The Banshees of Inisherin (A sziget szellemei)

Martin McDonagh (In Burges, Three Billboards) új filmje, amiben egy barátság végét dolgozza fel. Vagyis az Ír polgárháborút. Rendben, utána is olvastam amellett, hogy a filmben folyamat emlegetik, még a rendező is mondta, hogy arról szól, a kérdés, hogy közben működik-e átlag nézőként a barátság vége aspektus.

A történet Inisherin szigetén játszódik, ahol a dolgoknak bevált rendje van: Pádraic délután bekopog Colmhoz, aztán elmennek piálni és a többi. Ezt borítja fel Colm, aki azt mondja, hogy nem akar többet beszélgetni Pádraiccal, mivel túl egyszerűnek tartja, és olyan képtelenségbe eszkalálódik a kapcsolatuk, hogy megfenyegeti: ha újra hozzászól, levágja az ujjait.

Részemről ez, az ujjak lemetszése annyira képtelen szintre viszi a filmet, amitől tényleg csak az járt a fejemben, hogy miről szól ténylegesen. Az írek között ilyen lehetetlen módon nőtt a feszültség, miközben a ténylegesen okosak, akiket Pádraic testvére kelt életre, inkább otthagyták az őrületet? Mármint ezek szerint. És mindez olyan tettekhez vezetett, amik után már tényleg nem volt visszaút.

Igazából rohadt szomorú a film, miközben jó McDonagh módra néha vicces, főleg azért, mert látszik, hogy a mérgesedő kapcsolat közben azért szeretik egymást ezek az emberek, de már nincs mód feloldani a konfliktusukat, visszatérni a kedvességhez. Hogy a kérdésemre válaszoljak, igen, nézhető a barátságos oldalról, de azért kicsit elvont módon az.

Ami viszont tagadhatatlan, hogy baromi szép a helyszín, a fényképezés. Egyetlen megvalósításos gondom, hogy Colin Farrell nem tűnt egyszerűnek végig, néha leomlott ez az álarca, de még is így, a párbeszédek Martin McDonaghtól megszokottan gurulnak előre végig. Gyönyörűen van felépítve a Banshees of Inisherin, és minden fenntartásom ellenére rohadtul elkapott a hangulata.

15 hozzászólás a “The Banshees of Inisherin (A sziget szellemei)” bejegyzéshez

  1. Polgarhabourol semmit nem tudok, de nekem a film mondanivaloja teljesen mukodott egy masik vonalon.
    A maximalista emberek egyik atka, hogy nem erzik eleg jonak, amit csinalnak, erzik, hogy jobbat tudnanak, de valahogy megsem tudjak azt letenni az asztalra. Ilyenkor lehet kifogasokat keresni, masokat hibaztatni, vagy egyszeruen szabotalni sajat magat az embernek, hogy kiutat keressen a szituaciobol.
    Sztoizmust kellett volna tanulmanyoznia, akkor rajon, hogy az elmulas ellen nincs megoldas. Keptelenseg olyan maradandot alkotni, ami orokke tart. Ezert nincs is ertelme ezen kattogni, elvezni kell azt, ami adott, es boldogan elhet, amig meg nem hal.

  2. Szenvedés volt végig nézni és egy baromság. Emberünk darabolja magát és nulla orvosi ellátással nem vérzett el. Amikor az egyik kezén már nem voltak ujjak, akkor egy kézzel rángatta a hegedűt! Ott azért nevetnem kellett, de csóváltam is a fejem, hogy mekkora idiótaság.
    Egyetlen pozitívum, az operatőri munka, hogy szép ír tájakon forgattak. Vizuálisan szép volt.

  3. @walker

    Ha csak megelégednénk azzal ami van akkor még mindig sátrakban laknánk. Halálunking kell mindig többet és jobbat akarni és tenni érte, függetlenül a végeredménytől. A sztoicizmus (így írják helyesen) modern szemmel nézve tele van lyukakkal. Tógás bölcsek unalmas időtöltése volt már az ókorban is. Okkal hanyatlott le, úgy is kellett volna maradnia.

  4. Nagyon tetszett a film, siman elkapott a hangulata.
    Es nagyon vartam mar a kritikat, mert josolnom kell
    SPOILER
    A Honest Traileresek azt fogjak mondani: The Irish John Wick

  5. Bődületesen jó film, nálam az év legjobbja. A polgárháborús szálhoz műveletlen vagyok, de anélkül a réteg nélkül is totálisan betalált nálam a mondanivalója.

  6. Működött a polgárháborús szál nélkül, de nagyon hiányzott a katarzis. Az is világos miért maradt el, de hagyott hiányérzetet – igazán ütős lezárással biztosan újranézős lenne, de így nem valószínű.

  7. 2022 egyik, ha nem a legjobb filmje.
    Amit még kimelnék a fényképezés és a párbeszédek melett, azok az alakítások. Colin Farell elképesztően hiteles, de a többiek is nagyon jók.
    Simán elhiszed mindenkiről, hogy itt laknak ezen az isten háta mögötti helyen.
    Itt bizony mindenki ismer mindenkit. A kocsma az egyetlen szórakozóhely, ide jár mindenki, hogy ne unja halálra magát a szigeten.

  8. NE nèzd meg szinkronnal!!!! Felejthetetlen film… Nagyszerű alakítàsokkal.. Kevès hibája ellenère. NAGY Film..

  9. Még ha nem láttam volna értelmét az abszurdabb részeknek, akkor is imádtam volna a hangulata, a kinézete, zenéje, érzelmi csúcspontjai miatt. Itt-ott valami gyönyörűen megvalósított Gogol-sztorinak érződött, McDonagh csak nagyon kis hibát tud ejteni.

  10. Ma néztem meg másodszor moziban, és talán még jobban is tetszett mint elsőre. Olyan film, amiről öröm beszélgetni. Bármelyik Oscar-jelölését váltotta volna szoborra, jó döntést hozott volna az Akadémia, de Gleeson elmaradt díjazása az, ami igazán bosszant; csodálatosan játszott, mintha a szigetből nőtt volna ki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.