Ocean’s 8

Ilyen az, amikor egy tehetségtelen rendező megpróbál egy nála sokkal ügyesebbet másolni. Még ha meg is értem ezt a női főszereplős reboot mániát, akkor is felvetném, hogy nem érdemelnek jobb filmeket? Itt a pénz, itt vannak a jó színészek, miért gáncsolják el már a rendezővel ezeket a műveket?

Ghostbusters hasonló, bár sokkal szarabb természetesen, mondjuk ott Feig még csak fel sem fogta az eredeti erősségeit. Az itteni Gary Ross kicsit okosabb volt nála, csak megidézni volt képtelen.

Mondjuk azt hozzátenném, hogy a heist, a rablós filmek alapból baromi nehéz falatok általában. Míg jó drámákkal, komédiákkal, vagy blockbusterekkel is tele a padlás, addig ebből a stílusból kevés igazi klasszikus van. És az Ocean’s 11 remake egyike ezeknek. Na most tényleg nem az baj, hogy hozzányúltak, hiszen nem újraforgatták női szereplőkkel, hanem tényleg új történetet találtak ki nekik. A gond, ahogy ezt kidolgozták.

Annyira durva, hogy már a kezdő jelenet mindent elárul a filmen dolgozó emberekről. Most a kritika előtt újranéztem az Ocean’s 11 elején levő meghallgatást: sokkal kevésbé szájbarágó, nem sterilen fényképezett, nagyon ritmusos 2-3 perc. Ehhez képest ami az Ocean’s 8 elején van, az a tipikus modern vígjáték kinézet, megspékelve némi szájbarágással. Semmi, de semmi nincs benne az Ocean’s franchise coolságából, aminek a megidézésével próbálkoznak, de konkrétan csak a vágónak sikerül néha. Pár ötletesebb átmeneten elmosolyodtam.

Pedig többnyire tehetséges színészekkel tömték tele az Ocean’s 8-et, mondjuk a barátnőm szerint plasztikai sebészek fizethettek a termékelhelyezésért, de még így sem működik. Nagyjából Cate Blanchett és Anne Hathaway az, aki néha képes jókedvet és lazaságot sugározni. Utóbbi konkrétan ellopja a showt párszor. De jobban belegondolva igazából még Rihanábba sem tudok belekötni, mivel esélyük sem volt a nőknek.

A történet ezúttal egy gyémántnyaklánc ellopása körül forog. Danny Ocean húga a börtönben kitalált egy hatalmas bulit, és szabadulása után neki is áll megvalósítani. Jön a szokásos csapatösszeszedés, bukkanók a tervben, és maga a rablás. Ez utóbbira még visszakanyarodok. Bevált panelek, és ismét csak azt tudom előhozni, hogy a megvalósításuk a probléma végig. Egy-kétszer el lehet vigyorodni, főleg az utolsó 20 percben, de közben mégis csak kiszámított, precíz, legjobb esetben is csak közepes a megvalósítása. Számomra rosszabb.

Kivételesen lenne pár spoileres gondolatom is még, mert most nem tudom magamban tartani, de már csak a tovább mögött. Csak az kattintson, aki már látta.

Már korábban is feltűnt, hogy mintha nem tudnák tartani az arányokat, és a túlmagyarázás felé hajlanának. Például amikor kiszabadul Sandra Bullock karaktere (mi is a neve? Ja igen, Debbie), akkor bemutatják, hogy otthon van a piti rablásokban, 1-2 óra alatt összeszedi magát, láthatjuk milyen ügyes. Viszont mindez a fő ügytől veszi el az teret. Az Ocean’s 11-ben ilyennel nem húzták az időt, rögtön azt látjuk, ahogy a főszereplő nekiáll a tervének. Nem fontos, hogy honnan van 150 dollárja, viszont ezáltal jobban átjön, hogy mi hajtja. Itt meg egy listát, a tervet mutogatják Debbie kezében, mert máshogy képtelenek felvezetni a történetet.

De ez a túlmagyarázás, és a sok író meg producer meg fókuszcsoport által összehozott történet a végén csúcsosodik ki. Ez lesz a legnagyobb spoiler: az, hogy nem csak a fő gyémántot lopták el, az fájdalmas utógondolatnak tűnt. Csak néztem WTF arccal. Tipikusan “nem elég, hogy lenyúlták a gyémántot, és bosszút is állt a főszereplő, kell még bele valami!” felkiáltással ülhettek neki. Csak addigra már kitalálták azt a szerintük menő dolgot, hogy a szétszedett hatalmas ékszert a 7 nőn kisebb ékszerekként mindenki szeme láttára csempészik ki. Eskü ez a jelenet még működött is.

Erre nem volt elég az a csavar, hogy Hathaway karaktere (ööö… Daphne) nem teljesen hülye, és rájött, részesedést akar, még kiderült, hogy közben hátul egy kocsiban kivitték a többi királyi ékszert is. Na de akkor mi szükség volt az izgalmas, majdnem lebukós szétszedésre? Ezt tuti meg fogom nézni itthon még egyszer, ha kijött a film, mert egyszerűen nem hiszem el, hogy nem vették észre mennyire aláásnak mindent, amit előtte mutattak.

Előtte is legfeljebb közepesbe soroltam volna a filmet, ami a vége felé meglepő módon James Corden feltűnésével kicsit javult, de ez a fordulat számomra teljesen a nem ajánlottba tette.

human
írta
2018. 06. 23. 13:40
megjelenés
22
hozzászolás


22 hozzászólás a “Ocean’s 8” bejegyzéshez

  1. SPOILER

    Azért tudták hátul kicsempészni a többi ékszert, mert akkor már ki volt ürítve az épület a nyaklánc miatt. Nem tudom elképzelni, mi más miatt tudták volna kiüríteni az épületet. Ha valaki a bubópestis tüneteit imitálja, akkor őt viszik el, és megbukik a terv.
    És szerintem azért lopták el a többi nyakláncot is, mert ha nem tették volna, akkor azon fanyalognának a kritikusok, hogy vajon miért nem, amikor ki is volt ürítve az épület. Egyszerűen adta magát a dolog.

  2. Köztudott, hogy ezt mennyire szerettem volna szeretni..és azért valamennyire még mindig adom azt, amit frissen tegnap írtam róla:

    “aki gondolkozik rajta, hogy elmegy és azért mert a színésznőket szereti és az is elég ahogy néha Sandy és Cate egymásra néz vagy Sarah Paulson teljes létezése (mint nekem) az menjen el rá
    Más ne… Ez így nagyon egyszerű és kevés…”
    De ha még a színésznőket így látni is kibírható, az se menjen el, főleg, hogy pl nekem nem volt választási lehetőségem és csak szinkronosan tudtam nézni, így meg azért már eleve más, főleg ebből a szempontból.

    Az jutott eszembe, hogy a történetet szállítók hátradőltek, hogy nőknek ez is elég vagy akármi. Voltak benne jó jelenetek, de egészben nagyon nem adja, és ez max tényleg csak olyanoknak jó heist film, akik sose járnak moziba csak most, hogy foci vb van. Pl mellettem egy másik nő tök jól szórakozott (és túl hangosan)
    Tényleg nagyon magyarázós…
    A rendezőt, a forgatókönyvírót/kat cserélni kell, ha esetleg lesz folytatás, ez a cast ennél sokkal többet érdemel.

    James Corden engem pont idegesített :D

    SPOILER

    Hiába okés, hogy vitték a többi ékszert, nem volt kielégítő…túl egyszerű volt az egész. Vagyis, hogy mondjam, nekem kicsit a felkészülés izgalmasabb volt, mint maga az akció.
    A Daphne nem olyan hülye dolog meg fel is idegesített, mert lehet ő nem, de ez Debbiet teszi azzá, mármint basszus micsoda potya, hogy Daphenak nincsenek barátai LOL

  3. Valaki leírja spoilerbe, hogy kik tünnek fel és, hogyan a Clooneys csapatból? Ha egyáltalán van cameo.

  4. Most ez azért Ocean’s 8, hogy jöhessen nőkkel a 9-10 és megérkezünk a zárójelenetben majd a 11 introjához?

  5. sum-blink: biztos nem, bár a számozást lehet úgy tervezik, de nem ahhoz a jelenethez jutunk.

  6. Sparrow:

    SPOILER

    látom nem érted, csak ki akarsz fakadni a kritikusokra és rám: minek kellett akkor a másik ékszert szétszedni veszélyesen, és mindenki orra előtt kicsempészni (kitalált cool jelenetük), ha a többit meg csak bebaszták a kocsiba. Nem a kocsi ténye a baj.

  7. Swarnaus:

    SPOILER

    az elején feltűnik Ruben tanácsot adni Debbielnek, a végén pedig Yen segít a rablásban kicsit. Össz van 3 percük akkor már sokat mondtam.

  8. spoiler

    Hát igen, mert hogy az még egy tényleg hangulatos kis izgis kis jelenet is volt, aztán kiderül, hogy tök felesleges buktak le majdnem meg siettették a megtalálását Paulson által a hamis nyakláncnak, mikor már rég kint lehetett volna a többivel

    off:
    most hallgattam meg a podcastot :D
    Én pl nem szoktam felkapni a vizet mikor a DC-ről beszéltek, a múltkori Suspiria előzetes jobban fájt :DDD
    És, mint nem SW fan, nem …a Solo egyáltalán nem tett azzá… még pont az mondtam annak aki rákényszerített a megnézésére, hogy inkább vitt volna a last jedire mert abban legalább láttam az előzetesben vizuálisan érdekes dolgokat, ezüstös rókákat meg valami sivatagos vörös kondenzcsíkot vagy nem tudom mi volt az…nekem meg teljesen mindegy hogy milyen tejet fejnek, mert az én emlékeim nem sérti

  9. Imádtam az Ocean’s 11-t, és nagyon szomorú voltam emiatt a film miatt. A Clooneys verzióban a karakterek majdnem mindegyike rendelkezett egy erős karizmával, itt talán Cate Blanchette-nek tudtak ilyet írni. Nagyon hiányoztak azok a haveri jelenetek, amik miatt feelgood volt az egész. Pedig adtam volna pár csajos budin ülős beszélgetős jelenetet, vagy valamit.
    A végén meg:

    SPOILER

    Azon szenvednek, hogy hol tűnt el a nyaklánc. Még ha holttere is volt a WC kamerának, akkor is azonnal feltűnik, hogy befelé menet ott a nyaklánc, kifelé menet meg nincs. Próbáltam úgy felfogni egy csomó plothole-t úgy, hogy ez egy fun film, és a korábbiak is tele vannak ilyennel, de itt nagyon fura dolgok voltak.
    Cordent meg felvezették egy olyan csávónak, aki meg akarja oldani az ügyet, meg aput és tesót lecsukta, majd kiderül, hogy igazából simán korrupt és lefizethető. wat?

  10. Ocean’s franchiseról annyit, hogy pár hete futott a neten egy kép Jet Liről és szörnyülködtem, hogy mi lett szerencsétlennel:(

  11. Mocskos középkorosodó fehér pasik nem képesek meglátni a szépségét a klasszikus “kínai kópia” alapú filmkészítésnek! A célközönség 40-es fehér nőknek viszont például fontos látnia, hogy nem kell beskatulyázni őket, és egy nagymenő szélhámos igenis képes piti, érdektelen csalásokat is félig végigvinni!!! :)

    Mondjuk szerintem a 11-ben is feleslegesen hosszú volt a kártyabarlang rész (még akkori tempóval is némileg), csak jópofa.

  12. Bullseye: nem a kártyabarlang részről írtam, de még ott is, utána van egy olyan szép jelenet, ami magában üti a 8 mindegyik beállítását.

  13. (Kedves Kakaó: amit itt folytatsz az teljes offoptik, szóval már rég levelet, facebook üzenetet, vagy tweetet kellett volna írnod, és akkor kaptál volna választ. De ha már ennyire akarod itt nyilvánosan: engem nem túlzottan érdekel, hogy mennyire vagy szexista, de mivel láthatóan nem nézted meg a filmet, csak bebüfizted, hogy a nőnek a konyhában a helye mert hurrdurr női szerepek, ezért kitöröltem, mivel offoptik tématerelés (tisztán látszott a büfidre érkező válaszokon), elveszi a figyelmet a filmről. Nem vagyok a pc híve, elég megnézni milyen kommentek éltek túl itt, és talán maradt volna, ha az Ocean’s 8 megnézése után teszed, de nem így alakult.)

  14. Human:
    Minden tiszteletem, de Gary Ross azért nem egy tehetségtelen rendező. Ez ilyen formában igazságtalanság szerintem.

    Hozzateszem ezt a filmet nem láttam, de a többi munkáját ismerve, ez azért nem megalapozott.

  15. Sajnos Paulsont 5 másodpercnél tovább nem tudom elviselni ezért még nem láttam de majd egyszer leporolom a “DVD”-t.

  16. Ezen én is gondolkodtam, ha valaki egy Pleasantville és Vágta után tehetségtelenek számít, akkor másokat hova kell vajon sorolni.

  17. Zoli: a 2003-as Seabiscuit óta nem rendezett tényleg jó filmet, laza filmet meg eddig meg sem próbált. Sőt, alig van filmje, szóval valamiért nem is kap annyira munkát?

  18. Human:
    Nem volt mestermű, de pl az első Éhezők viadala pont jó film volt még szerintem. Pedig nem én voltam a célcsoport, de az még egy teljesen vállalható film, sőt, a Harc a szabadságért is rendben volt. Szóval, Ross eddig kínos, vagy ciki filmet – ez előtt – még nem rendezett.

    Az hogy nem rendezett sok filmet, szerintem nem érv. Pl. Kubrick sem rendezett túl sok filmet, mégis sokak szerint a valaha élt legjobb rendező.

  19. Zoli: láttad az Ocean’s 8-et? Utána beszéljünk arról, hogy mennyire igaz a kijelentésem ezen film megnézése után. Amit itt nyújtott az tehetségtelen másolás volt. És igenis az első Hunger Games nem volt erős, pont ezért hoztam fel a Seabiscuitet, mert arra még ráfoghatjuk talán, hogy jó.

    (Kubrick 3-4 évente jött egy filmmel, nem jó hasonlítás, bár az tény, hogy a jó rendező – tehetségtelen rendező témába illik.)

  20. gary ross tonkretette a hunger gamest a posvan kezikamerazasaval, de ez a film nem a rendezesen vukik, hanem a sztorin.

    mas. a plasztika shaming eleg gyomorforgato az irasban, komolyan nem ertem, hogy hogy jon ide az, hogy mit csinal egy szinesz, ha a filmet nezzuk, akkor lehet, hogy method actimg, mert ez kell a karakterekhez, az meg plane ostobasag, hogy a remake szo elhangzik, mert ebben a vilagon semmi remakeszeru nincs, sem karakterek, sem sztori, sem cim. szemben a clooney filmmel, aminek a cime is nyulas volt, a sztroijaban es a karakterekben is voltak egyezesek. sima folytatas. annak gyenge, de az mas teszta, az egesz igy csak hangulatkeltes.

  21. gergo1: a remake pont a 11 kapcsán hangzik el, nem a 8 miatt. Akkor ennyit arról, hogy milyen komoly a válaszkommented? Csak élt a fejedben valami, amit ki akartál adni, de ha más siteon felpörögtél a hangulatkeltésre azt nem itt kell levezetni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.