Az erő krónikája (Chronicle)

Az utóbbi hetek magasan legjobb filmje. Ismeritek azt az érzést, hogy kicsit csalódtok a filmekben, ezért nincs is kedvetek nagyon újat nézni? Nekem valami ilyesmit váltott ki az Oscar előtt még bepótolt trió: Midnight in Paris, Incredibly Boring és a War Horse. Elfogadható a nagyjuk, de mégis, mindegyikből hiányzott valami, pedig ezek is befértek az Akadémia szerint az év top9 filmjébe, a filmművészet magasába. Aztán jön egy popcorn mozi, a Transformershez vagy X-menhez képest semmi pénzből, és teljes lelkesedéssel jövök ki a moziból, mert valami kurvajó.

Az erő krónikásai

Néztem ezt a szuperképességekkel foglalkozó filmet, és teljesen a pókember ugrott be: “A hatalom felelősséggel jár”, vagy hogy van magyarul. Ez a történet lényege. Három srác talál az erdőben valami különleges dolgot, nem sokkal később azt veszik észre, hogy telekinetikus képességeik vannak. Kicsit olyan az egész, mintha kaptak volna egy új izmot, így először csak a hátsó udvarban próbálgatják, de folyamatosan erősödnek, így természetesen a hatalom, felelősség, meg a többi is felüti a fejét.

Lehet, hogy mindenki a zúzást várja, de a film 12 millióból készült, így 90 perc akció nem fér bele. És igazából nem is kell. Pont azért lesz az utolsó 20 percben zajló harc érdekes, érzelmekkel teli, mert rendesen megismertetik addigra a karaktereket. Érdekel minket a sorsunk. Inkább az a lényeg, hogy három 18 éves srác mit kezd a folyamatosan növekvő erejével. Mindhármuk személyisége más, szóval máshogy változnak meg a képességüktől. Hogy is mondjam, az egész sokkal sokkal realistább, mint hogy valaki hirtelen bűnüldöző lesz tőle. Az egyik plakátra az volt írva, hogy Boys will be boys, ami igazából le is írja a helyzetet.

Reggeli kilátással a Chronicle-ben

Ami pár embernek kinyithatja a bicskát, hogy az egész film “talált kamera” módszerrel készült el. A 3 srác közül az egyik felvesz mindent ami velük történik, amit pedig nem, azt közlekedési kamerák és szemtanúk telefonjának a videóanyagából teszik össze utólag. Legalábbis ez a koncepció a Chronicle képi világával. Nekem működött, még a vége felé is, a trükkök is marha jól sikerültek. Amit a Disctrict 9-nál mondtam: a viszonylag low budget is egyre jobb. Hihetetlen mit hoztak itt ki a költségvetésből. Az se semmi, amit hang fronton művelnek, muszáj megemlítenem, hiszen erőteljesen hozzátesz az élményhez.

A színészek? Hát nem éppen 18-nak néztek ki, így kicsit furcsa volt amikor a suliban voltak, viszont amikor csak hárman beszélgetnek, vagy hülyülnek, az tökéletesen működik. Nem nagy nevek, a filmet sem nagy név rendezte, és már 100 milliónál jár, kb. 30 elköltésével.

Az erő krónikája értékelés

Őszintén szóval kíváncsi leszek, hogy az idei szuperhős filmek hogy viszonyulnak majd ehhez. Na nem az Avengers, de a Pókember… na majd meglátjuk. Részemről simán 8/10. Ahogy mondtam, lelkesen jöttem ki a moziból, emlékeztettek miért imádok oda járni, miért csinálom ezt az egészet.

37 hozzászólás a “Az erő krónikája (Chronicle)” bejegyzéshez

  1. Nagyon szerettem volna szeretni ezt a filmet. Nem is rossz, de ebből a koncepcióból, ha egy kicsit jobban odafigyelnek ennél is ütősebb film lehetett volna. Kicsit sántított ez az olvastam az interneten, hogy van olyan, hogy csúcsragadozó, én is az leszek akkor. De persze ettől függetlenül jó, csak ha kicsit jobban rámentek volna még az érzelmekre, a bekattanásra, akkor jobb lehetett volna.

    Egyébként a szinkron förtelmes. Nem is tudtam, hogy szinkronos lesz, meg sem néztem, azt hittem egy ilyen lowbudget filmet nem szinkronizálnak, de sajnos már mindent :( Elég azt tudni, hogy a fekete srácnak kb egy 40-50 éves férfi adhatta a hangját és a másik kettőé is rettenetes volt, ez tuti, hogy sokat rontott az élményen.

  2. úgy reméltem h jó lesz a film (lelkesedésem már egyszer leírtam azilyen filmekről) szal nagyon örülök a pozitív kritikának
    nah meg annak h engem nem bosszant sose a talált kamerás filmkészítés se
    hamár district9 is említve van: több kis költségvetésű jó filmet kérünk kedves filmkészítők

    (kicsi off: a napemlékeztető mostmár örökre marad,vagy lehet még reménykedni h nem lesz spamellenőrzés)

  3. SPOILERES

    No, én az imént néztem meg, és hát, ööö…eleve nem számítottam semmi jóra, mert nekem az előzetesek se jöttek be, ahhoz képest meg szerintem túlhypeolták a filmet, csomó jó kritikát kapott. Nem mondom, hogy rossz film, simán lehet, hogy még dvd-n is beszerzem és annál is jobb lett egy fokkal, mint amit vártam, de azért még nem jó. Szerintem drámaként inkább értékelhető, mint akció sci-fiként, de hiába akarták kihozni az egészből Andrew tragédiáját, egy percig se sajnáltam, mert végig pszichopataként viselkedik. Nekem egyébként a szinkronnál is csak az ő hangja zavart.
    Amúgy a film első fele még tetszett is, volt benne pár jó ötlet, de a végére már nagyon szenvedtem. A látvány egész jó, csak a lebegő párbeszéd zavart a végén, olyan volt, mintha úsznának, na meg ez a csúcsragadozó dolog nevetséges volt. Komolyan ennyire buták az átlag amerikai fiatalok? Nem csak ennél a filmnél, csomónál “jönnek rá” tök alapvető dolgokra az internet segítségével, mintha mekkora felfedezés lenne, közben nálunk már az ovis alapműveltségéhez is hozzátartozik a tápláléklánc. Telepátiát szintén netről olvasták, lol. 10/6

  4. A film vége már elég kemény thrillerbe csapott át, legalábbis én azt vettem észre, elég félelmetes lett Andrew karaktere. Egyébként annyira idegesített ez a színész, hogy fú, eszméletlen unszimpatikus egy feje van.

    SPOILER ON

    Örültem, hogy a végén kinyiffan

    SPOILER OFF

  5. Szerintem annyira azért nem, az afroamerikaiaknak alapból sokkal mélyebb, reszelősebb hangjuk van, így hang alapján idősebbnek tűnnek. Egyébként meg a legtöbb tinit szinkronizáló hangunk sem tini már, megnéztem, Hamvas Dániel is már 31.

  6. Csalódtam.
    Semmi sem fogott meg benne az első repkedős részen kívül.
    Na az jó volt, a többi viszont gyenge.

  7. Őszintén szólva, eszméletlenül untam!
    Még oké, hogy sem a talált kamera, sem a story nem eredeti, de szerintem egy filmnek megbocsájthatatlan , hogy unalmas, és kifogy belőle az ötlet.
    A közepe kifejezetten fájdalmas. Ami történik (illetve a történés hiánya).

    Az iskolai tehetségkutató, illetve a másik szereplő szerelmi élete….istenem, banális!!!!

    Olyan, mintha lett volna egy ötletük, nekivágtak, aztán elfogyott az idea a közepére, és a végén meg harcoljanak……
    Tényleg szerettem volna szeretni! Imádom a képregényeket, a szuperhősös sztorikat, így nem Shakespeare-t vártam, de a szereplők és egyben a jellemek egyszerűen elnagyoltak, egyikkel sem tudsz azonosulni, de igazán érteni sem. Nem akarok spoilerezni, de mindegyik szereplő egysíkú és egyszerre érdektelen is.
    Megint olyan érzésem van, mint a Will Smith féle Hancock…..elpazarolt ötlet és energia!

  8. Egész jól indult a film, aztán a felénél azt vettem észre, h sz*rrá unom magam, kicsit később pedig már hányingerem volt a kamera rángatástól. A vége-akció teljesen jó, bár kicsit elkapkodták szerintem. Nem tudom mi értelme ezt a kézi kamerás stílust erőltetni, de moziban szó szerint fájt végignézni…

  9. Nem akarok sok mindent írni, nagyon vártam Human véleményét, zsír, hogy úgy érez a filmel kapcsolatban, mint én. A porton én is 8 pontot adtam (még pénteken néztük meg), próbáltam reflektálni a portos kritikára még aznap. Várható volt, hogy ugyanúgy megosztja a nézőket, ahogyan a Cloverfield, vagy talán a D9. Lehet, hogy infantilis vagyok, de úgy jöttem ki a moziból, mintha nekem is szuperképességeim lennének, mindenkit letelekinetikáztam. 28 vagyok.

    8 pont!

  10. Eltekintve attól hogy eszméletlen szar szinkron volt, és az elején mindnekinek szokni kellett a kamerát, egy biztos:
    Ha láttad a trailert, láttad a filmet… szomorú… és emiatt végére unalmas. Ezért:
    MINDENKI AKI MOST, ITT HALL RÓLA ELŐSZÖR!!!! NE NÉZD MEG A TRAILERT!!!!!

  11. Jumper féle butácska tinifilm, majd Hancock és X-manesbe vált át a végére, gyenge próbálkozás = csalódás ez most nálam. 3/10

  12. Látom eléggé megoszlanak a vélemények,de azokkal akik azt mondják halálra unták magukat nem igazán tudok azonosulni mivel a teljes játékidő kb 80perc!Meg hát azért zajlanak is az események rendesen,nem nagyon van benne üresjárat.De erre is jellemző,hogy ha egy kicsit jobban odafigyelnek a forgatókönyvre,rágyurnak a karakterekre és az érzelmekre akkor egy sokkal atomabb filmet láttunk volna.Nálam 10/7

    Spoiler!
    Azzal viszont mindenkinek egyet kell értenie sztem,hogy a levitáció a repülés és a teljes szabadság érzése messze ebben a filmben a legjobb.Szinte érezzük ahogy a hideg szél nyaldossa az arcunkat.Azok a részek brutálisan jók voltak!

  13. Remek film volt, nagyon tetszett, kivéve egy momentumot:
    Miért filozofálnak ilyen magaslatokban a gimnazista tinik minden egyes amcsi filmben? Nekem a gimiben nem egy filozófus könyvén és annak üzenetén járt az eszem hanem Dragonball-on, Diablo2-n meg a csajokon. Azok az amcsi fiatalok akik nemtudják merre van európa, ilyen eszmecseréket folytatnának? Ugyanmár.

    A kamerakezelés pedig 1-2 résztől eltekintve egyáltalán nem zavaró, sima, nem rángatós. Hancock-ban sokkal jobban rángatták, pedig az nem is találtkamerás jellegű.

    Óh, és nem telepátia, hanem telekinézis :) Nagyon nem mindegy.

  14. MStipee: hagyjuk már ezt a baromságot, tuti van rengeteg amerikai fiatal, aki tudja hol van Európa. Miért ne lehetne 1 különc aki filozófusokat olvas mert azt hiszi, hogy az cool, aztán ragad rá belőle? Itt is, a háromból egyet érdekel igazán.

  15. Nagyon tetszett 10/8. azonban volt számomra egy kis logikai buktató. [SPOILER: ugyanolyan sérülékenyek mint azelőtt hogy történt velük aza “valami” (megégnek,ellövik az ujjukat, fáj ha arcon vágja őket egy labda), mégis amikor a végén harcolnak kemény falakat törnek át meg frontális busz ütközést élnek túl.ezegykicsitwtf. ]

  16. dévid: tudják a testüket védeni az erővel, erről szólt amikor a villával megböki a kezét.

  17. Nekem nagyon bejött, és mindenki, aki fikázza, szerintem nem fogta fel, miről szól…
    Ez nem egy szuperhősös, vagy elpazarolt tehetséges mozi, ez egy film arról, hogy mi történik, ha hatalom kerül a nem megfelelő kézbe, illetve ha egy torz lelkületű -tök mindegy, hogy miért, mert gonosz, vagy mert nagyon sokat bántották- ember kerül hatalmi pozícióba…katasztrófa! Legyen az egy röpködő, akarattal zúzó, vagy egy apuka fegyverét megkaparintó tini…
    És a filmben többek között sokak által kifogásolt “unalmas” részek pont ezt hivatottak ábrázolni, felvillantani a teljesség igénye nélkül, hogy milyen életepizódok, történések vezethetnek odáig, hogy egy szerencsétlen sorsú kiskamaszból vérengző állat lesz…

  18. Na ezaz, az utolsó kodacx, engem személy szerint ez zavar a filmben, rohadtul. Ez lehetett volna egy olyan film, ami arról szól, mi történik három átlagos tinédzserrel, akik szuperképességekre tesznek szert. Ehelyett megkaptuk azt, amit már láttunk sokszor: a lelki sérült, magányos, szar családi helyzetben lévő tini kap egy lehetőséget bosszút állni. Mindegy, hogy pénz, fegyver, vagy most szupererő, láttunk már ilyet. A srác drámájának ívét se építette fel rendesen a film, legalább az lett volna jó, de nem. Végig köcsög volt, néha nem is értettem, miért ilyen egy hisztis pöcs. Jobb lett volna ez a film, ha nem még egy ilyen “jajrossznekem, de most majd…” filmet kapunk.

  19. Jófajta, bizony jófajta. Kellően rövid, kellően pörög a vége, a repülés még mindig nem megy (ott nagyon kilóg a lóláb), de mindent összevetve valóban 8/10 környéki.

  20. BlackCrow lehet ha tédeg is ütöttek vágtak volna,szívatnak orrba szájba “egy hisztis pöcs” lettél volna.Sztem nem volt végig köcsög,csak onnantól mikor felfedezte,hogy ő a legügyesebb-legerösebb hármuk közül.

  21. Én már csak Michael B. Jordan miatt kíváncsi vagyok a filmre. Az FNL-ben nagyon jól játszott, érdekel, hogy mozifilmben mit alkot. Egyetlen egy problémám van a filmmel, hogy ahol néztem, mindenhol szinkronosként van feltüntetve az meg úgy nem az igazi.

  22. Sziasztok! Nekem is unalmas volt a film egyedül a trükkök tetszettek benne, de az kevés volt hogy vigye a hátán a filmet. A karakterek tipikusak, sablonosak voltak (okostojás, menősrác és a hánytatott sorsú). Egyáltalán nem sikerült se pozitív se negatív érzelmet kiváltani belőlem a szereplőknek (ami a nagyobb baj), egyszerűen nem érdekelt mi történik velük.
    A történetet hallottuk a trailerbe amivel nem is volt semmi bajom személy szerint, mert simán kajálom az ilyen storykat de ez rettenet egyszerű volt, SPOILER – na pont ez a baj ezt a szót is feleslegesen írtam le mert úgyis tudni fogja mindenki, hogy mi lesz a filmbe, az okokat, hogy mi miért fog változást okozni a történetbe a karakterekbe, és rettentő sablonosan hozta is a kötelezőt.
    A legjobb a moziba a nachos volt, csípős szósszal és extra, erős paprikával. Még szerencse hogy vettem, pedig sose szoktam kajálni a moziba, jó megérzés volt hogy kelleni fog.

  23. SPOIIILER

    Szerintem összességében közepes. Amíg ki nem nyírják az FNL-es Michael B. Williamset, addig jó, utána nem voltam boldog. Amikor próbálgatják a szárnyaikat, nagyon gáz, rohadtul látszik, hogy zsinóron rángatják őket. A vége tetszett.

  24. Nem Williams, hanem Jordan és még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nálam ez a kameránkkal filmezünk stílus nagyon bejön, egyetlen filmet sem tudnék mondani, amiben nem tetszett. District 9, Cloverfield stb stb mind szeretem.

  25. Akkor én is megmondom a tutit. Fércmunka, több szempontból is. Kb. egy hetet kellett volna még filózni kicsit a forgatókönyvön, és akkor már egy iszonyatjó film is lehetett volna belőle. E helyett végig kissé YouTube-fílingem volt. Oda rengeteg iszonyat tehetséges arc nem egyszer átgondolatlan effekt-erőfitoktatást szokott feltölteni. Itt a sztori csak egy fél fokkal volt jobban átgondolt, de sajnos a vágás és az EFFEKTUSOK azok szarabbak voltak, mint freddiew, vagy a corridor digital kisfilmjeiben. Szóval nem csak az amatőrvideós koncepció volt amatőr, hanem a megvalósítás is. Andrew motivációin, az iszákos apám konkrétan mindig felröhögtem. Annyira hiteltelen volt. Több ponton átgondolatlan a film is, a rendezés is. Nehéz érte rajongani, főként azért, mert SOKKAL jobb is lehetett volna, hiszen a koncepció és az alapötlet zseniális. Éppen ezért a film feléig egészen működőképes és szórakoztató. Azután mintha kényszerből valahogyan le kellene zárni, összecsapják a végét, kapunk némi zúzást, amin több kritikus is összefosta magát, hogy milyen iszonyatosan jó, szerintem teljesen átgondolatlan, csapongó, megvalósításában is gagyi. Egyébként egyedül talán a szereplőkkel nincs gond, ők mentik meg a filmet.

    Szóval ha a YouTube-on látom, azt mondom rendben van, amatőröktől ez teljesen okés. Filmkészítőktől, akik azért nem nulla forintból, hanem 12 millió dollárból teszik ezt le az asztalra, ez sajnos elszomorító.

    De leginkább az a szomorú, hogy ez sajnos egy nagyon jó filmnek számít a szuperhősfilmek közt…

  26. SPOILERES, a film végéről is beszélek

    Egyetértek mindazokkal, akik azt mondják unalmas ez a film. Semmi pluszt nem kaptam sem a történettől sem az operatőri munkától. A szereplők közül egyedül a suli elnökjelölt srác volt szimpatikus a másik kettő meg amit művel már ne haragudjatok, de ez a “Szeretsz te engem?” meg “Hübrisz” és hasonló teljesen felesleges műértelem/érzelem adása a filmnek szerintem inkább vicces, mint hogy komolyan vegyem szegény lelkisérült kölykök filozofálgatásait. Egyébként a film utolsó jelenetei olyan ismerősök voltak, hogy gyorsan megnéztem a Star Wars 3-at és rájöttem ugyanez történt ott is. Csak legalább ott tényleg átjött az amit itt elbaltáztak (csúcsragadozó elv). Egyszóval az alapkoncepcióra adok 2 pontot a 10-ből mert sem a “húdekirály” effektek sem az a remek színészi játék amiről itt szó van nem fedi a valóságot. A magyar szinkron meg kap tőlem egy nagylelkű nullást.

  27. Nekem tetszett, bár amikor beültem, azt hittem ez lesz a kedvenc found footage filmem. Nem lett, marad a Troll Hunter.

  28. Tegnap néztem meg. Általában imádom a szuperképességes filmeket, de ez minden várakozásomat alulmúlta. Bár az első fele is elég unalmas volt (és nem, nem az akció hiányzott), de akkor még reménykedtem hogy kikerekedik valami… a második fele, főleg az utolsó 20 perc egyenesen szenvedés volt, nem is igazán értettem hogy miért nézem még mindig.
    Ami tetszett, a kamerakezelés, a minimál effektek is rendben voltak, de az összkép, a forgatókönyv, hjajj.. életszerűtlen, buta, erőltetett, a vége pedig totálisan indokolatlan káoszba fordul.
    3/10 de lehet hogy csak nem merek kevesebbet kiosztani.

  29. Durva hogy ennyire megosztja ez a film a közönséget.
    Én alapvetően nem tartottam nagyra a szuperhősös filmeket, mert egyszerűen nem kötöttek le, nagy részük gyermeteg mesefilm. Ez viszont valami eszméletlen bejött. Misfits után a második ami rácáfol nálam a kategória halálára.

    Én is hasonlóan érzek mint human, kellett az a hosszú felvezetés, fokozatosság, hogy aztán a végén az akció igazán nagyot üssön. Én el voltam ragadtatva a filmtől minden vonatkozásban. A képi világ rohadt jó, a hang effektek eszméletlen nagyot dobnak. A karakterek is szépen kidolgozottak, hitelesek a szerepükben. 9/10, de csak mert nem akarok elhamarkodottan értékelni, majd ha második megtekintés után is ennyire tetszik akkor mehet a max pontszám :)

    Ezek után csak abban reménykedem hogy a második részt nem rontják el a készítők a szabadabbra vett büdzsé és az ezzel járó több akció jelenetnek hála.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.