Ez volt 2022, még toplista is van

Az a helyzet, hogy érdekes filmes év volt az idei, bár kicsit hiányos volt a blockbuster bemutató naptár, de talán 2023-ban még szerencsések leszünk, hiszen Nolan, Scorsese, Cruise, Dune, Fincher is lesz, de térünk vissza az elmúlt évre.

A jót természetesen úgy értettem, hogy még a blockbusterek között is akadtak szerzőibb próbálkozások, amik lehet nem mindenkinek ütöttek, de még úgy is ezerszer jobbak, mintha a Jurassic World Dominionhoz hasonlókkal lett volna tele a mozi . Akad nekünk The Northman, Nope, és Top Gun: Maverick is nagyvásznon, és még James “Big Dick” Cameron is visszatért a vágyálma megvalósításával, tulajdonképpen egy szerzői blockbusterrel. Na meg volt Batman is.

Saját toplistát egyszerűen nem tudok írni, mert még van pótolni valóm, ami tudom, hogy idei gyártás és valószínűleg a Top 10 közelébe ér. Az idén nekem legjobban tetsző film pedig 2021-es, és még szeretnék kritikát is írni róla a héte, izé, a jövő hét végéig bezárólag majd. Azért pár kisebbet kiemelnék, amikről nem esett szó, szemben az olyanokkal, mint a Northman, Everything Everywhere, Nope, Decision To Leave, és már tuti elmaradnak, de tetszettek: KIMI, X, Good Luck To You Leo Grande, Licorice Pizza. Ahogy görgettem mit láttam idén, úristen mennyi közepes semmi akadt azért. A legrosszabb film helyért természetesen a Moonfall és a The Bubble harcolt.

Mivel szeretitek a számozást, az internet gerince a Top 10-ezés, így azért nem maradtok lista nélkül, nézzük látogatottságban mik húztak el:

  1. The Batman
  2. A 94. Oscar győztesei
  3. Prey
  4. Thor: Love and Thunder – mindent a poénok oltárán
  5. Doctor Strange in the Multiverse of Madness
  6. Avatar: The Way of Water
  7. Top Gun: Maverick – highway to the dangerzone
  8. Kidumáló: Jurassic World: Világuralom
  9. Kidumáló: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
  10. Kidumáló: Black Panther: Wakanda Forever

A trailereket és képeket meg ilyesmit kivettem, de ott egyértelműen az Avatar dominált mindent, rengeteg ember iszonyúan kíváncsi volt a filmre, ahogy a Thor 4 és a Jurassic World Dominion előzetesei sem maradtak el tőle. Na meg az Ezra Milleres dráma kötött le sokakat, érdekes, hogy a James Gunnos DC SZAGA kisebbet futott, pedig pörögtek a kommentek alatta. Az Oscart csak azért tettem be, mert meglepett, hogy mennyire sokan tudni akarták kik a győztesek, pedig állandó narratíva, hogy “Az Oscar már senkit nem érdekel”.

Nektek mik voltak az év kiemelkedő filmes eseményei?

human
írta
2022. 12. 31. 14:14
megjelenés
19
hozzászolás


19 hozzászólás a “Ez volt 2022, még toplista is van” bejegyzéshez

  1. Számomra év filmes eseménye egyértelműen a Top Gun Maverick mindent letaroló bravúrja, amire szerintem senki, még a készítők sem számítottak. Persze minőségi, tehetséggel és szívvel-lélekkel készített film, de nagyon szerencsés csillagzat alatt küldték moziba. Ezzel együtt pedig az, hogy a Paramount kimászott az évtizedes gödörből, ahová lassan mindenki temette a stúdiót és 6 No1 filmmel bombasztikus visszatérést tudhat maga mögött 2022-ben. Remélem, a 20th Fox után megmarad még sokáig a nagy 5 stúdió és nem fogja a Universal bekebelezni a Warnert.

  2. Számomra a Batman és a Prey. Nagy kár, hogy a Preyt nem lehetett moziban nézni, de ez van. Végre visszatért a Predator, ez nekem hatalmas öröm. A Batman meg hatalmas élmény volt a moziban, végre egy sötét detektívfilm, a legmenőbb fazonnal. Volt rengeteg csalódás is, a Thort csak azért nem említem, mert már jó előre tudni lehetett, hogy az gagyi lesz, szóval nemigazán ért csalódás.

  3. Ez szerintem kifejezetten gyenge ev volt. Sajnos a “nagy” filmek kozul egyiket sem tudtam ugy befejezni, hogy egy kis csalodast ne ereztem volna (sajnos legtobbnel nagy csalodas volt)

    Nem gondoltam volna, hogy igy fogom gondolni, de szamomra az ev filmes elmenye az RRR volt. Szamomra olyan erzes volt, mintha ujra gyerek lennek es most fedezem fel, mi az a film.

    Honorable mentions: Barbarian, Glass Onion, The Stranger, Banshees of Inisherin, Turning Red, The Worst Person In The World

    Van egy olyan erzesem, hogy 2023 sokkal jobb lesz. Kivanom ezt minden filmbuzinak!

  4. Top Gun nálam is egyértelműen az év meglepetése volt és az, hogy egy 36 éves filmet így tudjanak folytatni ekkora sikerrel az több mint bravúros. Persze ehhez kellett egy Tom Cruise aki mindent is bevállalt az időközben és ezzel belopta magát a közönség szívébe.

    Ami nekem még nagyon jól esett film az a Michael Bay Ambulance. Szögegyenes film és gagyi a javából, de nagyon jól esett egy olyan iszonyatosan foshalmaz film után néztem meg mint a legendás állatok 3 amire konkrétan már most nem emlékszek de a 2. részre sem. Remélem nem lesz több rész.

    Batman akkor és ott moziban nem tetszett, de most így pár hónapra rá kezdtem megkedvelni igazán.

  5. Évek óta várom hogy legyen ilyen lista és lehessen a kommentek között esetleg kimaradt alkotásokra vadászni. Mi is általában kivárunk január vagy február végéig hogy kifusson minden az előző évből így majd csak akkor alakul ki a végleges “leg-lista”. Ha nem lesz másik poszt majd visszatérek ide és bevések. Mondjuk én még Humantól éves filmes toplistát nem láttam vagy csak nem emlékszem rá.

    Ha felütöm a jelenlegi listám akkor azt látom még mindig nem sikerült a covid előtti szintre visszatérnie a filmiparnak. Kb. fele annyi jót láttam mint 2019ben. Igaz nem is néztünk annyit, jobban megválogattuk mire szánunk órákat. Sorozatok terén évek óta jobb a helyzet.

    A felsoroltakról nekem is a Maverick az első amit kiemelnék. Tényleg hihetetlen mekkorát ment de hogy maga a film is jó lett hiszen az első előzeteseknél még beírtam a költői kérdést volt-e értelme elkészíteni? Nos… erősen igen!

    A Prey is bravúros tekintve hogy streamingen debütált, de gondolom ezt a pozitív vs. negatív és ping-pong kommentelések is húzták ami általában jellemző bármelyik Alien vagy Predator posztnál.

  6. Topgun és Batman, a többiek nagyon messze lemaradva. De pl olyanok mint az Avatar, northman és everything everywhere, banshees meg pótlandók. Gyengusz év volt összességében néhány nagy csalódással. Sokkal jobb 2023-at kívánok az összes filmbuzinak!

  7. Szerintem erős êv volt, és ezt mondom úgy hogy csak 49-szer voltam moziba. Az év eleje nagyon jól indult, de januárban és decemberben 1-1szer voltam moziba, mert nem volt semmi ami érdekelt volna. 2 film van a The Batman és a Top Gun Maverick, ezeket összesen 10- szer láttam moziba, Top Gun Mavericket 6-szor, Batmant 4-szer és még a Thor 4-et láttam 3-szor moziba(bizony én ezt a filmet is imádtam.
    És a toplistám élén is ez a két film van megosztva. Legnagyobb meglepetés hogy mennyire jó lett az nyilván a Maverick és az Elvis.
    Legnagyobb csalódás a Nincs baj Dràgám és a Tőrbe ejtve üveghagyma.
    Legjobb dokumentum film: Tony Hawk Until the Wheels fall off
    2023 szerintem gyengébb lesz, de remélem pozitívan csalódok.

  8. Volt pár kivétel, de összességében felejthető év volt, főleg a bevételeken látszódott az év második felében, hogy mennyire halódik még az ipar.

    Viszont pl. a Maverick szerintem évtizedes távlatokban is megállja majd a helyét – nálam mindent vitt és megmentette a mozizás élményét.

  9. Nálam a Gyűrűk Ura újra moziba küldése volt a legkiemelkedőbb élmény idén. Amúgy nem sok filmet láttam ebben azvévben moziban, de a Top Gun Maverick, a The Batman és a Minden, mindenhol, mindenkor minden pénzt megért. Az új Avatárt még nem láttam.

  10. A Top Gun 2 és a The Batman abszolút nálam is az élbolyban van, de volt egy hatalmas filmélményem itthon még és az a megtörtént eseményt feldolgozó Thirteen Lives volt. Számomra az a film nagyon izgalmas volt, nem is pislogtam.
    A legnagyobb csalódás a Thor 4 volt. Waititi-t a Thor közelébe sem engedném többé, annyira kiherélte a karaktert az infantilis, 5 éveseket megcélzó, bugyuta humorával…

  11. RRR, Triangle of Sadness, The Batman, Maverick voltak az idei kedvenceim. Az Avatarban, Everything Everywhere All At Once-ban, Licorice Pizzában csalódtam.

  12. 2022-es top 10-em (idei mozi- vagy streamingbemutató kell legyen):
    01. Minden, mindenhol, mindenkor
    02. Top Gun: Maverick
    03. A titokzatos nő
    04. A világ legrosszabb embere
    05. Elvis
    06. Batman
    07. Nyugaton a helyzet változatlan
    08. Soha, néha, mindig
    09. A hős
    10. Rémálmok sikátora

    Köszi human a posztokat, a belefektetett munkát, energiát, idén is jó volt ide látogatni. Boldog Új Évet!

  13. Egyértelmű, hogy az év film élménye az az Everything Everywhere All At Once volt számomra. Végre valami friss volt, elmebeteg, és végig lekötött. Imádtam!

    Aztán számomra a Top Gun: Maverick volt még óriási meglepetés. Most nem a nézettségi adatokról beszélek, vagy az általános vélekedésről a filmről. Hanem nekem, személy szerint. Mert én nem szeretem Tom Cruise-t. És értelmét se láttam ennek a folytatásnak. A film végén még is azt mondtam, hogy bazdki, ez tényleg jó volt! :D És az a legzseniálisabb abban a filmbe, hogy mennyire jól megfogja ezt a nosztalgiafaktort.

    A The Batman pedig meghozta végre a megváltást a DC legjobb karakterének végre. Alig kellett pár évet várni rá…, míg sikerült egy nagyon jó filmet csinálni belőle. Persze etalon a Nolan féle Batman trilógia, de ez az új The Batman, atmoszférában messze felülmúlja azt.

  14. Nem szenteltem sok időt erre, leírom ami most eszembe jutott.
    Sorrend lényegtelen ( illetve ami még kimaradt,de hamarosan pótolom az az Avatar és az új predator)
    Tehát:
    Utolsó éjszaka a Sohóban
    Ahol a folyami rákok énekelnek
    Eleven kór
    Top Gun
    Bullet train
    The Batman

  15. Fantasztikus év volt az idei!
    Nehéz top10-et felállítani, így sorrend nélkül az idei kedvenc filmjeim:

    Good luck to you, Leo Grande
    Nine days
    Close
    The worst person in the world
    Beautiful beings
    Sick of myself
    Where the crawdads sing
    Holy spider
    L’événement
    Everything everywhere all at once

  16. Minél több hozzászólást olvasok itt a Maverick-ről, annál jobban fáj, hogy nem tudtam elmenni rá moziba és azóta sem láttam még sajnos :( Pedig biztos óriási moziélmény volt.. de az élet mindig felülírja a terveket.
    The Batman volt számomra a legjobb a 2022-es évből. Nekem nagyon tetszett ez a nyomozós megközelítés.

  17. Na most hogy befejeztem végre még két filmet, megírom az én listámat is, jobb később mint soha.

    1. Everything Everywhere All at Once – igazi klasszikus
    2. Nyugaton a helyzet változatlan – így kell háborús filmet csinálni
    3. The Menu – ehhez direkt nem írnék semmit, tul spoileres lenne
    4. Top Gun: Maverick – Bárcsak ez lenne az átlagos blockbuster szint
    5. Puss in Boots: The Last Wish – meglepően mély helyenként
    6. Apollo 10 1/2: A Space Age Adventure – mert Richard Linklater!
    7. Triangle of Sadness – azoknak akik torkig vannak a celebekkel
    8. Batman – Egy jó Batman film mindig jöhet
    9. Cha Cha Real Smooth – bárki akinek nem ment/megy könnyen a felnövés
    10. Good Luck to You, Leo Grande – mert szórakoztató, de nem buta

    Egész jó év volt 2022, igazából ha ’23 ki tud termelni legalább 5 ilyen szintű filmet akkor boldog leszek.

  18. Sikerült legyűrni végre az utolsó betervezett 2022-est is, de kár volt miatta ilyen sokat várni.

    1. Everything Everywhere All at Once
    2. Top Gun: Maverick
    3. The Batman
    4. Prey
    5. Gods Crooked Lines
    6. The Menu
    7. Elvis
    8. Nope
    9. Where the Crawdads Sing
    10. Thirteen Lives

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.