La La Land (Kalifornia álom)

Nem szeretem a musicaleket, így nem is nézek túl sokat. Egyéni ízlés nyilván, de a nagy táncos jelenetek nem szórakoztatnak. A La La Land ennek ellenére is tetszett, bár lehet kevésbé, mint azoknak, akik odavannak az ilyesmiért.

lalaland-k1

Konkrétan az elején kicsit megijedtem, amikor két olyan tipikus musical darabbal kezdett, amit nem szeretek. Persze technikailag ezek is szépek voltak, sőt, az egész film gyönyörű. Na meg a kezdő jelenet látszólagos vágás nélkülisége már alapból lenyűgöző.

Most jön a de… de szerencsére egy földhözragadtabb (nem negatívan értve) film is megbújik a sok dalolás alatt, később mellett. Egy szerelmes történet az álmokról, gondolom emiatt kapja a film a rengeteg “menekülés a valóságból” megjegyzést, pedig szerintem pont az a jó, ahogy egyre inkább beüt a realitás a filmben és mélyülnek ezzel a karakterek. Itt ez a két szerelmes fiatal vágyakkal, álmokkal, és szépen lassan rájönnek, hogy ezek valóra váltása mivel jár. És erre akaszkodva még a kreativitásról is elfér pár gondolat a La La Landben.

Még egyszer visszatérnék arra, hogy milyen gyönyörű a film. Most nem Gosling szemeire gondolok, hanem az éjszakai jelenetekre. Na jó, a nappaliakra is áll a dolog, de Los Angeles a lámpák fényében megigéző, olyan amiért a nagyvásznat kitalálták. Komolyan, még azt a hosszú sztepptáncos jelenetet is feldobta az időpont.

lalaland-k2

Amit nem tudnék éltetni, az Gosling. Emma Stone mindenét beleadja, de Gosling csak a kinézetével illik a filmbe. Avagy tényleg egy ilyen szép férfi kellett szerintem a főszerepbe, de egy kicsit több lelkesedés elfért volna. A kettejük közötti kémia is elég felemás volt, néhol nagyon klappolt, de azért rossz pillanatok is voltak bőven benne.

Azon mondjuk magam is meglepődtem, hogy mennyire felkapott lett a film. Úgy tűnik az emberek ki voltak éhezve már egy tényleg jó musicalre, ami a régi idők felidézése mellett valamennyire modern is. A végére csak ez az érdekesség maradt: egy videóban (indavideo backup) a sok musical, amikből idézett a film.

21 hozzászólás a “La La Land (Kalifornia álom)” bejegyzéshez

  1. Fantasztikus film, kétszer voltam rá moziba, de harmadszor is elmennék.

    Rég volt ilyen velem, és két hete hallgatom a soundtrack-et :)

    Érdemes elmenni rá, mert annyira irreálisan pozitív, de mégis életszagú.

  2. Valóban elköpesztő. Rendkívül szépen mesél el egy mindennapi történetet, amivel rengetegen együtt érezhetnek. Egyszerűen meg kell nézni.
    Emma gyönyörű és nagyon illik hozza a film világa.
    5*

  3. Nekem az év filmje volt tavaly. Annyira kellett már egy ilyen film, mint kenőcs a sebre. Chazelle megint megcsinálta. :D Jöhet az Oscar!

  4. Nem szeretem sem a musicaleket, sem Ryan Gosling-ot, sem Emma Stone-t, csak azért néztem meg a filmet, mert csupa jót mondtak róla. Nekem -sajnos- a többséggel ellentétben egyáltalán nem jött be. A képek szépek- ezt kiemelném, de amúgy egy pillanatát sem tudtam igazán átérezni. A zenéje nem rossz, de nem is kiemelkedő. Valahogy úgy éreztem, hogy megpróbáltak az alkotók egy régi időkre emlékeztető zenés-romantikus filmet csinálni, csak nem sikerült nekik.

  5. Engem ez a film győzött meg róla, hogy lehet egy musicalért rajongani. Páratlan élmény, ami ha be tudja vonni az embert, akkor hetekre a hatása alá kerül.

  6. Magam sem vagyok oda a műfajért, de ez a film magával ragadott, egy percig sem unatkoztam a moziban. A soundtrack szinte naponta előkerül a youtube-on nálam is. :)

  7. A hacksaw ridge után a második film amit nem birok megérteni hogy mitől annyira felkapott és mitől fog valószínüleg oscart kapni. Lehet kezdek kiégni, de nagyon sajnáltam a mozijegy árát, és borzalmasan untam.

    Miért kellenne ennek Oscart kapni? Mitől olyan emlékezetes? Mint mondtam én szeretem a musicaleket. Egy Chicago pld. megérdemelte a jelölést azzal a színészgárdával és dalokkal. Máig ha vélletlenül leadja egy tv megnézem, és máig dúdolom a dalait. Egy Moulin Rouge máig ott van a top favoritok között. De ez?

    Itt milyen dal van ami emlékezetes marad? Egy sem. Egyre sem emlékszem amitk iekresnék youtubeon, hogy elmentsem telefonra, hogy reggel hallgassam pld. munka előtt.
    Mi az a színézi alakítás ami emlékezetes marad? Egy sem. Emma ráadásul nekem midnig eyecandy volt de itt úgy néz ki mint egy 45 plusz éves klimaxos nő.
    Mi a történet ami emlékezetes marad? Semmi. Két céltalan ember aki nem tud mit tenni a világban.

    Jóindulattal egy 6 per 10. Akkor sem nézném újra ha kínoznának.

  8. Ez a te véleményed. Szubjektív.
    Én 3 hete hallgatom, szinte megállás nélkül az összes dalt és zenét. Varázslatos film, minden díjat és elismerést megérdemel. Elragad, szórakoztat, aztán leránt és elgondolkodtat.
    Alig várom, hogy újra lássam.
    Nagyon ritkán, nagyon-nagyon ritkán adok filmre 10 pontot, de ez nagyon közel van hozzá.

  9. Szerencse ez a különös ötvözés egy melankolikus művészfilm és egy vidámabb vagy inkább néhol optimista musical-feeling, mert az is, aki szereti a zenés darabokat, s az is, aki inkább a mélyebb, nem végtelenül giccses tartalmakat keresi, megtalálja benne, amire vágyik. nekem Gosling is tetszik, de ez lehet annak oka, hogy kedvencem a Drive óta. Igaz, a férfi főszereplőnek kevesebb is jutott a lehetőségekből, ebben a filmben pont egy női főszerep az, amelyben ha tündököl és remekel a színésznő, akkor egy Oscar is simán beeshet a tenyerébe. Emma pedig ki is használta ezt. :) Gosling meg csak azt használta ki, amit neki szántak, s szerintem, ha neki ennél összetettebb vagy több lett volna a szerepe, akkor az már az egész filmet iszonyat nyálassá tette volna, ez így volt egyensúlyban – nekem. :) Tetszett a kritikád.

  10. Vagy nagyon jó pillanatban néztem a filmet, vagy tényleg ennyire jó. :)
    A zenéi nekem sem mennek ki a fejemből, hallgatás alatt van szinte az összes track folyamatosan.
    A naplementés jelent a kedvenc.
    DE! 14 Oscar jelölést túlzónak OVERKILLnek tartom.

  11. A musical néhány évre letudva. Nem tudom értékelni,mert ez nem az én világom. Dicséretes,hogy nem hagyják kihalni, de nekem ez még most is csak színházban emészthető műfaj….

  12. Számomra döbbenetes, hogy egy ilyen fiatal író-rendező ennyire ismerje az emberi lelket. Stone szuper, a fényképezés gyönyörű, a dalok is tetszettek, de a befejezés az, aminél végképp lesett az állam – engem a Whiplash-éhez hasonlóan húzott le a mélybe, csak ott legalább számítottam rá, itt meg bevallom elvakított engem is a kaliforniai álom.

  13. Emma Stone mekkora casting volt? annyira átadta amit át kellett hogy nem igaz, én kicsit beleszerettem a 2 óra alatt. és a tökéletes befejezés tette fel a pontot az i-re, Chazelle egy zseni.

  14. Nekem az 500 days of summer jutott róla eszembe.
    Mikor az elején volt “tél” felirat.. na akkor tudtam, hogy jön a tavasz, nyár stb… és mikor láttam hogy az évszakok közt mennyi idő telik el, akkor aggódni kezdtem. Ennek sose lesz vége. Történet sablonos volt, a zenék meg… 1 zene ment végig az egész filmbe :D a city of stars…ilyen olyan formába. Amúgy meg jó érzéssel se tudott eltölteni, mert nem volt vidám ez a film. A csillagvizsgálós rész, meg az utolsó jelenet jó volt, látványos, szép… de nekem ez egy közepes 10/6 élmény volt. lehet csak nem voltam muzikeles hangulatba.

  15. Én se szeretem a musicaleket, nem is nagyon nézek.
    Ezt is csak Chazelle és a színészek miatt néztem meg és teljesen elvarázsolt. Nem hibátlan a film, de remek a hangulata és a dalok is fülbemászóak.

  16. JJoker18: dehogy. semmit nem nézek szinkronnal, bár rip MOM után nem tudom mi lesz, mert az Aréna nekem túl messze van. MOndjuk ezt pont a Puskinban láttam, de a blockbustereknél aggódok a témán.

  17. Egyáltalán nemcsak a City of Stars ment körbe :D Akkor már sokkal inkább a Mia-Sebastian theme.
    De legalább 5-6 emlékezetes dal/soundtrack volt benne, amit azóta is körbe-körbe hallgatok.

    Chazelle meg lassan a kedvenc rendezőmmé lép elő, kemény két filmmel. 32 évesen.

  18. Nem akartam megnézbi, de megnéztem (fél/háromnegyed szemmel) es bejött. Bár az elején fura volt, a végére megszoktam a táncikát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.