Guy Ritchie /double feature/: The Covenant

Nem számítottam sok jóra, amikor a többnyire jó, régimódibb Ritchies The Gentlemen utána az új filmjei elé ültem, mivel a csekkért dolgozós munkáknak tűntek. Ez be is jött, de amikor szépen fel akartam vinni az imdb listámba, akkor ledöbbentem, hogy a Covenant 7,6 ponton áll. Azért voltam meglepődve, mert nem is tűnt filmnek. Talán csak azok mentek rá, vagy nézték meg, akik odavannak a katonás filmekért, és minden szart esznek a zsánerből, így egy picit kompetensebb mű már lenyűgözi őket?

A Covenant konkrétan nem is érződött filmnek, főleg nem mozifilmnek, és nagyon Guy Ritchie filmnek sem. A történet, hogy 9/11 után Amerika bevetette a hadseregét Afganisztánban. Mivel a katonák nem beszélték a helyi nyelvet, így fordítók kellettek nekik, akiket azzal édesgettek a rohadt veszélyes munkába, hogy VISA lehet a vége, mehetnek Amerikába ha elvállalják. Aztán sok évvel később a valóságban, és hát a filmben is, otthagyták őket a szarban. De nem a főszereplő!

Ha belegondolok, nyilván Jake Gyllenhaal emeli többe a filmet, bár valamennyire alva járva botorkál át a jelenetein. Gyllenhal karaktere törzsőrmester, aki új tolmácsot választ, amikor elvesztik az előzőt. Egy igazi önfejű figurát szúr ki, akivel nyilván kicsit összekülönböznek, de amikor egy bevetés rosszul sül el, akkor a csávó mégis iszonyat munkával megmenti az életét, így egy, dobpergés, Covenant alakul ki közöttük. Amikor később megtudja a törzsőr, hogy az országa szarban hagyta a fordítót, akkor maga megy érte, és menti ki onnan, hiszen tartozik neki. Talán így leírva a sztorit nem lesz annyira spoileresen, ilyesmit adtak ki előre is.

A fő gondom tényleg az volt, hogy iszonyat semmilyennek tűnt a film. Ritchienek sokáig volt saját stílusa, de mostanra valahogy iszonyat könnyen ad fel belőle, hiszen itt nagyon nem lehetett felismerni, hogy ő ült a fő székben. A fényképezés nagyon “tévés”, túl közeli, túl darabos. De még a színek is, mondjuk egy Lone Survivorhoz hasonlítva, olyan “kevesebb munkát öltünk bele” szintűek.

Ami furcsább, hogy a történet bukdácsol, hiszen valójában két sztorit vettek egybe, a film közepe egy hatalmas törés, és az első, a barátság kialakulása a hangsúlyosabb belőlük, így a “mentés” szinte új sztorinak tűnik, nagyon elkapkodottnak. Tulajdonképpen ez is erősítette a sorozatos hatást, két epizódnak tűnt az egész, nem pedig egy erős egységnek. Más szerintem ezt úgy csinálta volna, hogy megy menteni Gyllenhaal karaktere, és flashbackban mutatják miért, egybefésülve a két szálat. Természetesen ez nem pont az itteni jeleneteknek más vágását jelentené, kicsit át kellett volna írni a sztorit, máshogy alakultak volna az érzelmi csúcspontok.

De hogy ne legyek teljesen negatív, 1-2 akció jó volt, kivéve a legvégsőt, és ha nem is Afganisztánban forgattak, de mindenképp jártak terepen, tényleg bokrok vannak mögöttük, ez nem Red Notice, ami mindenképp jó pont. Lecsúszott a film, el lehet lenni vele, de erről csak Gyllenhaal és valamennyire a tolmácsot alakító Dar Salim tehet, a karaktereik barátkozásánál levő dinamika korrekt, és még a hősies lassított jeleneteket is kihúzzák a nézéssükkel a bajból, pedig néha szinte paródiába hajlanak az ünnepélyesnek szánt pillanatok.

human
írta
2023. 05. 19. 14:00
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “Guy Ritchie /double feature/: The Covenant” bejegyzéshez

  1. Nekem kellemes meglepetés volt, sőt a zene nagyon felhúzta szerintem, a Taliban előli menekülés a bozótosban is nagyon adta. Alakításokat tekintve pedig a tolmácsot játszó színész szerintem lemosta Jake-et, jól átjött a felgyülemlett gyász, a düh. Hogy nem egy tipikus Guy Ritchie az biztos de nekem bejött és az nem is állt volna jól neki.

  2. Spoileres lehet!
    Az előzetesek egyáltalán nem győztek meg, nem is vártam sokat talán épp ezért sült el jól. A gyár megtalálásától a kritikában írt törésig szerintem zseniális volt. Jó pillanatban kaphattam el mert ilyen feszkót meg izgalmat már rég nem éreztem. Érdekes hogy a film után nekem is a Lone Survivor ugrott be elsőre csak nekem az hogy itt nem pörögtek 3 kilométert lefele a sziklákról gerinctörés nélkül. A CGI robbanásokat leszámítva nekem inkább a mocskosság hiányzott belőle, túl sterilnek éreztem több helyen. Ritchie meg továbbra is úgy tűnik ráállt erre az egy ilyen egy olyan rendezésre így már most tenyereket dörzsölve várom a soron következőt.

  3. Most, hogy fenn van az Amazon-on, megnéztem.
    Jó volt!
    Lehetne még több ilyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.