65 (millió évvel ezelőtt)

Lehet jó pillanatban néztem Adam Driver túlélős akció-scifijét, de az első fél óra után teljesen lekötött. Azt nem tudom, miért kötöttek egy B-filmre 45 milliót, de igazából amit vállalt, azt szállította a 65. Hogy ez nem sok? Az tény.

A történet 65 millió évvel a mánál korábban játszódik (réges-régen egy közeli-közeli galaxisban), amikor is az űrben már emberszerű lények repkednek mindenfelé. Az egyik ilyen a Driver által alakított pilóta (nagyjából űrkamionos, vagy űr-szállítóhajó kapitány), aki 3-4 percben kap motivációt arra, hogy miért repked teljesen kimerülten.

Az új munkájában telepeseket szállít, de egy váratlan meteorfelhő miatt lezuhan a régi Földön. Rajta kívül csak egy túlélő van, egy fiatal lány, aki nyilván az említett motivációs flashbackben mutatottak miatt szépen lassan fontos lesz számára, mindentől meg akarja óvni. Ketten próbálnak eljutni a zuhanás közben levált menekülő kapszulához, de az előzetesekkel ellentétben nem üldözi őket valami lény megszállottan, hanem többnyire csak próbálnak túlélni a dinoszauruszok által uralt Földön. Ennyi a film.

Igen, egy sima survival B-mozi az egész, ahol minden nyugodtnak tűnő pillanatot szétzúz valami szörny, miközben a főszereplők egyre kimerültebbek. Hogy erre miért írt alá Adam Driver? Úgy döntött akcióhős lesz, vagy azt mondták, a flashbackben mutatott drámai szál nagyobb szerepet kap? Ki tudja. Nem annyira illett a filmbe, de lehet csak a B-mozis hatásban fura volt nézni egy A-kategóriás színészt, ő erősítette, hogy ezt a koncepciót komolyabban gondolták, nem pedig egy fun ride-nak, mivel abba sosem csapott át, hanem komoran élte meg az azért elég változatos veszélyeket.

Érdekes húzás a Sony-tól egy közepes költségvetéses, viszonylag jó látványos nagy film, de elnézve, hogy többnyire Covid alatt készült, így gondolom azért is írták a csekket, mert “blockbuster”, viszont kevés színésszel, könnyebben lehetett forgatni a járványelőírások közepén. A vége persze az, hogy elment, de semmi extra, és simán kihagyható akár.

human
írta
2023. 04. 12. 16:08
megjelenés
25
hozzászolás


25 hozzászólás a “65 (millió évvel ezelőtt)” bejegyzéshez

  1. Furcsa film, valahogy engem is lekötött a végéig, de aztán azonnal beütött az “ez tényleg ennyi volt?” érzés. Nem vártam túl sokat tőle, de kimondottan irritált hogy
    [SPOILER]
    bedobták a nincs közös nyelv szitut, de valahogy még is komplex dolgokat azonnal megérett a kislány, legalább ne bújtak volna a fordító eszköz meghibásodás mögé, mikor minden másra még is alkalmas volt
    meg amennyire okosnak ábrázolják a lányt, a kis robbanó golyókból egy elég volt sziklát robbantani, erre az összes többit elpazarolja egy kis dínó elporlasztására, csak hogy később nehezebb lehessen a túléléses sztori? meh
    [/SPOILER]

  2. Ja meg amit kihagytam a spoileres részből: egyszer megvan a full felszerelés, aztán veszélyhelyzetben otthagyják valahol, ahova nem is igen érdemes visszamenni, majd kövi jelenetben megint megvan minden, aztán megint nincs, nem is értettem

  3. Engem már az elején elveszitett a film mert én azt hittem valami olyasmi lesz a sztori mint a régi Majmok Bolygójánál, hogy a Földről indul Driver karaktere aztán a visszaúton valami anomália időhurok miatt a Földre jut vissza csak 65 millió évvel ezelött. csak ugye Ő azt hiszi valami másik bolygó. De annyi minden érdekességet kilehetett volna hozni belőle meg erre másik bolygón élő humanoid idegen faj a Driver hát meglepett mert nem erre számítottam. Meg a Dínok is furák voltak. Rendes nagy keze volt a T-Rexnek vagy mi volt az a dínó a végén nem vagyok paleontológus.

  4. Pont tegnap néztem. Egynek elment.
    Nekem kicsit az Outlander ugrott be a emberi űrcivilizáció tagja a történelmi Földre zuhan dologgal.
    Persze már a trailerek is előtték a Föld a bolygódolgot, de meglepett, hogy az alcím és a bevezető teljesen az ember szájába rágta. Jobb lett volna ha ez egy menet közben kiderülő fordulat lett volna.
    Az elején béna volt, hogy az űrhajó rendszere csak akkor érzékelte és riasztott az aszterodia mező miatt, amikor már rendesen benne voltak.
    Mintha a vezetéstámogató rendszer akkor figyelmeztetne fékezésre, mikor már a légzsák mögül nézni az ember a szélvédő helyén lévő kamion lökhárítót.

  5. Egynek elment, szerencsére nem volt hosszú a film, de hogy többet nem nézem meg, az biztos. A kiscsaj jól hozta a karaktert, Driver idegesítő volt.
    Az ütközéselkerülő automatika meg ilyen szar qrvára fejlett civilizációban? Jah, ha működik, akkor nincs sztori :-)
    A fegyver és a minibombák jók voltak, a dínók furcsák.
    Látvány egész jó volt egy ilyen olcsó filmhez képest.

  6. SPOILER LEHET

    A filmet, annak komolyságát (?) jól jellemzi szerintem az, hogy az idegen humanoidok szintén kilométerben határoznak meg távolságokat…. WTF

    Nekem ennyi elég is volt, utána semmilyen szinten nem tudtam komolyan venni és várni, hogy bármi izgalom lenne.
    Pedig jó is lehetett volna, a lezuhanós rész még egynek el is ment.

    SPOILER VÉGE

  7. egynek tényleg elment (most pont le vagyok betegedve és közben nézegetni oké volt) viszont az alapfelállás így azért furcsa lett: mondjuk anno a trailerenél is már szándékosan kerültem az infokat de azért mert arra számítottam (és szerintem joggal) hogy itt valami csavar lesz: időhurok, stb. Mert így semmi plusz nem volt abban hogy ez pont a Föld (azzal hogy a dínók sem voltak “igazi” dínók, ezt kb mintha amúgy közben írták volna át) De még a 65 millió évnek sem tudtak igazi jelentőséget adni (amit pedig lehetett volna kétféleképpen is, pl. “mteafizikailag” mint az apocalypto végén, vagy mint az aliensben, ahol közben vált (és amúgy a saját tevékenységük miatt) az időkényszer, hogy ne tudják a dolgot kibekkelni. De itt ez amúgy sem lett volt opció, nem sikerült megtalálni igazán a helyét, azon kívül hogy egy plusz kikacsintás)

  8. tregz: lol? mármint ez akkora apróságnak tűnik.

    Swarnaus: ezt tényleg nem értem, nem tetszett, mert nem pont az volt, amit elképzeltél?

  9. @9 tregz
    Ezt én sem értem, miben mérjenek hogy komolyabbnak vedd a nem létező biztonsági rendszert az anyahajón, a 65 millió évvel ezelőtti mostaninál fejlettebb emberi civilizációt, a két közös nyelvet nem beszélő ember egymás tökéletes megértését, a rommá tört menekülő hajó somehow still works mechanikáját vagy a további legalább 10-20 logikai buktatót?

    Így utólag belegondolva amúgy tényleg vicc, hogy gyakorlatilag 2 szereplőre, egy erdőre meg CGI “szörnyekre” nem tudtak épkézláb történetet barkácsolni ennyi pénzből főleg hogy inflációval együtt van KB District 9 szinten a budget, csak hogy olyat hozzak fel ami minden téren értelmesebb mint ez.

  10. Driver remélem hanyagolni fogja a továbbiakban ezeket a B filmeket. Ő ettől sokkal többre érdemes, egyik kedvenc fiatal(abb) színészem.

  11. Aki szerint Driver nem A listás, az mely világban él? Vagy úgy, miért hiszi ért a filmekhez?

  12. Most komolyan a színész kategóriáján vitatkoztok? Szerintem ha valakire nagyobb költségvetésű filmek főszerepét rábízzák, illetve kétszer jelöltek Oscarra, csak lehet bőven A listásnak tekinteni, nem?
    Hogy a filmről is szó legyen: Engem közepesen érdekelt, de az itteni vélemények fényében nem rohanok rá.

  13. human: igen mert kb a trailer is ilyesmit sugalt nekem, hogy valami időhurkos cucc lesz aztán meglepett hogy nem de ezáltal csalódtam is mert ez nem jó sztori amit elénk raktak. Semmi jelentősége nem volt annak, hogy ez most a Földön van. akkor hagyott volna hátra valami csavart a film, hogy kutatók régészek találnak valami ismerelen fémdarabot 1 dínó fosszil mellett vagy valami és akkor kicsit elégedetten bólintok. de semmi.

  14. [SPOILEREK lehetnek benne.]

    Az alapötlete jó volt, de ezt azért sokkal-sokkal igényesebbre is meg lehetett volna csinálni. Jó, persze, nincs rá igény, a nép a szarra is csődül a moziba, de még mindig hihetetlenül el tud szomorítani, mikor a készítők nem aknázzák ki a történetben rejlő lehetőségeket.

    Például autentikusabb állatokkal és élethelyzetekkel. Persze, nyilván ha az ember ilyet akar látni, akkor a Prehistoric Planet-et nézi meg, nem ezt, de olyan hatalmas elvárás, hogy legalább egy kicsit valóságszagú legyen ilyen film? Négy lábon járó theropoda dinoszauruszok, meg torokba mászó ízeltlábú? Omfg. Miért nem játszódott akkor már eleve egy másik bolygón, és akkor az alkotók kényükre-kedvükre kreálhattak volna mindenféle képzeletbeli lényt? Költői kérdés persze, magától értetődő, hogy a “dinoszaurusz” szlogent meglebegtetve még több nézőt tudnak bevonzani egy ilyen filmre. Az átlag néző meg nagyban leszarja, hogy a filmen lévő állatoknak köze nincs a valósághoz.

    Istenem, az is annyira hihetetlenül nagy ordas nagy klisé, hogy egy hektáron annyi ragadozó fordul elő, hogy 5 méterenként mindig akad egy-egy, ami megtámadja őket, amelyek azonnal, gondolkodás nélkül, minden körülmények között támadnak, ami egyszerűen nonszensz. Most erre mondhatja valaki, hogy ha nem így lenne, akkor nem lenne izgalmas a film, pedig de, lehetne izgalmas és változatos, ha a forgatókönyvírók vennék a fáradságot, és utánaolvasnának kicsit a dolgoknak. Csak néhány példa:

    – a krétában éltek bitang nagy krokodilok, miért nem szerepeltettek a filmben egyet se? nem annál izgibb a film, minél többféle állat támadja meg a szereplőket? (állítólag amúgy a “főgonoszt” krokodilnak szánták, de végül úgy tűnik megváltozott a koncepció, és végül ez az elb*szott négy lábon járó T-rex-szerűség lett belőle)
    – akkoriban a vérszívók (pl. bolhák) is nagyobbak voltak, nem sokkal visszataszítóbb lett volna pl. néhány 2-3 centis bolha, amiket ilyen undorral pöcköltek volna le magukról a szereplők?
    – a növényevők néha sokkal agresszívabbak, mint a ragadozók (ld. pl. vízilovak), miért nem lehetett egy olyan rész, hogy a szereplők belefutnak egy csapat növényevőbe, amik aztán nekik mennek, mert fenyegetésként tekintetnek rájuk? (egyszersmind a néző is meglepődik, mert nem számít rá, hogy a cukinak kinéző állatok támadni fognak)
    – sokkal félelmetesebb, ha csak sejtetődik, hogy a közelben van a fenyegetést jelentő lény, de azt nem látjuk túl sokszor (ld. pl. első Alien film)

    Aztán amit fentebb is említett valaki, hogy SI mértékegységet használ a főszereplő, Mills a neve, stb. Hihetetlen nagy fantáziátlanságra és olcsóságra utal. Pedig erre is van elegáns megoldás, ld. pl. a Vikingek sorozatot, ahol mikor először jött be a képbe egy új nép, akkor azok óészaki, óangol, stb. nyelven szólaltak meg. Az első két mondat erejéig a szereplők itt valami ideg nyelven beszélhettek volna, majd utána “válthattak” volna át angolra, ezzel mutatva a nézőknek, hogy valójában nem így beszélnek, nem ezeket a szófordulatokat, neveket, mértékegységeket, stb. használják, csak a nézők “kedvéért” vannak “átfordítva”, “parafrazeálva”, a dialógusok.

  15. “a nép a szarra is csődül a moziba”

    ennél a filmnél nem áll, mivel erre nem mentek.

  16. Ez a film gagyi, mert igénytelen, szándékosan. Olvastam, hogy csak egy szörnyes sci-fit akartak, ezért nincs toll a Velociraptorokon, ezért vannak kitalált dinoszauruszok is, és ezért csapódik be a meteor 65 millió évvel ezelőtt, a valódi 66 helyett. Érted, szándékosan csináltak gagyit, mert csak egy szörnyes filmet akartak. Becélozták a Zs kategóriát. Nem kellett volna semmi extra erőfeszítés ahhoz, hogy tudományos pontossággal ábrázolják a világot, hogy legyen egy kis ismeretterjesztő értéke is a filmnek, de nem. Emiatt teljesen értéktelen a szememben ez a film, és Adam Driver is lehúzta magát :(

  17. “szándékosan csináltak gagyit, mert csak egy szörnyes filmet akartak.”

    na de olyat meg sokféleképpen csinálhattak volna, miért pont így? ahogy a ravasz, az agy… ban mondja rory breaker, ez valami b*zi feher vicc amit fekak nem erthetnek? mert qrvara nem rohogok Mikulás :))

    Szoval pont azt irtam a kommentemben hogy itt sem a Foldnek, sem a 65 millio evnek amugy nem volt ertelme, a dinok sem “igaziak” (es nyilvan nem elb*sztak persze hanem szandekosan), de ha direkt igy akartak (es itt nincs kozben kikacsintas hogy ez valami meta-poen) hogy csak egy generic (de azert a dino-kultuszt meglovaglo) szornyes-uldozos-tulelos film akkor miert nem tettek egy random masik bolygora? Es amugy akkor mar jovobeli urhajos emberekkel (es akkor nem kell azzal sem foglalkozni hogy egy tok mas civilizacio miert pont olyan mint a humán. Amugy akkor mar meg valami: a film sajat maga szempotjabol sem volt semmi komoly jelentosege hogy nem beszeltek kozos nyelvet, nem igazan tett hozza semmit, nem is vett el)
    Stb.
    Ezeket mind el lehett volna hagyni es pont ugyanilyen lehetett volna a film mint amilyen lett, csak konzisztensebb modon.

  18. Sparrow: keresd már ki hol olvastad, kíváncsi lettem, szóval nem basztatás vagy kételkedés részemről

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.