Fast X: az év vígjátéka?

Miközben a tényleges vígjátékok szinte halottak moziban, utoljára talán a Game Night volt ténylegesen említhető, addig a Fast franchise letette az év komédiáját. De tényleg, ennyit rég röhögtem filmen, mint a Fast X-en.

Ja hogy többnyire komolyan gondolták? Úristen…

Úgy a 40. percnél egy zöldhátteres szobában Jack Reacher, izé, Alan Ritchson halálkomolyan összefoglalta a franchise, vagyis Dom családjának eddigi történetét, miközben Brie Larson odafigyelve maga elé meredt, akkor kellett egy pisiszünet, mert veszélyben voltam. Lehet olcsó a Fast X-et ostorozni, hiszen sejtjük, hogy ez már szinte teljesen Vin Diesel kontrollálatlan hülyesége, de basszus, bevallom, kicsit jól esik.

Everybody becomes family. It’s like a cult with cars.

A forgatókönyv valami katasztrófa, és van pofájuk a Fast 5-höz és 6-hoz visszanyúlni a kezdésével. Most komolyan, azt hiszik amik letettek, az felér azok szintjéhez. A kezdő jelenet a Fast 5-ből van átvéve, avagy emlékeztetnek minket a legjobb régi pillanatra, és úgy vélik, amit utána kapunk, az meg fogja azt ütni, nem pedig csak tudatosítja a nézőben, hogy milyen szaron ül.

A történet egy hatalmas nulla, de nagyjából úgy foglalható össze, hogy a Fast 5 végével egy olyan ellenfelet teremtett magának A Család, aki most jött benyújtani a bosszúszámlát. A terve? határtalan szenvedést okozni Domnak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy bár a sorozat a Föld sok részén játszódik, mégis mindenki meg tud jelenni mindenhol, amikor a plot úgy kívánja. És persze a gonosz ért mindenhez, meg van embere még a holdon is kb., szintén a plot szerint.

Tudom, egy pifpuff-csitcsatt filmnek nem kell nagy sztori, és akár elég is lenne ez, de valahogy egy nulla ahogy kibontják. Semmi erő vagy feszültség nincs benne sehol. Ez lenne a Fast franchise sötét mélypontja a karakterek számára, de azok egyszerűen nem veszik komolyan. Érdekes ez a kettősség, mert a szövegek úgy viselkednek, mintha a klisékönyvből előrántották volna egy zsánerfilmhez őket, avagy úgy tűnik, mintha tényleg mélynek gondolnák itt az érzéseket, de közben ahogy előadják őket, az tényleg egy paródiát karcolgat.

A legdurvább mégis az volt, hogy szétrobbantják a csapatot, mindenki a saját szálán dolgozik a film elejét kivéve. Mintha egy tv-sorozat közepét néznénk, zajlanak a B-C-D-E szálak, szerteszét lézeng mindenki. Ez is olyan, hogy igen, nem ördögtől való az erős B-C szál, de valahogy össze kell érniük, ami alatt nem a karakterek tényleges találkozását értem, hanem a témát is, amiről szólnak. Ezzel szemben itt mindegyik olyan, mintha külön filmet néznénk, és lassan az egész család Főszereplő, és eszerint van súlyozva is, csak épp túl sokan vannak ehhez. Vicces, de a Fast 9 után nem gondoltam volna, hogy itt a 10-ben pont John Cena szálát nézném rendesebben kibontva.

Itt tényleg oda tudok visszakanyarodni, hogy ezt erősebbnek gondolták, mint amilyen, pedig nem véletlen meme A Család, mert mégis miattuk nézzük, ebben volt erős a franchise. Erre itt nincs együtt a család? Dom egyedül akciózik rengeteget, és nem áll helyre a világ rendje miközben isszák a Corona-t. Ja igen, mert ez A birodalom visszavág a franchiseban, a komor rész, ami után majd visszavághatnak közösen.

Mondjuk Jason Momoanak senki nem szólt a komorságról. Szerintem ő egy másik filmben játszott, és minden éjjel Nic Cage filmeket nézve szippantott kokót. Mármint Momoa karaktere teljesen a paródia vonalat erősíti, de abból az irányból nézve… szórakoztató volt. Katasztrófaturizmus?

Hogy ne csak negatív legyek, az akciójelenetek egy részével elvoltam. Nyilván a minden lövöldözés helyett bunyózni kell az unalmas, nem is tudom hány arc nélküli bukósisakos “gonosz” meg “ügynök” hullik el a film alatt. Ellenben az autós pillanatok most emlékezetesebbek voltak, mint a 9. részben. Nyilván nem amikor a főszereplők ülnek a kocsiban odavetítéssel, de látszólag megint sok mindent ténylegesen leforgattak.

Azért bevallom, a végén a Mission Impossible 2 jelenet átvétele volt a vicc csúcspont számomra, de eztán a cápát átugró cápát is átugratták Domék a nagy cliffhanger előtti robbanásban. Ja igen, a film vége megtetőzi a sorozatos érzést, hiszen mindenki veszélyben, hogy majd feloldják a 11. évadban. Bár Vin Diesel már azt emlegette a premier előtt, hogy lehet még két folytatás lesz, a SAGA csak így zárható le, de szerintem a Fast X bevételei után maradnak inkább az eredeti terveknél, avagy egy lezáró filmnél. Majd kiderül.

human
írta
2023. 06. 13. 04:04
megjelenés
32
hozzászolás


32 hozzászólás a “Fast X: az év vígjátéka?” bejegyzéshez

  1. A hülyeséget, az agyatlanságot mindig lehet fokozni. Egy paródia ez a film. Annyira szar, hogy már nagyon jó. Moziban néztem, de itthon majd újrázom. Kiégetem az agyam újra!

  2. Szétuntam a 9et anno otthon erre elrangatott báttyám mondom legyen. Ugyanolyan pocsék gagyi volt én nekem Momoa ripacskodásán kívül semmi emlékezetes jelenet nem maradt meg. A vége meg külön vicc mert szerintem azt hitték, hogy most majd húznak egy Avengers Infinity War cliffhangert, hogy így várd majd a 11. részt, de csak forgattam a szemem és sóhajtottam egy nagyot miközben kinyomtam magamból egy erős “Jézusom”-ot.

  3. Nekem ez jobban tetszett mint a 8-ik és a 9-ik rész.
    Jason Momoa szerintem fantasztikus volt, az ő játèka egy hatalmas plusz a filmnek.
    Az új karakterek közül a Reacher korrekt volt de a csavart már az első 5 percben lehetett tudni, Brie Larson és Daniella Melchior eye-candyk szóval jo volt őket nézni, John Cena baromi szórakoztató illetve az akciókat èn is kiemelném. Spoiler: amikor Gisele megjelenik én akkor ellágyultam, Gal Gadot csodás abban a 30 másodpercben. Spoiler vége
    De az hogy úgy kezdődik a film hogy Dom a kb 6-8 éves gyereket drifftelni tanítja, meg hogy a gyerek időközben befeketedett, és a nagymama familiás beszéde, úristen, szavak nincsenek mennyire cringe.
    Azt nem értem hogy ezt a nyomorult Roman és Tej vicceskedést miért nem lehet elengedni, nem viccesek, inkább szánalmasak.

  4. Emlékezetesebb lett, mint az előző, ja merthogy abból semmire nem emlékszem:D
    Momoa hülyülésein jókat mosolyogtam, szerintem nem volt ripacskodás, kb mint egy szokványos kedd délután Nic Cage-dzsel:D

    Tiszta röhej amúgy, hogy 10 rész után sem jöttek még rá, hogy ennyi karaktert n-e-m-le-h-e-t-m-o-z-g-a-t-n-i- egy filmben. Mindenki kap netto 5 percet aztán “na menj arrébb fiam, útban vagy!” Akkor csinálják meg sorozatnak, aztán annyit majomkodhatnak, meg nyírhatnak ki, aztán hozhatnak vissza bárkit, amennyit és ahányszor akarnak.

    Dieselnek is rá kellene jönnie már végre, hogy kiöregedett a szerepéből..

    Charlize még mindig csodaszép, nem mondom, hogy már az ő jeleneteiért megérte, de…mondom:D:D:D

    Még nem ért le a kávé, szóval sry az értetlenkedésemért, de miért van kétféle csillagozás?

  5. Cena kiemelkedő volt, a többi felejthető. végtelen hulladék az egész, az akciók végtelen egysíkúak és bugyuták. semmire se tudtam azt mondani, hogy ez igen.
    amikor Momoa lerúgja “motoron” az öntött vas lefolyót, húúú mondom oké…

  6. ” látszólag megint sok mindent ténylegesen leforgattak.”

    ha valamit nem lehet az FF-eknek felróni, akkor ez. hát basszus, mennyire ász színfalak mögötti videók vannak, egy csomó mindent praktikusan megcsinálnak, ész nélkül kaszkadőröznek meg minden. ezért csak a legnagyobb elismerés illeti a stábot.

  7. Címeres gyökérség volt pont olyan amire számítottam, kiváló szórakozás! Tudja magáról, hogy kreténség és vállalja is büszkén! Egy pillanatra sem veszi magát komolyan, nem papol társadalmi kérdésekről, cserébe jók az akciók és a csajok. Momoa óriási volt! Tuti ott leszek a 11-en!

  8. A rendező szépen ellesett pár trükköt James Wantól (legalább 3 jelenetnél mondtam magamban hogy ez a 7. részben is nagyon hasonló volt) és a szállító után ismét dirigálhatta Statham oldalt fekvő-csúszó mozdulatát csak most olaj nélkül. Egy fél fokkal jobb volt mint az előző de ez nagyon kevés. Amikor ennyi karakter mellett ennyire kevés jelenetük van emiatt Letty és Cipher jeleneteit szátdarabolják X idősávra… legalább húznák az agyam mint egy jó sorozatnál de nem… teljesen kizökkentenek és megölik a ráhangolódást.

  9. Ez a franchise legkésőbb a 7. résznél véget ért.

    Szerencsétlen Paul Walker tulajdonképpen “jól is járt”, hogy a 8-9-10-11-ben nem vett már részt (persze kérdés, hogy ezeknek a filmeknek mennyi köze van vajon az eredeti tervekhez, amik akkor léteztek, amikor PW még élt).

    “…ez már szinte teljesen Vin Diesel kontrollálatlan hülyesége” >>> Így.

    “…Alan Ritchson halálkomolyan összefoglalta a franchise, vagyis Dom családjának eddigi történetét” >>> amúgy ez meg a halál igénytelenség csúcsa… ebben a jelenetben olyan videók mentek, amik az előző filmekből voltak, amiket persze a szereplők nem láthattak volna abból a szemszögből, mint mi… de ugyanez a fényképekkel a falon a Toretto garázsban…

    Az egész film alatt az volt az érzésem, hogy simán egymás után vágott jeleneteket nézek, amik kb. cellux-szal vannak összeragasztva. Katasztrófa volt. Igénytelen, méltánytalan.

    Légyszi legyen vége!

  10. Én nagyon jól elvagyok a túltolt gagyi filmekkel, de ez már kínosan rossz volt, én szégyeltem magam :( Sok jelenet mintha rajzfilm lett volna és azt vártam, hogy mikor jelenik meg a Prérifarkas mint Momoa embere meg a Gyalogkakukk mint az elfeledett Torettó uncsitesó. Ja és tényleg, miért fekete a kisgyerek?

  11. A film pont olyan volt mint számítottam rá, szóval nem csalódtam, sőt mivel a 9-dik eléggé mélyre rakta a lécet így még jól is szórakoztam rajta. És ez Cena-nak és Momoa-nak köszönhető. Momoa egy állat volt, szét röhögtem magam szinte minden jelenetén, nagyon teátrális volt (szerintem direkt), de az az őrület valóban Nic Cage-et idézte… Egyszerűen jól állt neki.

    Giselle visszatérése meh volt, számítottam rá, Rock meg kifogyott a frenchise-okból, szóval “kibékült”… :D :D Jobb volt mint a 8-9, de sehol nincs az 5-dikhez vagy épp a 6-7-hez.

  12. én nekem a “gonosz” karakterék vitték a filmet a hátukon, már amennyire lehet ilyesmiről beszélni ennél a csodánál. Momoa tényleg egy olyan színt vitt bele ezzel az overactinggel amire sztem piszok nagy szükség volt, viszont számomra az abszolút MVP az Alan Ritchson karaktere, még az említett csodás képernyős/kivetítős jelenetben is.

    ez a “f*szom a barbecue-ba meg a Coronitába” mentalitás szerintem tökéletesen működött nézői szócsőként meg fricskaként, a végső “twist” pedig kifejezetten tetszett, hogy Dom családmániáját használta ki és élt vele vissza a Momoa/Ritchson páros.

    a B/C/D/E sztorivonalas téma margójára: nem lenne ezzel gond feltétlenül, ha B,C,D és E önállóan is kellően érdekes lenne, mert itt pl. a Ludacris/Gibson/Emmanuel szál azon túl, hogy feleslegesen elvett vagy 20-30 percet, semmire nem volt jó (az a Pete Davidson-os jelenet az konkrétan wtf?)

  13. Terveztem megnézni, legyen bármilyen szar is, de mikor megtudtam, hogy ismét egy fixen meghótt karakter tér vissza, inkább elengedtem. A nyolcadik részig filmről filmre jobban ki kellett kapcsolnom az agyam, úgy elszórakoztam rajtuk, a kilenc viszont már tényleg menthetetlen volt. Fizika nuku, sérülés/halál ahogy épp a forgatókönyv megkívánja, és eleinte jó ötletnek gondoltam, hogy beleépítik a régi részeket és csavarnak rajt párat (a tokiói alapból ugye jól kilógott a sorból), de így inkább ne. A Hanos dolgon néha agyalok pár percet, de sehogy nem jön ki a logika. Mindenki feltámad, a rosszfiúk végül a családhoz csatlakoznak, Vin Diesel monológja és oktatása a családdal meg már tényleg paródia.
    Ennek ellenére itthon pár viszki mellé szeretettel várom a filmet.

  14. Ja meg szerintem Brian távozásával olyan lett ez a franchise, mint a Bud Spencer – Terence Hill filmek valamelyikük nélkül. Hiába ügyködnek már régóta csapatban, a karakterek közt nem működik a balansz. A nagydumás fekák pedig már nem tudják a kekeckedéssel elvinni a hátukon a filmet.
    És ha már visszatérők: Cole Hausert szívesen látnám a második részből, Vin Diesellel már úgyis meggyűlt a baja anno a Pitch Blackben :D

  15. @boom: ha megnézed Diesel real-life gyerekeit, láthatod, hogy ők is ilyenek, mivel Diesel sem kajak fehér. tulajdonképpen csak leképezte a valóságot. (más kérdés, hogy Elsa Patakyval közösen frankón másmilyen gyerekei lennének :D illetve a 9. részben sem ilyen volt Little B. >>> szóval ez már csak a szokásos igénytelenség… ja, azon valaki gondolkozott már, hogy miért Briannek nevezte el a gyereket? :D :D hiszen Brian amúgy életben van a sztori szerint, csak vissza van vonulva. :D elég fura lehetett pl. a 9. rész végén lévő BBQ-nál…)

  16. “Még nem ért le a kávé, szóval sry az értetlenkedésemért, de miért van kétféle csillagozás?”

    nem tudtam dönteni melyik legyen :)

  17. “Tudja magáról, hogy kreténség és vállalja is büszkén! Egy pillanatra sem veszi magát komolya”

    nem értek egyet, szerintem Vin komolyan veszi ezeket a zárófilmeket, ha az lenne amit te mondasz (amihez a 9. rész közelebb árt), akkor jobb lenne az egész.

  18. á értem :D

    Eva Mendest amúgy nem akarják visszahozni?:D Lehetne építeni a csajos franchise-t:D

    A Brian néven én is eltöprengtem pár percre, de ilyeneken kár fennakadni, a nagymuter (?) jelenléte is teljesen indokolatlan volt, kérdeztem is a páromtól, hogy őt láttuk korábban? – Nem. Akkor Mindegy is, balra el, haladjunk tovább.. Cena good vibratipons jelenéténél mulattam még jót és kezdtem gondolkodni azon, hogy Wahlberget vajon mikor és hányszor környékezték már meg és miért mondott nemet?:D:D

  19. @Mate815

    “Tudja magáról, hogy kreténség és vállalja is büszkén! Egy pillanatra sem veszi magát komolyan”

    Akkor elfelejtettek szólni Vin Dieselnek, mert ő mindig úgy játssza, mintha Shakespeare lenne amit előadnak (és néha az az érzésem, hogy komolyan így is gondolja, hogy ez valami magasművészet). Érdekes módon valahogy ettől tud megmaradni ez a dolog, mert ha mindenki poénra venné, már kifulladt volna ez a sorozat rég.

    Ja, és ugyan ki hiszi el, hogy akikről azt sejtették, hogy meghaltak, azok tényleg maghaltak? Ha meg igen, a vége úgyis az lesz, hogy mindenki a mennyországban autókázik egymásra mosolyogva.

  20. Igazatok van, Vin Diesel valóban az egyetlen aki komolykodik de nekem ez is külön vicces az egészben. Az egész mozi dőlt a nevetéstől minden családozásánál.

  21. Egyébként én nem értem, miért hittük azt, hogy Giselle meghalt. Teljesen offscreen történt… Hogy is volt, elengedte Han kezét és kinyírt valami mobot, miközben 5 méterről igaz kicsit gyors sebességnél a föld felé tartott majd eltűnt a sötétben… Most újra néztem a jelenetet, ha legalább 40-50 méter magasban lettek volna, de konkrétan a repcsin csöngő kocsik eleje érte a földet, szóval max ilyen 5 méter magasságról beszélünk ahonnan elengedte magát mégis úgy volt ábrázolva mintha legalább pár ezer métert zuhant volna mint a csaj a Cliffhanger elején. Ennél durvább dolgokat is túléltek már a tsalád tagjai, szóval totál érthetetlen miért hittük, hogy meghalt… :D :D Szerintem szimplán csak Gadot nem ért rá a köv. részre vagy az írók megfelejtkeztek róla :D :D

  22. @Tyberius: jójó, de amikor vége volt az actionnek, végetért a futópálya, a gép lezuhant, Dom kisétált a tűzből, akkor utána nem mentek végig a futópályán, hogy hahó, mi történt?

    Mert ugye Shaw is kifutóra pottyant, őt mégis összeszedték, hiszen a 7. rész vele indul, amint kómában van a korházban.

    Ergo, valaki mégiscsak végigment. Senkinek nem tűnt fel, hogy nincs ott Gisele holtteste?

    Szóval logic fucked. Megint.
    (Mondjuk nem jobban mint Han “halálánál”…. :D :D :D )

  23. Szerintem szórakoztató marhaság volt, az elmúlt pár rész legjobbja. Nálam 7/10.

  24. 2013-as film volt a 6. rész, amiben Gal Gadot utoljára szerepelt mozivásznon (a hetedikből minden jelenetét kivágták a következő indokkal: The final, cinematic version of Fast & Furious 7 was complicated enough without the addition of extra scenes and characters to the mix😅), szóval pontosan 10 évvel ezelőtt volt a karaktere utoljára említve egy olyan filmsorozatban, aminek a fő marketingje a “család” szóra épül. Azóta sok filmben szerepelt, szült még két gyereket az első mellé a való életben. Értem én, hogy befejező dupla epizód és pár percre minden halott/élő/eltünt/10 éve meg sem említett “fontos” karaktert vissza kell rángatni a bevétel esetleges növelése szempontjából, de számomra pont az ilyenek teszik az egészet teljesen hiteltelenné és hamissá ezt az egész műmájerkedős, max kínunkban nevető, erőltetett, semmiről sem szóló rakás f*st legalább az megmentené ha a legfontosabb alapgondolatához tartanák magukat, ami elvileg a “család”… Mondjuk ha így tettek volna és lett volna bennük gerinc is, nemcsak Vin Diesel szereplési- és pénzmániája, akkor Paul Walker halálával befejezték volna ezt az egészet anno. Akkor még az egész sorozat se volt a béka popija alatt teljesen minőségben. Most már csak őszintén remélni tudom, hogy Jake Sully valamilyen elfeledett 128. unokatesó és megy az egész család a 11.-ben lezárásnak Pandorára megmenteni az uncsitesót, beleszőve egy Hawaii kitérős Lilo és Stitch crossovert, mert ugyebár “a családban senkit sem hagyunk magára”.

  25. Az utolsó rész vége az lesz hogy megidézik a grill partyn az utolsó vacsora festményt amiben ott lesz MINDENKI .. Imádtam még a 9.-részt is, de ez nagyon nehezen csúszott le..sokminden logikátlan dolgot el lehetett nekik nézni hát popcorn mozi, nem egy mélyszegénységben élő család fekete fehér élete… de azért na.. Elena -val közös gyerkőc színt váltott, perdülő cgi átugrás egyik kocsirol a másikra.. szét voltak szedve, kb jött egy szereplő, bunyó pár perc, aztán jöhet a másik szereplő, szintén bunyó pár perc és így tovább.. untam, és elfáradtam miközben néztem.. előtte ledaráltam az előzőeket.. és kb ennyi volt a jó.. a következő rész már moziban kimarad :( kár mert tényleg egy jó kis popcorn mozi….volt

  26. Teljesen üres volt a film. Momoa tényleg fullba nyomta…
    Az első gondolatom nekem is a tipikus 2000-es években készült sorozatok jutottak eszembe a film nézése közben. Csapat szétszóródása, hatalmas(nak tűnő) cliffhangerrel a végén, hogy várjuk mi lesz a család sorsa.

    Most tűnt csak fel, hogy a sok “családozás” mellett még van egy kifejezés, amin szeret DOM lovagolni: az utca törvényei, az utcát nem lehet elárulni, az utca nem hazudik, az utca megtanít az életre.
    (Momoa erre megpróbálja elvenni tőle az utcát :))

  27. Eljön az az idő amikor már egy jópár százezer óra elfogyasztott filmnézés után az ember szelektál és egyszerüen nem néz meg ilyeneket. Még ha ez a melód is akkor se. Vannak érdemesebb filmek amiket érdemes terjeszteni :) Másfélóra bringázás ehelyett jobban is esik :) Emlékszem kb 10 éve jött el a pont. Ugyan úgy beültem a szokásos Marvel és társai filmre amikor azon vettem észre magam hogy kb tudom mit fognak mondani a hőseink a jelenetben és kb tudtam nagyjából percre pontosan hogy most fognak megmenekülni és hogy mikor hal meg a főgondosz. Utána még itthon adtam esélyt nekik párszor de 15 perc után off. No mindegy :) Valakinek valószínű remek szorakozást nyujt ezután is :)

  28. Szerintem nagyon gyenge eresztés. Momoa ripacskodása idegesítő, egy percig nem lehet komolyan venni, mint “gonosz”. Az utolsó részbem szegény Paul Walker is feléled szerintem.

  29. Valóban az év vígjátéka volt, én is sokat nevettem rajta :D

    Spoileres leszek:

    De ahogy kinézett az egész, az valami gyalázat volt. Nem hittem el, hogy egy ilyen több százmillió dollárral telepumpált film ilyen produkciós dizájnt és CGI-t képes felmutatni. Már az elején a tsaládi összeröffenésnél is lelógott a képernyőről, hogy egy díszletben vannak, de a legdurvább, amikor Shawhoz mennek. Sétálnak egy béna díszletsikátorban, majd később az ajtójánál megint ugyanabban vannak, csak kicsit átrendezve. Legutóbb az Quantum Leapben láttam ilyen fost, ahol üvöltött egy csomó epizódról, hogy nem igazi utcán vannak.

    Amikor kocsiban vannak és megy az odavetítés, az is kritikán aluli, tényleg, még egy országos sorozatban is jobban néz ki az ilyen.

    Az első akciózás a golyóbombával még fasza is lett volna, de ott meg a CGI volt pocsék. Mind a bomba, mind Dom a kocsival. Nézzétek vissza pl. amikor lemegy a lépcsőn, mintha valami PS2-s animáció lenne.

    A végét azért jobban polírozták, a helikopteres rész, meg a gátról lezúzás már kinézett valahogy, de nyilván ez sem volt a CGI csúcsa.

    Engem nem zavar ez over the top agyatlanság, ami már megy egy ideje, elszórakoztat, de ez az igénytelenség, amit a látványba raktak, az nagyon gáz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.