Spider-Man: Across the Spider-Verse: felülmúlható az Into The Spider-Verse

Az animált képregényfilmek Infinity War-Endgame párosa érkezik? Az Across the Spider-Verse akkora sztorit indított, amit majd csak a következő filmben zárnak le, de ez nem akadályozta meg abban, hogy közben azért rohadt jó legyen.

A helyzet olyasminek tűnik, hogy mivel már bizonyítottak az Into The Spider-Verse-szel, így a készítők még szabadabb kézzel teljesen elszabadultak az animációban, és ez jót tett a filmnek.

Vagy jobb pillanatomban néztem, vagy finomítottak a technikán, de mostanra a framedrop animáció sem zavart annyira. Elvileg utóbbi áll fenn, avagy fejlesztettek az első rész óta. Ügyesebben “zizegett” a kép folyamatosan, és lapoztak a képkockák. Igen, most is egy felélesztett képregényt kaptunk, olyan volt nézni, mintha az oldalakat falnánk. Még amikor kicsit unalmas lett volna épp a történet, akkor is felhúzta a vizualitás a végeredményt. Öröm volt nézni, ahogy a film a zenével lüktetett előre, ahogy keverte a stílusokat mégis

Amúgy kíváncsi lennék, hogy az ötletek mennyisége és aprólékos kidolgozása mennyire csapódik le ténylegesen a nézőknek. A nyilvánvaló dolgok, például Gwen hangulata a többiekre átugró színével, vagy a multidimenziós dolgoknál a chromatic aberration könnyen kiszúrható, de sok hasonló lehet benne, ami talán 5. nézésre, talán soha nem érik be, és mégis heteket görnyedtek fölötte. Biztos mellettem is elment sok minden.

A történet röviden annyi, hogy van egy Pókember közösség, akik az Into The Spider-Verse-ben történtek miatt kénytelen a multiverzumokból kiszökő gonoszokra vadászni. Ezen kívül Miles Morales még egy “heti aktuális” gonoszt is kap Spot személyében, aki képes a testén levő fekete lyukakon át teleportálni. Most nem jut eszembe jobb leírás rá. Miles alapvetően nem tagja ennek a csapatnak, de Gwen igen, így tudja újra meglátogatni a barátját.

Összességében jó volt tudni, hogy félbevágják, mert különben másfél óra után mindenképp az ugrott volna be, hogy milyen kapkodós lehet majd a befejezés. Hát nem az, egyszerűen csak a “minden veszve” pillanatnál jön a To be continued…

Viszont ha már előrángattam az Infinity War-Endgame párost, akkor valójában itt máshogy van a félbevágás. Ott Thanos története iszonyat erős volt, és kvázi véget ért, itt viszont mindenkit lebegtetnek. Vajon a Spider-Man: Beyond the Spider-Verse tökéletes egésszé teszi majd a sztorit? Reméljük jövőre eldől.

A lényeg, hogy hatalmas élmény magában is a film, egy percre sem engedett el, viszont mindenképp kell hozzá a sorozatok szeretete, annyira évadfinálés, nemhogy befejeződő történetet nem ad, de lezárható érzelmeket sem.

Úgy örülök, hogy végre nem csak a 3D realisztikusra törekvő mainstream animációs filmek vannak, hanem kinyílt a vázlatfüzet, lásd az első részt, vagy a Puss in Bootsot, vagy épp az érkező új TMNT-t.

26 hozzászólás a “Spider-Man: Across the Spider-Verse: felülmúlható az Into The Spider-Verse” bejegyzéshez

  1. Az első rész jobban egyben volt ez egy kicsit szétszórt nekem,a különböző dimenziok más animációja fantasztikus, főleg gwené mint valami festmény a zene isteni,az akciók lendületesek mégis nehol kicsit leul a sztori idén így is a legjobb film eddig tele kreativitással ezerszer jobban nyúl a multiverzumhoz mint az átgondolatlannak tűnő MCU

  2. Szerintem gyengébb lett mint az into the Spider-verse, ez is jó film, de nekem nem érte el az első szintjet, sőt.
    Van amiben jobb volt mint az első, például az animáció az valami fantasztikus,Gwen karaktere egyszerűen zseniális, Miles történetet és jol vitték tovább, de a történet mégha csak fél film is, akkor is sokkal gyengébb lett, a zene sokkal rosszabb lett, és az első 15 perc utáni, kb 30-40 percet baromira untam.
    Az új behozott pókemberek jók voltak, de Spider-Punk-tól én a falra másztam, a poènok néhányat leszámítva kínosak voltak, és annak a rengeteg pókembernek semmi értelme nem volt. És bezzeg amikor ez a Nincs Hazaútban volt, akkor mindenki kiakadt hogy fanszerviz, de itt mindenki eldobta tőle az agyát.
    Mennyi idő telt el az előző rész óta? Mert Peter B. Parker Maydaye mintha kicsit túl nagy lenne, meg túl gyorsan megszületett volna, pedig az előző részbe még nem is voltak együtt Mary Jane-el.
    Attól függetlenül hogy negatív voltam, ajánlom a filmet mert fantasztikus látvány amit mozivásznon kell látni, ès lehet mások jobban szórakoznak rajta mint én.

  3. Ez az animációs pókember baromira bejön nekem. Az első rész rohadtul tetszett. Ez is nagyon szuper. Tudja a fene, de elég fura, hogy animációs filmben valahogy sokkal jobban át tudják adni a sztori feelingjét, mint élőszereplősben :D

  4. Olvastam róla, hogy annyi rejtett easter egg van a filmben, hogy egy évtizeden át lehetne kutatni utánuk.

  5. Csak sasoltam mikozben neztem:
    nincs benne woke baromsag?
    nincs benne hanyadek marvel cringe humor minden masodpercben?
    jol megirt tortenet?
    mivan? Ez tenyleg egy kepregenyfilm???
    Az egesz visszahozta a remenyeimet a szuperhosokkel illetoen. Aztan rajottem, hogy Gunn meg Feige majd visszavisz a realitas talajara, hogy megint elkerüljem a mozit ha szuperhosos film erkezik.

    egy dolog nem tetszett
    spoiler
    Peter mi a f-nak viszi magaval a kisgyereket. Jo rendben, legyen cukisagfaktor meg humor amikor a spider toronyba van, de a kovetkezo filmbe valo harcba minek

  6. Talán az egyetlen film, ahol mindenhol mindenki áradozik az alkotásról, én meg vakarom a fejem, mi mehetett ennyire mellé, hogy ennyire nem jön be. Szerintem egy borzalmasan bugyuta katyvasz volt az első, és ez a rajzstílus is zavaró ezzel az alacsony FPS-sel. De… a többség szerint ez a legjobb Pókember produktum. Mondjuk a Sonytól a legjobb Pókember univerzumos az tuti, ilyen Venomok és Morbiousok mellett…

  7. Én imádtam ezt a folytatást és max annyi negatívumot tudok,hogy csak zenében nem tudott felérni az első rész szintjére.Ez még mindig piszok jó score-t jelent.A Lord/Miller páros a legjobb írók között vannak Hollywoodban jelenleg.Az animáció is fantasztikus továbbra is.Az év végi toplisták állandó szereplője lesz a film.

  8. Madhew: nem vagy egyedül az érzéssel, nekem se jött be az első, lehet rossz pillanatomban néztem, de semmi nem maradt meg belőle, csak az, hogy majdnem kikapcsoltam, annyira untam, és tényleg csak egy nagy összevisszaság volt számomra is az egész, humortalan is, és a stílusért se rajongtam. Most pedig mindenki odáig van a második résztől, és nem tudom bepróbáljam-e. Sok animációsat/rajzfilmet néztem mindig is és imádom az ilyenek többségét, ennek az első részét is nagyon nagyon vártam…nem tudom…főleg moat, hogy olvasom itt, hogy már többen is írják, hogy az első jobb volt…el kell fogadnom, hogy ez nem nekem készült.

  9. Valaki talalkozott mozi teknikai anomaliaval, a Pokember rajzfilm nezes kozben , hogy a hang effektek, es zenek normal hangeron voltak, de parbeszedek nagyon halkak voltak, szinte fulelni kellett? Szeged, Cinemacity.
    Ettol fuggetlen baromi jo film volt. Amilyen keveset volt Spot, annyira zsenik voltak a jelenetei. Gondolom most inkabb Miguel-re koncentraltak mint “ellen”. Es majd a part2ben kapja a nagyobb szerepet Spot. Hal isten , ha a tervek szerint halad a premier, es minden marad, 9 honap mulva nezhetjuk a kov. Reszt! Kov. Szombaton ujra nezos. Remelem csak azon az egy vetitesen volt elcseszve a hang.

  10. Adi en nemet szinkronnal neztem es ugyanaz volt, azt hittem hogy a nemet szinkron hibaja

  11. Én tudtam, hogy jövőre jön folytatás, de számomra akkor is hatalmas pofáncsapás lett a vége. Ahogy human is írja, az Infinity War-ban volt egy arc, egy érzelmi végpont, nyilván tudtad hogy nincs itt vége a sztorinak, de le volt zárva. Itt meg a felvezetés végén hirtelen úgy lett vége, hogy azt hittem viccelnek… Ha 5-10 perccel korábban befejezik, még akkor is jobb lett volna mint ez a felhypeolás és úgy hagyás… Nekem ez nagyon rányomta a bélyegét az élményre, pedig közben nagyon élveztem a filmet.

  12. Na jó, akkor én megvárom a folytatást szerintem és majd egyben letolom a kettőt. Utálom, mikor egy jelenet közepén van vége egy évadnak.

  13. human: hosszu évek óta olvasom és egyetértek (a legtöbb) kritikáiddal, csak miattad adok neki egy esélyt. :) Mondjuk lehet, hogy majd csak 9 hónap múlva, mikor kijön a következő rész, mert őszintén nagyon utálom ezt, mikor egy mozifilm befejezetlen, és 9 hónap múlva újra kell néznem, mert fogalmam sincs mi volt az előző részben. Egyedül a fiam születésénél emlékeztem mi történt 9 hónappal korábban, amiért most ez történik. :)

  14. Zolsan, Human: lehet nyugisan, itthonról kikapcsolódva, egy péntek este jobban lecsúszik majd :) Elképzelhető, hogy engem is épp rossz pillanatomban kapott el. Az első emlékszem egészen komolynak tűnt, aztán jött a pókmalac meg az japán verzió, és valahogy az egész átment ökörködésbe, pedig addig talán még egészen korrekt volt.

  15. Én az első részt a mai napig rühellem. A grafikai stílus nagyon nagyon bántó számomra. A folytatást tegnap néztük moziban és egyszerűen zseniális lett. Újabb példány a jobb a második rész, mint az első listára.

  16. Adi89: nem vagy egyedül. Párbeszéd hangerő nagyon alacsony volt. Pedig én Imaxben néztem

  17. Az elsőt megnéztem anno pár kollégával, jól szórakoztam, ennyi. Ide is úgy ültem be, hogy haver felhívott, menjünk már el valamit megnézni még aznap, és jobb ötletünk nem lévén ez lett kiválasztva. És hát az animáció, a zene, a képi világ, a kreativitás, meg hát a sztori is nagyon oké volt – végre normális, átérezhető tétekkel és erős, valóban emberi érzelmi töltéssel.

    Talán csak az alacsony elvásársok és a mélyreplülésben lévő szuperhősfilmek miatt érzem, de ez most betalált.

    Viszont végleg dobtam a Cinema Cityt. Az egy dolog, hogy ha emberi időben mész, akkor tele van idiótákkal meg kulturáltan mozizásra képtelen emberekkel, amit beelőztünk egy relatíve korai előadással, viszont most megint halk volt az egész (nem csak a beszéd). Majdnem elkurjantottam magam, hogy “hangosabbra!”, de ez már nem az az old school mozi, ahol működne, szerintem a fiatalabb nézők azt sem tudták volna, mit is akarok.

    (ja és amikor ott voltunk, az IMAX terem székei a legkényelmetlenebbek, amiben az elmúlt néhány évben ültem)

  18. Meg se kozeliti a Raimi filmekben rejlo SOUL-t, de jo film. Kar hogy, nem volt vege. 7/10

  19. nyugodjatok meg, nem a magyar mozikkal van baj. a nemzetközi sajtóban is szerepel, hogy a nézők panaszkodnak arra, hogy nem lehet rendesen hallani a dialógusokat a filmben.

  20. Adi89,

    Győr Cinemacity 2-es nagyterem, angol+felirat.
    elképesztően rosszak voltak a hang arányok párbeszedeknél fülelni kellett.
    A füleimnek hiányzott +3Db, de a szemeim gyönyörködtek legalább, parádésan kreatív/gyönyőrű volt a képi világ ismét.

    negatívum: olykor kicsit úlságosan elhúzott érzelmes momentumok, be-beült tőle (nekem).

  21. Ha a hang tényleg nemzetközi probléma, akkor igazán lehetne tenni valamit. Rengeteg ember szórakozását rontják el! Tavaly 3 filmnél egymás után a Cinema Citynél/Campona/ élvezhetetlen volt a a film, olyan halk volt a beszédhang, hogy semmit nem lehetett hallani! Top Gun, Dűne! 2500 forintért ezt kapja az ember, nagyon szomorú, lehangoló, elkeserítő! A kultúrálatlan mozilátogatók meg egy külön fejezetet érdemelne! Ezek után csodálkoznak, hogy csökken a moziba járók aránya!

  22. Tegnap néztem újra az első részt, nálam az konkrétan a legrosszabb Pokember film. Iszonyat infantilis, női Octopus? Malac pokember, anime pokember? Ugyan már ez nekem kínos volt és hiteltelenné tette a filmet, nem tudtam minimálisan sem komolyan venni. Na meg ahogy Kingpin kinézett az tragikomikus volt, a teste a feje az arca, borzalom. Tehát mint pokember film nálam bukta. De ha úgy ülök le elé h egy vígjátékot nézek akkor azt mondom ez egy remek film, de akkor se kivételesen jo.

  23. valaki látta esetleg szinkronosan, milyen volt úgy? ma tervezem nézni, de végül csak arra tudtam foglalni.

  24. én azért nem mobdanám, hogy ez iszonyat jó mert ez nem egy egész rész és fél filmet nem tudok kritizálni, ez nem egy star wars ahol ekkora cliffhangert bedobnak.
    ettől függetlenül :D :

    SPOILER

    nagyon komor, talán túlságosan is, az ilyen témát szívesebben nézném élőszereplős filmként (mondjuk a no way home talán ilyen volt May halála után de az se igazán).
    az tetszik, hogy most mennyire morálisan megingathatatlanok néhányan, pedig igazából a képregényekben is lepaktáltak az ördöggel csak azért, hogy éljen May néni, itt meg nem mentik meg a fatert csak azért mert multiverzum.
    az is tök jó, hogy Miles-on látszik mennyire az elején van, hiszen ennyire naív is csak akkor volt bármelyik peter amikor még elhitte, hogy mindent megold.
    nagyon adom, remélem nem arra fog kifutni, hogy feladja az apját, hiszen neki Aaron volt az aki “terelte” az útján, nem az apja.

  25. állat volt, nem is akarok egyebet hozzáfűzni. Tőlem abszolút szokatlan kijelentés, de nagyon várom a folytatást

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.