Kidumáló: Knives Out

A film aminek nem kell ajánló. Vagy kellett volna? Hétvégén gondolkoztam, mit írhatnék a kritikába, de igazából még a ködös utalások is elvettek volna az élményből.

Mostanában ősszel-télen jobban lehet szórakozni még a nagy stúdiók munkáin is, mint a blockbuster szezonban. Ott volt a Ford v Ferrari, az Ad Astra is vállalt valamit, és a Knives Out a krimi visszatértét folytatta a múltkori Orint Express után. Sőt, ez ugye nem is már ismert történet volt. Az előbbiek szinte mindegyikét pedig a közönség is díjazta, mintha lenne igény azért új dolgokra is, lehet velük pénzt keresni.

A bevételek alapján kint is alap a Colombo, és tudom, hogy Rian nem oda nyúlt igazából, hanem a Deathtraphez, mégis a jó öreg “one more thing” hangulata ugrott be, viszont kicsit modernizálva. Rian Johnson fogta a krimi zsáner bevált receptjét, a nézői elvárásokat, és csak egy kicsit csavart rajtuk. Tényleg nem akarok jobban belemenni, vagy okoskodni, hogy mi található ki és mi nem, viszont azt mindenképp ide tenném, hogy összességében iszonyat jól szórakoztam.

Mondjuk onnantól, hogy Daniel Craig megszólalt, sőt, bármikor megszólalt a filmben, csak mosolyogni tudtam ezerrel. Bár egy krimi a Knives Out, ugye a családfő meghal, és a hozzá közel állók közül mindenki gyanús valamiért, de közben komédia is, amiben lubickol a nem semmi szereplőgárda (fenti kép). Mondanom sem kell, hogy mindenki jó.

A tempó kifejezetten bejött, már ha egy krimire lehet ilyet mondani, hiszen mindig van valami felfedés, fordulat, ami átszínezi az addig történ látottakat, fenntartja a néző érdeklődését. Több ilyet a moziba! Nem mellesleg ugye már tervezik is a folytatást Craig nyomozó karakterével, amihez csak helyeselni tudok.

human
írta
2020. 01. 10. 14:40
megjelenés
26
hozzászolás


26 hozzászólás a “Kidumáló: Knives Out” bejegyzéshez

  1. Az utóbbi 10-15 évben én már szinte teljesen lemondtam a moziról. Nem hittem, hogy láthatok még egyszer olyan filmet széles vásznon, ami fel tudja támasztani bennem a régi, lelkes mozirajongót. És mégis…
    Végre!! Egy intelligensen megírt és eljátszott krimi a mozikban, ami nem valamelyik lerágott csontnak számító klasszikus századik újragondolása!! Hihetetlenül jó volt!!
    Nagyon jók a színészek. Craig nem a szívem csücske, de el kell ismerni, hogy jól állt neki ez a karakter és még a díszletül szolgáló ház is tetszett. Tucatjával jöhetnének ilyenek! :)

  2. #1
    Az a felvezetés picit drámaira sikerült nem?
    Nem mondom, hogy rossz film mert nem az, de korszakalkotónak sem nevezném. Nekem például a buta Rian humor kizökkentő volt, meg a sokszor nagyon színpadias, színházi hangulat is.
    Craig nekem is tetszett, jó volt a csapat, ritkán ripacskodtak. Lehet ám, hogy ez a stílus velejárója. Szépen volt fényképezve és jók voltak a díszletek. Nálam olyan 7/10.

  3. Az egész nagyon eklektikus volt és kicsit drámai is, igen.
    Többféle sikeres krimi típust ötvöztek benne ügyesen. Nekem ez nagyon bejött, mert ugyanúgy szeretem a Gyilkos sorokat, vagy a Columbot mint mondjuk Agatha Christie és A. C. Doyle könyveit. :)

  4. Én is remekül szórakoztam, egyetértek a leírtakkal. Ezután jobban felfigyelek Ana De Armas nevére is aki ahogy nézem 2020-ban erős évet zárhat soron következő szerepeivel.

  5. Csavaros, de nem nyakatekert krimi, erős szereplőgárdával. Így kell ezt, én is imádtam.

    Nagyon jó a forgatókönyv, profi a rendezés, szóval jár a dupla dicséret. Meglátjuk, Rian Johnson meg tudja e- ismételni a második részben azt, amit most mutatott. Ha igen, akkor felőlem mostantól évente jöhet egy ilyen.

  6. Ana De Armast annyira szeretem,hogy még a Kipörgetve című filmre is beültem anno.A Blade Runner és ez a film aztán felfelé repíti őt és idén sincs megállás ahogy írták is fentebb.
    Én tavaly nagyon szerettem az Orient expresszt és örülök,hogy egyre jobb krimik jönnek.Szerintem idén simán toplistás lesz nálam a Knives Out.

  7. Feliratosan láttam a filmet. A “You did this” jelenetet hogy oldották meg a szinkronban?

  8. A hétvégén volt alkalmam mmegnézni moziban és ,mint teljesen laikus filmrajongónak nagyon kellemes meglepetés volt! Végre valami okosan megírt és jó hangulatú krimi! Az embermár teljesen belefásult abba a sok tucat filmbe amikkel elárasztanak minket és tényleg öröm végre ilyesmit látni! Apropó Craig és okos krimi a Logan Lucky is hasonló kellemes meglepetés volt anno!

  9. Anonymus: Jó neked. Kár, hogy alig mennek feliratos filmek és ráadásul még kevés helyen is.

    Engem az elején kifejeztten zavart, hogy Daniel Craig (“biztos túl mimikálta”) szinkornja nem volt jó.
    Csak az elején látszott számomra, amikor a székben ült.
    A nagyon másként tátongás mint a szinkron az egy kicsit kizökkentett.

    Azután rendben volt és még 1x a film k…a jó volt. Azt hiszem ez lenne a legmegfelelőbb szó, ha leírtam volna.

    Jó nyomozást a szó megfejtésére :-)

  10. Abban a moziban, ahol én láttam a filmet, felirattal és szinkronnal is adják. Ezek szerint ez nem általános.
    Szerencsém volt, mert véletlenül úgy értem rá, hogy egy délutáni előadásra jutottam el, ami pont feliratos volt, esténként viszont csak szinkronnal adják. Gondolom azért, mert még mindig azt választják többen, ha tehetik. :)

  11. Szerintem sajnos csak egyszernézős a film.
    Néha nagyon jó volt,néha viszont leült egy kicsit.
    15-20 percel lehetett volna rövidebb,jobb lett volna.
    A sok jó színész némelyike alig kapott szerepet.
    Ana De Armas nagyon jó volt.Daniel Craig viszont
    ripacskodott és nem állt túl jól neki.
    Ebben a műfajban a Gyilkosság az Orienten jobban
    tetszett nekem.Ott is ripacskodott Kenneth Branagh
    de ott ez jól állt a szerephez.

  12. Anonymous:

    SPOILER

    Ha arra a részre gondolsz amikor megtalalálja azt a morfiummal túladagolt nőcit ott azt mondja hogy “Hogy tehetted”

    Majd később ugye amikor már jön a szembesítés “Hugh Tette” lesz belőle.

    SPOILER VÉGE.

  13. Egyébként nagyon tetszett de rian johnsont továbbra sem szeretem sw8 miatt de ilyen kis(sebb) költségvetésű filmeket ilyen sztorival nyugodtan rendezhet. Hiánypotló alkotás volt mert Orient express óta nem volt ilyen “kitette?” Film azt az is már több mint 2 éves. Craig, Ana és Evans nagyon jók voltak. Csak egy tipp de gondolom Craignek valami eltorzított hangja volt vagy erős akcentusa? Mert szinkronosan néztük de a szájmozgás nagyon erőteljes volt néha.
    Örülök, hogy tervben a második rész.

  14. Swarnaus:

    Spoiler

    Pont erre gondoltam, hogy ezt nem tudták megoldani. Angolba ezt mondják “You did this” “Hugh did this”, ilyen félreérthető módon, hogy az ember félreértse. Ez nekem ütött, még szerencse, hogy feliratosra tudtam csak elmenni :D

    Spoiler vége

  15. Swarnaus:

    Igen, nagyon erős akcentusa volt.

    Roppant fura volt, számomra extra komikus elem volt, bár gyanítom, hogy nem volt annak szánva. Nem tudtam eldönteni, mennyire lehet komolyan venni a figurát :D

    De amúgy összességében imádtam a filmet, nagy betalált nálam.

  16. sztem komikus elem volt direkt, a túljátszás is, erre utalnak is, hogy kicsit komolyanvehetetlen a karakter.

  17. Sziasztok!

    Ez tényleg szórakoztató volt, nem agyonbonyolított történet amit sok ember nem is tud követni (még ha a történet kulcsa mintegy 20 perc után kitalálható is volt), de két dolgot nem értek.

    SPOILER / SPOILER / SPOILER

    1. Fran mivel tudta zsarolni Hugh-t ha a véreredmény teljesen rendben volt? Hiszen csak azt látta, hogy matatott az üvegekkel, eredménye nem volt.

    2. Hugh hogyan tudta úgy túladagolni Fran-t (a 10 perc alatt ölő morfiummal), hogy ő abban a kritikus idősávban vagy Marta mellett ült a kocsiban vagy a rendőrök autójában?

    SPOILER / SPOILER / SPOILER

  18. Mivel zömében jókat olvastam és hallottam róla megnéztük, és jól szórakoztunk rajta. A szinkron tuti sokat elvett, de nem volt választásunk sajnos. A szereposztás parádés volt, kiváncsi vagyok Craig a Bond után milyen szerepeket fog majd választani (ennek a folytatásán kívül… : )

  19. GT

    SPOILER! SPOILER!

    1. csak azt látta, hogy matat, de akkor éppen a temetés zajlott. Egy átlag ember, akinek nincs köze az egészhez, miért matatna pont akkor a gyógyszerekkel? :D ebből rakta össze, hogy köze van az öreg halálához.

    2. Na ez egy nagyon jó kérdés és fel se tűnt :D jogos, de várom én is, hogy tud-e valaki erre jó magyarázatot

  20. @speedster

    SPOILER!!!

    Ok, de a vérvizsgálat eredménye rendben volt, mégis annak a leletének a fejléces papírjával próbálta zsarolni.

    Szerintem ezt simán elrontották…

  21. Szuper volt! Imádtam! Még sok ilyet. Craigre írták ezt a szerepet. Amikor hirtelen megjelenik félig kilógva a kocsi ablakán és mutogat a telefonra, meghaltam, számomra az volt a film legjobb poénja:D 4-én néztük, de ha bevillan, most is vigyorgok rajta.
    Kár, hogy nem felirattal néztük, vájt fülem örömmel konstatálta volna Gordon-Levitt rövidke, ámde annál frappánsabb cameoját🤣 na sebaj, majd otthon pótoljuk felirattal is

  22. @GT és @speedster: Blanc a nagy leleplezéses jelenetben mondja, hogy Fran nem tudta, mit jelentek a vérvizsgálat eredményében a számok (semmit sem jelentettek neki a számok, vagy valahogy így fogalmaz angolban). Azt tudta Fran, hogy Ransom matatott a gyógyszerekkel, és ebből hitte, hogy a vérvizsgálat bizonyítja is ezt, amit megerősített utána neki az is, hogy a zsarolásra reagált Ransom.

    Fran eredetileg nyolc órát adott meg találkának, csak azt a részét a zsaroló levélnek Ransom letépte, és e-mailben tíz órát írt Martának. Szóval még jóval a kocsis jelenet előtt lezajlott a Ransom-Fran találka. Az, hogy akkor hogy húzta tízig Fran, hát, passz, gondolom, kevesebb morfiumot adott neki Ransom, hogy a halál beállta valahová tíz óra körülre essen és Martára lehessen kenni az egészet. (Rizikós egy terv volt mondjuk.)

  23. @Thayet köszi, te jobban figyeltél :) mondjuk a morfium és a 10 perc kérdését az imdb-n is felhozzák problémaként.

  24. Ez az összecserélte a morfiumot, de mégsem cserélte össze dolog, amit kitaláltak ez elég gáz volt szerintem.
    A “nagy” csavar, mármint hogy ki a gyilkos is gyenge, még csak meg sem próbáltak rájátszani, hogy komolyan gyanakodjunk 2-3 szereplőre (a családtagokat ugye gyanúba keverik a filmben, de elég hiteltelenül).
    Nem érzem azt, hogy moziban annyira ütős lett volna, bőven elég volt otthon nézni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.