The Pale Blue Eye: halványszürke végeredmény

Pár dolog semmiképp sem süthető rá ezekre a Halványkék szemekre, az egyik ezekből, hogy “tipikus Netflix film”, mivel fényképezésben agyonveri az átlag Netflixes felhozatalt. Kidolgozásban is talán, de végül mégsem lett a kenyerem.

A történet a 19. században játszódik, amikor is felakasztanak a West Point katonai akadémián egy diákot, és utána valaki még a szívét is kivágja. Mivel az iskola jó híre a tét, így bevonnak egy külsőst, hogy oldja meg az ügyet, aki neki is áll ennek, és ebben az akkoriban oda járó Edgar Allan Poe segít neki, így tulajdonképpen a fiatal költő mentora lesz.

A film nem igazán alapszik a valóságon, sokkal inkább egy 2008-as könyvön, amiben apafigurát akart az író Poe-nak, és a detektívet a Murders in the Rue Morgue és a Purloined Letter történetekből vette, ahogy a keresztnevét is, a Landort pedig a Landor’s Cottage-ből. Aztán írt egy fordulatos krimit köréjük. Nyilván Christian Bale jól hozta a nyomozót, de a főszereplő sajnos Harry Melling volt, akit én pozitív karakter szerepben sosem fogok elviselni, így jelentősen elgáncsolta számomra a filmet.

Igazából nem akarok megint Rian Johnsonra mutogatni, na megKenneth Branagh-ra sem, de valahogy nagyon jó, hogy feltámadtak a nyomozós filmek újra, mivel ezekbe iszonyat hangulatokat lehet csöpögtetni. Itt konkrétan a Bíbor folyók ugrott be nekem eleinte, pedig hát teljesen más környezetben játszódik. Ellenben a nyomozás olyan nagyokat ugrott (már a két fő karakter találkozása is), hogy nem jól megírtnak érződött, hanem olyannak, ami erővel rejtegeti a néző elől a megoldást, nem pedig ügyesen félrevezeti. Ezen a kicsit túlhúzott fordulat sem segített.

Konkrétabban a legnagyobb negatívum, hogy elkövették a befejezés elrontásának hibáját, mivel hiába ütős esetleg a mögötte levő gondolat, bár egy nagyon túlhasznált dologra épül, a levezetése valahogy nem hat, nem mar mélyen a sötét lelkekbe. Mivel korábban is volt némi időhúzás a Pale Blue Eyeban, amit megfejelt a közepes levezetés, így összességében beszürkült a végeredmény.

Azt mindenképp el kell ismernem, hogy felnőttekre célzó film, és bizony pont azt rést tölti be, a középköltségvetéses művekét, amit hiányolni szoktam, de bárcsak kicsit jobban tenné.

15 hozzászólás a “The Pale Blue Eye: halványszürke végeredmény” bejegyzéshez

  1. Alapvetően élveztem, a képek gyönyörűek, Bale hibátlan, Poe gyerek feje ritka idegesítő.

    Bár voltak rá nagyon enyhe jelek, de a végső fordulat nagyon a semmiből jött.

    Érdekes az is, hogy az elején említették neki, hogy ne igyon egyáltalán, aztán majdnem a következő snittben már a kocsmában van és végigissza az egészet majdnem, gondoltam valahová vezet ez a szál, de semmit nem kezdtek vele.

    Andersont nem tudom hová tenni ebben az egészben.

    Összességében nem bánom, és az ezt megelőző két borzalmas film után (white noise és az armageddon time) kifejezetten felüdülés volt.

  2. Egyetlen szóval el lehet lőni az egész lényegét így aki még nem látta az csak óvatosan a kommentekkel.

    SPOILER
    Már épp morogtam magamban hogy “valaki” miért is lett belepakolva ha nincs kibontva amikor előkerül az a bizonyos papír és egyből esik le hova is fut ki az egész. Bár valóban túl volt nyújtva a levezetés nekem az utolsó 15 perc húzta fel az egészet. Tippre Bale is emiatt a 15 perc miatt bólinthatott rá a szerepre. Az meg az én szennyes lelkem hogy ha már így alakult a vége akkor egy jóval sötétebb befejezést néztem volna.

    SPOILER vége.
    Bale az első fél órában azért simán lopta a showt.
    Ez a Potterből szabadul Harry nekem sose lesz a kedvencem, de amiket eddig láttam tőle talán itt volt a legkevésbé idegesítő.

    Nálam a Cooper-Bale közös projektek közül a Hostiles maradt a legjobb.

  3. Nekünk bejött. Átlag feletti netflix film.

    A két főszereplő találkozásán nem akadtam fent, viszont mikor a doki családjánál vannak vacsorán és random megtalál Bale dolgokat, na az elég necces rész volt. :D

  4. Nekem pont a végső nagy fordulat rontotta el az egészet, annyira mesterkélt volt, teljesen hiteltelenné, nevetségessé és logikátlanná tette a korábbi fő szálat (és annak eredményét).

  5. Olyan jó volt nézni Bale játékát. Isten ez a pali. A többi negatívum eltörpül ezen tény mellett (egy Bale rajongó).🤗

  6. Spoiler mögött elmondaná valaki, hogy ki volt a gyilkos? Hősiesen küzdöttem, de 40 perc után feladtam.

  7. Bale valóban jó volt meg a fényképezés de tényleg semmi katarzist nem hozott a film a végén a nagy fordulat sem sajnos. Az elején nekem is a Bíbor folyók ugrott be és hasonlót vártam de nagyon nem olyan lett az egy sokkal jobb film ennél pedig nekem még az okkult dolgokkal sem lett volna gond de végül semmit nem ragadott meg igazán pedig potenciál lett volna benne ötletek jók voltak de ennyi.

  8. Már előre éreztem, hogy nem lesz ez nagy durranás, és tényleg elég semmilyen lett. A képek szépek, Bale jó, Melling szintén remek (nem értem a fanyalgást, szerintem jól hozta ezt is, meg úgy általában minden mást is), de az írás, az jaj…
    De azzal egyetértek, hogy nagyon kellenének az ilyen kaliberű és típusú felnőtteket célzó, értelmes filmek.

  9. Összességében nem lett jó, pedig jól indult, hangultos helyszínek, szépen filmezve, az egyedi atmoszféra megteremtése sikerült. De aztám nem egyszerűen lassúvá hanem unalmassá is volt, ahhoz képest meg a “nyomozós” szál elkezdtett szédült bakugrásokkal haladni. A végén a csavar meg elhiszem hogy ütősnek szánták, csak éppen nem átértelmezett minden addigit hanem kb értelmezhetetlenné tett (de addigra már kb amúgy is mindegy volt, annyira kisiklott az egész)
    És a színészi játék mellett sem lehet elmenni, mert persze Bale-t én is mindig nagyon szeretem nézni de azokat a dagályos mondatokat (még teljesen informális szituációkban is) ő sem tudja megmenteni, és hát aztán Melling… nyilván nem magától hanem rendezői instrukcióra játszott így, de azok a teljesen eltúlzott, színpadias monológok (bármiféle szituációkban) ez egy teljesen félresikerült koncepció.

  10. Egynek lement, lassan csordogált, de addig is a helyszínek, téli hangulat átjött. Fordulat nekem tetszett és EAPoe karaktere kifejezetten felfelé húzta az összképet, Bale alap ugye.

  11. Sajnos edzett vagyok és valahol a közepén már gyanakodtam a film végi fordulatra. Tipikusan az a film, ahol remek a szereplő gárda, rohadt jó a fényképezés, a zene hátborzongatóan egyszerű, de annyira a végső fordulatra koncentráltak hogy elfeljtettek oda normálisan eljutni.
    Nekem Melling jó volt, semmi bajom nincs vele.

  12. nem volt rossz, de úgy a 90. percnél beszunyáltam és sajna kiszámítható volt a csavar a végén.

    spoiler
    amikor ült a lány a sarokban és nem tudta kiszedni a foltot, már gyanakodtam, hogy ő is halott, a megoldás kulcsa, és hogy megerőszakolták, az irodalomban gyakori megoldás a nemkívánatos tisztátalanság ábrázolása ilyen módon.

  13. Köszi az írást! Nem lett egy maradandó alkotás, de a hűvös hangulatot elkaptuk amikor néztük. Bale és Melling szórakoztató volt, jókat derültünk a dagályos szövegeken és a színpadias gesztusokon. A történetben azért akadt néhány furcsaság, például a vacsora az orvosnál, de ezeken felül tudunk emelkedni. Nem bánnám, ha zömében ilyen színvonalú filmek készülnének a netflixre.

  14. Nem volt rossz, de nem is lesz belőle maradandó élmény. Az atmoszféra tetszett, de a cselekmény eléggé vánszorgott. Voltak jó pillanatai, de ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.