Rocket Science

Néha sajnálom, hogy évente egy független film kap csak igazán nagy sajtóvisszhangot. Persze, azért a többiek is kapnak kisebb hypeot, de a nagy felkarolást egy film kapja általában. Ilyen volt például A Család kicsi kincse, annak a féléves környékéről is csak kevesen mondanak fejből egy másik jó, független filmet. És ilyen tavaly/idén a Juno, ami szerintem kicsit túl van értékelve, mivel annyira nem jó (ezen kijelentés ellenvetéseit inkább ahhoz a kritikához).

De most nem arról akartam írni, hanem hogy tavaly befutott egy másik fasza független film is, ami aranyos és szerethető, és közben már szinte el is tűnt a semmiben. A mozibemutatója körül kapott kinn sajtót, aztán onnantól kifújt. Igen, ez utóbbi lenne a Rocket Science.

Rocket Science vita

Arról szól, hogy néha a házasságok egyszerű bőröndökön múlnak, és egy vita a mezőgazdasági támogatásról megvilágosodást hozhat az ember életébe. Amúgy pedig arról szól, hogy egy furcsa fiút, aki tök nehezen beszél, beránt a szerelem az iskolai “vitacsapatba” (debate team). Igen, egy szerelmi történet amellett, hogy a felnövésről is szól, csalódással, életszagúan, kikerülve pár hatalmas kliséziccert. Ez utóbbi mentené meg a filmet, ha rossz lenne. De mivel nem az, így még dob is az egészen.

Pedig nem lenne nehéz utálni, sőt, sokaknak biztosan nem fog bejönni, mert bizony idegesítő lehet, az ennyire eltúlzott dagogás. Azért írom le ide, hogy tudjátok mire számítsatok. És azért mondom, hogy eltúlzott, mert még annyit sem tud mondani, hogy “Jónapot!”, vagy hogy “pizza”, szóval elég durva hátránnyal indul a vitákban. Ellenben ha ő esetleg nem kedvelhető meg kétszázhússzal hajtva, akkor a mellékszereplők viszont simán. Merthogy a körítés nagyon profi, és bár csak száraz, de azért humor is akad benne, ne aggódjatok.

Bevallom, a film első 7 perce olyan, hogy már tízszer láttam, de még mindig nem unom. Zseniális zene, oltári jó narrálás, fasza vita, több, de mégis összefüggő szál közötti ugrálás. Mind-mind dobálja feljebb a hangulatot. Kicsit nehéz is onnan folytatni, hiszen eléggé nagy a kontraszt a szónokzseni Ben és a főszereplőnk között, de szerencsére sikerül belerázni minket a film további részébe is.

Rocket Science értékelés

Tényleg nem tépem tovább a számat, a Rocket Science sokkal jobban bejött, mint a durvább hypeot kapó Juno. El is szórok egy 8/10-et erre, bár lehet csak egy kicsit erősebben rányomott tollal írt hetes járna neki, de annyi baj legyen. Furcsa, de szerethető film, viszont ha a főszereplő srác idegesít, akkor valószínűleg hagyni fogod a fenébe.

Egy hozzászólás a(z) “Rocket Science” bejegyzéshez

  1. Hoppá, nincs még hozzászólás?
    Tegnap este (hajnalban) megnéztem a filmet, és azt kell mondjam, hogy baromi nagy élmény volt. :) Tényleg nagyon emberközeli, olyannyira, hogy gyakorlatilag már a párnámat markolásztam a drámaibb jeleneteknél (amikor ugye zsűri előtt dadog a csóka). Nagyon kellemes film, mindenképpen érdemes volt megnézni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.