Kingsman: The Golden Circle – nem minden arany….

2014-ben a Dire Straits-szel megspékelt túlzóan heroikus intróval Matthew Vaughn gyorsan deklarálta, hogy milyen áldásos őrületet szabadít éppen a moziba a Kingsmannel. A tökös kiképzés szekvencia, az elmúlt évek egyik legjobb akciójelenete és Colin Firth, aki James Bondabb volt, mint pár 007-es jómaga, olyan szórakoztató kém-akció-vígjáték zsáner masszává álltak össze, ami ekkora marhaságnál elég ritka anélkül, hogy totalis káoszba és idiótaságba csusszanna végül.

Most 3 évvel később a Golden Circle a fenti pofonokba olyan szépen belefutott, hogy nem volt öröm nézni: a végtermék darabos, ostoba és a már ismert szabadalmaztatott akciójelenetekből próbál megélni. A Kingsmanhez hasonlóan elmebeteg antagonista most is akad vastagon, Julianne Moore, mint agyilag beszakadt Poppy iszonyatosan gonosz, mert rohadtul unatkozik (a motivációja tényleg nagyjából ennyi), ezért Eggsyéknek kéne megfékezniük, miközben bohókás kalandokba keverednek, magánéleti problémákkal küszködnek és mellesleg Harry is felbukkan újra a plotban.

Az első mozi a rongyosra járatott eredetsztori tematika ellenére (szinte) végig izgalmas, a senkiből lesz nagy valaki féle underdrog dramaturgia mindig hálás, hiszen relative könnyű azonosolni a hőssel. Eggsy kifejlett kémként viszont jóval kevésbé érdekes (ez már érződött az első film legvégén is), szuperkomoly érett badassként még ebben a karikaturisztikus világban is röhejesen fest öltönyben és az sem tesz neki jót, hogy fele akkora, mint bárki a szinen.

Ezt érezhették az írók is, kellett valami csavar a történetbe a szánalmas szappanoperás megmozdulásokon kívül, ezért hamar felkutatják az amerikai “rokonokat” a Statesment, akik természetesen alkohol bizniszben nyomulnak, hogy pont annyira legyenek sztereotipikusak a piálással és a suttyó cowboy outfittel, mint Kingsmanék az angolos modorosságukkal. Közben totál random néha bevágják Poppyt hogyan unatkozik az erődjében és miként nagyon gonosz abban a pillanatban, aztán vissza Eggysékre, ahogy megpróbálják őt előkeriteni.

A Kingsman világa sok őrületet elbír, ezt tolerálja is a néző, hiszen pont a hülyeség miatt fizetett be rá, nem pedig annak ellenére, amikor viszont Transformers-baromság szintet ütünk meg, az még itt is pofonért kiált. Mig az első részben tökéletesen működött a visszafogottan adagolt családi dráma, vagy kínált igazán komoly érzelmi katarzist Harry kivégzése, Vaughn most teljesen felesleges és ostoba jelenetekben akarná ezt kicsikarni a karaktereiből. A fajsúlyosabb pillanatok nincsenek felvezetve és igazán lecsengésük sincsen, Eggsy szerelmi vergődése szimplán idegesítő, az egyik szereplő önfeláldozása meg teljesen betetőzi az elmebajt.

Ugyanis egy olyan alternatív valóságban járunk, ahol olyan kurva kemény mindenki, hogy Rambo a pályája csúcsán térden állva kérne elnézést a munkásságáért. Itt simán reggelire lehentel akárki 10-15 fegyveres embert, mégis csoportos bevetésénél 4-5 rongyos őr miatt – ráadásul teljesen feleslegesen – valakit ki kell nyírni, csak hogy ismét elcsurranhasson pár könnycsepp. Azért a jelenetért helyből letöltendő járna, de többször is jócskán kileng a “menjél már az anyádba”-mérő.

Ehhez asszisztálnak a színészek koppra ugyanúgy hozva a karektereiket, mint először, egyedül Colin Firth halványabb, még akkor is amikor elemében van, Julianne Moore kliséhalmaz, Halle Berry szerepét akárki lehozná, Channing Tatum viszont minden pillanatában aranyat ér, már amikor éppen a vásznon van. Hálistennek van cserébe Elton John, aki minimum plusz egy pontot ér és a “visszafogottan” polkorrekt, teljesen infantilis amerikai elnök figurája is jó húzás.

Matthew Vaughn mondott már nemet a kritika által éltetett Kick-Ass és X-Men First Class folytatásaira is és hogy miért pont a Kingsman esetében tett kivételt, az kábé olyan, mint amikor az eminens diák önkéntesen jelentkezik felelni, aztán leültetik egy hülyevagyfiam kettessel, mert csak a három órával korábbi anyagból készült.

És azzal ne jöjjön senki, hogy ezt csak egy egyszernézős eszképista baromságnak szánták, mert pont az első rész már megmutatta, hogyan lehet ebből maradandó élményt is kovácsolni. 10/5

26 hozzászólás a “Kingsman: The Golden Circle – nem minden arany….” bejegyzéshez

  1. Nekem bejött, jól szórakoztam rajta. Egyedül az nem tetszett, ahogy Firth karakterét visszahozták, egy fejlövés után, erőltetett volt. Csak azért, hogy ő is benne legyen.

  2. Ha más rendezte volna, könnyebben megemésztené az ember. Lásd Kick Ass 2

    Így, hogy Matthew Vaughn rendezte, megbocsáthatatlan bűn.

    Egyébként szép kritika, jöhet több ilyen abelh! :)

  3. Én annyit röhögtem rajta, hogy már fájt az oldalam.xD Teljesen jól szórakoztam. Megvan az az epic jelenet amikor a RED-ben Bruce Willis kiszáll a pörgő autóból, célratart és lő(2-ben ugyan ez fordítva)? Na itt, ilyenből van 100! Zseniális. A Hardcore Henry után azt hittem már mindent láttam…de tévedtem! :D

  4. Az első rész nagyon jó!A rendező állitólag a második részen gondolkodik egy rendezői változaton..úristeeen..ez a rész millió sebböl vérzik,tele felesleges plusz jelenetekkkel
    .
    Jaj..”kár érte remek ügynök volt” :-(

  5. Nekem is betyarul bejott nem tudom megerteni a picsogokat es nem ertek egyet a transformers-es hasonlattal en mindenkepp ajanlom. Ha meg ujra felnoves tortenetet kapnank akkor meg az lenne a baj. Meg valami az amikor az elso reszben colin karakteret kinyirta samuel akkor meg sokan azert akadtak ki az pedig ugy volt jo sok filmben nem irjak ki a legerosebb karaktert nem merik kiirni viszont a masodikba visszahoztak es ezt sem teszik surun es szint ugy volt jo.

  6. Sziasztok! :)
    Nekem és a családnak is nagyon tetszett a film. (3x neztük meg a moziban)
    Igaz,nagy marhaság de mégis élvezhető marhaság.Abban mi is eggyet értünk hogy a gonosz sajnos nem sikerült túl jóra és az a karakter halál felesleges benne de jól adták elő és a teremben mindenki átérezte. (Olyannyira hogy film után szinte az egész terem felállt és énekelte azt a számot.)
    Sajnos a film gyengébb volt az első resznél de manapság nagyon kevés 2.rész üti meg a mércét. Mindezek ellenére érdemes megnézni, jól tud az ember szórakozni rajta, ráadásul van benne 1-2 poén ami szinte felejthetetlenűl üt :D
    7/10

  7. Pont olyan fosi, mint az első rész, csak azt valamiért szerettétek. Austin Powers remake.

  8. “A svéd hercegnőből most mennyi lesz látható a filmben?”
    Elég sok :)

    Tényleg gyengébb rész, az önfeláldozáson én is kapartam a falat hogy ezt miért, de azért bőven jól szórakoztam. Nem vagyok nagy Elton John rajongó de a jelenetein óriásikat röhögtem, telitalálat volt. 7/10.

  9. Sokkal gyengébb,mint az első rész szerintem,azt valahogy bármikor meg tudom nézni, és van egy friss,kreatív hangulata. Ez pedig önismétlés, ugyan azok a jelenetek, és mindent kicsit túltoltak. Eggsy kevésbé érdekes,az amerikai vonal remek szereplőgárdával alig szerepelnek,teljesen kihagyott ziccer. A film túl hosszú is. Nálam 5/10, és egy darabig nem is szeretném újra látni,inkább az első részt.

  10. “Ugyan is egy olyan alternatív valóságban járunk” – abelh

    Az “ugyanis” egy szó. Most már nagyon terjed ez a Z-generációs félanalfabetizmus. Nem kéne.

  11. hú, köszi, hogy igyekszel feloldozni tudatlanságom alól, de csak elütés volt. sajnálom, ha ezzel el keserítelek (ez direkt volt, hátha nem esik le).

  12. Elton john annyira túl lett tolva hogy az hihetetlen. Idegesítő volt a kis buzi.
    Jajj és most nem kell itt azzal jönni, hogy nem buzi hanem meleg meg más meg homoszexuális.
    Szó szerint valami ilyesmit mondott az egyik verőembernek, hogy felbaszlak a falra vagy valami ilyesmi.

  13. Gyengébb,mint az első de még így is remekül szórakoztam.Az akciók megkomponálása valami észvesztően jó pedig az újdonság varázsa már nincs meg.A zene ismét kiváló.

    Nem sok mindent kezdtek a Statesmenekkel plusz Harry visszahozás sem tetszett.
    Az a bizonyos szereplő önfeláldozás felesleges volt tényleg de ahogy megkomponálták azt a jelenetet az zseniális volt.

    Én nem tudok emmyire szigorú lenni,szóval várom a BD megjelenést.
    Matthew Vaughn csak saját magához képest volt egy kissé halovány.
    8/10

  14. a mit kapok ha megmentem az egész világot poént Eltonnal ismételni hááát az zseniális volt :D

  15. Amit Elton adott anno az Oroszlánkirállyal, azt most kamatostul visszavette… :)
    Szinte látom, ahogy Elton mondja: hogyha még beszállok 1 millával, akkor legyen egy lassított kamerába kacsintós rúgásom is..
    Mindenesetre a film még éppen kellően szórakoztató lehetett volna, ha nem veszi komolyan magát egy pillanatra sem, de kellett bele egy teljesen feleseleges

    SPOILER
    önfeláldozás. Méghozzá, úgy, hogy Eggsy egy aknakereső bézboz ütő használatának ellenére rálép egy aknára, majd a kopasz átveszi, feláldozza magát egy olyan filmben, ahol még a fejlővés ellen is van plot armor. Plusz a többiek otthagyják, a maradék aknákkal mit sem törődve,

    SPOILER vége
    és folytathatnám rengeteg más dologgal is, de nem érdemes. Sajnáltam, hogy ez kimondottan nem tetszett, holott az első rész bejött.

  16. Attól még, hogy te komolyan veszed, nem tuti, hogy a film is komolyan veszi magát. Azért mert kinyírnak több karaktert is, és egy-két komolyabb jelenet van benne, nem az… Egy horrorban is van 1-2 poén jelenet még sem egyből vicceskedő vígjáték…

  17. Soldierdsgn:

    “Attól még, hogy te komolyan veszed, nem tuti, hogy a film is komolyan veszi magát”

    elolvastad, amit írtam? az egész arra volt kihegyezve, hogy hiába nem veszed komolyan, még így is bántóan ostoba húzások vannak benne. komolytalanság és idiótaság között nagyon nagy szakadék. olyan, mint amikor bevédenek egy B filmet, hogy ez azért szar, mert B film.

    és ezt is leírtam már, hogy az első rész lerakta az alapokat mi és hogyan működik a Kingsman világában, legyen az idióta elszállt akció, dráma, vagy hülyéskedés. ez alapján írtam, hogy mégis kilógnak a primitívségek,de akkor még pár példa

    SPOILER

    1. Mark Strong kinyírása. tényleg végtelenül ostoba az a jelenet, a faszi konkrétan maga vagdossa le saját maga előtt a leveleket, hogy odamenjenek az őrök. simán leülhetett volna a teliberakott aknára és megvárhatta volna, amíg Eggsyék rendet raknak. soha senki észre sem vette volna, hogy arra járt. csupán akartak egy Harryhez mérhető drámát és beleerőltették feleslegesen.

    2. az egész szerelmi vonal. “elhagyja” a csaj, mert lefekszik mással és hívogatja, írogat neki, amikor annyit kellett volna, hogy hello, nem dugtam meg, nem történt semmi, pá. ehhez képest a csaj szóba sem áll vele, majd miután túléli a drog mérgezést összeházasodnak. ennyi. akkor most ez is minek kellett, ha nem időhúzásnak?

    3. Van mindenkinek egy mindent hackelő órája. Eggsy éppen küldi az előző csávó karját, miközben ugyanabban a jelenetben Harry fut egy robot kutya elől 10 percig. wtf.

    4. az amnéziás baromság – Whiskey 5 perc után repülőt vezet, meg lenyom mindenkit, miközben Harry napokig a világát nem tudta (és nem csak a fél szeme miatt).

    5. ehhez jönnek még a random egymásra pakolt jelenetek és a felesleges önismétlések.

    SPOILER OFF

    az első jópofa idétlenkedés volt a komolytalansága ellenére. ez szimplán ostobaság és a fenti pontok inkább egy Transformersbe passzolnak és nem a komolytalanságuk miatt.

  18. Nem volt ez annyira rossz, elszórakoztam rajta. Valószínűleg azért, mert mindenki lehúzta és sokkal rosszabbra számítottam. 6/10.

  19. nagyon rossz kritika már bocs.
    spolieres leszek.

    1, tatum aranyat ér ja, csak kb 3 percet ha vásznon van összesen. ne fárassz már. oberin martel viszont tényleg jo a rábizottban nagyon.
    2, elton tényleg zseniális :DDD
    3, poppy nem unatkozik, hanem idegesíti, h nem ismerik a nevét és, h bujkálnia kell miközben ilyen sikeres “üzletasszony”. benézted.

    8/10

  20. Röviden: ez ritka foss volt.
    Egyébként a kritika jól látja meg a dolgot. Poppynak semmi motivációja nincs, tényleg az unatkozás áll a legközelebb. Ami engem leginkább zavart, hogy a jelenetek 90%-a túl volt tolva. Rögtön az elején az autósüldözés, egyszerűen annyira mű volt. Én nem háborgok általában a CGI miatt, mert tudok vele együtt élni, de itt karikatúra módjára volt rajzolva minden akció jelenet, míg pl. az első részben ezt nagyon szépen érzéssel tudták kezelni.
    Tatum semmilyen volt, én több szerepet vártam volna tőle, azt sajnáltam, hogy Roxy-t kinyírták rögtön az elején, Merlin halála is felesleges volt, meg értelmetlen. A robbanás így is úgy is bekövetkezett volna és mivel fagyasztotta a cuccot semmi szükség nem volt, hogy ő álljon rá…
    Mindegy… legalább az első rész megmarad a többször nézős kategóriában. Ez idén már harmadik második részes csalódás volt: John Wick 2 se volt jó, Galaxis őrözői is túl lett tolva, ez is egy kalap kaki lett…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.