Manchester by the Sea (A régi város)

Bevallom, hogy az Oscar jelölt filmek nézése közben egyre csökkent a lelkesedésem. Sokáig tartottam, hogy a legjobb 5-10 már arra is jó, hogy kiemeljen arra érdemes filmeket, de most nem éreztem ezt. Persze mind jó volt, az Arrival és a La La Land kicsit kiemelkedett, de az utóbbi hetekben nézett Hidden Figures, Hell or High Water, Hacksaw Ridge és Lion nem hozta azt az igazi pluszt, amit a legeslegjobbaktól elvárnék. Aztán jött a Manchester by the Sea, lelökött a földre és feltörölte velem a padlót.

A történet nem túl bonyolult. A főszereplő elhagyta a szülővárosát, de a testvére halála miatt kénytelen visszatérni, hogy annak tini fiáról gondoskodjon. Na meg, hogy szembenézzen a múltjával. És ez utóbbi valami eszméletlenül kemény. Direkt nem mennék bele mélyebben, de nagyon depressziós mélységek és végkövetkeztetések felé tart a film, amitől teljesen életszerű lesz.

Igazából pont ez A régi város legnagyobb előnye, a realizmus. Nem csak a problémákban, hanem a mindennapi helyzetekben is. Itt semmi sem tökéletes, minden egy kicsit esetlen, mint a valóságban. A mentők kicsit bénáznak a hordággyal, a főszereplő és a fiú kapcsolata pedig nem sírós, nyálas zenével aláfestett összeborulásba torkollik.

Viszont hiába depressziós a film, az apróságokba rengeteg humort sikerült csempészni. Persze nem hangos kacagás, de nagyon sokszor lehet mosolyogni, még a szomorú pillanatok után is. Hiszen az élet nem áll meg. Hiába vannak dolgok, amikből lehetetlen felállni, azért nem kell teljesen elsüllyedni sem bennük.

El is jutottam oda, hogy Casey Affleck zseniális? Pedig engem idegesít a hangja valamiért, szóval szinte mindig nehezítéssel kezd, de ez nem zavarja. Egyrészt azért, mert szarik a véleményemre, másrészt mert simán olyat alakít, ami mindig meggyőz. Itt is van vagy 3 olyan jelenet, ami… áh.

Mindezt egy gyönyörű filmben. Mármint képileg. Szóval a Manchester by the Sea volt az, ami idén eddig a legjobban elkapott, de még hátravan valami így az Oscar éjszakája előtt.

30 hozzászólás a “Manchester by the Sea (A régi város)” bejegyzéshez

  1. Felkerült az all.time listámra. Egyszerűen szenzációs film a maga egyszerűségében. Akinek volt már igazán nagy fájdalma az minden.percét átéli. Ha nem kap Oscart Afflec akkor nincs igazság.

    10/10

  2. Én a legjobb film kategóriából mindent láttam már, de a teljes listát nem lennék képes bepótolni…Idén engem több filmmel sikerült eltalálni, sok kategóriában nehezen tudnék dönteni,de nagyon nem bánnám ha megszórnák ezt a filmet. Leginkább a forgatókönyv érdemelné meg szerintem, ha a Lobster nem lenne egyértelműen csak nekik szurkolnék.
    A kedvenc jelenetem a babakocsis találkozás Michelle Williams-szel, abban is remekül látszik a forgatókönyv realizmusa.

  3. Casey Affleck ha veszít, akkor tényleg elmehet az Oscar melegebb éghajlatra (és nem lebecsülve Denzel játékát, ő is jó volt de Affleck egészen más szinten mozgott ebben az évben ezzel a filmmel.)

  4. “A kedvenc jelenetem a babakocsis találkozás Michelle Williams-szel, abban is remekül látszik a forgatókönyv realizmusa.”

    meg az is, hogy mennyire túl akarják játszani egymást. pedig az ötlet jó volt.

  5. Iszonyat depressziv a film, amihez ugyan kell egy fajta hangulat, de ha nem olyasmi ember vagy, (nem depressziós vagy valami) nem tudod végignézni. Anno az ilyen filmek miatt szerettem bele ebbe az egész filmes univerzumba, kellett már egy gyomros amiket ez tudott hozni sorra.

  6. adok neki egy esélyt, de nekem van egy olyan előérzetem, hogy ez egy You Can Count on Me light vagy popular, vagy mittudomén

    és bizony én a YCCoM-t nem szerettem

  7. Hidden Figures-en kívül mindet láttam és nekem még mindig a Hell or High Water tetszett a legjobban. Casey tényleg jól játszott, de Denzel is nagyot ment. Meglátjuk.

  8. huh, nem volt könnyű elkezdeni a filmet, mert Casey Affleck meg a hangja a világból ki tudna üldözni.
    én bevallom nem mindig tudtam leküzdeni, hogy utálom, de tényleg jó lett a film.
    viszont nekem a srác adta el. rohadtul illett az egészbe, nagyon jól működött a párosuk. és végre nem valami pöcs tini karaktert kaptunk megint.

    nekem valahogy ez az Oscar szezon amúgy sem jött be igazán.

  9. Óriási film volt, Affleck és Williams is a rövid játékidő ellenére nagyon illett a filmhez. Az pedig, hogy magának a filmnek a története teljesen hétköznapi, mondhatni unalmas sztori még jobban emeli az értékét.

  10. Nekem is ez a kedvencem az idei felhozatalból, megnéztem mindent, és a Machester by the sea tényleg beledöngöl abba a mozi székbe. Elképesztő. Még a 10/10-et is megadom, ilyen élmény ritkán van.
    Casey Affleck alakításáért meg még egyszer visszafogok menni, Oscar bácsinak gyünnie kell, nem kérdés. Nemcsak az évben, de az utóbbi években sem volt ilyen erős férfi főszereplő alakítás (az én személyes mércém szerint legalább is)

  11. Rég láttam egy olyan filmet, amin az egyik pillanatban nevetek, majd hirtelen elkezdenek potyogni a könnyeim a sajnálattól.

    Spoiler

    Nekem ez a fagyott csirkés jelenet volt.

  12. Michelle Williams hány percet szerepelt is a filmben?
    hálás szerep, gyáz, még nekem is kisarkad a könnyem
    értem én, hogy másodszerpelőno, de a statiszikai adatoknak jobban hiszek, guinnes rekorder min, max, medián
    fogosabb kérdések, hipotézisek, minták, vizsgálatok, next

  13. Jó kis film volt, de nekem valamennyire csalódás volt, a megelőző kritikai hype miatt. Úgyhogy nálam csak 7/10-es szint.

    Részben off-topic kérdés: Moonlight megvolt?

  14. Jackie, szombaton néztem, tegnap
    la land kinszenvedés volt, végignéztem, de Natalie Portman játéka értelmet vitt számora az egész bohockodásba

  15. Én épp az előbb néztem meg: Affleck tényleg nagyon nagy benne, de ezt a lassú sodrású történetmesélést eléggé untam, nem keveset ásítoztam a film alatt. Ennek ellenére azért 7/10-et nálam is ért, de az előzetesen olvasott kritikák után többet vártam.

  16. most meg kellett néznem hogy a srácot jelölték-e mellékszereplőnek és örömmel látom hogy igen, tényleg parádés volt ő is.

  17. Eszméletlen, magával ragadó, letaglózó élmény volt ez a film. A hihetetlen mélydepresszió keveredik a jól időzített humorral. Casey zseni, a fényképezés tényleg szép, a zene is passzol – nálam ez vinné az Oscart (Lion-t és Fences-t nem láttam még).

  18. Winnie: Volt valaha a filmtörténelmben, még valaki aki kb nettó 5 perc játékért lett jelölve legjobb mellékszereplőként oscarra mint Michelle Williams?

  19. Igen volt ilyen személy.
    Az aki most kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó oscart: Viola Davis a Kétely című filmért jelölték bruttó 5 perc alakítással.

  20. Minden egyes percét imádtam. Az idei mezőnyben nekem ez tetszett a legjobban. Számomra ilyen tökéletes dráma. Tényleg elképesztően realisztikus, nincsen semmi túltolva, természetes megnyilvánulások vannak benne minden szinésztől. Jól van felvezetve a háttérszál, amikor kell akkor igazán üt a dráma.

    Egyébként ketten voltunk a moziban mikor néztem, elképesztően népszerű film lehet itthon :D

  21. SPOILERES lehet…

    Reggel temettük a nagymamámat, és egy 2 éves kislány apukája vagyok. Este megnéztem ezt a filmet, pusztán mert ez következett az Oscar listámon. Nem láttam előzetest, nem tudtam, miről szól. Azt hiszem, ennél megfelelőbb időpontban és élethelyzetben nem is nézhettem volna meg ezt a filmet. Nekem extra nagyot ütött.

    Egyébként nekem a Reign over me c. film jutott eszembe a nézése közben többször is: hasonló a tragédia mivolta, hasonlóan masszív a katarzis, csak itt mindkettőt emberközelibbnek éreztem (a fenti helyzet is hozzátehetett, ezt most nem tudom megítélni).

  22. “Félig csukott, hunyorító” füllel ültem le a film elé, mert engem is irritálni szokott a hangja, de valami meglepő oknál fogva – öregedett néhány évet, és egy hajszállal más már a hangszíne? – ezúttal egyáltalán nem volt idegesítő a hangja. :)

    Piszkosul tetszett, egyelőre úgy érzem nem bírok kevesebbet adni rá 10/10-nél. :)

  23. most értem haza, kb egy órás út után, de kell még egy alvás, hogy kiheverjem. az sem segített persze, hogy közvetlen a Logan után néztük. talán túl súlyos is volt ez nekem, de ez magánügy. nagyon jó film, 10/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.