Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Kicsit bajban vagyok, mert részemről valamennyire értékelhetetlen a Dead Reckoning így, hogy csak a felét láthattuk. Hova viszik a karaktereket, mit akarnak esetleg mondani a főellenséggel? Ki tudja, egyszer csak vége a sztorinak, a pilotnak.

Idén ugye eléggé nagy trend lett ez a félbevágás, és kicsit borzasztó, hogy többnyire jól is hoztak, mert rá fog ugrani Hollywood újra, szerintem egy ideig több ilyen lesz a vásznakon, de én sorozatot itthon szeretek nézni, filmet pedig a moziban. Két teljesen más élmények számomra, más is az elvárásom velük szemben, és szomorú, hogy még jobban egybeolvadhatnak, főleg így, hogy nem fél év múlva lesz folytatás, hanem majd valamikor, hiszen egyik sincs még kész, nincs leforgatva már most.

Olyan szempontból sem szép ez a trend, hogy szerintem rosszul vágják el őket, az egyetlen aki felfedte nagyjából, hogy mi a tényleges története és a tét, az az új Spider-Verse, ahol látszólag felül akarják írni a “trauma a szuperhősség alapja”-trope-ot. Ezzel szemben a Fast X és ez is egyszer csak véget ért, előbbi cliffhangerrel, utóbbi “hogy oldja meg” kérdéssel.

Persze lehet, hogy nem a negatívumokkal kellett volna kezdenem, és páran csak legyintenek is, hogy “történet? minek, ez a Mission Impossible”, és valamennyire igazuk van, részben fantasztikus volt a film. Talán az utolsó igazi akciósztár hozta amit várunk tőle, és az akciójelenetek valami rohadt jók végig. Nem csak az elszállt kaszkadőr mutatványok miatt, hanem úgy összességében, a film első fele talán a legfun-abb Mission Impossible amit eddig láttunk, mivel működnek a poénok, a flörtölés, és az autós üldözés agyonver mindent, amit mostanában akciófilmben kaptunk (szomorúan elnézek a Fast X láthatatlan posztere felé).

A történet meg olyan amilyen. Nyilván egy macguffint nem lehet számon kérni a franchiseon, hiszen többnyire ez volt a mozgatórugó eddig is: meg kell szerezni X dolgot, amihez kellenek maszkok, meg lehetetlen helyzetekből kikászálódó Tom Cruise. Ellenben a történet nekem kicsit zsúfolt. Nem elég, hogy félbevágták a filmet, de még az első fele is túl sok mindent mozgat történetileg és karakterileg is. Egyrészt így a 7. filmben visszanyúlni Ethan Hunt kezdeteihez eléggé… ehhh, másrészt nem elég, hogy ahogy a trailerben láttuk, szinte mindenki visszatér, de sokat is foglalkoznak velük. Lehet ez sokaknak nem baj, de nekem kicsit elvett az élményből, túlságosan elcsúszott a fókusz, hiába remek minden, amit beleszórtak. De aztán jött az ugratás, és a vonatos jelenet, és visszatért a lelkesedésem is.

A tényleges sztorit direkt kerülgettem, mert szerintem az előzetesek is jól rejtegették. Van egy gonosz, de nem az a főgonosz, és láthatóan Ethan Hunt történetének tényleg jó lezárása felé tarthat a korábbi Mission Impossible filmeket néhol képileg is megidéző Dead Reckoning.

30 hozzászólás a “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” bejegyzéshez

  1. Tom Cruise – egyre inkább – múmia feje mennyire zavarja a film élvezhetőségét?

  2. ez főleg régebben forgott, szóval szerintem semennyire, és ránézésre cgi vagy erős makeup amúgy is.

  3. A car chase jelenet volt a legjobb az egesz filmben. Eleg kar, hogy a marketing ellotte jo elore Cruise nagy ugratasat teljes egeszeben, raadasul a behind the scenes anyagokban meg tobbet lathattunk belole, mint ami a vaszonra kerult, ami elegge wtf szerintem. Jah es nagyon latszott, hogy mennyire CGI volt az a felvezeto rampa, amin vegigmotorozott, de mindegy.

    A tortenet egy nagy nulla volt, marha unalmas es tulzsufolt, tele expozicioval, ami valoszinuleg senkit sem erdekelt. Nem ereztem ugy hogy barminek is nagy tetje lett volna, hiaba mondtak el 10x, hogy mi lesz, ha rossz kezekbe kerul a kulcs.

    Egy orat siman kivaghattak volna belole, velence utcain a rohangalas sem volt kulonosebben izgalmas.

    Igazabol csak ez a ket dolog volt, ami jo volt a filmben, a car chase, (illetve Cruise onscreen chemistry-je, Hayley Atwell-lel) es a vonatos jelenet az ugrastol kezdodoen. A tobbi jo korites lett volna ezekhez, ha kevesebb downtime-t kapunk a jo akciok kozben.

  4. Korrekt film, de ha már Tom Cruise, számomra a tavalyi Top Gun szintjét nem éri el.
    Az előző résznél nekem jobban tetszett, az már számomra túl volt csavarva, itt bot egyszerű sztori van, de a körítés és minőség miatt mégsem érződik annak.
    Az akciók lenyügőzöek, főleg a vonatos,ott markoltam a karfát annyira király volt, de a római üldözés is ott volt.
    Tom Cruise annyit fut ebben a filmben, mint a többi filmben összesen, és hozza a tőle már megszokott minőséget, bevállalóságot.
    Hayley Atwell csodálatos, Mantis is kifejezetten szórakoztató volt, és végre Vanessa Kirby is több szerepet kapott.
    A zene fantasztikus, a fényképezés, rendezés, ebben az évben eddig a legjobban kinéző film volt számomra.
    Ami viszont negatívum az a film hosszú, nagyon hosszú, elzsibbadt az alfelem a film végére.
    Viszont én nem érzem úgy hogy durván el lett volna vágva a vége, nekem a pókverzum és a FastX is durvábbwn volt elvágva.
    10/8.5-es

  5. Nekem be kell vallanom csalódás volt a film.
    Lehet csak az emlékek koptak meg, de a korábbiakban nem volt ennyire gagyi a CGI.
    A történet kevés, az új karakterek nekem nem hozzák a szintet, Kittridge eddig is kínos volt, a sivatagi akciójelenet egy bohózat volt…
    Sajnálom, mert nagyon vártam…

  6. Picit off, de Mivel heti mozi bemutató poszt nincs így itt kérdezem meg.

    Nem annyira filmmel kapcsolatos, de szerdára foglaltam jegyet és törölték mert elkezdték már vetíteni a filmet már július 10től? Nem fizettem érte csak foglaltam a helyet, de random megnéztem mennyi hely van és látom, hogy a helyet már más birtokolja. Amikor foglaltam július 12-re jó pár hely foglalt volt. Felnéztem tegnap és már amit én foglaltam az szabad lett az a hely erre a napra….
    Ez hogy lehet hogy 3 nappal előbb adják? Ennyire nincs pénz vagy más mozifilm hogy adják már premier elott ennyivel?

    Szerdán megyünk megnézni…

  7. Idei év legjobb filmje, végig tartotta a pörgést és nálam a beszélgetések sem voltak üresek. A római kocsikázás, az ugratás tényleg csúcspontok – biztos azért adtak ki hozzájuk BTS-videókat. A humor is működött, egyedül azt sajnálom, hogy a trailereket megnéztem, mert abból lehetett tudni, hogy még ez vagy az hátravan, és mivel ott szerepel ő vagy ő, ezért biztosan nem fog meghalni az illető..

  8. adam: fogalmam sincs miért így forgalmazták, gondolom itthon elviszi az IMAX képernyőt az Oppenheimer 1 hét múlva, szóval kis pluszpénz, de minden reklám csütörtökre mutatott erre szombattól tolták…

  9. Alapvetően tetszett, jó szórakozás volt, de ha még egyszer valaki azt mondja, hogy “Entity”, akkor leugrok egy oszták hegyről.

  10. Régen is bedőlt pár év után ez a félbevágósdi, most is be fog. Remélem elég hamar.
    Nem is értem minek kezdték el újra :(…

    Egy dűnénél még meg értem, vagy a bosszúállóknál is indokolt volt.
    De a többinél … úgy hogy még a forgatókönyv se nagyon van kész hát ….

  11. Am jó tudni hogy ennek is hasonló befejezése van a halálos iramhoz, így inkább be sem ülök rá… :(

  12. Egyátalán nem olyan a befejezése mint a FastX-nek, ott elvágták jelenet közben, itt értékelhető befejezés van. Kb olyan mint a Végtelen háborúnak.

  13. Abu

    Itt sokkal jobb a befejezés, valamennyire lekerekített. Mindenképp ülj be rá. És mások is, akik bizonytalanok. Megéri!

  14. Tegnapelőtt láttuk a filmet.Nekünk nagyon bejött.
    Én is olyan 75%-ot adnék rá.
    A kezdő jelenettel meg vett kilóra a film.
    Utána jött a főcím,ami megint nagyon jó lett.
    Örülök,hogy az előzetesek nem spoilerezték el a főgonoszt.Hiába mondják többen is,hogy sablonos,szerintem jó lett a sztori.
    Olyan gyorsan elrepült nekünk a közel 3 óra,hogy alig hittük el,hogy már vége is.
    Mindenképpen moziba ajánlom,mert ez a nagybetűs “MOZIFILM” kategória.Nem kell megijedni a part 1 címtől sem,mert nem csak úgy el van vágva,hanem van normálisan funkcionáló vége.Nagyon várom a folytatást.

  15. Nagyon szeretem az M:I filmeket de… Megint Hunt szerettei a célpontok? Nemáá ezt el lőtték az előzőben… a római autós üldözés túl volt vígjátékosítva, az új csaj idegesítően ostobán viselkedett az első felében, Isla ennél sokkal jobb fighter, mint amit a hídon művelt… de ami a legjobban idegesített, az az, hogy a trailerekben és a BTS videókban mennyire szét spoilerezték a hegyről leugrást. Azt hittem, hogy kb azzal fog kezdődni a film nem gondoltam hogy az egyik fő stuntot ennyire ellövik így teljesen súlytalan volt pedig jól fel volt építve.
    Régen pont az adta a sava borsát a sorozatnak, hogy minden részt más rendező csinált a saját stílusában, ez nekem már túl volt tolva. Mind emellett szenzációsan szórakoztató, 2023-ban ilyet nem látsz mástól csak Tomtól, MOZI a javából! A Part 2. előtt nem fogok nézni semmilyen BTS-t se hosszú trailert :)

  16. Megéri IMAX verzióba megnézni.

    8/10
    Várom a folytatást.
    Van egy pici kikacsintás a mai 21. század fejlődéshez történetben.

  17. óriási mozi élmény. Tom Cruise tudja hogyan kell akciófilmet csinálni. tényleg lassan ő lesz az utolsó igaz, régivonalas akcióhős. (vagy már most az)

  18. Vegyes érzelmekkel jöttem ki az IMAX-ből, de összességében jól szórakoztam. Bizonyos dolgokban visszafejlődött az előző részekhez képes, másokban viszont hozta a elvártat. Moziélmény, ez nem vitás.
    Engem meglepett a “főgonosz” és a fenyegetés aktualitása. Újat nem nagyon tudott mutatni a témában, de arra jó volt, hogy emelje a téteket. Nekem az előző 2 rész jobban tetszett, itt kicsit izzadságszagú az átívelő történet felvezetése. A visszatekintés a múltba volt talán a leggagyibb. A többi múltidézés viszont bejött (szereplők, beállítások, poénok).
    Várom a következő részt, és sajnálni fogom, hogy kikopik ez a sorozat a nagyvászonról.

  19. Végre emberek írnak AI ellen(/helyett).
    Csalódás volt. Ez lett volna számomra a nyár legnagyobb dobása, méghozzá Imaxben feliratosan! Nem hittem a szememnek, hogy így is adják. Végre eljött a nap a premier előttiről ugyan lemaradtam, de sebaj nachos, popcorn bekészítve, ahogy az meg van írva.
    Aztán már a kezdő sivatagi jelenetnél nem klappolt valami. Hiányzott az a szikra az akciókból ami különösen az előzőben annyira megvolt. Néhol magára talált a reptéren, a római üldözésben, a szét mutogatott ugratásban,de ezeknek is elvette a valódi hatását a gagyi CGI. Hiába a sok kaszkadőr kunszt az átlag ember valószínűleg meg se látja a különbséget, legyint rá.
    Az állandó expozíció altató volt. A fő csapat kissé megfáradt, öregesek. Mantis idegesítő. A fenyegetés tetszett, pont aktuális.
    Hátha csak a következő részre tartogatják a puskaport. Szerintem is a lezárás még így is ezerszer jobb volt mint a pókverzumé a fast x-et meg hagyjuk is.
    Sajnálom, jó mozi élmény, de Tomtól és a csapattól többet várok olyan magasra tette a lécet.

  20. magas színvonal, pláne a mostani blockbuster felhozatalban, sokadik részként meg valóban egészen különlegesen magasan tartja a lécet.

    de, a franchise szintjén elmarad a legjobbaktól. végig azt éreztem, hogy csak azért ilyen hosszú, mert manapság ez a trend és fel kell ülni a dupla epizódos vonatra is.

    a játékidő nem adott hozzá az élményhez és nem azért, mert unalmas volt, vagy esetleg túl hosszú az expozíció – egész egyszerűen nem a sztori, vagy a karakterek mélyítését szolgálta. igen, sok szereplőt mozgat meg, de Ethan és Grace mellett mindenkin csak átrohan. a trailerből és a sztoriból az jött le, hogy a hangsúly a csapaton lesz, az ő összetartásukon, ehelyett hiába közel 3 óra, Benji, Luther és Ilsa is alig van jelen, mindegyikük pár kicsit érzelmesebb vágóképet, de teljesen elsikkadnak. közben a “főgonosz” Gabriel totál közhelyes arc, Pom Klementieff szegény meg a röhej kategória, hány ilyen “azért kemény, mert elmebeteg” női karaktert láttunk már.

    miközben a sorozat pont arról híres, hogy jó női figurákat tud felépíteni, Ilsa és Grace is telitalálat. emellett az akciók nagyjából jók, a sivatag pl. érthetetlenül felesleges, de nekem már pont a vonat volt sok, apró SPOILER ahogy egyik kocsiról a másikra ugranak, olyan érzésem volt, mintha ez már direkt valami zsánerparódia lenne, inkább volt komikus az egész SPOILER OFF

    ettől függetlenül technikailag király, látszik a beleforgatott idő és pénz, csak talán már kicsit túl megalomán lett ezzel a dupla résszel.

    ja még egy apró SPOILER

    azt magyarázza már el valaki, hogy mi volt abban a belső poén, utalás, vagy bármi, hogy Grace barna szeme szinte virított fehér özvegyként, és még Zola sem vette észre. mert azt nem hiszem, hogy ez a sorozat annyira hülyének nézné a nézőit, hogy ilyen egyértelmű utalás kell arra, hogy ő tényleg nem az ám, miközben a párhuzamos vágóképeken meg látod, hogy az igazi még ébredezik a vagonban. nem kicsinyeskedésből írom, csak annyira úgy tűnt, hogy erre lesz valami kihegyezve.

  21. Korrekt akciófilm,de ez nem Mission Impossible volt!!Semmi M:I érzés,hangulat nincs benne!
    Ha igazi Mission Impossible filmet akarok nézni,akkor marad az 1-ő és 3-ik rész!!!!

  22. 1996..azóta vagyok M:I rajongó.. Ezt is moziban làttam(mint mindet, Ès ez is qrva jó!!) Huuuuu az vonatos rèsz…

  23. Könnyed nyári kikapcsolódás volt (kár, hogy nem ment a klíma:D az kicsit elvonta a figyelmünket), igazi akcióhőssel, olyan csajokkal, akik ellopták ashow-t. Az autós jeleneten meghaltam, óriási volt, vonatos balhé is, meg igazából az egész film remekül össze volt rakva. Ha már Fast X a párhuzam, ami ott nem működött a sok karakter mozgatásával, itt tökjól megugrották szerintem, nem hullott szét. Egy bajom volt csak, hogy olyan szép nagy a világ, miért kell ugyanazt a helyszínt látni 2 filmben egy éven belül?

    Lényeg a lényeg, Tom most sem okozott csalódást, mindenképp megérte moziban nézni

  24. Most jöttünk ki (IMAX, Eng). Én jól szórakoztam, de sok fentebb írt ponttal egyet kell értsek.
    Gyengébbnek érzem, mint a Falloutot, azt mai napig bármikor megnézem, annyira el lett találva minden.

    Spoileres:

    Az autós üldözés pár pontján már én is inkább azt éreztem, hogy paródia. Egy olyan autóval már a lépcsőn leszánkázás is szétszedné az alvázat, de lebucskáznak, közben fejre is esnek, szerintem 1-2 frame-en látni, hogy szanaszét törik a kasztni, majd megérkeznek (nyilván 4 kerékre…) egy tökéletes autóval, aminek csak kinyílt az ajtaja… rly? Ez nekem kicsit sok volt, de a maradék része működött. Sok jelenet real-nek érződött, kíváncsi lennék, miket hogyan vettek fel.
    Néha én is éreztem, hogy sok az expo.. aztán egyszer csak Ilsa és Ethan kemény 25 másodpercre kimentek romantikázni az erkélyre azzal a szöveggel, hogy “most vagyok először Velencében”? Hogy mi? :D
    Kicsit megvolt néha a “rosszfiúk mindenhova odateleportálnak” érzésem is, mint az új Indy film esetében, de pont nem esett át a ló túloldalára.

    !!!BIG SPOILER!!

    Ilsa végső harcát nagyon gyengén koreografálták. Az a folyamatos forgolódás, mintha fénykard párbajt néztem volna… a feszültséget sem éreztem… (Ja és nem volt méltó Ilsa harcképzettségéhez…) Pedig Gabriel előtte sokkal menőbben püfölte Grace-t és az Ethan vs. Zola+Mantis fight is zseniálisan lett megcsinálva…

    A vonatos “másszunk fel mielőtt lezuhanunk” is jól hozza a feszültséget, de túltoltnak éreztem már a végére. Látszott, hogy nem is tudtak mit kitalálni, hogyan szabaduljanak ki az utolsóból, tehát csak azt úgy odavágták. :D (Somehow we escaped…)

    Utolsó gondolat: zene – szerintem nagyon elmarad a Fallout OST-jétől. Azt imádtam, itt kevésbé éreztem ütősnek. Lorne Balfe Zimmertől tanult elvileg, amit az előző filmnél azonnal levágtam, de ide most számomra nem hozott újat. (A zongorás taktusok nagyon hiányoztak.)

    Azonban mindezek ellenére összességében zseniális moziélmény, ajánlott mindenkinek.
    7.5-8 körül van nálam valahol.

  25. SPOILER

    “Ilsa végső harcát nagyon gyengén koreografálták. Az a folyamatos forgolódás, mintha fénykard párbajt néztem volna… a feszültséget sem éreztem… (Ja és nem volt méltó Ilsa harcképzettségéhez…) Pedig Gabriel előtte sokkal menőbben püfölte Grace-t és az Ethan vs. Zola+Mantis fight is zseniálisan lett megcsinálva…”

    Már a klubos jelenetnél forgattam a szemem, hogy miért? jajnemár, ne őt írjátok ki.. annyira átlátszó volt és szájbarágós, hogy a végső hidas Ilsás harc nekem már súlytalan volt, kötelező kör, ugyanakkor fájt is, mert imádom Rebeccát.

  26. Hát bocs, de nekem ez nagy visszalépés a Fallout-hoz képest. Egészen a Velencés részig én halálra untam magam. Azt hittem, hogy rossz filmre ültem be. Az első egy órában mintha egy romantikus-kaland-vígjátékot néztem volna.

  27. Tegnap ez is megvolt.

    Jónak jó volt, csak a sztori..
    Cruise letolta covid alatt a person of interest összes évadát és lett belőle ez.
    Már vártam, hogy gabriel mikor kezdi el tolni god modeban, mint Root..

    Amúgy a korábbi “cruise nem öregedik” mítosz kezd halványodni, mert itt nagyon kijött már a kora a gyér hajával, pufók fejével és festett szemöldökével.
    Ezt leszámítva emelem kalapom a teljesítménye előtt és várom a következő részt.

  28. KICSIT SPOILERES

    tegnap megnéztük. hát egyet kell értenem itt többekkel, nem nyűgözött le. a sztori nem az igazi, nem sikerült jól átadni, hogy milyen komoly fenyegetéssel is állunk szemben, hiába morgott olyan rémisztően az ENTITÁS. haha. morgás. morgás. még mindig morgás. fél perccel később is. – Ez a… – AZ ENTITÁS. ott nevettünk. jóformán semminek nem éreztük a tétjét, a súlyát. Gabriel, hát, oké. sok verekedésnek is olyan idétlen koreográfiája volt, főleg a csajoknál, a hídon is igen. a vonatos rész faszán nézett ki nagyjából, de a végén ott is elnevettük már, mikor már a 4. kocsiból ugranak ki pont mielőtt a mélybe zuhan.
    az előző jobban bejött.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.