Barbarian

Ilyen egy jól összetett, szórakoztató modern horror film? Az A24 szokta kapni az ívet, hogy köldöknézős az emelkedett horrorjaik többsége, néha tényleg az, ez viszont egy sima sztorit vezet le izgalmasan és néha viccesen.

Bár lehet a sima nem is írja le jól a helyzetet, mert úgy láttam, hogy a hype az “el sem tudod képzelni mi van a pincében, merre kanyarodik a film” dolog köré összpontosult, ami részben igaz, de előre szaladtam. A történet egy nőről szól, aki állásinterjúra érkezik Detroitba, de az airbnb amit kibérelt az egy borzasztó környéken van, és még van is valaki abban a házban, amit elvileg a nő vett ki.

Esős az éjszaka, és igyekeznek megmagyarázni azt is, hogy miért nem megy egy szállodába gyorsan (a Cinemasins effekt), de végül ott alszik az idegennel egy fedél alatt, és el sem tudjátok képzelni, hogy mi jön ez után. Vagyis nyilván nem akarok belemenni, mert tényleg akadnak meglepetések a film 3 felvonásában, amik közül a középső elég vicces.

Nyilván van benne modern társadalmi probléma, de hát a horrorokban mindig is volt, és kicsit túlságosan egyszerűen beszél arról, ebben hasonlít például a minap ekézett Don’t Worry Darlingra, ellenben a Barbarian bizonyítja, hogy a mesélés nagyon számít. Nem elég Az Üzenet egy műbe, aztán lehet hátradőlni, mint pár filmkészítő teszi, hanem azért igyekezni kell izgalmas közegbe tenni. Itt sikerült.

Nem ez az utóbbi 10 év legjobb horrorja, de a zsánerbe csak néha belenéző fejemnek nagyon szórakoztató, jól megcsinált darab volt, ami nem üldögélt sokat, hanem tényleg hullámvasutazta a nézőt.

human
írta
2022. 11. 30. 14:06
megjelenés
14
hozzászolás


14 hozzászólás a “Barbarian” bejegyzéshez

  1. Nekem addig volt érdekes, amíg

    SPOILER

    Skarsgård meg nem nyekkent.

    SPOILER OFF.

    Fura ezt írni, de érdektelenné vált a végére..

  2. SPOILER

    Engem teljesen félrevitt a hype és az a kamera a pincében…az mi a francért volt ott? Teljesen másra számítottam és amit kaptam az nekem gagyi volt főleg amikor már szupererőt kapott a mami az tényleg már komikum volt…

  3. Nagyon élveztem. Teljesen másra számítottam, viszont igen, az első rész erősebb volt.

    SPOILER

    Bill Skargard lesz a következő Sean Bean? :D

  4. Nekem is az első szegmens tetszett. Ott a főszereplő tök okosan és nem sablonosan viselkedett szerintem. A viselkedése meg totális sablon lett a film második szegmensében.

    SPOILER

    A kamera az azért volt ott, mert felvehette a nemierőszakokat. Amikor a csávó bemegy a szobájába, ott sorba vannak a kazik nevekkel.

  5. Amilyen erősen indult az első fél óra simán lehetett volna az év horrorja. Azért így is nézhető volt. A Barlang és a Vaksötét is beugrott egy két helyen de a Vesper után Richard Brake is félig duplázta az ágyban fekvő szerepet.

  6. SPOILER

    Amikor megjelent a szörny, felröhögtünk, megállítottuk és pár percig tanakodtunk nézzük-e tovább.

    Ha túllendülsz az ősnőstényen tényleg vállalható, egyszer nézhető, kicsit szájbarágós az üzenet, de elmegy. Csak túlságosan vártam és bíztam a hype-ban.

    Amúgy nagyon félrevezető ez a hatalmas fordulatos, ne tudj róla előre semmit hype – mert tök igaz, hogy erre nem gondoltam volna, de attól hogy valami kiszámíthatatlan még nem lesz jó, vagy különleges.

  7. Valahol olvastam egy kritikát ami nagyon éltette a filmet és hogy ez mennyire kilóg felfelé a többi közül, így megnéztem. Bevallom, hogy az elmúlt évtized tucat horrorjaiból rengeteget kihagytam, de nem tudok egyetlen indokot sem mondani, amivel ez a film akár csak egy kicsit is kitűnne a tömegből. Nálam max 5 pont, sok jóindulattal. Ez a film néhány jelenetet leszámítva inkább volt kínosan komikus, mint horrorisztikus, viszont egy horrorra akadva filmnek ez kiváló alapanyag (lenne).

  8. Borzasztóan túlértékelt film, sajnos felültem a hypevonatra, miután kijöttek az első kritikák, amik egyöntetűen az év horrorjának mondták.
    Hát szerintem a kanyarban nincs, idènről akár a Sikoly, vagy a Smile is jobb film volt ennél.
    Spoiler:
    A film első fele parádés, Justin Longos rész is meglepően tetszett, de ott már voltak hibàk, és a vége nekem nagyon félrement. A hangulat teremtés, a zene mind jó volt, de a flashback-es rész utàn teljesen szétesett nekem a film, az hogy ez a lény mitől volt ennyire erős, az érthetetlen, és az a rész amikor a rendörők nem csinálnak semmit, hàt az nagyon kilógott nekem.
    Nálam 6/10-es a film.

  9. Agyonhypolt híg kaki lett belőle. Az elejét leszámítva sajnálom a rászánt időt. Semmmi karakterfejlődés, idegesítő karakterek. Nulla húsz

  10. SPOILER! Én csak azt nem értettem, hogy hogyan lehetett, hogy a tulaj tudta nélkül hogyan lehetett kiadni a házat, ráadásul egyszerre több ügyfélnek is. Ez csak az ingatlanos magánakciója volt? Mert ő azt állította, hogy rég nem lakott ott senki, azért nem is volt takarítás. Nem nagyon fontos részlet, de azért mégis csak ez adja azt az alapot, hogy már eleve lakik ott valaki.

  11. sajna ugyanazt kell írnom kb, mint itt sokaknak. végre találtam egy horrort, amire barátnőm is rábólintott, én is szépen felhuppantam a hype vonatra, mindenki retteg tőle a mozikban, az év legrémisztőbbje, erősen ajánlott 0 tudással leülni elé, mert úgy üt igazán.
    hát nem ütött valami nagyot. mondhatni semmi extra. néha kuncogtam, bár félni és elborzadni ültem le elé naivan. lehet jobb szájízt hagyott volna maga után, ha tudom, mire kell számítsak, de csak az olvasottakból és a poszterből indultam ki.
    részemről 100x inkább az A24 féle stílus a nyerő. vagy akkor ha már fun horror, a netflixes új texas chainsaw-n is jobban szórakoztam, de az új wrong turn-ön is:DD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.