Michael Clayton

Hát emberek, ez egy baromi sötét film. A múltkor a Cloverfield előtt láttam az előzetesét, és két dolgot mondanék el róla. Egy: a film történetét meg sem próbálták belesűríteni a 2 perces trailerbe. Kettő: tök más hangulatú az egész. Mondjuk ki, nyomasztó. És hogy pont ezért jött be veszettül, az is tény.

Michael Clayton filózika  rendőrségen

Ha össze akarnám foglalni a történetet, akkor arról van szó, hogy az U/North-ot védő ügyvédi iroda perhez rendelt ügyvédje bekattan, meztelenül rohangál, és szerelmes vallomást tesz a vádló felé. Ekkor a csodatevő Michael Claytont kérik fel, hogy simítsa el az ügyet. Látom, ez az összefoglalás kevés lett. Kevés, mert Clayton egyáltalán nem tűnik csodatevőnek, hiába nevezik annak végig, és az ügy is többről szól mint, hogy el kell simítani egy nagyobb botrányt.

Ami tetszett, hogy az író rögtön az elején felfedi az U/North sötét oldalát. Egyáltalán nem az a történet, hogy az igazság fehér lovagja fokozatosan felfedi az ügyvédi iroda, meg az U/North ügyleteit, és hogy tényleg igaz amivel vádolják őket. Ezt már a legelején megkapjuk, és tudjuk, hogy a gyomirtószer tényleg halálos. Igazából nem is róluk szól a film, hanem Michael Claytonról, akit George Clooney játszik, és aki az Ocean’s filmekben megismert coolság faktorát lejjebb tudta hangolni a filmhez. Színészkedett, vagy mi a szösz.

Szóval róla szól a film. Két elmélet van arra, hogy miért nem láttuk a csodatevő képességeinek kihasználását. Nem véletlenül használom a csoda szót, a filmben többször is ilyesmi leírással éltetik. Ő lenne a fixer. Az egyik elmélet szerint elhihetjük, hogy Michael tényleg a legkényesebb ügyekben torzítja el a valóságot, vagy ott a másik lehetőség, hogy nem hisszük el.

Meglepő, mi? Mivel a film alatt egyszer sem látjuk, amint tényleg olyan helyzetet fordít meg, amire más ne lenne képes. Inkább az a valószínű, hogy nem is csodatevő, csak azokat a munkákat végzi el, ami a menőbb ügyvédeknek derogál. Én inkább ez utóbbinak hiszek, mivel ha igaz lenne amit mondanak róla, akkor 80 ezer dollár előteremtése csak nem okozna gondot neki. A szövevényes ügy mellett amúgy láthatjuk apaként is, meg ilyenek. Tényleg róla szól a film.

Micahel dumál valakivel

Most pedig jöjjön Tony Gilroy. Ezt a nevet ideje rendesen megjegyeztem. Írt már pár jó forgatókönyvet (Bourne-ok, Ördög ügyvédje), de most, hogy első rendezéseként a Michael Claytonnal jött elő, az bizony derék. Clooney játéka ezzel a visszafogott rendezéssel valami fantasztikus, de a többi szereplő sem kispályázik. Tony a forgatókönyvet sem bízta másra, így ezt a lehangoló, de nem unalmas jogi thrillert neki köszönhetjük. Üdítő, hogy ahogy bontják ki az ügyet, egyáltalán nem fogy el a szufla.

Michael Clayton értékelés

Ha nem derült ki eddig, akkor most leírom kerek perec, nagyon bejött. Ezt annak ellenére mondhatom, hogy a hangulatom lejjebb hangolta rendesen, de a 8/10 az mindeképp jár. Most pedig újranézem a végefőcímet.

Nos, Clayton a legjobb film kategóriában Oscar jelölt, és azt kell mondanom, hogy tavalyhoz képest az idei 5-ös eddig elég durva minőséget hozott. Oké, Juno-t nem szerettem, de a No Country és a Michael Clayton eddig ütött. Vasárnapig meg kellene néznem még a There Will Be Blood-ot, valamint a Vágy és Vezeklést, hogy teljes legyen a kép.

22 hozzászólás a “Michael Clayton” bejegyzéshez

  1. A mai bejelentés után vártam már, hogy mikor dobod fel a kritikát, nem akartam oda írni én is, hogy milyen a film.

    Tényleg nagyon nyomasztó volt, de nekem Clooney játéka nagyon tetszett, teljesen róla szólt a film, és jól hozta a karaktert szerintem.

    A 8/10 simán jár a filmnek!

  2. “valamint a Vágy és Vezeklést, hogy teljes legyen a kép.”

    úgyis az lesz a legjobb:) na jó, nem neked, de hátha bejön.

  3. Inkább a Claytont dumáljuk, amennyire lehet spoilerek nélkül. A vágyvezeklést majd ha írok róla.

  4. Vágy és vezeklés nagyon jó kis film.
    No Country for Old man ütöttt? Naa nee…
    Őszintén, mi olyan jó abban a filmben? Unalmas.

  5. nekem nem volt annyira lehangoló (mondjuk a hasonló témájó damages sorihoz hasonlítva). a mellékszereplők (tilda swinton és tom wilkinson) is remekek voltak, nem hiába jelöltek ők is oscarra. különösen wilkinson papa érdemelné meg szerintem, két nagy alakítása van eszemben még 2007-ből (dedication mindenképp és a cassandra’s dream-ben ő tetszett egyedül)

    SPOILER:
    autóbomba miért jó dolog, és mi volt ez a felsétálok a lovakhoz? (persze pont jókor…)

  6. sztm is jó film, és clooney mellett tom wilkinson is eszetlenül durván játszik, csak az a baj, hogy bardem mellett esélye nincs a legjobb mellékszereplő díjára >[ >]

  7. “No Country for Old man ütöttt? Naa nee…
    Őszintén, mi olyan jó abban a filmben? Unalmas.”

    micsoda? unalmas? na ne basz… :)

    annál zoralabb filmet még nem nagyon láttam. 3 film volt, ami annyira betalált, mint ez. az egyik a született gyilkosok volt, aztán a letaszítva (fallen – denzel washingtonnal), meg a hetedik…

    nem egy pörgős darab, az tény, de szerintem minden rendben van vele… tommy lee óriási, elég jó formát hoz woody harelson szintén, de a csúcs ez a javier gyerek volt. minden komoly erőfeszítés nélkül hozott egy olyan bomlott agyú beteg karaktert, hogy csak pislogni tudtam… és a hangja, illetve a beszédtónusa, akcentusa, félelmetes volt a faszi… sima oscar, szerintem. :)

  8. akár ezt a no countryhoz is be lehetne írni. az lenne az igazán zorall. Annyira szeretem amikor egy mellékes mondatra jön a legtöbb komment

  9. Na, ezzel én is szemezek egy ideje, de mostmár biztos lenyomom hamarosan. Nyomasztó filmek…zsííír

  10. “mi volt ez a felsétálok a lovakhoz?”
    volt egy pontosan ilyen illusztráció a piros könyvben. ezen elcsodálkozott, és odament, na.

    nekem különben nem jött be ennyire a film, szerintem semmi extra nincs benne, még azt is megkockáztatom, hogy unalmas. Clooney? a végefőcímnél már tényleg mindent beleadott, hogy meglegyen az Oscar-jelölés! :-))

  11. hát sztem ütött a no country for old man, kibaszottul ott volt, szerintem a vágy és vezeklés egy fos főleg amiatt az idegesító picsa miatt aki miatt ………na meg hogy lehet ilyen anorexiás nöt vászonra vinni……………..

  12. Ezt még nem láttam, de akkor megnézem, mert jónak tűnik igencsak… :)
    No Country über, az Atonement(Vágy és Vezeklés) is bejövős volt nagyon. :]

  13. :d hát ez igen! a srácoknak itt előttem BAZI NAGY VILLOGÓ PIROS TÁBLÁT kéne kitenni, h ez a bejegyzés a Claytonról szól…!

    A lényeg: totál 1etértek a kritikával, abszolút hozta a minőséget. Engem nem hangolt le, és bár nem egy dübörgő mozi, aki szereti a jogi thrillereket az nem fogja magát szanaszét unni. Clooney egyre jobb de télleg, és ez a Tilda Swinton meg még jobb.

  14. Clooney jó arc, talán a legcoolabb Hollywoodban (persze csak Sam Jackson után). Az utóbbi időben érezhetően sokat fejlődött színészként és rendezőként egyaránt, szerepválasztásaiért nem érheti szó a ház elejét. Tony Gilroy keresve sem találhatott volna jobb színészt a kiégett “takarítóember” szerepére, Michael Clayton = George Clooney. A mellékszereplők sem kispályások, a mindig megbízható Tom Wilkinson és Tilda Swinton lazán felnőnek a címszereplőhöz, az előbbi talán még felül is múlja őt. Tony Gilroy első rendezését biztos kézzel vezényeli le, a forgatókönyvret viszont nem dícsérném agyba-főbe, mert olyan semmilyen. Egyszeri nézésre teljesen alkalmas, de a végefőcím után pár perccel már nem emlékeztem semmire James Newton Howard dallamain kívül. A színészek és az atmoszféra miatt érdemes megtekinteni, de ütős történetért inkább Sidney Lumet vagy Michael Mann társaságát kell keresni. 6/10

  15. Tegnap lattam a filmet, az ajanlo alapjan tetszett, mar keszultem egy ideje, hogy megnezem. Lehet, hogy most megdobaltok azert, amit irok:
    De… en meg most sem terek magamhoz, hogy hogyan jelolhettek ezt a filmet Oscarra. Meg soha, soha, soha nem ultem be moziba ilyen unalmas filmre! Az RTL-en persze el lehet kapni szar filmeket, de ez! Nekem egy icipicit sem tetszett! A tortenet annyira sablonos, a befejezes meg… pffff.. nevetsegesen egyszeru. Igaz, hogy nem vartam, hogy megtalalom eletem kedvenc filmjet, de legalabb megtalaltam a legunalmasabbat.
    A moziban amugy negyen voltunk.. Felkucorodtam a szekre, es megprobalatam aludni, de tul hangos volt a film :)

    Szerintem: 1/10. Az 1 pont Clooney cuki, hunyorgos szemeert :)

  16. tényleg jó film volt én imádom az ilyen nyomasztó filmeket, lehet ezt bevállalom mégegegyszer is hogy minden összefüggést megértsek bár a hangsúly tényleg nem azon van…

    amúgy egy kicsit az erin brokovich jutott az eszembe… azt a Julia Roberts “csinálta” a vágyott OscarÉRT ezt meg Geroge…Akarta de nagyon…a kommentjei a gálán is hasonlóak voltak (Mccain-t és Obama-t emlegette)

    amúgy mellékszereplőnek (oscarra) bármilyen kis szereplőt jelölhetnek, Tilda Swinton jól játszott de hát összesen max 20 perce ha volt…

  17. Először éjfélkor kezdtem el, ágyon fekve… naná hogy bealudtam :) De megnéztem utána egy délután és kb ugyanaz az effekt mint Human-nél.

  18. Remek film, minimális iq nem árt hozzá, de ez teszi olyan jóvá. Idén már néztem sok filmet, de nálam az év eddigi legjobbja. (megelőzve az Alvilági játékokat és az Amerikai Gangstert, más igazán jó film azthiszem idén nem is volt. A No country for old man nem tetszett)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.