Lepattintva (Forgetting Sarah Marshall)

Azzal kezdeném, hogy ez a film olyan tökre harmadmás. Felemás inkább? A reklámkampány ugye egy Judd Apatow tömörülésbe tartozó vígjátékot sugallt, viszont ez a film humorban kicsit kevesebb annál, bár itt a végére is marad szufla, filmileg viszont több. Sikerült kihámozni? A lényeg, hogy hiába van tele poénnal, nem annyira fetrengős-röhögős. Ezen kívül romantikus film még ezerrel, de pont sikerült a csöpögést megúszni, és életszerűnek tűnő helyzetekkel teletömni.

A lepattintva főszereplője, Jason Segel

When life gives you lemons, just say ‘Fuck the lemons,’ and bail.

Na jó, kicsit túloztam a bevezetőben, mert hát a felnőtt humor rész is olyan, hogy tele van idézhető cuccal. Még most is, ahogy a filmre gondolok itt éjjel pöfékelve, elvigyorodok egy-két poénon. De inkább vegyük gyorsan át a történetet. Sarah Marshall (Kristen Bell), a népszerű TV-sztár hölgyemény, 5 év után elhagyja a sorozatában zenét is szerző Petert (Jason Segel) egy másik pasiért. Hősünk, Peter, teljesen összetörve csajozik egy ideig, de aztán, hogy teljesen kiverje fejéből Sarah-t Hawaiira utazik, ahol kibe fut… Erre már mindenkinek megjelent pár sablon a fejében, hiszen közel sem egyedi téma, de nem kell aggódni. A megvalósítás nemhogy megmenti a filmet, de felhős (fáradt vagyok, na) szórakozássá teszi.

Kezdjük ott, hogy a humor mellé olyan simán érkezik meg a dráma, hogy öröm nézni. Ezáltal súlyosabbá is válik kicsit a film, mint mondjuk egy 27 idegen igen, ami simán csak szar. Emelett még a karakterfejlődésre, hősünk felnőtt férfivá válására is bőven jut idő. Hiába na, kell ilyen is, nem lehet ugyanoda érkezni a film végén ahonnan elindultunk. Ha belegondolunk – nem is kell nagyon megerőltetnünk magunkat -, akkor maguk a történések simán voltak már sok filmben, mondhatni klisések, de valahogy mégis sikerül egy friss hatású, szerethető filmet kipréselni az író és főszereplő Jason Segelnek a sztoriból.

– How are things going with the lady?
– Not awesome. She’s complicated, like the Da Vinci Code, except harder to crack.

Persze az egész nem működhetne ilyen hatékonyan, hanem kaptak volna össze egy ilyen marhajó szereplőgárdát. Bár a főszereplővel kicsit meg kell békélni, hiszen eddig többnyire másodhegedűs volt mindenhol, de a tizedik percre ezzel már nem volt probléma. És akkor, hogy előre vegyem a rosszakat, Kristen Bell. Szép a lány, szép, de itt kicsit halovány volt a színészi alakítása. Nyilván a kamu TV-showján röhöghettünk, bár ott meg HoratioBaldwin gyerek vitte a pálmát, de Kristen mint Sarah Marshall nem ragyogott. Mondom ezt úgy, hogy egy többnyire felszínes bigét kellet alakítania, szóval alapból antipatikust. Töbször elgondolkoztam azon, hogy lehetet bele 5 évig szerelmes a főszereplő? Talán a csaj nagyon ritkán felvillanó igazi énjébe, mert különben elég tapló volt vele végig.

Mila Kunist ki pattintaná le, vagy felejtené el?

És akkor a jó pontok a castingban? Mindenki más. Kezdve ugye a “popsztár” Russell Branddal, aki majdnem teljesen ellopta a show-t. Valójában talán ő szállította a legtöbb poént. A filmben utálni kéne, de egyszerűen nem lehet. Aztán folytatva Paul Ruddal, meg még a marhasok, kisebb szerepet kapó jóarccal. Szinte mindenkit lehetett kedvelni. A végére hagytam a nagyágyút: Mila Kunis. Egy élmény volt amit ide alakított nekünk. Mondjuk neki volt a leghálásabb szerepe, de nagyon szerethető volt benne. (zárójel annak aki látta: kár, hogy az a fotó nem valós?)

Nem húzom tovább, ha eddig nem jött le, akkor leírom külön is: nagyon tetszett. És nem is úgy, hogy kijöttem és tízpertíz, de ahogy leülepedik, úgy tetszik egyre jobban. Talán azért, mert tényleg friss levegő a tipikus romantikus vígjátékok tengerében. Idén már edzettek minket 27 idegen igennel, meg hasonló szörnyedményekkel, és hát azokhoz képest egy-két szinttel feljebb található. És egyben komolyabb is.

Lepattintva értékelés

Pontszámilag egy 8/10 (felfelé kerekítve) legyen a vége, már akinek kell ide egy pontszám is. Még egyszer mondom, nem hangosan röhögős, bár a recept ugyanaz, szerintem mégsem hasonlít túlzottan a Knocked Up-ra vagy a Suparbadre. Bár hasonló gondolkozású Apatow mint a haverjai, akik a Superbadet vagy ezt a Forgetting Sarah Marshallt írták, de azért érezni ezeknél olyasmit is hogy “az én nevem már ismert, vágjuk a produkcióhoz, talán így többen nézik meg – mellesleg itt egy kis pénz, hogy leforgathasd”. Igen, kicsit félrevezető volt a reklámkampány, de hát ez van, el kell adni. BTW: a film végére maga a cím, a Forgetting Sarah Marshall is egyre jobban tetszett. Majd meglátjátok.

39 hozzászólás a “Lepattintva (Forgetting Sarah Marshall)” bejegyzéshez

  1. Nem tök mind1 cinty? A lényeg, hogy a kritika elkészült, a kis csúszás, meg elhanyagoltató részlet.

  2. Nagy film. De a szinkron mint valami perverz állat, erőszakolta meg, és hagyta egy sötét sikátorban szakadt bugyiban, és szigetelőszalag bilincsben…. Dalokat hol lefordítottak, és magyarul énekeltek, hol nem. Ha maga a film gyengébb lett volna, tuti hogy a szinkron miatt kisétálok a teremből.

  3. Na most jövök róla, nekem tetszett:)
    Szinkronnal nekem annyira nem volt bajom, a dalokat szinte tényleg mindenhol lefordították, egyedül a végén, a bábos jelenetnél nem

  4. Human: Hát nagy How I Met rajongó létemre nem bírtam megbékélni Segel magyar hangjával. A rock sztár szövege nagyon idegesítő volt, mert minden második szavát szlenggel fordították. A dalokat a szinkron hangok nyekeregték végig, amitől a falra másztam, amikor meg nem így volt, akkor meg lusták voltak feliratot kreálni hozzá…szóval szerintem borzalom volt. Aki tudja, feliratosan nézze, csak ugye itt vidéken nem volt lehetőségem rá sajnos:-(.

  5. Én pont ma láttam ezt a filmet és kurva jooooooo
    Aki tudja nézze meg….
    Én 10-es skálán 9-et adnák neki vigjáték terén.

  6. Utálom h valakik fikázó hsz.eket írnak, h mennyire nem jött be nekik ez a film… szal látom itt mindinkinek nagyon bekött… ezért inkább itt abba is hagyom. :D

  7. Nem volt rossz film, bár én egy kicsit töb vártam.
    Jason Segel faszmutogatása elég erős volt :) Hatan voltunk a moziban, de csak én röhögtem rajta mint állat.

  8. Kevesebb humorban?Most lattam a 40 eves szuzet, a Knocked up-ot,es egyik sem olyan jo, mint a Forgetting Sarah Marshall.Nekem, es az egesz mozinak fetrengve rohogos volt:)mondjuk, en angolul lattam, tehat a szinkron nem cseszte el az elmenyt, es asszem, megnezem ujra. Nekem spec csak a vege nem tetszett, hogy mar megint pucer volt szerencsetlen,azt ugy nem ereztem odavalonak, bar lehet, h csak nem jott at nekem valami rejtett poen?mindegy,rohadt jo volt!

  9. semmiben sem tér el a már megszokott amerikai “vígjáték” filmektől. árulja már el nekem vki, hogy miért is kellett kb. ötször megmutatni a tökét a főszereplőnek a film elején? nagyon gáz, és siralmas. kár volt kiadni érte pénzt…

  10. Megnéztem most a Knocked up-ot, hihetetlen szar. Méghogy “hangosan röhögős”! Egy normális poén sem volt benne. Ha Lepattintva még ehhez képes is szar, akkor ultragáz film lehet…

  11. Hát nekem egyáltalán nem jött be, szerintem erőltetett humorú, és egyáltalán semmilyen a film. Max 4 pontot adnák neki.

  12. Én imádtam a filmet, bár nállam már alapból plusszponttal indult Jason Segel miatt. (az ok pedig a How I met your mother)
    Lány létemre unom már a nyálas-csöpögős-romantikus filmeket és ez annak ellenére, hogy tényleg nem sírva-röhögős nagyon élvezhtő.
    Mindenkinek csak ajánlani tudom.

  13. Ja és igaz amit Tyler írt, aki tudja eredeti nyelven nézze. Szerintem úgy az igazi és viccesebb is, mint szinkronosan.
    :)))

  14. Tegnap néztem meg – szinkronosan: nagyon rossz volt. Életem legrosszabb moziélménye azt hiszem. Eredetileg a 21 Las Vegas Ostromát terveztem, de itt sem meg máshol sem dicsérték annyira. De ez… valami borzasztó :D De tényleg. A “felnőtt” humor igen csak erőltettek voltak már, a legjobb poénok nem is ebben a kategóriában csattantak. Mellesleg túl hosszú és lassú is volt a film, a történet meg harmatgyenge. Egy két röhögős jelenet akadt, de azért kár volt a jegy. Mindegy, legalább összegyűlt 3L ingyen popcorn. Én listámon 2/10, ha vkit érdekel. :)

  15. nemtudom de sztem olyan tökéletes volt a szinkron… a szlengek amiket használnak benne… iszonyat. Összegezve: sztem jobb volt mint a felkoppintva. nekem az őj sorrend: 40 éves szűz – sarah marshall – felkoppintva – superbad

  16. most neztem meg, eleg jo volt. felfele kerekitve nekem is olyan 8-as.
    a vegen mekkora volt mar Jason Bateman?

  17. Most néztem meg én is, szerintem nagyon jó kis vígjáték :) Egyetértek Human pontszámával.

  18. Most néztem meg, szerintem hatalmas vígjáték. Nálam a Judd Apatow féle filmek közül abszolút első helyen van.

    1. Lepattintva
    2. Felkoppintva
    3. A 40 éves szűz
    4. Superbad (ez a film számomra hatalmas csalódás volt.)

  19. szerintem az a Milah nagyon ronda csajszi, Kristen Bell ezerszer szebb, bocs akit megbántok ezzel :)

  20. Nem rossz kis film. A maga kategóriájában kiemelkedő alkotás, annak ellenére, hogy klisésen indult. Ahogy többen is mondták előttem nem fetrengve röhögős, viszont végig élvezetes, jó pár remek poénnal fűszerezve. Kirsten Bell és Mila Kunis miatt pedig az eyecandy faktor is játszik rendesen. 8/10

  21. Öcsém, ti most ezt komolyan mondjátok?

    Egyetlenegy poén nincs benne, halál unalmas, egy akkora szar, hogy azt hittem megölöm magam.

    Ha beülök a moziba erre, tuti kinyírom az egész termet, akkora foshalom.

    A Felkoppintva…az poénos.

    A 40 éves szüzet viszi Steve Carell.

    De ez…ne haragudjatok. Szánalmas.

  22. Hát ez nagyon egyben volt! Volt pár visítós poén, meg jópár vigyorgós. A dráma bejött, a csajok és a pasik szintén. Előbbieket jó volt lesni, utóbbiak meg állatok :D
    Jó volt, 85%

  23. nekem tetszett, bár nem sorolnám vígjáték kategóriába, inkább olyan kis romantikus filmecske. és tetszett, hogy nem akarnak megvenni az olcsó klisékkel sem, hanem teljesen (már amennyire a műfaj engedhette) emberi volt az egész.
    a fasz mutogatás egy kicsit nekem is sok volt, nem botránkozom meg az ilyesmin de egyszer elég volt a többit olyan nem odaillőnek ismertem. inkább mutattak volna helyette több cicit, netán egy puncit inkább.
    nekem 7/10

  24. Szerintem borzalmas film…én nem találtam valami poénosnak, sőt! Egyetértek a szánalmas jelzővel, mert ez minden, csak nem jó. Romantikusnak sem lehet egyáltalán nevezni, mert ha ezt valaki annak találja, érdekes elképzelése van a romantikáról. A színészi alakítás se egy hű de jó, a sztori meg pláne. Összegezve én 10-ből 0-át adnék…

  25. Most néztem meg. Nagyon jól indult aztán fokozatosan laposodott. De ettől függetlenül jó film, pár jó poénnal. 10/7 Ha megmarad a kezdeti lendület akkor 10/9. Picit hosszú is lett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.