemző homárvonalat :D :D :D tudom, hogy nem fognak olyat csinálni, amiben Cavill lesz a fő főszereplő, de szívesen megnézném :D :D

  6. Mushmushi: mert blockbustert akartam nézni? amúgy láttam mást is a listádból, de ma nem volt kedvem arról írni.

  7. Kopasz: nem, egy ilyen érdekes egyensúly ez, mert nekünk is tudni kell nyomozni, de szerintem itt nem lehetett, egyik felfedés sem “ja tényleg” volt, vagy hogy foglaljam össze.

  8. human, Kopasz: én is Kopasszal értek egyet (bár nem azért hogy meglepődjünk hanem hogy ne azon kelljen végig kattogni hogy a két-három (tisztelet a kivételnek) sablonból épp melyiket dobja a gép az íróknak. Emiatt számomra a legjobb nyomozós film (illetve sorozat) , és amúgy egyben ráadásul még explicit Sherlock Holmes parafrázis is, az a dr House, ott még csak találgatni sincs esélyem mi a következő opció a nyomozásban (persze néha ott is meghúzzák hogy az a “tettes” akit korábban már elvetettek, vagy hogy túlkomplikálták és valami banálisan egyszerű, stb, stb, csak hát majdnem 200 rész, így pont jók az arányok hogy nagyon néha ilyen is van)

    Na de hogy a konkrét filmről is írjak, hát én egyelőre azok közé tartoztam (volna) akiket ez behúz az első részbe hogy csak kellene már adni neki egy esélyt, szóval nekiültem, de sajnos egyelőre lelőttem a negyedénél, ez még rosszabb mint amilyenre anno számítottam… Bár már legalább kezdődik a nyomozós rész, meg Cavillt is képbe tették már, szóval majd azért folytatom (épp nemrég néztem egy hollywood news agency videót, eddig kb tök jól illusztrálja az abban mondottakat hogyan rontják el a gyerek (kamasz) karakterek írását, főleg ha lányok, szóval tanulmánynak is beillik majd :))

  9. Nekem egy bajom van vele,ami az elsővel is volt: Millie Bobby Brown. Ripacskodik, túl gesztikulál. Egyszerűen pocsék színésznő. Egy szerencséje van, hogy jó a kémiája a többi színésszel.

    Cavill pocsék Holmes, de a színész karizmája elviszi a hátán a karaktert és az egész filmet. Ja, és fél órával hosszabb, mint kellene.

  10. Szerintem ez a film olyan kiscsajoknak készült, mint amilyen a főszereplő.
    Henry Cavill nem hiteles Holmes. Túl izmos, tökéletes, pedig vékonynak és betegesnek kellene lennie, hiszen morfinista.

  11. Hát nekem ez valszeg, hogy kimarad, az elsőt is alig bírtuk végigszenvedni a feleségemmel, pedig szeretjük a nyomozós/rejtélyes filmeket. Millie Bobby Brown nekem sajnos nagyon irritáló színésznő, borzalmasan túljátssza a szerepeit, ráadásul ez a kifelé magyarázok a nézőknek stílus is elképesztően túl volt tolva, mégegyszer megjegyzem, számomra. Mennyire hasonlít az elsőre ez a film? Most is fele időben a nézőnek ripacskodik Enola? Ha nem, akkor lehet adok neki egy esélyt.

  12. hm, nem bírtam a kísértést, az elsőt végignéztem. Hát azért ez baromi nagy luft, igazából értelmezhetetlen hogy ez miért kellett Sherlock-familyként prezentálni (természetesen hogy IP-hez lehessen kötni, de hát ezzel rögtön olyan helyzetbe hozták magukat amit nemhogy megugorni nem sikerült de iszonyat hasraesés. Namindegy. Bár ha ez bármi más lett volna, ezt a “családi” vonalat az alapoktól újra kellett volna írni mert a legkevésbé sem működik) Millie Bobby Brown szokás szerint borzalmas de ezt nem rovom fel a filmnek. Henry Cavill sem tud jó lenni mert nem Sherlock (de ha ezt nem erőltetnék, és a családi dinamikákat jól felépítenék, akkor benne azért legalább lenne fantázia) Viszont aki a teljes WTF az Mycroft, ezt egyszerűen nem is értem hogy gondolták…
    Maga a forgatókönyv az semmi extra, viszont innen sajnos végképp lehúzza hogy állandóan gőzkalapáccsal akarjáka nézőkbe verni a Mondanivalót.
    És akkor még ott vannak Enola verekedős jelenetei, hát basszus azokkal is mindenki jobban jár ha inkább bele sem írnak ilyeneket.
    Én ezt sajnos egyáltalán nem gondolom sem jó popcorn, sem családi filmnek.

  13. ja, és totál beigazolta azt amit fentebb írtam egy bent ragadt kommentben, hogy egyáltalán nem látom miért lenne jó egy olyan Ügy amit nézőként simán megoldok mert Séma Numero 1-ben írták meg. Ennél szerintem jobb az amikor eleve ki sem található a bűnös személye, én simán arra az útra szavazok.

  14. Nekem jobban tetszett, mint az első rész.
    Cavill külön Sherlock film ötletet támogatom.

  15. see how they runban sem tudtam kitalálni a csavart, vagy volt “jabaszki tényleg” pillanatom. Az elsőnél gátlástalan utálat tört rám, itt azért már visszafogottabb volt a helyzet – valószínű kellett az első rész, hogy tudjam, mire számítsak éshát igen, jobban tetszett, mint az első.

    Cavillel álltam inkább hadilábon, valamiért nekem olyan érzésem volt, mintha nem is Cavillt látnám.. nincs rá különösebb magyarázat, egyszerűen fura volt.

    Hihetetlen leírni, de várom a 3. részt:D annak ellenére, hogy látva egy B kategóriás nancy drew-t, Sophia Lillis SOKKAL nagyobb dobás lett volna erre a szerepre. Nem akarom Bántani Millie-t, olvastam is a betegségéről, nem is értem, hogy a fba létezik a hétköznapokban, vagy mennyi nehézséget okoz neki a forgatás, mennyire lehet egyensúlyzavara stb, de egyszerűen nincs meg az az arcjátéka, ami számomra (!) szimpatikussá tudná tenni.. ettől még nem mondom, hogy amiben szerepel, azt nem fogom megnézni, mert pl a stranger things is rohadt jó és rohadt nagy hiba lett volna kihagyni miatta

  16. ó, akkor nem vagyok egyedül, MBB nemcsak engem irritál. Pedig a Stranger Things elején olyan cuki volt a kopasz fejével.

  17. Elképedve olvasom, hogy mennyi embert irritál MMB. Többek szerint rossz színésznő. Ugyanazt a filmet néztük? Gyakorlatilag tökéletesen hozza a karaktert! Nem egyértelmű, hogy direkt ilyen a szerep? Így van megírva. Hiszen Sherlock ellenpólusa akar lenni… úgy érzem, akik ezt nem észlelik, nem a filmet nézik, hanem azt amit gondoltak, hogy a film lesz.

    Ráadásul a célközönség a fiatal lányok csoportja. Nekik pedig tetszik.

    Persze, szabad a színésznőt antipatikusnak látni, de ez a néző hibája, nem a filmé és nem is a karakteré.

  18. Mennyi embert? Ketten írták a 18-ból, bárhogy számolom, az nem sok:D én nem írtam, hogy irritáló lenne, vagyhogy a film hibája lenne, hogy olyan, amilyen, egyszerüen nincs benne a top3 kedvenc színestek kozt, mert 18 vagy titenakarhany évesen még nem lesz egy színészóriás őstehetség. Ha végiggondolja az ember, vannak nála jobbak.

  19. Nekem tetszett ez is, az első is. Van egy ártatlan bája, ami elücsörögtet, itt-ott megmosolyogtat, fogy a csipsz, párom is szereti. Ez erre való és erre tökéletes.

  20. ami bajom volt a filmmel az az, hog túl hosszú volt és próbálták bonyolítani a rejtélyt ami egyrészt 2 volt, másrészt meg az egyik a másik kárára lett kialakítva.
    Mármint basszus a fő szál a gyufa szál (lol), mégsem az volt a “wow” faktor, hanem Sherlock szála.
    vajon miért?
    De amikor megláttam először A gonoszt, akkor már tulajdonképpen tudtam, hogy ki ő valójában és ezt nem azért mondom, mert

    SPOILER!!!

    rasszista lennék, egyszerűen full tipikus húzás volt a a gyártótól (ami egyébként full egybevág a netflix lobbi nézetével, és erőltetni kell a változtatásokat).
    De most tényleg: minimum 30 éve arról szól a filmipar, hogy a fekete karakterek rosszak, ez ellen felszólalnak a színészek, Hollywood erre jó jó akkor ők lesznek a meleg karakterek.
    a nők erős karaktert akarnak eljátszani mert eddig csak kihasználták őket, erre beraknak egy fekete nőt rabszolgának aki gonosz és okos is. 2x.
    na szóval nem volt egy nagy titok a karakter, a film sem, de azért Cavill jó volt csak ez nem Sherlock.

  21. Limonádé, egész jó humorral és kevés Cavillel. Ez volt ami megmaradt az első részből. Ez szintén limonádé (suprise suprise), kevesebb humorral, több Cavillel. Gondolom utóbbi azért mert az elsőben 2-3 cameója volt és gondolták jobban megnyomják aminek tényleg az lett a vége hogy egy fél Sherlock filmet kaptunk, persze annak meg bűngyenge. A bajom a kevesebb humorral és a megfelelő lazaság hiányával volt. Amíg az első részben tetszett a legtöbb Houes of Cards-os néző szemébe kitekintgetés addig itt sokszor erőltetett és túl sok volt amit az utolsó bő félórára persze elfelejtettek. Ettől függetlenül egynek elment de semmi több.

    Milly esetében Ayrons-al értek teljesen egyet azaz “ripacskodik, túl gesztikulál.” Az első részben ezt lazábban hozta, itt most valamiért feszengett. Ok hogy ez a karakter ilyen, de nem áll jól neki. Az ügynöke helyében a dráma-thriller-horror vonalra állítanám rá. Strangerben is jól hozta.

  22. Azok közé tartozom, akik szerint jobban sikerült, mint az első. De továbbra sem tudom magam túltenni azon, hogy Sherlock Holmes anyja egy terrorista.

  23. Azert az eleg meredek, hogy Helena Bonham Carter jatssza Henry Cavill anyjat, plane hogy van egy meg idosebb testveruk, Mycroft….

  24. Alapban vártam, de örülök neki, hogy még jó is lett. Alig várom, hogy legyen egy szabad délutánom rá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.